ΝΒΑ 2020-21, αφιέρωμα και μακροχρόνια!

ΝΒΑ 2020-21, αφιέρωμα και μακροχρόνια!

ΝΒΑ 2020-21! Τζάμπολ στον μαγικό κόσμο του αμερικάνικου μπάσκετ και το koubanezos.gr δηλώνει δυναμικό “παρών” με το αφιέρωμα που του αρμόζει.

Γράφουν οι Αντώνης Ράπτης, Μάριος Ανδρεάδης, Blaze RipBuckets, Στάθης Βλάχος. 


Σύστημα διεξαγωγής

Γράφει ο Αντώνης Ράπτης

Ξημερώματα της 23ης Δεκεμβρίου ξεκινάει το πρωτάθλημα στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Μόλις δύο μήνες μετά το τέλος της προηγούμενης σεζόν στη «φούσκα» του Ορλάντο, οι ομάδες είναι έτοιμες για την εκκίνηση της regular season. Η αυλαία ανοίγει με τον αγώνα των Μπρούκλιν Νετς που υποδέχονται τους Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς και λίγες ώρες αργότερα θα γίνει το ντέρμπι του Λος Άντζελες, με τους πρωταθλητές Λέικερς να φιλοξενούν τους Κλίπερς.

Η πανδημία του κορονοϊού δε θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το ΝΒΑ. Έτσι λοιπόν, μετά από πολλές συσκέψεις των αρμόδιων φορέων, ανακοινώθηκε πως το πρωτάθλημα θα ξεκινήσει κανονικά με κάποιες διαφοροποιήσεις από τις προηγούμενες χρονιές, με την ελπίδα να ολοκληρωθεί κανονικά.

Οι αλλαγές

Οι ομάδες πλέον θα δώσουν 72 αγώνες αντί για 82 στη διάρκεια της regular season. Συγκεκριμένα, κάθε ομάδα θα δίνει 3 αγώνες, με τις ομάδες της ίδιας περιφέρειας (42 συνολικά) και 2 αγώνες με τις υπόλοιπες (30 συνολικά). Προς το παρόν έχει βγει το πρόγραμμα για το πρώτο μισό της σεζόν που ολοκληρώνεται στις 4 Μαρτίου. Ο σχεδιασμός για το δεύτερο μισό που θα λάβει χώρα από τις 11 Μαρτίου μέχρι τις 16 Μαΐου θα γίνει σε δεύτερο χρόνο λόγω της ρευστότητας της κατάστασης.

Η νέα διαδικασία του «Play-in»

Μία ακόμα αλλαγή στη φετινή χρονιά είναι το μίνι τουρνουά «Play-in». Θα γίνει με το τέλος της regular season και πριν τα playoffs και θα συμμετέχουν οι ομάδες τις κάθε περιφέρειας που θα βρίσκονται από την 7η έως τη 10 θέση. Η 7η ομάδα θα φιλοξενήσει την 8η σε έναν αγώνα, που ο νικητής θα καταλάβει την 7η θέση της περιφέρειας. Η 9η ομάδα θα υποδεχτεί τη 10η και ο νικητής θα αγωνιστεί με τον ηττημένο του προηγούμενου αγώνα με έπαθλο την 8η θέση στην περιφέρεια. Έτσι θα προκύψουν οι ομάδες που θα αγωνιστούν στα playoffs της φετινής χρονιάς.

Ειδικά παικτών

Γράφει ο Μάριος Ανδρεάδης

Ξεκινάμε με τα ειδικά παικτών τη στήλη αυτή και με σκοπό να μην κουράσουμε τον αναγνώστη με αναλύσεις επί αναλύσεων. Γι’ αυτό το λόγο, θα πάμε κατευθείαν στις επιλογές των μακροχρόνιων μας σε σχέση με τους παίκτες. Ξεκινάμε με το μέσο όρο πόντων του παίκτη των Σακραμέντο Κινγκς, Φοξ. Η επιλογή μας είναι το over 21,7 μέσο όρο πόντων του. Για τον Φοξ αυτή θα είναι η 4 η χρονιά του στον μαγικό κόσμο και αυτό που μπορεί να παρατηρήσει κανείς χρόνο με το χρόνο είναι η όλο και αυξανόμενη στατιστική του στους μέσους όρους του στους πόντους. Όταν πρωτοεμφανίστηκε στα παρκέ ξεκίνησε με 11,6 πόντους μέσο όρο πριν 3 χρόνια και πέρυσι έφτασε τους 21,1 πόντους μέσο όρο. Νομίζω φέτος ήρθε η ώρα να περάσει το όριο των 21,7 πόντους μέσο όρο και τον επιλέγουμε.

Συνεχίζουμε με το μέσο όρο παικτών στα ριμπάουντ. Ξεκινάμε με έναν από τους αγαπημένους μου παίκτες που πέρυσι δεν έδειξε όσα μπορούσε αλλά φέτος πιστεύω θα πάρει περισσότερα παιχνίδια. Πρόκειται για τον σέντερ της Μινεσότα, Άντονι Τάουνς. Πέρυσι έμεινε χαμηλά στα 10,8 μέσο όρο ριμπάουντ. Ωστόσο τις 3 προηγούμενες χρονιές είχε 12,4, 12,4 και 12,3 ριμπάουντ μέσο όρο. Επιλογή το over 12,1 ριμπάουντ μέσο όρο.

Τελειώνω στα ριμπάουντ με το over 7,7 μέσο όρο ριμπάουντ του «βασιλιά». Ο Λεμπρόν Τζέιμς απλά να αναφέρω πως τις τελευταίες 4 χρονιές είχε μέσους όρους 8,5, 7,8, 8,7 και 8,7 στα ριμπάουντ. Τη θεωρώ δυνατή επιλογή και θα μπει στα πονταρίσματα μου καθώς λογικά θα πάρει και πολλά λεπτά συμμετοχής μαζί με τον Ντέιβις.

Κλείνω με το under 7,5 ασίστ μέσο όρο του Νίκολα Γιόκιτς. Ο Σέρβος ψηλός μετά και τη φυγή του Πλάμλι θα έχει επιφορτισμένο ρόλο με τα ριμπάουντ. Επίσης, στο ρόστερ των Νάγκετς προστέθηκε και ο τρομερός στις ασίστ Αργεντίνος Καμπάτσο. Τέλος, τα τελευταία τρία χρόνια ο Γιόκιτς είχε μέσους όρους στον τομέα των ασίστ 7, 7,2 και 6,1. Όλα τα παραπάνω δεδομένα με οδηγούν στο under του.

Δυτική Περιφέρεια

Γράφει ο Blaze RipBuckets

Οι Λος Άντζελες Λέικερς ενισχύθηκαν σημαντικά με εξαιρετικούς «ρολίστες» (Χάρελ, Σρέντερ, Γουέσλι Μάθιους) πρόσθεσαν όγκο και πείρα στην front line τους (Μαρκ Γκασόλ) ενώ σίγουρα θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Χόρτον-Τάκερ που έκανε εξαιρετική preseason. Ηγέτες θα είναι ξανά οι Τζέιμς και Ντέιβις ενώ ο βασικός κορμός παρέμεινε σχεδόν ο ίδιος με την περσινή σεζόν (Κουζμα, Κάλντγουελ Πόουπ, Μόρις, Καρούσο). Ο Λεμπρόν γνωρίζει πως το πρωτάθλημα κρίνεται το καλοκαίρι και βαδίζοντας πλέον στο 36 ο έτος της ζωής του θα προσπαθήσει να διατηρήσει τις δυνάμεις του για το κατάλληλο σημείο της χρονιάς. Οι Λέικερς είναι το απόλυτο φαβορί στην Δυτική περιφέρεια, δεν πιστεύω ότι θα βρουν πολλά εμπόδια στον δρόμο για την εξασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας και το ερώτημα είναι τι θα γίνει από εκεί και πέρα.

Los Angeles Clippers, Denver Nuggets, Utah Jazz, Dallas Mavericks και Portland Trail Blazers θα διεκδικήσουν το πλεονέκτημα ξεκινώντας από το ίδιο σημείο έχοντας κάποια μεγάλα ερωτηματικά σχετικά με το πόσο μακριά μπορούν να φτάσουν.

Καταρχάς, οι Λος Άντζελες Κλίπερς ψάχνουν τρόπο να εξιλεωθούν μετά την περσινή παταγώδη αποτυχία τους. Άλλαξαν προπονητή, έφυγε ο Ντοκ Ρίβερς και ανέλαβε ο Τάιρον Λου (πρωταθλητής του 2016 με τους Κλίβελαντ Καβαλίερς) διατήρησαν τον βασικό τους κορμό (Λεοναρντ, Τζορτζ, Μπεβερλι, Ζούμπατς) αλλά είδαν να τους φεύγει ο βασικός ρολίστας Χάρελ. Οι Ντένβερ Νάγκετς μετά την εξαιρετική περσινή τους παρουσία και την συμμετοχή στους τελικούς της περιφέρειας κράτησαν αναλλοίωτο το roster τους όπως και οι Γιούτα Τζαζ που έδωσαν Supermax συμβόλαιο στον αστέρα τους Ντόναβαν Μίτσελ και θα επιχειρήσουν φέτος το βήμα παραπάνω.

Οι Πόρτλαντ Μπλέιζερς ήταν οι μεγάλοι άτυχοι της περσινής χρονιάς καθώς οι τραυματισμοί τους χτύπησαν την πόρτα αρκετές φορές. Εν τέλει κατάφεραν να μπουν στα playoff στηριζόμενοι στα «όργια» του Ντάμιαν Λιλαρντ. Φέτος όμως ξεκινάνε πλήρεις, χωρίς προβλήματα τραυματισμών και η τριάδα Λιλαρντ, ΜακΚόλουμ, Νούρκιτς στοχεύει να οδηγήσει την ομάδα του Όρεγκον όσο πιο μακριά γίνεται. Εάν κάποια ομάδα μπορεί φέτος να ταράξει τα νερά δεν είναι άλλη από τους Ντάλας Μάβερικς. Ο Λούκα Ντόντσιτς, στην δεύτερη χρονιά του στο NBA, φρόντισε να δείξει το τεράστιο ταλέντο του και να υπενθυμίσει ότι ανήκει στους κορυφαίους παίχτες του πρωταθλήματος. Οι Μάβερικς περιμένουν εξίσου πολλά και από τον Πορζίνγκις, που αντιμετώπισε προβλήματα τραυματισμών και μένει να δούμε πως θα καλύψουν το κενό που άφησε η φυγή Σεθ Κάρι.

Σκεπτόμενος ότι η χρονιά φέτος έχει 72 παιχνίδια το σύνολο των νικών θα πέσει και για την είσοδο στην 8αδα θα χρειαστούν λογικά 36-38 νίκες. Οι Μπλέιζερς θα προσπαθήσουν να καθαρίσουν με την είσοδό τους στην οχτάδα πέρσι έκαναν 35 νίκες σε 72 παιχνίδια έχοντας πολλές απουσίες σε όλη την διάρκεια της χρονιάς. Φέτος θα ξεπεράσουν τις 40, κάτι που θεωρώ ότι θα κάνουν και οι Μάβερικς, που πέρσι σταμάτησαν στις 43.

Προβάδισμα για την 3 η θέση, ίσως και την 2 η , έχουν οι Νάγκετς και πιστεύω δεν θα δυσκολευτούν να τερματίσουν πάνω από τους Τζαζ. Τέλος, οι Κλίπερς δεν έδειξαν καλό πρόσωπο στην preseason, έχουν αρκετά εσωτερικά προβλήματα και έναν προπονητή που δείχνει να μην μπορεί να τα διαχειριστεί. Πέρυσι ολοκλήρωσαν με 49 νίκες και φέτος θεωρώ ότι θα πέσουν ελαφρώς.

Ανατολική Περιφέρεια

Γράφει ο Στάθης Βλάχος

Ο μαγικός κόσμος του NBA επιστρέφει και πάλι σε αγωνιστικούς ρυθμούς σε μία χρονιά που τα πάντα θα είναι διαφορετικά λόγω της πανδημίας που έχει πλήξει τον πλανήτη. Άδεια γήπεδα, τεράστιες χρηματικές απώλειες και αβέβαιο το μέλλον του ρόστερ των ομάδων σε κάθε ματς εξαιτίας πιθανών κρουσμάτων συμπληρώνουν το σενάριο ενός παζλ. Στοιχηματικά, καλούμαστε να το φτιάξουμε από την αρχή έχοντας ως βάση απλά το αρχικό σχέδιο.

Για νικητή ούτε λόγος. Θα εστιάσουμε σε ομάδες και παίχτες.

Θα ξεκινήσουμε με τους Ατλάντα Χοκς που φέτος είναι ενισχυμένοι και οτιδήποτε λιγότερο από πλασάρισμα εντός των play off θα θεωρείται αποτυχία. Για να καταφέρουν να μπουν στην οχτάδα θέλουν πιθανότατα πάνω από 33 νίκες. Το over 35.5 νίκες τους μπορεί να μας προσφέρει το μεγάλο μας στήριγμα από την Ανατολική περιφέρεια στο 1.95.

Από κει και πέρα θεωρώ ότι οι Κλίβελαντ Καβαλίερς και φέτος θα αποτελέσουν σάκο του μποξ . Θα γίνει «μάχη» για την τελευταία θέση κόντρα στους Νιου Γιορκ Νικς αλλά στο τέλος πιστεύω πως θα κατακτήσουν την τελευταία θέση.

Η ομάδα που θαρρώ πως μπορεί να κάνει την έκπληξη φέτος και να βρεθεί στους τελικούς της Ανατολής είναι η Φιλαδέλφεια. Η βάση υπήρχε από πέρσι και σε συνδυασμό με τις μεταγραφές αλλά και με τις ειδικές συνθήκες φέτος που μπορεί να ευνοήσουν ενδεχόμενες εκπλήξεις με κάνουν να τους ποντάρω να φτάσουν μέχρι τον τελικό στις διόλου ευκαταφρόνητη απόδοση του 5.00.

Κλείνοντας θα πάμε για το μπαμ με μια τεράστια απόδοση που έχει όμως λογική.

Το να σκοράρει buzzer beater ο Γιάννης Αντετοκούμπο στην κανονική διάρκεια πληρώνει 10.00 φορές τα λεφτά μας. Ντέρμπι θα υπάρξουν αρκετά. Το να πάρει την τελευταία επίθεση ο MVP είναι το πιθανότερο. Ένα… χλατς… είναι αρκετό!

Μακροχρόνια στοιχήματα ΝΒΑ 2020-21
Σακραμέντο Κινγκς
Φοξ over 21,7 πόντους κατά μέσο όρο
1.87
Μινεσότα Τίμπεργουλβς
Τάουνς over 12,1 ριμπάουντ κατά μέσο όρο
1.87
Λος Άντζελες Λέικερς
Λεμπρόν Τζέιμς over 7,7 ριμπάουντ κατά μέσο όρο
1.87
Ντένβερ Νάγκετς
Γιόκιτς under 7,5 ασίστ κατά μέσο όρο
1.87
Λος Άντζελες Κλίπερς
Under 46,5 νίκες
2.08
Ντάλας Μάβερικς
Over 41,5 νίκες
1.87
Πόρτλαντ Μπλέιζερς
Over 39,5 νίκες
1.80
Γιόυτα Τζαζ vs Ντένβερ Νάγκετς
Νάγκετς περισσότερες νίκες
1.85
Ατλάντα Χοκς
Over 35,5 νίκες
1.95
Κλίβελαντ Καβαλίερς
Ουραγός Ανατολικής περιφέρειας
2.90
Φιλαδέλφια Σίξερς
Στους τελικούς της Ανατολής
5.00
Γιάννης Αντετοκούμπο
Να σκοράρει buzzer beater
10.00
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις