Σνούκερ, Masters: Σήμερα είναι μία άλλη ημέρα

Σνούκερ, Masters: Σήμερα είναι μία άλλη ημέρα

Ο απόηχος της μεγάλης νίκης του Τζον Χίγκινς επί του Ρόνι Ο’Σάλιβαν (6-3) είναι ακόμα έντονος, όμως το Masters δεν κάνει διάλειμμα για κανέναν.

Η ώρα των ημιτελικών έφτασε και οι τέσσερις παίκτες που έχουν απομείνει να διεκδικούν το τρόπαιο, καλούνται να ανασυνταχθούν, γνωρίζοντας ότι σήμερα είναι μία διαφορετική ημέρα.

Πρώτος απ’ όλους πρέπει να το γνωρίζει αυτό ο ίδιος ο Χίγκινς, ο οποίος είχε υψηλότατο κίνητρο για να πάρει ρεβάνς από τον Ο’Σάλιβαν σε ένα ματς που γνώριζε ότι παρακολουθούσαν εκατομμύρια φίλοι του σνούκερ σε όλο τον πλανήτη.

Μη νομίζετε ότι θα είναι το ίδιο εύκολο (να έχει κίνητρο ώστε να παίξει τόσο καλά) και στον ημιτελικό με τον Ντέβιντ Γκίλμπερτ, απόψε στις 21:00.

Ο 39χρονος Άγγλος είναι ικανότατος παίκτης, όπως απέδειξε στη νίκη του με 6-5 επί του Κάιρεν Γουίλσον, παρότι η σεζόν δεν είχε ξεκινήσει καθόλου καλά γι’ αυτόν.

Όλοι θυμόμαστε και πόσο σκληρά είχε παλέψει εναντίον του Χίγκινς στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2019. Τότε που είχε πάρει καλό προβάδισμα από την αρχή (10-6 και 14-11), αλλά τελικά «λύγισε» από την πίεση και, εν μέρει, και την ατυχία, για να ηττηθεί με 17-16.

Ο Γκίλμπερτ είχε αντίπαλο τον Σκωτσέζο και στον πρώτο από τους τέσσερις ranking τελικούς που έχει χάσει. Στο International Championship του 2015, όπου ο Χίγκινς βρισκόταν σε δαιμονισμένη φόρμα (ανάλογη της τωρινής) και τον νίκησε με 10-5.

Τα μεταξύ τους ματς (μαζί με αυτά του Championship League) είναι 9-2 υπέρ του τετράκις παγκόσμιου πρωταθλητή και είναι λογικό ο Γκίλμπερτ να διψά για ρεβάνς, που θα τον φέρει για πρώτη φορά σε τελικό τελικό triple crown τουρνουά.

Τα παραθέτω όλα αυτά, διότι ενώ έχω στηρίξει τον Χίγκινς για κατάκτηση πριν αρχίσει το τουρνουά και είμαι (όπως όλοι) μαγεμένος από τη χθεσινοβραδινή του παράσταση, αμφιβάλλω αν θα μπορέσει να κρατηθεί στα ίδια στάνταρ και απόψε.

Υποψιάζομαι ότι το ματς θα είναι δύσκολο, μια και ο Γκίλμπερτ θα κατέβει χωρίς άγχος. Ήδη η πορεία του μέχρι τους «4» συνιστά επιτυχία και απόψε θα κυνηγήσει απλώς την υπέρβαση.

Γι’ αυτό δεν θα πρότεινα σε κανέναν να ακολουθήσει τυφλά τον Χίγκινς, ιδίως τώρα που, λόγω του χθεσινού θριάμβου επί του Ο’Σάλιβαν, η νίκη του δεν πληρώνει ικανοποιητικά (γύρω στο 1.36 η «ξερή» και 1.60 με χάντικαπ -1,5).

Γι’ αυτό θα προτιμήσω το over 9,5 frames. Κι αν νικήσει ο Χίγκινς (ώστε να κρατήσει «ζωντανό» το μακροχρόνιο), ακόμα καλύτερα.

Ικανός για όλα ο μικρός

Ο Γιαν Μπινγκτάο έχει όλα τα προσόντα για να εξελιχθεί στον νέο Ντινγκ Τζουνχούι κι ας υπολείπεται σε αυθεντικό ταλέντο, όμως δεν θα έχει εύκολο έργο στον ημιτελικό που αρχίζει στις 15:00 με αντίπαλο τον Στιούαρτ Μπίνγκαμ.

Ο 44χρονος Άγγλος δείχνει ότι έχει ξεπεράσει το όποιο άγχος του προκαλούσε η προσπάθεια υπεράσπισης του τίτλου και έχει τον πρώτο λόγο για τη νίκη σήμερα.

Βέβαια, ο πιτσιρικάς από την Κίνα έχει αποδείξει ότι είναι ικανός για όλα. Και οι νίκες επί μεγάλων αντιπάλων όπως ο Νιλ Ρόμπερτσον και ο Στίβεν Μαγκουάιρ, είναι λογικό να του έχουν τονώσει κι άλλο την αυτοπεποίθηση.

Συν τοις άλλοις, η απόδοση της νίκης του Γιαν είναι αρκετά υψηλή (2.20). Και σε προκαλεί να την ακολουθήσεις, ακόμα κι αν δεν την πολυπιστεύεις.

Όσο για τα «αχαρτογράφητα νερά» στα οποία πλέει ο μικρός; Δεν νομίζω να τον τρομάζει τίποτα. Να θυμίσω μόνο ότι τον Ιούνιο του 2014, πριν ακόμα γίνει επαγγελματίας (υπολογίστε μόνοι σας πόσων ετών ήταν), είχε νικήσει 4-0 τον Μπίνγκαμ στο πλαίσιο του Γίζινγκ Όπεν, της αλήστου μνήμης σειράς των PTC!

Αν και η λογική λέει νίκη του Μπίνγκαμ και αμφιταλαντευόμουν έντονα ακόμα και την ώρα που έγραφα τις παραπάνω γραμμές, θα πάρω το ρίσκο της στήριξης στον Γιαν – και μάλιστα χωρίς «αβάντζο», διότι ρίχνει την απόδοση κάτω από το 1,70. Κι ό,τι θέλει ας γίνει.

Και οι δύο ημιτελικοί θα μεταδοθούν ζωντανά στην Ελλάδα από τα κανάλια του Eurosport.

Μονό
15:00
Στιούαρτ Μπίνγκαμ - Γιαν Μπινγκτάο
2
2.20
Μονό
21:00
Τζον Χίγκινς - Ντέβιντ Γκίλμπερτ
Over 9,5 frames
2.10
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις