Αφιέρωμα. Η Γουίμπλεντον είναι… μία

Αφιέρωμα. Η Γουίμπλεντον είναι... μία

Είναι από εκείνες τις στιγμές που ένα προγνωστικό, ένα σημείο, ένα ποσοστό χάνει κάθε σημασία και αξία και ένα λαοφιλές άθλημα λαμβάνει… πολεμικές διαστάσεις!  Είναι από εκείνες τις στιγμές που θέλεις να αποδώσεις δικαιοσύνη, αν και αυτή ήδη έχει αποδοθεί, αλλά είναι κάπως λεκιασμένη από την άγνοια πολλών. Είναι η ίδια η ιστορία που από ενοχλητικό χτύπημα στην πλάτη μετατρέπεται σε χείμαρρο και πλέον αναγκάζεσαι να εκφραστείς.

Είναι το 2003 η χρονιά-ορόσημο που άλλαξαν τα πάντα στο Νότιο Λονδίνο και το αγγλικό Φούτμπολ. Είναι η Γουίμπλεντον. Έχει σημασία να μιλάμε για μια ομάδα της League 1; Όλα τα βρετανικά ταμπλόιντ ήδη απαντούν πως «ΝΑΙ».

Η ιστορία της Γουίμπλεντον

Η Γουίμπλεντον είναι ίσως η πιο εμβληματική ομάδα – κι όχι απλά ένα κλαμπ – του αγγλικού Φούτμπολ, η κυπελλούχος του 1988 με το 1-0 επί της πρωταθλήτριας Λίβερπουλ και που λανθασμένα έχει τον δικέφαλο αετό ως σήμα, αφού κανονικά ο Φοίνικας θα ήταν καταλληλότερος, μιας και είναι η ομάδα που θα αναγεννιέται πάντα από τις στάχτες του.

Ο οργανισμός της Γουίμπλεντον από το 2001 έπνεε τα λοίσθια οικονομικά ευρισκόμενος στο χείλος του γκρεμού. Διέξοδος δεν υπήρχε και οι αετονύχηδες επιχειρηματίες γυρόφερναν τον σύλλογο.  Οι διοικούντες επιθυμούσαν την μετακόμιση της ομάδας στο Μίλτον Κινς (όχι Κέινς), 70 χλμ. μακριά από το νότιο Λονδίνο και φυσική έδρα της ομάδας, για βιοποριστικούς λόγους, κάτι που δεν ήθελαν οι φίλαθλοι.

Αφιέρωμα. Η Γουίμπλεντον είναι... μία

 Η κυπελλούχος Γουίμπλεντον το 1988. Η παρέα «Crazy Gang», των Βίνι Τζόουνς, Τζον Φάσανου, Λόρι Σάντσεζ, Ντένις Γουάιζ και Ντέιβ Μπίσαντ.

Το 2003 ο αήθης και καιροσκόπος επιχειρηματίας του νότιου Λονδίνου, Πιτ Ουίλκενμαν, με την χορηγία των ΙΚΕΑ, αποφάσισε να εκμεταλλευθεί την επικείμενη χρεοκοπία της ομάδας και αφού χτύπησε αρκετές… πόρτες μεταξύ αυτών και των ΚΠΡ, Λούτον, και Κρίσταλ Πάλας, χτύπησε και την πόρτα των Ντονς. Αρχικά, άπαντες έβλεπαν με σκεπτικισμό μια τέτοια κίνηση, ιδίως γιατί ο Ουίνκελμαν είχε μεγαλόπνοο σχέδιο. Ήθελε σήμα, γήπεδο, μετακόμιση στο ΜΚ και πακέτο μετοχών! Κατάφερε, ωστόσο, με δυσκολίες και αρκετή ίντριγκα (υποσχέθηκε σύγχρονο εμπορικό και γήπεδο 30.000 θεατών) να αποκτήσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της ομάδας, την οποία και μετέφερε στο Μίλτον Κινς, με λίγα λόγια υφάρπαξε την ιστορία της, την ταυτότητά της και την ονομασία της, όχι όμως την αξιοπρέπειά της, η οποία ουδέποτε τσαλακώνεται, ουδέποτε παραχωρείται. Μία σύγχρονη ανταλλαγή πληθυσμού με «μοντέρνους» πρόσφυγες στην ίδια τους την πατρίδα, θα κατέγραφε ως δύο μεγάλα γεγονότα, λίγο καιρό αργότερα, ο ιστορικός του αθλητισμού.

Οι οπαδοί της Γουίμπλεντον είδαν την ομάδα τους να γίνεται Μίλτον Κινς και στην συνέχεια και Ντονς, να τους αρπάζουν και το γήπεδο αφήνοντάς τους ανέστιους και πένητες. Σε μια νύχτα ένας αχυράνθρωπος με χιλιάδες ευρώ κηλίδωσε την ιστορία ενός συλλόγου, πήρε το διαγραφικό και σε μια κόλλα Α4 έσβησε απλά ένα όνομα, αλλά για τους υπόλοιπους ήταν ένα έγκλημα που διαπράχθηκε.

Οι οπαδοί ως ασπίδα

Η αντίδραση των οπαδών ήταν σφοδρή. Αμέσως οργάνωσαν μια αντιπροσωπεία, ένωσαν τους φιλάθλους, που δεν «πούλησαν» τον εαυτό τους πηγαίνοντας στο Κινς, έμειναν όρθιοι και ορκίστηκαν εκδίκηση, γιατί η ανάγκη είναι πάνω από τη δύναμη. Στις 30/05/2002 και μόλις μέσα σε λίγες μέρες συγκέντρωσαν αρκετά χρήματα, αγόρασαν γήπεδο (!) 5.000 θεατών, δοκίμασαν παίκτες, σχημάτισαν διοικητικό συμβούλιο και ομάδα και επανίδρυσαν την μία και μοναδική Γουίμπλεντον, γιατί όπως δήλωσαν και δηλώνουν, «Η Γουίμπλεντον είμαστε εμείς»!

Αφιέρωμα. Η Γουίμπλεντον είναι... μία

Το πρώτο παιχνίδι της ομάδας ήταν ένα φιλικό με την Σάτον (νυν ομάδα ερασιτεχνικής κατηγορίας) από την οποία ηττήθηκαν με 4-0, αλλά στ’αλήθεια, ποιος νοιάστηκε; Ήταν εκεί! Η ομάδα ήταν παρούσα. Για την ιστορία, το πρώτο γκολ της ομάδας πέτυχε ο «Τρίγκερ», κατά κόσμον Γουίλ Μάλκερ, σε ένα ματς με την Μπρόμλι, ένας διωκώμενος ιδιωτικός ντετέκτιβ, λίγες μέρες μετά τρόφιμος φυλακών!

Η πορεία προς το πάνθεον

Η ομάδα είχε μπροστά της μια οδύσσεια, αλλά μάλλον για αυτήν ήταν γλυκιά περιπέτεια. Ξεκίνησε από την 9η (!) ερασιτεχνική κατηγορία, έθεσε ακριβό εισιτήριο λόγω ανάγκης εσόδων, ο κόσμος «πλημμύρισε» το γήπεδο, η Γουίμπλεντον άγγιξε την άνοδο, αλλά τερμάτισε 3η. Την επόμενη χρονιά, όμως, δεν άφησε περιθώρια. Τερμάτισε πρώτη, δεν κοίταξε ποτέ της πίσω, σκόραρε 180 γκολ, διέσυρε και τον… Θεό και το ίδιο έκανε και στην 8η κατηγορία. Έμεινε μονάχα 2 σεζόν στην 7η κατηγορία και τη σεζόν 2008-9, τα παλικάρια των Ντονς, έφτασαν ως πρωταθλητές από την Conference, να χτυπούν την πόρτα των επαγγελματικών κατηγοριών. Τόσα χρόνια δίχως ταυτότητα, δίχως αξία, δίχως DNA, η ΜΚ δεν κατάφερε απολύτως τίποτα. Σαστισμένη στη γωνία ενός τοίχου έβλεπε τον εφιάλτη να έρχεται. Τη χρονιά του 2011, όμως, η Γουίμπλεντον βροντοφώναξε ¨παρούσα¨ φτάνοντας στην League 2, την τελευταία τη τάξει επαγγελματική κατηγορία. 5 άνοδοι σε 9 σεζόν, η μόνη ομάδα στην ιστορία του αγγλικού Φούτμπολ που κατάφερε ποτέ τέτοιο ρεκόρ. Έμεινε μετά κόπων και βασάνων στην League 2 τρεις χρονιές και το 2012 ήταν η στιγμή.

Αφιέρωμα. Η Γουίμπλεντον είναι... μία

Γουίμπλεντον vs… Γουίμπλεντον

Για πρώτη φορά η Γουίμπλεντον κλήθηκε να αντιμετωπίσει για το κύπελλο, τον άλλο της εαυτό, τον πιο σκοτεινό, τον ξενιστή που απέβαλλε, ήταν έτοιμη να κοιταχτεί στον καθρέφτη και να αντικρίσει για πρώτη φορά το τέρας, που δεν συνήθισε, δεν γνώρισε, δεν ήθελε να υπάρχει. Ήταν, όμως, πραγματικά έτοιμη; Λένε πως όταν έρθει η στιγμή να αναμετρηθείς με τον σκοτεινό άλλο σου εαυτό τρομάζεις, δειλιάζεις, σαστίζεις. Αυτά όλα τα γνώριζαν οι Ντονς. Έπειτα, ο κόσμος. Οι μισοί ορκίστηκαν εκδίκηση και ήθελαν το ματς, οι άλλοι μισοί αρνούνταν τη διεξαγωγή του προκειμένου να μην αναγνωρίσουν επίσημα την ΜΚ. Έναν σύλλογο δύο αρχικών γραμμάτων που πήρε ζωή από τη ζωή μιας άλλης ομάδας.

Το παιχνίδι έγινε στο Μίλτον Κινς, η Γουίμπλεντον μπροστά σε μια στιγμή που έμεινε στάσιμη, στον παγωμένο χρόνο που είχε μηδενίσει, αγνοώντας τα 90 λεπτά που κυλούσαν, ηττήθηκε με 2-1, γιατί για την ΜΚ απλά ήταν ένα ματς. Κόσμος, παρά τις πολλές αντιδράσεις, υπήρχε εκατέρωθεν. Πανό της ΜΚ, όπως «AFC Υποκριτές», «Κρατάμε τους Ντονς… ξεπεράστε το», και των οπαδών της Γουίμπλεντον, όπως  «ΜΚ Καθάρματα», «Franchise Cup» κυριαρχούσαν, ενώ το «We are Wimbledon» από πλευράς οπαδών των Ντονς έλαβε διαστάσεις κινήματος!

Αφιέρωμα. Η Γουίμπλεντον είναι... μία

 Η πρώτη αναμέτρηση ΜΚ – Γουίμπλεντον.

Οι δυο τους ξανάπαιξαν το 2014 δύο φορές για το League Cup και Trophy και παρ’ ολίγο νωρίτερα το 2010 με τις σκιές των… «στημένων» κληρώσεων να πλανώνται, αφού σε 4 χρόνια κληρώθηκαν μεταξύ τους 4 φορές!

Το 2010 ήταν μια κρίσιμη χρονιά, νωπές ακόμα οι μνήμες, πριν οποιοδήποτε μεταξύ τους ματς, οι διασταυρώσεις τις έφερναν μαζί στον 2ο γύρο του FA Cup, αν η ΜΚ περνούσε από την Στίβενεϊτζ. Ο τηλεοπτικός σταθμός Sky της Αγγλίας στο πλαίσιο μιας μελλοντικής αναμέτρησης ήδη είχε κλείσει το ματς, πανό, εισιτήρια και φανέλες είχαν ήδη τυπωθεί, οι φίλαθλοι έβραζαν και όλοι γνώριζαν ότι πηγαίνουν σε έναν σκοτεινό πόλεμο. Ευτυχώς για πολλούς η Στίβενεϊτζ προκρίθηκε και μπορεί το Sky να επέστρεψε κάποια εκατομμύρια πίσω, η Γουίμπλεντον, όμως, διατήρησε την ηρεμία της, αφού ακόμα δεν ήταν έτοιμη.

Ο Φοίνικας που αναγεννήθηκε

Η Γουίμπλεντον, όμως, ήταν εκεί. Το 2014 κατάφερε και εκδικήθηκε την ΜΚ κερδίζοντάς την με 3-1 στο League Cup. Η ομάδα ανέβηκε κατηγορία στην συνέχεια, έφτασε στην Championship, μετά ξανά στην League 1, όπου και παίζει ως και σήμερα δίνοντας συνεχείς μάχες για την σωτηρία της. Πλέον, έχει το παλιό, καλό, δικό της «σπίτι», το «Πλάου Λέιν», 9.000 θέσεων, ένα ολοκαίνουργιο στολίδι, που λόγω πανδημίας δεν απολαμβάνει ο τρομερός κόσμος της, ή καλύτερα, η διοίκησή της, αφού αυτό είναι ο κόσμος της.

Η Γουίμπλεντον δικαιώθηκε αργά, αλλά δικαιώθηκε. Ο Ουίνκελμαν δήλωσε πριν λίγα χρόνια ότι ο τρόπος με τον οποίο ολοκληρώθηκε και έγινε η συμφωνία ήταν άκομψος και λάθος, αλλά υπεραμύνθηκε των επιλογών του υποστηρίζοντας ότι ήταν η μόνη λύση. Κορυφαία στιγμή των Ντονς, το 4-0 επί της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για το League Cup, ενώ στην ιστορία έχουν μείνει και συνεχίζουν να μένουν οι ακαδημίες της με τα σημερινά αστέρια του αγγλικού ποδοσφαίρου να ήταν κάποτε το χθες των ακαδημιών της ομάδας, όπως ο Ντέλε Άλι της Τότεναμ και όχι μόνο.

Αφιέρωμα. Η Γουίμπλεντον είναι... μία

Το νέο γήπεδο της Γουίμπλεντον, “Πλάου Λέιν” 9.000 θέσεων.Το αγγλικό ποδόσφαιρο και η Γουίμπλεντον

Το αγγλικό ποδόσφαιρο, ειδικά στις μικρές κατηγορίες, έχει διατηρήσει ακέραιη τη στόφα του, την ταυτότητά του, το DNA του με τις αρχές του ποδοσφαίρου, του αγώνα, της πάλης, της αξιοπρέπειας να αποτελούν το τείχος του μοντέρνου ποδοσφαίρου όπου πλέον οι ομάδες είναι κλαμπ, εταιρίες και ισολογισμοί.

Η Γουίμπλεντον κρατά ζωντανή τη φλόγα του «English Football», έχει συνείδηση της ιστορίας, ταυτότητα και DNA, έχει τον κόσμο της για ασπίδα, που είναι οι παίκτες, η διοίκηση, ο προπονητής, ο χορηγός της και όλος της ο κόσμος εν συνόλω. Αν ακόμα το προ ημερών 0-2 απογοήτευσε κάποιους, να μην αισθάνονται άσχημα. Η Γουίμπλεντον είναι εδώ, θα είναι για πάντα, γιατί είναι κάτι παραπάνω από ένα κλαμπ, «η Γουίμπλεντον είμαστε εμείς».

Η ΜΚ ήταν και θα είναι για πάντα ένας ερμαφρόδιτος πλούσιος οργανισμός που αποτελεί εταιρία κλεπταποδόχων και αρχαιοκάπηλων, ένα άψυχο κλαμπ, με τον ρομαντισμό και την ιστορία του Φούτμπολ Λιγκ να ανήκει στους Ντονς, στους μοναδικούς Ντονς, στην Γουίμπλεντον.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις