Ο (σ)έξι τίτλος και το ραντεβού με την ιστορία

Ο (σ)έξι τίτλος και το ραντεβού με την ιστορία

Δεν ήταν καλή η μέρα, ένα γκολ της Χετάφε έλειψε για να πληρωθούμε και τη δυάδα, η Ιντερ το φοβήθηκε με τη Γιουβέντους, γενικώς… οριακά πήγε. Και κρίθηκε στο μείον. Χθες απείχα διότι όταν δεν έχω χρόνο, ή έμπνευση, δεν το ζορίζω. Ποτέ.

https://twitter.com/nbozionelosgr/status/1359258908628426754

 

Θέλει να γίνει κι αυτή (σ)έξι

Τα ρεκόρ είναι για σπάνε. Γνωστό. Πιθανώς λοιπόν το απόλυτο ρεκόρ της Μπαρτσελόνα, με έξι τίτλους, από το 2009 να.. ισοφαριστεί απόψε από την Μπάγερν, αν φυσικά κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων στην Ντόχα του Κατάρ με αντίπαλο την Τίγκρες.

Ο (σ)έξι τίτλος και το ραντεβού με την ιστορία

Το 2009 λοιπόν οι Καταλανοί, με τον Πεπ Γκουαρδιόλα στον πάγκο πήρε (με χρονική σειρά) το Copa del Rey (4-1 την Αθλέτικ Μπιλμπάο), το πρωτάθλημα της Primera Division (οριακά πάνω από τη Ρεάλ), το Champions League με το 2-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρώμη, το ισπανικό Supercoppa στα διπλά ματς με την Μπιλμπάο, το UEFA Super Cup ενάντια στη Σαχτάρ Ντόνετσκ (1-0) και το Μουντιάλ Συλλόγων νικώντας 2-1 στο Άμπου Ντάμπι των ΗΑΕ την Εστουδιάντες.

Η Μπάγερν το 2020 πήρε το DfB Pokal με 4-2 επί της Λέβερκουζεν, την Bundesliga με 13 βαθμούς διαφορά από την Ντόρτμουντ, το Champions League επικρατώντας 1-0 της Παρί Σεν Ζερμέν στη Λισσαβώνα, το ευρωπαϊκό Super Cup με 2-1 επί της Σεβίλλης στην παράταση, το DFL-Supercup με 3-2 επί της Ντόρτμουντ κι απομένει το Παγκόσμιο Συλλόγων.

Το οποίο, ημερολογιακά, διεξάγεται εντός του 2021 αλλά αφορά στη σεζόν 2019-20 (ελέω κορωνοϊού η καθυστέρηση).

Ο τελικός…

…του 17ου Παγκοσμίου Κυπέλλου Συλλόγων διεξάγεται στο Κατάρ, ο τελικός λαμβάνει χώρα στην Ντόχα. Είναι νοκ άουτ, με παράταση και πέναλτι σε περίπτωση ισοπαλίας.

Διαιτητής ορίστηκε ο Ουρουγουανός Εσέμπαν Οστόις, βοηθοί οι συμπατριώτες του Νίκολας Τάραν και Ρίχαρντ Τρίνιδαδ, τέταρτη η Βραζιλιάνα Εδίνα Αλβες Μπατίστα και βοηθός αυτής η Νέουζα Μπακ – τις βλέπετε…

Ο (σ)έξι τίτλος και το ραντεβού με την ιστορία

Είναι η πρώτη φορά που οι δυο ομάδες τίθενται αντιμέτωπες στην ιστορία και είναι η πρώτη φορά που οποιαδήποτε ομάδα της CONCACAF (σ.σ. Συνομοσπονδία Βόρειας και Κεντρικής Αμερικής) περνάει σε τελικό Μουντιάλ Συλλόγων. Η Μπάγερν μετείχε άλλη μια φορά, το 2013 στο Μαρόκο, νικώντας με 2-0 τη Ραζά Καζαμπλάνκα στον τελικό με τέρματα των Ντάντε και Τιάγκο Αλκάνταρα.

Η οποία Μπαρτσελόνα, μαζί με τη Λίβερπουλ, είναι οι μόνες που έχουν και νικηφόρο και χαμένο τελικό στο τουρνουά: καμία άλλη.

…και η βίβλος του Μουντιάλ Συλλόγων

Αν οι Βαυαροί το πάρουν, θα… ισοφαρίσουν στη λίστα, με 2 τρόπαια, την Κορίνθιανς. Πρώτη είναι η Ρεάλ με 4 κι ακολουθεί η Μπαρτσελόνα με 3.

Ο (σ)έξι τίτλος και το ραντεβού με την ιστορία

Οι Ευρωπαίοι έχουν 12 τίτλους σε 16 τουρνουά και οι Λατινοαμερικάνοι 4, ουδέποτε κατέληξε το τρόπαιο σε ομάδα άλλης ηπείρου. Από τους 12, οι επτά κατέληξαν σε Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα και η τελευταία φορά που απέτυχε ευρωπαϊκή ομάδα ήταν το 2012 όταν η Κορίνθιανς νίκησε με 1-0 την Τσέλσι στη Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας με γκολ του Περουβιανού Πάολο Γκερέρο. Τεχνικός της «τιμάο» τότε ο νυν εκλέκτορας της «σελεσάο», Τίτε, και των «μπλε» ο Ράφα Μπενίτεθ. Είναι η μόνη αποτυχία των Ευρωπαίων από το 2006 και επί συνόλω 13 τελικών έκτοτε!

Οσο για τα stats των 17 τελικών; Κανένας δεν κρίθηκε στα πέναλτι και μόλις τρεις εξ αυτών στην παράταση: Μπάρτσα – Εστουδιάντες 2-1 το 2009, Ρεάλ – Κασίμα 4-2 το 2016 και Λίβερπουλ – Φλαμένγκο 1-0 πέρυσι, 2019.

Επίσης, 11/16 τελικούς ήταν no goal και 7/16 έληξαν με τουλάχιστον 3 γκολ (over δηλαδή). Πέναλτι σε τελικό Μουντιάλ Συλλόγων καταλογίστηκε μόνο το 2016, στο Ρεάλ – Κασίμα 4-2 στην παράταση, με τον Ρονάλντο να ισοφαρίζει σε 2-2 στο 60’ από την άσπρη βούλα.

Ο (σ)έξι τίτλος και το ραντεβού με την ιστορία

Οσο για αποβολές σε τελικούς; Οι Κάχα Καλάτζε της Μίλαν και Πάμπλο Λεδέσμα της Μπόκα είχαν φύγει πρόωρα για τα αποδυτήρια το 2007, όπως και ο Γκάρι Κέιχιλ της Τσέλσι το 2012 (με την Κορίνθιανς).

Ρεπορτάζ

Η Μπάγερν, μπαίνοντας απευθείας στα ημιτελικά, απέκλεισε στον ημιτελικό της Δευτέρας με 2-0 την Αλ Αχλι ενώ η Τίγκρες άφησε διαδοχικά εκτός τη νοτιοκορεάτικη Ουλσάν (2-1) και τη βραζιλιάνικη Παλμέιρας (1-0).

H εμφάνιση των Βαυαρών ήταν, κατά πώς λέμε, στο… ρελαντί ενώ ο Χάνζι Φλικ στερείται τους Μπόατενγκ και Μαρτίνεθ. Σκοράροντας δις, ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι έφτασε ήδη τα 29 γκολ σε 27 παιχνίδια σε όλες τις φετινές διοργανώσεις ενώ ο Φλικ, αν πάρει η ομάδα του το τρόπαιο, θα μετρά 6 τίτλους σε μόλις… 68 αγώνες. Τρομερό.

Οι Μεξικανοί έκαναν δύο εμφατικές παρουσίες. Κι αν μη την Ουλσάν ήταν ούτως ή άλλως φαβορί, με την Παλμέιρας μετά την τεχνική ξεδίπλωσαν και το ταλέντο τους και στη δύναμη, σκοράροντας με πέναλτι. Ο πολύπειρος Γάλλος, στα 35 του, Αντρέ Ζινιάκ, κάνει τη διαφορά για την ομάδα του Ρικάρδο Φερέτι η οποία είναι εξαιρετική εδώ και μια διετία. Ο Βραζιλιάνος τεχνικός έχει στη διάθεσή του όλους τους παίκτες που έχουν ταξιδέψει στο Κατάρ, με τους Κινόνες και Ακίνο στα φτερά, πίσω από τον Γάλλο.

Εκτίμηση

Η Μπάγερν είναι… βουνό για οποιαδήποτε άλλη ομάδα ωστόσο το τελευταίο δίμηνο δεν είναι ανίκητη – κι ας μετρά έξι σερί νίκες σε επίσημα. Προ του ταξιδιού στο Κατάρ με τη Χέρτα ήταν μέτρια (1-0), λίγο νωρίτερα στο Αουγκσμπουργκ επίσης (1-0), πιο πίσω η ήττα από την Γκλάντμπαχ. Μεσοεπιθετικά σκοράρει και με… μισή φάση, στα μετόπισθεν δεν είναι απόλυτα πειστική. Και η Τίγκρες, όσες (λίγες ομολογώ) φορές έτυχε να τη δω, μου θυμίζει περισσότερο ευρωπαϊκό σύλλογο παρά μεξικάνικο ή βραζιλιάνικο. Θα τολμούσα να πω ότι θυμίζει τη φετινή Σάντος, ηττημένη του πρόσφατου τελικού του Copa Libertadores από την Παλμέιρας με γκολ στα… χασομέρια.

Ο (σ)έξι τίτλος και το ραντεβού με την ιστορία

Στο ενσταντανέ, ένα ματσάκι προ δυόμισι ετών. Γερμανία – Μεξικό 0-1 στη Μόσχα, για το Μουντιάλ του 2018, με γκολ του Λοσάνο στο 35’ και με μια εξόχως πειστική εμφάνιση της καλοδουλεμένης «ελ τρι» ενάντια σε Νόιερ, Κίμιχ, Μίλερ (νυν της Μπάγερν) αλλά και σε Βέρνερ, Ντράξλερ, Οζίλ, Χούμελς. Δείγμα του, για να πείσω πρώτα εαυτόν και μετά εσάς, ότι η διαφορές τους δεν είναι τόσο μεγάλες – αλλά ναι, η «νατσιονάλμανσαφτ» δεν έχει Λεβαντόφσκι.

Ας είναι. Όλα τα σερί τελειώνουν. Μια επιλογή το ασιατικό +0,75 της Τίγκρες στο ημίχρονο: πληρωμή αν δεν ηττάται, μισή μίζα χαμένη αν χάνει με ένα γκολ διαφορά. Αν χάνει με δύο, αλλάξτε κανάλι (η ΕΡΤ3 το δείχνει live).

Μια άλλη, και ο Θεός μαζί μας, κατάκτηση από πλευράς Τίγκρες. Fun bet είναι, ας χάσω αλλά ίσως βγάλει καλό cash out αν πάνε παράταση. Θα πανηγυρίσει και η (συνάδελφος) Γιανέτ Γκαρσία, από τις χοτ παρουσίες της μεξικάνικης τηλεόρασης – εξ ου και έντυσε το σημερινό άρθρο στην κεντρική φωτό, βέβαια η Τίγκρες έχει αρκετές θερμές παρουσίες…

Ο (σ)έξι τίτλος και το ραντεβού με την ιστορία

Τα χιόνια και τα (δύο) γκολ

Κατά τα λοιπά, παρά την καλή άμυνα του Παναθηναϊκού τελευταία, ο ΠΑΣ είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός μεσοεπιθετικά. Κράτησα, απλά, λιτά, ένα γκολ του «Αγιαξ» της Ηπείρου σε τιμούλα για να μπει σε δυάδα. Με τι; Με ένα γκολ της Λεβάντε στον αποψινό, πρώτο, νοκ άουτ ημιτελικό του Copa del Rey ενάντια στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, στο «Σαν Μαμές». Ναι, λίγο… σπαστικό να έχει λήξει το ένα στις 17:00 και το άλλο να αρχίζει στις 22:00 αλλά τούτα επέλεξα.

Οι Λεβαντίνοι, σε όλα, μετρούν 2-2-12 στο Μπιλμπάο, σκόραραν (από το 1946-47 ως σήμερα) στα 9/16 εξ αυτών και δέχθηκαν γκολ στα 15/16, πλην ενός 0-0 τον Δεκέμβριο του… 1963.

Σημαντικό ότι, εν συγκρίσει με το 1-1 με τη Βαλένθια, γυρίζουν στους Βάσκους οι Ραούλ Γκαρσία, Μουνιαΐν και Βιγιαλίμπρε, άπαντες βασικότατοι με στόχο το 7/7 σε προκρίσεις από ημιτελική φάση του Copa del Rey. Άλλο ένα σερί που ίσως τελειώσει. Οι Λεβαντίνοι είναι θρασείς μεσοεπιθετικά, μετέχουν σε ημιτελικά για πρώτη φορά μετά από 83 χρόνια, ο Πάκο Λόπεθ κάνει εξαιρετική δουλειά και δεν τους θεωρώ χαμένους από χέρι απόψε. Ίσα ίσα… Ναι, ομάδα Κυπέλλου η Μπιλμπάο, αλλά ως πότε;

Συν ότι αμφότερες είχαν επίπονο πρόγραμμα με απανωτά ματς, οι Βάσκοι δεν έκαναν rotation, o Λόπεθ ναι. Διαρκώς.

Κλείσιμο με την παλιά γνωστή μας, τη… Σοσόκα, που λέγαμε. Στο χιονισμένο Μοντμπελιάρ (ιδού πώς ήταν χθες το γήπεδο, αλλά θα καθαριστεί εγκαίρως) η Σοσό υποδέχεται τη Σεντ Ετιέν για τους «32» του Coupe de France.

Ο (σ)έξι τίτλος και το ραντεβού με την ιστορία

Σημαντικό ότι δεν υπάρχει παράταση σε ισοπαλία, παρά απευθείας πέναλτι. Αγωνιστικά δεν έχει κάτι να φοβηθεί από πολλές ομάδες της Ligue 1 η Σοσό, ειδικά εντός «Ογκίστ Μπονάλ», απόντες οι βασικοί Ντεντιού (στόπερ) και Ουρεγκά (χαφ) ελέω τιμωρίας. Οι «στεφανουά» έχουν πιο σημαντικές ελλείψεις βέβαια (τον κίπερ Μουλέν, τον μπακ Ντεμπισί, τον στόπερ Ρέτσο, τους χαφ Γκουρνά, Νεγιού, τον εξτρέμ Μπουανγκά και τον φορ Αμουμά).

Εντυπωσιακό, δε, τούτο που αλίευσα: ότι σε καρέ νοκ άουτ ματς μεταξύ τους, τρία στο Λιγκ Καπ κι ένα στο Κύπελλο, πέρασε πάντα η φιλοξενούμενη (από δύο προκρίσεις, έκαστη). Μήπως ήρθε η ώρα να «σπάσει» (και αυτό);

  • Τα λέμε κι από το προσωπικό μου Telegram. Join!
Δυάδα (απόδοσης 2.35)
15:00
ΠΑΣ Γιάννινα – Παναθηναϊκός
ΠΑΣ Γιάννινα over 0,5
1.51
22:00
Αθλέτικ Μπιλμπάο – Λεβάντε
Λεβάντε over 0,5
1.56
Μονό
19:45
Σοσό – Σεντ Ετιέν
Πρόκριση: Σοσό
2.35
Ασιατικό
20:00
Μπάγερν Μονάχου – Τίγκρες
2 +0,75 ΑΗ στο 1ο ημίχ.
2.01
Fun bet
20:00
Μπάγερν Μονάχου – Τίγκρες
Κατάκτηση: Τίγκρες
7.50
Fun bet
22:00
Αθλέτικ Μπιλμπάο – Λεβάντε
2
5.00
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις