Παλμέιρας – Σάντος. Δύο Βραζιλιάνες, ένα τρόπαιο

Παλμέιρας – Σάντος. Δύο Βραζιλιάνες, ένα τρόπαιο

Δύο τεράστια clubs, δύο μεγάλες βραζιλιάνικες ομάδες συνθέτουν τον φετινό «εμφύλιο» στον τελικό του Copa Libertadores για το 2020 (ελέω covid-19 διεξάγεται ημερολογιακά μέσα στο 2021). Η Παλμέιρας και η Σάντος αναμετρώνται το Σαββατόβραδο, 22:00 ώρα Ελλάδος, στο ιστορικό και εμβληματικό (αλλά άδειο) «Μαρακανά». Και με Αργεντινό διαιτητή, τον Πατρίσιο Λουστάου.

Η νικήτρια, εκτός του ότι εξασφαλίζει τη συμμετοχή και στο επόμενο Libertadores, θα λάβει μέρος και στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων (στο Κατάρ) αλλά και θα διαγωνιστεί με την αργεντίνικη Ντιφένσα στον τελικό του Recopa Sudamericana, ήτοι το Super Cup της Λατινικής Αμερικής.

Η Παλμέιρας λαμβάνει μέρος για πέμπτη φορά σε τελικό και πρώτη από το 2000. Ωστόσο δεν το έχει πάρει πάλι στον τρέχοντα αιώνα, 1/4 κατακτήσεις έχει και η μόνη της ήταν το 1999 στους τελικούς με την Ντεπορτίβο Κάλι: ήττα 1-0 στην Κολομβία με γκολ του Μπονίγια, 2-1 στη ρεβάνς του «Πάρκε Αντάρτικα» η «βερδάο» με γκολ των Εβαΐρ (65’ πέν.), Οσέας (76’) και προσωρινή ισοφάριση από πέναλτι του Σαπάτα (70’). Και το τρόπαιο κρίθηκε υπέρ της ομάδας του Λουίζ Φελίπε Σκολάρι στα πέναλτι.

Στα πέναλτι αστόχησαν για τους Κολομβιανούς ο Χεράρδο Μπεντόγια και ο Μάρτιν Σαπάτα, ο οποίος δολοφονήθηκε το 2006 στο Κάλι και αποδείχθηκε ότι ήταν μπλεγμένος σε εμπόριο ναρκωτικών…

Και η Σάντος μετέχει για πέμπτη φορά σε τελικούς, αλλά έχει 3/4 κατακτήσεις. Το 1962 και το 1963, με ηγέτη τον Πελέ αλλά και έχοντας δίπλα του Πέπε, Κοουτίνιο, Λίμα, Ντάλμο, το κατέκτησε ενάντια σε Πενιαριόλ και Μπόκα Τζούνιορς αντίστοιχα, αλλά και το 2011 ξανά ενάντια στην Πενιαριόλ (παίζοντας τότε με Νεϊμάρ, Ζε Εδουάρδο, Ελάνο και Αλεξ Σάντρο).

Μόνη της αποτυχία το 2003 απέναντι στην Μπόκα Τζούνιορς του Κάρλος Μπιάνκι και των Μαρσέλο Ντελγάδο, Γκιγέρμο Σελότο και Κάρλος Τέβεζ.

Πρώτη στη λίστα των κατακτήσεων είναι εδώ και… δεκαετίες η Ιντεπεντιέντε με 7 τίτλους (σε ισάριθμες εμφανίσεις, και έσχατη το 1984!) και έπεται η Μπόκα με 6, την πρώτη τριάδα συμπληρώνει η Πενιαριόλ με 5 και τελευταία κατάκτηση το 1987. Αν η Σάντος τα καταφέρει και φτάσει τα 4, θα… πιάσει στην 4η θέση της Ρίβερ Πλέιτ και Εστουδιάντες.

Αντίθετα, η Παλμέιρας με τρεις αποτυχίες σε τέσσερις παρουσίες ως φιναλίστ είναι η δεύτερη πιο loser ομάδα του Copa Libertadores, μετά την Αμέρικα Ντε Κάλι που έχει κάνει 0/4.

Δεδομένα όμως η Βραζιλία φτάνει τα 20 τρόπαια από τους συλλόγους της, πίσω η Ουρουγουάη με 8 και μπροστά η Αργεντινή με 25.

Βεβαίως, δεν είναι ο πρώτος «εμφύλιος» σε τελικό Libertadores, που και το 2018 ήταν διπλοί: το 2005 η Σάο Πάολο το κατέκτησε με αντίπαλο την Ατλέτικο Παραναένσε (1-1 και 4-0) και το 2006 η Ιντερνασιονάλ με 2-1 και 2-2 κόντρα στη Σάο Πάολο.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις