Πάμε στοίχημα στην Ευρωλίγκα. Χρήσιμα tips

Euroleague Fantasy

Όσοι έχουμε ασχοληθεί έστω και λίγο με το στοίχημα, έχουμε καταλάβει ότι είναι σίγουρα ένα σύνθετο θέμα. Ο τρόπος παιχνιδιού είναι διαφορετικός ανάμεσα στα αθλήματα και πολλές φορές ανάμεσα και στις επιμέρους διοργανώσεις του κάθε σπορ.

Η φιλοσοφία στοιχηματισμού στο μπάσκετ, με το οποίο και θα ασχοληθούμε, είναι πολύ διαφορετική από το ποδόσφαιρο. Ανοίγοντας μόνο την καρτέλα ενός αγώνα διαπιστώνουμε ότι το “1-Χ-2” παίζει μικρό ρόλο καθώς μπαίνουν στο χορό τα χάντικαπ, το over/under δεν είναι σταθερό, αλλά εξαρτάται από τους αντιπάλους και φυσικά τα ειδικά στοιχήματα των παικτών είναι ακόμα πιο δημοφιλή.

Προσωπικά ασχολούμαι περισσότερο με τη Euroleague, η οποία με τη σειρά της έχει άλλο σκεπτικό από το ΝΒΑ, αλλά και τα εθνικά πρωταθλήματα. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού παίζουν περισσότερα παιχνίδια και δίνουν διαφορετική βαρύτητα στη regular season. Στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα είναι μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας των “Ευρωλιγκάτων” ομάδων με τις υπόλοιπες και αυτό επηρεάζει τον τρόπο αντιμετώπισης των αγώνων, που συχνά μετατρέπονται σε προπονητικά διπλά. Πάμε, λοιπόν, να ξεδιπλώσουμε κάποια σημαντικά στοιχεία που θα μας βοηθήσουν στον τρόπο παιχνιδιού μας.

Οι έδρες σίγησαν!

Το σημαντικότερο ίσως γεγονός που έχει επηρεάσει τη φετινή διοργάνωση είναι η πανδημία, εξαιτίας της οποίας οι ομάδες αγωνίζονται με ελάχιστο ή καθόλου κόσμο στα γήπεδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, οι έδρες να μην αποτελούν φόβητρο για τους αντιπάλους. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν ομάδες που στήριζαν τη συμμετοχή τους στα playoffs, στην ικανότητα των οπαδών τους να μετατρέπουν την έδρα τους σε απόρθητο κάστρο. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ήταν οι δυο ελληνικές ομάδες, η Ζαλγκίρις και η Μακάμπι. Τα στατιστικά, όμως, είναι αμείλικτα και λένε το εξής:

ΣεζόνΑγώνεςΝίκες Γηπεδούχων Νίκες Φιλοξενούμενων 
2020/21204110 (54%)94 (46%)
2019/20252156 (62%)94 (38%)
2018/19240155 (64,5%)85 (35,5%)
2017/18240151 (63%)89 (37%)

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, πως η έδρα αποτελεί λιγότερο από ποτέ παράγοντα για την επιλογή του πονταρίσματός μας. Σίγουρα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη, όμως, σε συνδυασμό με άλλα πράγματα.

Μερικά ακόμα στατιστικά για τους 204 αγώνες που έχουν παιχτεί είναι οι 13 (6,3%) παρατάσεις που έχουμε δει, ίδιο περίπου ποσοστό με πέρυσι (6,7%), αλλά διπλάσιο από πρόπερσι, που έγιναν μόλις 7 (2,9%) παρατάσεις σε όλη τη regular season. Επίσης, μόλις οι 79 αγώνες φέτος έληξαν με διαφορά άνω των 10 πόντων. Δηλαδή, σχεδόν 1 στους 3 αγώνες κατέληξε με άνετη επικράτηση μίας ομάδας.

Αν μη τι άλλο, δε χρειάζεται στατιστική για να το καταλάβουμε, πως το ευρωπαϊκό μπάσκετ έχει αλλάξει πλέον. Όσο περνάνε τα χρόνια, η επιρροή της αμερικάνικης φιλοσοφίας αυξάνεται στον τρόπο παιχνιδιού. Βλέπουμε πιο αθλητικούς παίκτες, πιο γρήγορους που κάνουν το παιχνίδι γρηγορότερο, με περισσότερες κατοχές, transition game, πιο soft άμυνες και μοιραία υψηλότερα σκορ. Λίγοι “ρομαντικοί” φαν της τακτικής έχουν απομείνει χτίζοντας ομάδες που ξεκινούν από την άμυνα, όπως η φετινή Ζενίτ του Τσάβι Πασκουάλ.

Έχοντας όλα αυτά στο μυαλό και δεδομένων των δυνατοτήτων που μας δίνουν οι στοιχηματικές, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως μια καλή επιλογή είναι τα combo. Σχεδόν όλες οι πλατφόρμες μας παρέχουν την επιλογή να συνδυάσουμε τα χάντικαπ νίκης με τα χάντικαπ συνολικών πόντων του παιχνιδιού ή και των συνολικών πόντων της μίας ομάδας. Φέτος, περισσότερο από ποτέ, αξίζει η στήριξη με θετικό χάντικαπ στα αουτσάιντερ που σε συνδυασμό με την ελάχιστη επίτευξη πόντων στο ματς, μπορούν να μας αποφέρουν μία απόδοση κοντά στον διπλασιασμό. Ακόμα και αν θέλουμε να είμαστε πιο συντηρητικοί, μπορούμε να “μικρύνουμε” τα line μας, έτσι ώστε να πάρουμε αποδόσεις του 1.50-1.70, οι οποίο σε δυάδες μπορούν να υπερδιπλασιάσουν τα χρήματά μας.

Διαβολοβδομάδες

Ένα χαρακτηριστικό της Euroleague των τελευταίων ετών είναι οι διπλές αγωνιστικές ή αλλιώς “διαβολοβδομάδες”. Η αύξηση των ομάδων από 16 σε 18 οδήγησε σ’ αυτό το… στρίμωγμα, με αποτέλεσμα κάποιοι σύλλογοι να φτάνουν τους 4 αγώνες σε 8-9 μέρες, αν συμπεριλάβουμε και τα εθνικά πρωταθλήματα. Φέτος, για κάποιες ομάδες, των οποίων οι αγώνες αναβλήθηκαν λόγω κρουσμάτων (Ζενίτ, Βιλερμπάν κτλ), προέκυψαν και έξτρα ”διαβολοβδομάδες”. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να προσέχουμε είναι πόσο θέλει μια ομάδα έναν αγώνα, πόσο επιβαρύνεται από το πρόγραμμα και αν θα επιλέξει να παίξει ένα 40λεπτο στα “κόκκινα” ή όχι, για να κρατήσει δυνάμεις. Τα under σε αυτές τις περιπτώσεις είναι καλό να μπαίνουν στην εξίσωση, όσο ψυχοφθόρο και αν είναι σε κάθε σουτ να παρακαλάς να χτυπάει σίδερο.

Early picks

Μια μεγάλη κατηγορία στοιχημάτων είναι τα early picks. Ειδικά φέτος, πολλές στοιχηματικές αργούν να ανοίξουν τις αγορές ενός αγώνα, λόγω του αστάθμητου παράγοντα της πανδημίας. Όσες, όμως, τα ανοίγουν έστω και ενδεικτικά με λίγες επιλογές, κινδυνεύουν να εκτεθούν. Το ίδιο βέβαια ισχύει και για εμάς. Επιλέγοντας, όμως, συνετά και με σωστή ενημέρωση για τα νέα των ομάδων, μπορούμε να αγοράσουμε ένα σημείο σε απόδοση που πρόκειται να καταρρεύσει μέχρι τη στιγμή του αγώνα. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο αγώνας του Ολυμπιακού με τη Μπασκόνια στο ΣΕΦ. Οι ερυθρόλευκοι εμφάνισαν 5 κρούσματα κορωνοϊού και η απόδοση του διπλού ήταν στο 2.75. Παρά το γεγονός ότι δεν ανακοινώθηκαν άμεσα τα ονόματα, υπήρχαν ρεπορτάζ που ανέφεραν τις απουσίες. Λίγο πριν την έναρξη του αγώνα, η Μπασκόνια είχε γυρίσει φαβορί για τη νίκη, την οποία και κατέκτησε. Με σωστή ενημέρωση, λοιπόν, βρίσκουμε λαβράκια… και αν δεν τα βρείτε μόνοι σας, το koubanezos.gr είναι εδώ για εσάς!

Fun Bets

Άλλη μια μεγάλη κουβέντα είναι τα fun bets, τα οποία δεν είναι και τόσο πολύ… πλάκα. Κανένας δεν έχει όρεξη να βάλει τα ωραία του λεφτουδάκια σε κάτι με απόδοση 7.00, έτσι για το χαβαλέ. Χρειάζεται σωστό διάβασμα για να αυξήσουμε τις πιθανότητες. Από στατιστικής άποψης, λοιπόν, ένα πολύ καλό fun bet για φέτος είναι οι ανατροπές. Σε 204 ματς έχουν γίνει 46 ανατροπές, δηλαδή 22,5% ή αλλιώς 2 ανατροπές σε κάθε αγωνιστική! Αν θεωρήσουμε πως η απόδοσή τους κυμαίνεται από 6.50 και πάνω, με απλά μαθηματικά βγαίνουμε κερδισμένοι. Το δύσκολο είναι φυσικά να σημαδέψουμε σωστά. Εκεί και πάλι μπαίνει το διάβασμα στη μέση, λαμβάνοντας υπόψιν τα “καλά” ημίχρονα των ομάδων, τις έδρες και αυτόν που θεωρούμε πιθανότερο ως τελικό νικητή. Όσοι παρακολουθείτε τη στήλη μου φέτος θα παρατηρήσατε τέτοιες επιλογές μεταξύ των οποίων πληρώθηκαν οι ανατροπές στο Ζαλγκίρις – Ρεάλ, στο Παναθηναϊκός – Εφές και αυτή τη βδομάδα στο Άλμπα – ΤΣΣΚΑ.

Ειδικά παικτών

Τέλος, ένα μεγάλο μέρος του πονταρίσματος στο μπάσκετ, αφορά τα ειδικά των παικτών. Οι στοιχηματικές ανοίγουν αυτές τις επιλογές πολύ αργά, κυρίως λόγω της κατάστασης με τον κορωνοϊο. Δυστυχώς, πολλά κρούσματα ανακοινώνονται την τελευταία στιγμή ή ακόμα και καθόλου. Εκτός αυτού, φέτος ακούσαμε πολλάκις και τα “προσωπικά προβλήματα” ως αιτιολογία για την απουσία ενός παίκτη. Βέβαια, αν κάποιος θέλει, μπορεί να συνδυάσει αυτά τα προβλήματα με τα οικονομικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι ομάδες, τα οποία σίγουρα συμπαρασύρουν τις πληρωμές των παικτών. Τι λέτε κύριε Μίροτιτς, κύριε Λάρκιν…;

Όλα αυτά είναι παράγοντες που, εμείς σαν παίκτες, δεν μπορούμε να ελέγξουμε. Αυτά που μπορούμε να δούμε είναι το φορμάρισμα ενός παίκτη, τις απουσίες στην ομάδα του, που μπορούν να αυξήσουν το χρόνο συμμετοχής του, τις απουσίες του αντιπάλου στην αντίστοιχη θέση, τα ματσαρίσματα που θα έχει στον επόμενο αγώνα και φυσικά την απόδοσή του εντός και εκτός έδρας. Μπορεί με μια πρώτη ματιά τα άρθρα του fantasy να μην είναι και τόσο στοιχηματικά, όμως, μέσα τους κρύβουν επιλογές παικτών που αξίζει να πονταριστούν.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Ταβάρες, ο Μήτογλου και ο Σπανούλης. Το θηρίο της Ρεάλ, πριν την τελευταία αναμέτρηση στη Μαδρίτη, είχε 3 συνεχόμενα double-double απέναντι στον Παναθηναϊκό. Δεν ήταν, λοιπόν, τυχαίο το σημείο που είχε δώσει ο Guibert. Αντίστοιχα, το σημείο που δόθηκε στο Telegram για το double-double του Μήτογλου απέναντι στη Χίμκι, προέκυψε δεδομένων των απουσιών των δύο ομάδων και είχε απόδοση 7.00! Ο Σπανούλης σε πολλά παιχνίδια φέτος έχει μείνει χαμηλά και ο ρόλος του είναι περιορισμένος στο rotation του Μπαρτζώκα, γι’ αυτό και προτάθηκε δύο φορές στο Instagram και μας πλήρωσε.

Το συμπέρασμα απ ‘όλα αυτά είναι πως η Euroleague είναι ένα ιδιαίτερο πρωτάθλημα για στοιχηματισμό και ειδικά φέτος. Με σωστή τακτική, όμως, μπορούμε να βρούμε ευκαιρίες. Η μπασκετική ομάδα του koubanezos.gr έχει μοιράσει πολλά ταμεία και σ’ αυτή τη διοργάνωση σε φοβερές αποδόσεις και φυσικά όχι μόνο στο site, αλλά και σε όλα μας τα social… οπότε ακολουθήστε μας παντού!

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις