Ο ΠΑΣ της… ζημιάς, σαν σήμερα 14 χρόνια πριν (video)

Ο ΠΑΣ της... ζημιάς, σαν σήμερα 14 χρόνια πριν (video)

Ήταν 17 Ιανουαρίου 2007. Σαν σήμερα πριν 14 χρόνια όταν η μοίρα έφερε αντιμέτωπους τον ΠΑΣ Γιάννινα και τον Ολυμπιακό τη συγκεκριμένη ημερομηνία όπως δηλαδή θα συμβεί και σήμερα το μεσημέρι στις 15:00 στο «Γ. Καραϊσκάκης» για τη 17η αγωνιστική της Super League 1.

Τότε το αντάμωμα των δύο ομάδων δεν ήταν για το πρωτάθλημα, αλλά για το Κύπελλο. Και αυτό διότι ο ΠΑΣ μόλις είχε επιστρέψει στο προσκήνιο, νεοφώτιστος τότε στη Β’ Εθνική, μετά την περιπέτεια της Γ’ Εθνικής και την παραλίγο διάλυσή του.

Ο ιστορικός «Άγιαξ της Ηπείρου» έκανε τη δική του προσπάθεια τότε επιδιώκοντας την άνοδο στη Super League έχοντας παράλληλα και τον θεσμό του Κυπέλλου όπου μεγαλουργούσε έχοντας πετάξει εκτός συνέχειας το Αιγάλεω και τον Ηρακλή, ομάδες της μεγάλης κατηγορίας, αλλά και τον Βύζαντα Μεγάρων στο πρώτο του παιχνίδι.

Στα προημιτελικά τότε βρίσκονταν Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΠΑΟΚ, ΑΕΛ, Ξάνθη, Κέρκυρα και Ηλυσιακός, οπότε ήταν αρκετά μεγάλη η πιθανότητα να αγωνιζόταν ο ΠΑΣ με μία εκ των τριών μεγάλων ομάδων της χώρας μας. Όπερ και εγένετο με την κληρωτίδα να βγάζει τους Πειραιώτες αντιπάλους του ΠΑΣ Γιάννινα.

Πρώτο ματς στις 17 Ιανουαρίου στην ηπειρωτική πρωτεύουσα και μάλιστα με τον ΠΑΣ σε όχι και τόσο καλή κατάσταση. Και αυτό διότι είχε προηγηθεί μία ήττα από τη μέτρια τότε Καλαμάτα εκτός έδρας σε μία σειρά κακών αποτελεσμάτων μακριά από το «Ζωσιμάδες» που είχε φέρει και το διαζύγιο με τον «αλενατόρε» Νίκο Αναστόπουλο.

Με νέο προπονητή στον πάγκο τον Γιάννη Παπακώστα, ελάχιστοι έδιναν ελπίδες στους Γιαννιώτες για κάτι καλό παρότι ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Τάκης Λεμονής φάνηκε να μην υπολογίζει τον ΠΑΣ αφήνοντας στου… Ρέντη αρκετά από τα μεγάλα ονόματα του συλλόγου όπως τον Ριβάλντο, τον Τζόρτζεβιτς και τον Καστίγιο.

Στον αγωνιστικό χώρο όμως όλα ήταν αλλιώς… Ο «Άγιαξ της Ηπείρου», που δεν είχε τίποτα να χάσει, με μια μεγαλειώδη εμφάνιση βγαλμένη από τις «χρυσές» σελίδες της δεκαετίας του ‘70, έκανε τον νταμπλούχο Ολυμπιακό, ότι ήθελε. Νίκη με 2-0, έχοντας και ένα δοκάρι, αλλά και ένα πέναλτι που ποτέ δεν είδε ο ρέφερι της αναμέτρησης Πολατιάν.

Με τη συμπλήρωση 32 λεπτών στον αγώνα οι «Ζωσιμάδες» πήραν «φωτιά» όταν ο Κατερίνης έκανε τη σέντρα από τα αριστερά και ο Κοντογουλίδης με ωραία και δυνατή κεφαλιά άνοιξε το σκορ, γκολ που πανηγυρίστηκε έξαλλα όπως ήταν φυσικό από παίκτες και κόσμο. Με αυτό το σκορ πήγαν οι 2 ομάδες στα αποδυτήρια.

Με την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου ο ΠΑΣ έχασε τεράστια ευκαιρία για το 2-0 όταν ο Γήττας επιχείρησε σουτ λίγο έξω από την περιοχή με την μπάλα όμως να τραντάζει το οριζόντιο δοκάρι του Μπούτινα.  Ότι δεν κατάφερε ο Γήττας στο 46′ το πέτυχε μισή ώρα αργότερα ο Ντομορό ο οποίος είχε περάσει λίγο νωρίτερα ως αλλαγή.

Συγκεκριμένα ο Ντάσιος με ωραία γλυκιά σέντρα από τα δεξιά βρήκε τον Ιβοριανό αμυντικό και ο τελευταίος με κεφαλιά στην καρδιά της «ερυθρόλευκης» άμυνας έκανε εν μέσω ξέφρενων πανηγυρισμών το 2-0, βάζοντας το game over για το ποιος θα ήταν ο μεγάλος νικητής της αναμέτρησης.

Σε πλήρη τρικυμία οι Πειραιώτες στάθηκαν τυχεροί και δεν δέχτηκαν τρίτο τέρμα με τον ρέφερι Πολατιάν να μην βλέπει στο 79’ την καθαρή ανατροπή μέσα στην περιοχή του Κοντογουλίδη από τον Καψή, με τον Μακεδόνα διαιτητή μάλιστα να είναι και πολύ κοντά στη φάση και να μην έχει δικαιολογία.

Με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή, στο γήπεδο στήθηκε τρελό γλέντι με τους οπαδούς των Ιωαννίνων να αποθεώνουν τους ποδοσφαιριστές και να ζητούν από αυτούς την κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά και την άνοδο στη μεγάλη κατηγορία. Και από την άλλη μεριά το κοντράστ συναισθημάτων και την απογοήτευση στο «ερυθρόλευκο» στρατόπεδο.

ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (Γιάννης Παπακώστας): Τόλιος, Ντάσιος (83′ Κάσερες), Κατερίνης, Κούσας, Ρεπερνέ, Αντάντο, Μιχαλόπουλος (69’ Γεωργιάδης), Γήττας, Μπελά (63′ Ντομορό), Καζναφέρης, Κοντογουλίδης.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τάκης Λεμονής): Μπούτινα, Ζεβλάκοφ, Μπουλούτ, Καψής, Ζούλιο Σέζαρ, Ταραλίδης (74’ Οκκάς), Μάριτς, Καφές (46′ Τοροσίδης), Μπαμπαγκίντα, Παππάς (46′ Κωνσταντίνου), Μπόρχα.

Για την ιστορία ο ΠΑΣ ολοκλήρωσε την έκπληξη δύο εβδομάδες αργότερα και έγινε η πρώτη ομάδα κατώτερης κατηγορίας που απέκλεισε τον Ολυμπιακό αν και χρειάστηκε την παράταση.

Και αυτό διότι οι Πειραιώτες είχαν ισοφαρίσει το 2-0 του πρώτου αγώνα με τα γκολ των Τζόρτζεβιτς, Μπαμπαγκίντα, αλλά στο 8ο λεπτό της παράτασης ο Κοντογουλίδης εκμεταλλεύτηκε την ασυνεννοησία Ζεφλάκοφ, Σέζαρ και πέτυχε το γκολ που έστειλε τους Ηπειρώτες στα ημιτελικά για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις