Το σύγχρονο clasico του σνούκερ

Το σύγχρονο clasico του σνούκερ

Ας είμαστε ειλικρινείς. Τώρα που ο Τζον Χίγκινς γέρασε και δεν μπορεί να κρατηθεί στο ίδιο επίπεδο με τον συνομήλικό του, Ρόνι Ο’Σάλιβαν, ο πιο άξιος διάδοχός του για να συγκροτήσει το ζευγάρι του clasico στο σνούκερ είναι ο Μαρκ Σέλμπι.

Τέσσερις μήνες μετά τον ιστορικό ημιτελικό για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και τη νίκη του Ο’Σάλιβαν που άνοιξε τον δρόμο για τον έκτο τίτλο του, οι δύο κορυφαίοι παίκτες θα αναμετρηθούν ξανά σε multi session ματς. Ασφαλώς η Marshall Arena δεν συγκρίνεται με το Crucible και το Scottish Open να είναι ένα τουρνουά «απ’ τα πολλά» του καλενταριού. Όμως, δεν παύει να είναι ένας τελικός που θα χαρίσει στον νικητή ένα τρόπαιο με βαρύ όνομα (του επτά φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, Στίβεν Χέντρι).

Πάντοτε οι αγώνες των δύο κορυφαίων παικτών είχαν άγρια ομορφιά, λόγω της σύγκρουσης διαφορετικών στιλ σνούκερ. Το επιθετικό παιχνίδι του Ο’Σάλιβαν συχνά έβρισκε ανέκαθεν δυσκολίες απέναντι στην ψυχρή, υπολογιστική προσέγγιση του Σέλμπι. Λίγες ήττες του Rocket τον έχουν πονέσει όσο αυτές στους τελικούς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2014 και του Masters του 2010, διότι λίγοι παίκτες είναι τόσο ικανοί στις ανατροπές απέναντι στον κορυφαίο παίκτη όλων των εποχών. Όμως, ακόμα περισσότερα είναι τα χουνέρια που του σκάρωσε εκείνος.

Κι αν το maximum στο decider του ημιτελικού του UK Championship του 2007 ή το επιβλητικό 10-4 στον τελικό του Masters του 2014 επιβεβαίωσαν απλώς τη διαφορά κλάσης του Ο’Σάλιβαν ακόμα κι απ’ τους πιο ταλαντούχους ανταγωνιστές του, ο ημιτελικός του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2020 είναι αυτός που θα γραφτεί στην Ιστορία, ως επιβεβαίωση της σπάνιας μεγαλοφυΐας του.

Μόνο αυτός θα μπορούσε να αλλάξει τόσο γρήγορα τα συναισθήματα του κοινού απέναντί του. Μόνο αυτός θα προκαλούσε τέτοια σφοδρή κριτική ακόμα και από επαγγελματίες παίκτες για τη χαλαρότητα με την οποία παράτησε ουσιαστικά το 30ό frame και αμέσως μετά να παίξει το τέλειο σνούκερ, σε ασύλληπτους ρυθμούς και να μετατρέψει το 14-16 σε 17-16. Χωρίς κανείς να μπορεί να συνειδητοποιήσει αν αυτό που παρακολουθούσε ήταν αλήθεια ή όνειρο!

«God mode on»

Το είδαμε και χθες – σε μικρότερη κλίμακα βέβαια – το έργο. Ο Λι Χανγκ έκανε το παιχνίδι της ζωής του και προηγήθηκε επάξια με 4-1, στάθηκε άτυχος στα δύο frames που ακολούθησαν χάνοντας ευκαιρίες για να σιγουρέψει τη νίκη και σχεδόν από το πουθενά ο Ο’Σάλιβαν πάτησε το κουμπάκι «on» στο «God mode»! Από κει που έχανε εύκολες μπάλες με εκνευριστική συχνότητα και φαινόταν παραδομένος στον αντίπαλό του, έκανε τη νίκη του με 6-4 να φαντάζει εύκολη.

Ο Σέλμπι, αντίθετα, δεν επέτρεψε στον Τζέιμι Τζόουνς να πάρει ανάσα στον δεύτερο ημιτελικό. Ο Ουαλός δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στις συνθήκες του αγώνα, ύστερα από ένα φάουλ στο οποίο υπέπεσε στο πρώτο frame (βρήκε μπάλα με το γιλέκο του, ενώ βρισκόταν σε θέση για μεγάλο break) και υπέκυψε στις ορέξεις του αντιπάλου του, ο οποίος σκόραρε ακατάπαυστα. Με τρία century break ο Σέλμπι έφτασε άνετα στο 6-1 και θα μπει στον τελικό με ανεβασμένη αυτοπεποίθηση και με την ελπίδα να πάρει ρεβάνς για την ήττα του Αυγούστου.

Άλλαξε το έργο

Τη χρειαζόταν αυτήν την ένεση ηθικού ο Σέλμπι, διότι τα κόζια πλέον έχουν αλλάξει. Μέχρι τον ημιτελικό του τελευταίου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, υπήρχε η αίσθηση ότι ο Ο’Σάλιβαν κυριευόταν από φόβο όποτε τον αντιμετώπιζε. Οι πληγές από τον τελικό του 2014 δεν είχαν κλείσει και παρά τις ουκ ολίγες νίκες που είχε σημειώσει ο Rocket επί του μεγάλου αντιπάλου του σε μικρότερης κλίμακας τουρνουά, ακόμα και φανατικοί οπαδοί του πίστευαν ότι δεν ήταν ικανός να τα βγάλει πέρα απέναντί του σε αγώνες μακράς διαρκείας.

Δεν ξέρω αν κι ο ίδιος ο Ο’Σάλιβαν φοβόταν όσο οι οπαδοί του. Το βέβαιο είναι ότι η αίσθηση της υπεροχής του Σέλμπι στους multi-session μεταξύ τους αγώνες δεν υπάρχει πια, ύστερα από αυτό που συνέβη τον Αύγουστο στο Crucible. Ο σημερινός τελικός είναι φυσικά ανοιχτός σε κάθε αποτέλεσμα, όμως ο Rocket μοιάζει να έχει τον πρώτο λόγο. Κι ας δίνεται αουτσάιντερ από τις στοιχηματικές κι ας έχει αλλάξει αμέτρητες φορές το πετσάκι στη στέκα του μέσα σε λίγες ημέρες κι ας είχε «νεκρά» διαστήματα σε όλους τους αγώνες του σ’ αυτό το τουρνουά – εν συγκρίσει με τη σταθερότητα που παρουσίασε ο Σέλμπι στη δική του πορεία μέχρι τον τελικό.

Ωστόσο, δεν θα δώσω πρόβλεψη για νικητή, πιο πολύ για να απολαύσω ανεπηρέαστος τον τελικό – άλλωστε, εκτιμώ απεριόριστα και τους δύο παίκτες. Αυτό που περιμένω είναι ότι ο Ο’Σάλιβαν θα είναι σήμερα πιο συγκεντρωμένος από την αρχή για να μη βρεθεί να κυνηγάει πάλι το σκορ, διότι ξέρει ότι ο Σέλμπι δεν είναι Λι ή Τέιλορ ούτε μπορεί να κάνει… τρέλες και να του βγαίνουν πάντα, όπως τον Αύγουστο. Επομένως, θα κυνηγήσω το προβάδισμά του στο πρώτο mini session. Καλή επιλογή φαντάζει και το over 15,5 frames, μια και η λογική λέει ότι θα δούμε ντέρμπι.

Ο αγώνας είναι best of 17 frames, κρίνεται δηλαδή στα 9 νικηφόρα. Το πρώτο σκέλος αρχίζει στις 15:00 και το δεύτερο στις 21:00 (ζωντανή μετάδοση από το Eurosport).

Μονό
15:00
Σέλμπι-Ο΄Σάλιβαν
Over 15,5 frames
2.37
Μονό
15:00
Νικητής μετά τα 4 πρώτα frames
Ο'Σάλιβαν 3-1
3.60
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις