Masters, σνούκερ. Τουρνουά… για αρχόντους

Masters, σνούκερ. Τουρνουά… για αρχόντους

Το αυστηρό lock down που επιβλήθηκε εδώ και λίγες ημέρες στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν αποτρέπει τη διεξαγωγή του Masters, του δεύτερου πιο δημοφιλούς τουρνουά του καλενταριού του σνούκερ.

Οι 16 κορυφαίοι παίκτες της παγκόσμιας κατάταξης θα διεκδικήσουν και φέτος το βαρύτιμο τρόπαιο που φέρει το όνομα του αξέχαστου, Πολ Χάντερ. Με τη διαφορά ότι για πρώτη φορά το Masters θα διεξαχθεί «κεκλεισμένων των θυρών» στη Marshall Arena του Μίλτον Κέινς (μόνιμο «σπίτι» του σνούκερ από την αρχή της περιόδου), αφού η αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη Βρετανία ανέτρεψε την ύστατη στιγμή τα σχέδια του World Snooker Tour για το Alexandra Palace του Λονδίνου, με την παρουσία περιορισμένου αριθμού θεατών.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής, Ρόνι Ο’Σάλιβαν, ο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, Τζαντ Τραμπ, οι φορμαρισμένοι σε όλη τη διάρκεια της φετινής περιόδου, Μαρκ Σέλμπι και Νιλ Ρόμπερτσον και όλα τα υπόλοιπα μεγάλα αστέρια, μη εξαιρουμένου του κατόχου του τροπαίου του Masters, Στιούαρτ Μπίνγκαμ (πέτυχε και το πρώτο επίσημο maximum break του 2021 πριν λίγες ημέρες), υπόσχονται να ομορφύνουν τις ημέρες της καραντίνας και για εμάς στην Ελλάδα, στους αγώνες τους που θα μεταδοθούν ζωντανά από τα δύο κανάλια του Eurosport.

Η ιστορία

Το Masters διεξήχθη για πρώτη φορά το 1975 και από τότε δεν έχει λείψει ποτέ από το καλεντάρι του σνούκερ. Αν και τα αποτελέσματά του δεν προσμετρώνται στην κατάταξη, θεωρείται από τον κόσμο το δεύτερο σε κύρος τουρνουά του αθλήματος, μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, λόγω ιστορίας αλλά και της συμμετοχής της αφρόκρεμας των παικτών.

Masters, σνούκερ. Τουρνουά… για αρχόντους

Ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν είναι ο πολυνίκης του θεσμού με επτά κατακτήσεις, η πρώτη εκ των οποίων ήταν το 1995, όταν ήταν μόλις 19 ετών και η πιο πρόσφατη το 2017, στα 41 του. Θα τα καταφέρει και φέτος, ώστε να ανοίξει κι άλλο την ψαλίδα από τον δεύτερο της λίστας, Στίβεν Χέντρι, ο οποίος έχει σταματήσει στα έξι τρόπαια (με τελευταίο εκείνο του 1996); Ή μήπως ήρθε η ώρα για τον τέταρτο τίτλο του Μαρκ Σέλμπι, ο οποίος είναι τρίτος σε κατακτήσειςαζί με τους Πολ Χάντερ, Στιβ Ντέιβις και Κλιφ Θόρνμπορν), αλλά από το 2015 δεν έχει προχωρήσει ποτέ πέρα από τα προημιτελικά;

Συνολικά 10 από τους 16 μετέχοντες στη φετινή διοργάνωση έχουν κατακτήσει στο παρελθόν το τρόπαιο (Χίγκινς, Γουίλιαμς, Τραμπ, Ρόμπερτσον, Μέρφι, Ντινγκ, Άλεν και Μπίνγκαμ οι υπόλοιποι), κάτι που επιβεβαιώνει πόσο υψηλό είναι το επίπεδο και πόσο δύσκολες θα είναι οι προβλέψεις για τον φετινό νικητή. Προερχόμαστε, άλλωστε, από τη διακοπή των εορτών, μια και οι «προπονήσεις» του Championship League δεν ενδείκνυνται για ασφαλή συμπεράσματα για τη φόρμα των παικτών – δεν ήταν και πολλοί αυτοί είχαν αγώνες στο πρόγραμμά τους μες στην εβδομάδα.

Τα φαβορί

Όπως σε κάθε τουρνουά, βέβαια, έτσι και σ΄αυτό υπάρχουν κάποιοι παίκτες που ξεχωρίζουν. Ο Τζαντ Τραμπ, ο οποίος έχει κατακτήσει ήδη τρία τρόπαια στη φετινή σεζόν κι έχει φτάσει τουλάχιστον μέχρι τα προημιτελικά σε κάθε τουρνουά που έχει συμμετάσχει, είναι δικαιολογημένα το πρώτο φαβορί (η απόδοσή του κυμαίνεται μέχρι αυτήν την ώρα κοντά στο 3.30).

Masters, σνούκερ. Τουρνουά… για αρχόντους

Ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν ακολουθεί (5.00), όχι μόνο επειδή φέτος έχει δυσκολευτεί στους αγώνες του με την «αγία τριάδα» (Τραμπ, Ρόμπερτσον, Σέλμπι), αλλά προφανώς και λόγω δύσκολης κλήρωσης. Στον 1ο γύρο καλείται να αντιμετωπίσει τον Ντινγκ και αν νικήσει, θα βρει απέναντί του τον νικητή του ζευγαριού Χίγκινς-Άλεν, ενώ στον ημιτελικό θα τον περιμένει πιθανότατα ο Τραμπ. Αυτό, όμως, μπορεί να μη σημαίνει και τίποτα, μια και όλοι γνωρίζουμε ότι ο καλός Rocket είναι ικανός να νικήσει τους πάντες – και οι ορκισμένοι οπαδοί του δεν θα διστάσουν να «σπρώξουν» από τώρα σεβαστά ποσά στον θρίαμβό του.

Στο 5.00 βρίσκουμε σήμερα την τιμή και για κατάκτηση του τίτλου από τον Ρόμπερτσον, στο 7.00 για τον Σέλμπι κι από κει και πέρα το πράγμα ξεφεύγει (πέμπτο φαβορί είναι ο Κάιρεν Γουίλσον στο 15.00). Δεν είναι παράλογο, αν σκεφτεί κανείς ότι στο πρώτο μισό της σεζόν οι τίτλοι μοιράστηκαν μεταξύ των Τραμπ (3), Σέλμπι (2) και Ρόμπερτσον (1, αλλά ο καλύτερος, το UK Championship), με τον Γουίλσον να κατακτά το… τιτλάκι του βαθμολογούμενου Championship League.

Τα αουτσάιντερ

Η «σταχτοπούτα» του φετινού Masters είναι ο Τεπτσάγια Αν-Νου. Ο βιρτουόζος Ταϊλανδός καρδιοχτύπησε μετά τον πρόωρο αποκλεισμό του στο UK Championship, όμως διατήρησε μέχρι τέλους τη 16η θέση που του χάρισε το «εισιτήριο» για πρώτη φορά στην καριέρα του. Ο Αν-Νου είναι το απόλυτο αουτσάιντερ για την κατάκτηση του τίτλου (67.00) μαζί με τον Ντέιβιντ Γκίλμπερτ, ο οποίος διανύει περίοδο παρατεταμένου ντεφορμαρίσματος και δεν πείθει ότι μπορεί να επαναλάβει πορεία ανάλογη της περσινής (αποκλείστηκε στον ημιτελικό από τον Μπίνγκαμ).

Masters, σνούκερ. Τουρνουά… για αρχόντους

Πρωτοεμφανιζόμενος, αν και δύσκολα το συνειδητοποιούμε από τη στιγμή που έχει καθιερωθεί εδώ και καιρό ανάμεσα στους μεγάλους, είναι και ο Γιαν Μπινγκτάο. Κι αυτός είναι μεγάλο αουτσάιντερ για τον τίτλο (51.00), μια και παίζει στον 1ο γύρο με τον Ρόμπερτσον και μετά (πιθανότατα) με τον Σέλμπι, οπότε θα πρέπει να υπερβάλει εαυτόν για τη διάκριση. Το ίδιο ισχύει και για τον Τζακ Λισάουσκι, ο οποίος έδωσε υποσχέσεις για μεγάλα πράγματα με την πορεία του μέχρι τον τελικό του World Grand Prix, όπου κόντραρε στα ίσα τον Τραμπ πριν «λυγίσει» με 9-7. Το 23.00 της πρόκρισής του στον τελικό του Masters ή το 41.00 για την κατάκτηση δεν πρέπει να αγνοηθούν από όσους κυνηγούν τα μεγάλα κέρδη με χαμηλό ποντάρισμα.

Το πρόγραμμα

Εύκολο ματς δεν υπάρχει για κανέναν παίκτη στο Masters, μια και μετέχουν οι 16 κορυφαίοι (κατά τεκμήριο) παίκτες στον κόσμο. Είναι αλλιώς, όμως, να ξεκινάς με αγώνα με τον Ντινγκ, όπως ο Ο’Σάλιβαν και αλλιώς με τον Τεπτσάγια, όπως ο κάτοχος του τροπαίου, Μπίνγκαμ. Ή τον ντεφορμέ Γκίλμπερτ, όπως ο Τραμπ, στον αγώνα με τον οποίο ανοίγει η «αυλαία» της διοργάνωσης την Κυριακή στις 15:00.

Masters, σνούκερ. Τουρνουά… για αρχόντους

Προς το παρόν, μελετήστε το πρόγραμμα και τις διασταυρώσεις, τις οποίες σας παραθέτουμε αυτούσιες μέσω της wikipedia και θα επανέλθουμε με ανάλυση για τους αγώνες της Κυριακής, αλλά και προτάσεις για μακροχρόνια στοιχήματα.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις