Super Bowl LV 2021! Τι είδαμε, τι μας περιμένει

Super Bowl LV 2021! Τι είδαμε, τι μας περιμένει

Μετά από μια σεζόν του NFL εντελώς διαφορετική από τις προηγούμενες, το Super Bowl είναι τελικά εδώ. Μια αναμέτρηση απομένει για κριθεί ο μεγάλος πρωταθλητής. Το 55ο Super Bowl διεξάγεται την Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου στις 01:30 ώρα Ελλάδος. Λαμβάνει χώρα στο «Raymond James Stadium», έδρα των Buccaneers στην Τάμπα της Φλόριντα και θα παρευρεθούν περίπου 25.000 θεατές.

Υπάρχουν τόσες συνιστώσες που συνθέτουν αυτή την μεγάλη μάχη. Ο GOAT Tom Brady εναντίον του wonderkid Patrick Mahomes, δυο από τους καλύτερους tight-ends απέναντι φορώντας και οι δυο το νούμερο 87, ο coach Andy Reid, μετά από τόσο καιρό και προσπάθεια χωρίς τίτλο, πλέον κυνηγάει το back-to-back, ενώ ο αντίπαλος του Bruce Arians στοχεύει στο πρώτο του τρόπαιο και στο ρεκόρ του «αρχαιοτέρου» που κατακτά.

Η κατάρα του Super Bowl καταρρίπτεται τη φετινή χρονιά στις δυο από τις τρεις περιπτώσεις της αφού για πρώτη φορά η ομάδα που φιλοξενεί το Super Bowl παίρνει μέρος σε αυτό, και δεύτερον η ομάδα που κατέκτησε το περυσινό Super Bowl (με εξαίρεση τους θρυλικούς Patriots του Tom Brady) σχεδόν ποτέ δεν κάνει καλή επόμενη σεζόν.

Παρακάτω έχουμε μια στατιστική αναμέτρηση των δυο ομάδων σε κάποιες βασικές κατηγορίες:

 CHIEFSΚατηγορίες BUCCANEERS
16-2Ρεκόρ14-5
5ηΔυσκολία Προγράμματος4η
1ηΚατάταξη regular3η
Patrick MahomesQuarterbackTom Brady
1οςΔυναμικότητα QB8ος
21ηOffensive Line7η
Pass offenseΔυνατό σημείοPass defense
Run defenseΑδυναμίαSpecial teams

Chiefs offense vs. Buccaneers defense

Super Bowl LV 2021! Τι είδαμε, τι μας περιμένει

Με βάση τα όσα έχουμε δει φέτος, η αναμέτρηση θα κριθεί στη μάχη των δυνατών σημείων των δυο ομάδων, δηλαδή από την μια την μια την επίθεση των Chiefs του Mahomes που κατατάσσεται 1η ενάντια στην pass defense του Tampa Bay που κατατάσσεται 4η. Γυρνώντας πίσω το χρόνο στην 12η εβδομάδα της regular season, οι Chiefs επικράτησαν των Bucs με τον Mahomes να βάζει φωτιά στην άμυνα των αντιπάλων του μετρώντας 462 γιάρδες με τη βοήθεια του τρομερού Tyreek Hill που σκόραρε 269 γιάρδες και τρία touchdowns εκείνη τη νύχτα. Είναι περιττό να πούμε ότι η ομάδα της Τάμπα δεν έχει περιθώρια να επαναλάβει μια τέτοια αμυντική εμφάνιση, αλλά είδαμε πως στα δυο κρίσιμα παιχνίδια των πλέιοφ απέναντι σε δυο τρομερές επιθέσεις που βασίζονται κατά κύριο λόγο σε παιχνίδι με πάσες όπως αυτές των Saints και των Packers, οι εμφανίσεις της ήταν καταλυτικές για την πρόκριση.

Θεωρητικά καμία άμυνα δεν μπορεί να σταματήσει εντελώς τον Mahomes για 60 λεπτά, αλλά αν καταφέρουν να τον δυσκολέψουν έχουν αρκετές πιθανότητες να πάρουν τη νίκη. Η μεγαλύτερη ανησυχία των Bucs λογικά είναι πως θα αποδώσει η επιθετική (βασισμένη στο blitz) άμυνα τους απέναντι στον Mahomes ο οποίος αποδίδει εξαιρετικά απέναντι σε τέτοιου είδους άμυνες ως τώρα. Η μεγαλύτερη του αδυναμία όπως έχει φανεί ως τώρα είναι απέναντι σε άμυνες που παράγουν συνεχή πίεση (όπως των Saints) καθώς στατιστικά οι επιδόσεις του μειώνονται δραστικά σε αυτή την περίπτωση.

Buccaneers offense vs. Chiefs defense

Super Bowl LV 2021! Τι είδαμε, τι μας περιμένει

Μεγάλο ενδιαφέρον έχει και το πως σχεδιάζουν οι Buccaneers να επιτεθούν απέναντι στην άμυνα των Chiefs χρησιμοποιώντας τον Brady και την παρέα του. Αφού υπέταξε τον Josh Allen και μαζί του μια από τις ισχυρότερες επιθέσεις της σεζόν, η άμυνα του Kansas City κατατάσσεται 10η όταν αμύνεται απέναντι σε ομάδες που βασίζονται στις πάσες. Οι Chiefs επίσης ειδικεύονται στο να παράγουν συνεχώς πίεση με την άμυνα τους, όμως ο Tom Brady έχει από τα υψηλότερα ποσοστά ευστοχίας στη λίγκα όταν αντιμετωπίζει πίεση. Γενικά η επίθεση του Tampa Bay άλλαξε αρκετά πρόσωπα κατά τη διάρκεια της σεζόν. Αρχικά, ο Bruce Arians μετέδωσε τον δικό του τρόπο παιχνιδιού που είχε αρκετό run game και πολλά play-action shots ενώ αργότερα επικράτησε ένα είδος που έμοιαζε λίγο πολύ στον τρόπο παιχνιδιού που αγωνίζονταν οι New England Patriots με τον Brady που βασιζόταν στις γρήγορες πάσες αξιοποιώντας όλα τα επιθετικά εργαλεία.

Υπήρξαν αρκετές συζητήσεις για το επίπεδο επικοινωνίας του head coach με τον θρυλικό quarterback αλλά το έμπειρο προπονητικό επιτελείο σε συνδυασμό με την κλάση του Brady πέτυχαν στο να «δέσουν» αρμονικά αυτούς τους δυο διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού και αυτό φάνηκε στις εξαιρετικές εμφανίσεις στο κλείσιμο της σεζόν. Οι Bucs έχουν ένα πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια τους που μπορούν να χτυπήσουν την αδυναμία της άμυνας των Chiefs. Το running game τους, με μπροστάρηδες τον Leonard Fournette και τον Ronald Jones II μπορούν να δώσουν ένα μεγάλο πλεονέκτημα στους γηπεδούχους.

Άλλοι παράγοντες κλειδιά

Οι Buccaneers έχουν δείξει ότι είναι μια ασταθής ομάδα ικανή για την καλύτερη ή και την χειρότερη εμφάνιση. Αν ξεκινήσουν καλά έχουν μια πολύ καλή ευκαιρία για τη νίκη. Αυτό όμως είναι θέμα, καθώς πρέπει να αποδώσουν τα μέγιστα καθ’ όλη την διάρκεια του αγώνα για να νικήσουν τους Chiefs οι οποίοι σε όλες τους τις αναμετρήσεις παραμένουν το ίδιο σταθεροί. Μια μέτρια εμφάνιση των Chiefs σίγουρα επικρατεί μιας μέτριας εμφάνισης των Bucs και ο γενικός κανόνας των Super Bowls είναι πως οι ομάδες δε τείνουν να ρισκάρουν και να «ανοίγονται». ΑΛΛΑ…

Κάνεις δεν πρέπει να ξεχνάει ότι στο Super Bowl βρίσκεται για άλλη μια φορά η μαγεία του Brady. Είναι ο κορυφαίος quarterback, έχει 6 δαχτυλίδια, θεωρείται ο καλύτερος σε ανατροπές και με τις εμφανίσεις του ως τώρα δείχνει ότι η ηλικία του είναι απλά ένας αριθμός και «διψάει» για το 7ο.

Επίλογος

Super Bowl LV 2021! Τι είδαμε, τι μας περιμένει

Το Super Bowl είναι η μεγαλύτερη αναμέτρηση στα αθλητικά δεδομένα της Αμερικής, και ένα από τα γεγονότα με τη μεγαλύτερη ακροαματικότητα στην αθλητική τηλεόραση παγκοσμίως. Ακόμα και να μην είσαι φίλος του American Football, σίγουρα έχεις ακούσει για το Super Bowl, είτε λόγω των πιο ακριβοπληρωμένων διαφημίσεων που προβάλλονται κατά τη διάρκεια του, όπως trailers πολυαναμενόμενων ταινιών, είτε λόγω του σόου που πραγματοποιείται στο ημίχρονο από κάποιον διάσημο καλλιτέχνη (φέτος θα είναι στη σκηνή ο The Weeknd). Για τους φίλους του football όμως, όλοι περιμένουν τη μάχη των πρωταθλητών της AFC και της NFC σε ένα παιχνίδι τεσσάρων 15λεπτων περιόδων με τον νικητή να παίρνει σπίτι του το τρόπαιο Vince Lombardi.

Young MVP ή GOAT λοιπόν;

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις