Total Analysis. Τα συμπεράσματα του ΑΕΚ-Άρης

Total Analysis. Τα συμπεράσματα του ΑΕΚ-Άρης

Όταν ο Χιμένεθ ανέλαβε την ΑΕΚ, το πρώτο πράγμα που επιδίωξε να διορθώσει στην ομάδα είναι ανασταλτική  της λειτουργία. Και η αλήθεια είναι πως στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, με βάση και τους ποδοσφαιριστές που διαθέτει στην αμυντική της γραμμή, το πέτυχε. Η ΑΕΚ σταμάτησε να απειλείται συχνά σε ροή αγώνα. Έτρεχε μέχρι και το παιχνίδι με τον ΟΦΗ σερί πέντε ανέπαφων εστιών σε οχτώ αγώνες και μάλιστα σε αυτά τα πέντε παιχνίδια, συνολικά, οι καθαρές ευκαιρίες που δέχθηκε η ομάδα δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα του ενός χεριού. Κατάφερε μέσα από αυτό το θετικό σερί που δημιούργησε να ανεβάσει παράλληλα την ψυχολογία των ποδοσφαιριστών και του κόσμου.

Σε αυτούς όμως τους αγώνες επιθετικά η ΑΕΚ δεν δημιουργούσε μεγάλο αριθμό καθαρών ευκαιριών, στηρίζοντας το πλάνο της στην αποτελεσματικότητα και την ρέντα που θα είχαν οι ποδοσφαιριστές της. Και αυτό είναι και το επόμενο ζητούμενο που μπαίνει στο μπλοκάκι του Χιμένεθ, το οποίο πλήρωσε με τον Άρη και θα πληρώσει και σε επόμενα παιχνίδια αν δεν καταφέρει να εκπαιδεύσει σωστά τους ποδοσφαιριστές του. Και το πιο δύσκολο. Να καταφέρει να μάθει στην ομάδα να λειτουργεί αποτελεσματικά όταν χρειαστεί η ίδια να παίξει ποδόσφαιρο πρωτοβουλίας.

Είναι δεδομένο πως στην σύγχρονη εποχή το ποδόσφαιρο του «μισό μηδέν» δεν μπορεί να έχει μεγάλη διάρκεια.  Μία ομάδα χρειάζεται, για να πετύχει στο υψηλό επίπεδο, πέρα από καλή αμυντική λειτουργία, να έχει και ένα επιθετικό πλάνο που να της επιτρέπει να δημιουργεί σημαντικό αριθμό καθαρών ευκαιριών στα παιχνίδια. Το πρόβλημα αυτό το εμφάνιζε η ΑΕΚ και με τον Μάσιμο Καρέρα στην άκρη του πάγκου της, το είχε και στα προηγούμενα παιχνίδια με τον Χιμένεθ (απλώς δεν κόστισε λόγω ρέντας και αποτελεσματικότητας), το εμφάνισε και απόψε με τον Άρη. Μέχρι το 70ο λεπτό και το σουτ του, πολύ καλού και κορυφαίου για την ΑΕΚ, Μαχαίρα στο δοκάρι, δεν μπόρεσε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μία καθαρή εκτέλεση μπροστά από την εστία του Κουέστα.

Και αυτό είναι πλέον το ζητούμενο πάνω στο οποίο πρέπει να δουλέψει ο Χιμένεθ, γιατί αυτό είναι που θα του επιτρέψει να πετύχει και να πάρει νίκες στα μεγάλα παιχνίδια. Δεν μπορεί να στηρίζεται μόνο στην καλή λειτουργία στο παιχνίδι χωρίς τη μπάλα, χρειάζεται και καθοδήγηση όταν θα έχει και αυτήν στην κατοχή της.

Σήμερα μάλιστα είχε και έναν αντίπαλο που στην διαχείριση ενός αγώνα, όταν δηλαδή σκοράρει πρώτος και χρειάζεται να υπερασπιστεί το προβάδισμά του, είναι ο καλύτερος στην Ελλάδα. Βάσει αριθμών καλύτερος και από τον Ολυμπιακό. Σε ματς στα οποία προηγήθηκε φέτος ο Άρης, μόλις μία φορά δεν κατάφερε να πάρει τη νίκη. Την προηγούμενη αγωνιστική με τον Αστέρα Τρίπολης, όπου ηττήθηκε με 2-1. Στους υπόλοιπους 14 αγώνες, μαζί με τον χθεσινό, που πέτυχε πρώτος γκολ, κατάφερε και νίκησε και στους 14 και μάλιστα χωρίς να δεχθεί ούτε ένα γκολ.

Πραγματικά απίστευτο στατιστικό. Ακόμη, στην πλειονότητα αυτών των αναμετρήσεων, όπως και χθες στο ΟΑΚΑ, καταφέρνει και απειλείται ελάχιστα.

Έχει δημιουργήσει ο Άκης Μάντζιος αμυντικά ορισμένα δίδυμα και κάποιες σταθερές καθ’ όλη την διάρκεια της σεζόν που αποδεικνύονται αρκετά αποτελεσματικές. Ρόουζ με έναν εκ των Δεληζήση ή Μπεναλουάν στο κέντρο της άμυνας, Σούντγκρεν και Σάκιτς στα άκρα, και στα χαφ Τζέγκο με Ματίγια στον πρώτο γύρο και Τζέγκο με Σάσα στον δεύτερο είναι δίδυμα που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται το εκπληκτικό στατιστικό που αναφέραμε παραπάνω.  Το επόμενο βήμα για τον Άρη και αυτό που του λείπει μέχρι στιγμής είναι τα γκολ από τον σέντερ φορ του. Για αυτόν τον λόγο και για αυτόν τον σκοπό αποκτήθηκε ο Κώστας Μήτρογλου. Εδώ θα είμαστε να δούμε πόσο θα μπορέσει να βοηθήσει ο Έλληνας στράικερ την ομάδα του Άκη Μάντζιου.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις