Ο κορωνοϊός άφησε το στίγμα του στον αθλητισμό

Ο κορωνοϊός άφησε το στίγμα του στον αθλητισμό

Το 2020 έχει φύγει, ο κορωνοϊός φαίνεται πως έχει αντίδοτο το εμβόλιο, αλλά στο ποδόσφαιρο -και γενικώς στον αθλητισμό- θα αφήσει το στίγμα του για πολλά χρόνια. Ίσως και στην υπόλοιπη δεκαετία να υπάρχουν ακόμα οι συνέπειες τις επιδημίες, καθώς τα προβλήματα που προκάλεσε είναι αμέτρητα.

Ο αθλητισμός μπορεί να πέρασε από δύο παγκοσμίους πολέμους, από κρίσεις λόγω κυβερνήσεων, αλλά ποτέ στην ιστορία του δεν έχει πληγεί τόσο. Είναι η πρώτη ιστορικά φορά που οι αθλητές και οι ομάδες βιώνουν τέτοια κατάσταση, η οποία θα ”κυνηγά” κυρίως τις ομάδες για χρόνια.

Με βάση τους υπολογισμούς των ειδικών, η αθλητική δραστηριότητα παγκοσμίως εκτιμάται περίπου στα 430 δισεκατομμύρια ευρώ και η επιδημία, η οποία έχει πλήξει ήδη τα αθλήματα, θα επιφέρει ζημιές άνω των 50 δισεκατομμυρίων. Μια εκτίμηση, όμως, αποτελεί μια εκτίμηση, όχι κάτι δεδομένο, σίγουρο. Οι αναλυτές είναι πεπεισμένοι πως η αξιολόγηση των ζημιών θα μπορέσει να γίνει μετά το καλοκαίρι του 2021.

Κοιτώντας το ευρωπαϊκό top 5 του ποδοσφαίρου

Στα μεγάλα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, στο top 5 συγκεκριμένα (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία), η ζημιά που εκτιμάται είναι τεράστια. Οι πρώτες πιθανές απώλειες κάνουν λόγο για ένα ποσό περί των 4 δισεκατομμυρίων ευρώ και για εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ο κορωνοϊός άφησε το στίγμα του στον αθλητισμό

Στην Bundesliga, ο πρόεδρός της Κρίστιαν Σάιφερτ είχε δηλώσει ότι ένα οριστικό λουκέτο θα κόστιζε 750 εκατ. ευρώ και τη δουλειά σε 56.000 ανθρώπους που απασχολούνται. Για την Αγγλία το ποσό ανεβαίνει στα  1,3 δισ. ευρώ, για  την Ισπανία περίπου στο 1 δισ. ευρώ ενώ για Ιταλία και Γαλλία υπολογίζεται στα 700 με 750 εκατ. ευρώ.

Για το ποδόσφαιρο και τα πρωταθλήματα, οι κύριες πηγές των εσόδων είναι τρεις: οι ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, δηλαδή τα δικαιώματα των αγώνων, οι εμπορικές συμφωνίες (χορηγίες), αλλά και τα έσοδα από τις ημέρες του αγώνα, τα οποία προέρχονται κυρίως από εισιτήρια και γηπεδικά έσοδα.

Η παγκόσμια αξία των τηλεοπτικών είναι περίπου 50 δις. ευρώ και το 60% αυτών ανήκει στα 10 κορυφαία πρωταθλήματα. Αλλά ο κορωνοϊός έχει αυξήσει κατά πολύ την αβεβαιότητα για το μέλλον!

Όσον αφορά τα έσοδα από εισιτήρια, οι ομάδες έχουν πληγεί κατά πολύ. Ενδεικτικά, η Ντόρτμουντ ανακοίνωσε ζημιά κοντά στα 3 εκατομμύρια ευρώ για κάθε εντός έδρας αγώνα, ενώ για τη Μπαρτσελόνα, τα παιχνίδια στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση κοστίζεουν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ. Και αυτά τα έσοδα είναι σε κάθε αγώνα.

Ο κορωνοϊός άφησε το στίγμα του στον αθλητισμό

H Τότεναμ ανακοίνωσε 58 εκατομμύρια λίρες λιγότερες για το έτος που έληξε στις 30 Ιουνίου, ενώ τα έσοδά της από τα τηλεοπτικά της δικαιώματα μειώθηκαν κατά 54,7 εκατομμύρια λίρες. Ο πρόεδρος, Ντάνιελ Λέβι, πρόσθεσε ότι ο σύλλογος θα αντιμετωπίσει απώλειες άνω των 150 εκατομμυρίων λιρών το επόμενο έτος, εάν δεν επιτραπεί στους φιλάθλους της ομάδας να επιστρέψουν στα γήπεδα.

Ήδη πολλές ευρωπαϊκές ομάδες έχουν ανακοινώσει πως ξεκίνησαν επαφές με τους ποδοσφαιριστές, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία και διακανονισμό των οφειλών τους. Η Μπαρτσελόνα, έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις εβδομάδων, κατέληξε σε συμφωνία με τους εκπροσώπους ποδοσφαιριστών και προπονητικού τιμ.

172 εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομήσει η ομάδα από την Καταλονία, εκ των οποίων τα 122 εκατομμύρια αφορούν τις απολαβές των ποδοσφαιριστών και 50 εκατομμύρια τα μπόνους που υπεγράφησαν.

Ανάλογες επιπτώσεις περιμένουμε και στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Παναγιώτη Αλεξόπουλο, «οι ελληνικοί σύλλογοι αναμένεται να απολέσουν συνολικά έσοδα μεταξύ 37 έως 40 εκατομμύρια ευρώ, εξαιτίας της πανδημίας».

Ο κορωνοϊός άφησε το στίγμα του στον αθλητισμό

Οι ζημιές στο Euro 2020

Για το Euro 2020 είχε υπολογιστεί πως θα κοστίσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ και, σύμφωνα με τους αναλυτές, θα έφερνε τα περισσότερα έσοδα όλων των εποχών.

Η διεξαγωγή της διοργάνωσης σε 11 διαφορετικές χώρες θα έφερνε γεμάτες εξέδρες, περισσότερα έσοδα στις αεροπορικές εταιρίες και στις ξενοδοχειακές μονάδες, λόγω και των ταξιδιών της κάθε ομάδας από χώρα σε χώρα.

Το Euro 2020 αναβλήθηκε και προγραμματίστηκε για το καλοκαίρι του 21′ και, προς ώρας, δε φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα με τις χορηγίες που είχαν συμφωνηθεί για τη διοργάνωση. Βέβαια, η μεταφορά από το ένα καλοκαίρι στο άλλο επέφερε άλλα ζητήματα, όπως τα αναμνηστικά που είχαν φτιαχτεί, τα οποία σαφώς θα βρεθούν στον κάδο των απορριμμάτων.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, η αναβολή της διοργάνωσης θα αυξήσει των προϋπολογισμό κατά 100 με 200 εκατομμύρια ευρώ.

Ο κορωνοϊός άφησε το στίγμα του στον αθλητισμό

Πάνω από 1 δισεκατομμύριο ζημιά στο NBA

Για τον κομισάριο του NBA, Άνταμ Σίλβερ, η φετινή χρονιά ξεκίνησε με εφιαλτικό τρόπο και κατά πως φαίνεται θα ολοκληρωθεί με τον ίδιο τρόπο, έχοντας κοινό πρόβλημα με την Κίνα.

Στις 11 του Οκτώβρη το 2019, ο general manager των Χιούστον Ρόκετς, Ντάριλ Μόρεϊ, τάχθηκε υπέρ των διαδηλωτών στο Χονγκ Κονγκ, μέσω τοποθέτησής του στο Twitter. Η θέση του προκάλεσε διπλωματικό επεισόδιο με την κινεζική κυβέρνηση και απώλειες εκατομμυρίων για τη λίγκα.

Σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις, 500 εκατομμύρια Κινέζοι ήταν πελάτες του NBA, αγοράζοντας προϊόντα ή βλέποντας από κοντά τους αγώνες ή μέσω συνδρομητικών καναλιών. Η απόφαση της Κίνας για διακοπή συνεργασίας φαίνεται πως κόστισε ακριβά. Πολύ ακριβά…

Μπορεί η συγκεκριμένη κρίση να ξεπεράστηκε με το πέρασμα του καιρού, αλλά εμφανίστηκε ο κορωνοϊός.Tο ΝΒΑ ήταν το πρώτο που ανέστειλε τη λειτουργία του εν μέσω επιδημίας και απώλεσε περίπου 1,5 δις. δολάρια, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές και τις δουλειές των ανθρώπων.

Στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα βέβαια, μεγάλο ρόλο «έπαιξαν» οι ίδιοι οι αθλητές, όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, οι οποίοι ανέβαλαν να χρηματοδοτήσουν τους υπαλλήλους των ομάδων που υπηρετούν.

Αντίστοιχες απώλειες είχαν και άλλες διοργανώσεις, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες, διοργανώσεις τένις και γκολφ. Τα έσοδα και οι θέσεις των αθλητών κρίνονται από τις μεγάλες διοργανώσεις, η οποία η μία μετά την άλλη αναβλήθηκαν.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις