Oλοταχώς για μεγάλο τελικό

Oλοταχώς για μεγάλο τελικό

Τα Home Nations τουρνουά του σνούκερ αντιμετωπίζονται ως παρακατιανά από μεγάλη μερίδα του κοινού, όμως και το τρίτο της φετινής σειράς είναι πολύ πιθανό να μας προσφέρει έναν εξαιρετικά ενδιαφέροντα τελικό.

Τα αποτελέσματα των προημιτελικών του Scottish Open μας προϊδεάζουν για κόντρα ανάμεσα στον Ρόνι Ο’Σάλιβαν και τον Μαρκ Σέλμπι για το τρόπαιο που φέρει το όνομα του Στίβεν Χέντρι. Κάτι που, αν επαληθευτεί, θα φέρει αντιμέτωπους τους δύο κορυφαίους παίκτες για πρώτη φορά ύστερα από τον ιστορικό ημιτελικού του περσινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Θύματα έκπληξης έπεσαν τελικά χθες ο Τζαντ Τραμπ, ο οποίος ηττήθηκε 5-4 από τον Λι Χανγκ σε ένα δραματικό παιχνίδι, που διήρκεσε σχεδόν τέσσερις ώρες, αλλά και ο Κάιρεν Γουίλσον, ο οποίος έχασε καθαρά με 5-1 από τον Τζέιμι Τζόουνς. Ο 32χρονος Ουαλός δικαίωσε την πίστη μας στο πρόσωπό του και επιβεβαίωσε ότι δεν έχει ξεχάσει το σνούκερ που ήξερε πριν την τιμωρία που επιβλήθηκε και τον άφησε ουσιαστικά για μία διετία εκτός επαγγελματικού Tour και προκρίθηκε σε ημιτελικό βαθμολογούμενο τουρνουά για πρώτη φορά μετά το Paul Hunter Classic του 2017.

Για τον Σέλμπι αναφέραμε και στο προηγούμενο σημείωμά μας ότι νίκησε δύσκολα 5-4 τον Ρίκι Γουόλντεν και εξίσου δύσκολη αποδείχθηκε και η νίκη του Ρόνι Ο’Σάλιβαν επί του Ντινγκ Τζουνχούι. Ο Rocket επικράτησε κι αυτός στο decider (5-4), σε ένα παιχνίδι το οποίο θα θυμόμαστε περισσότερο για τον ντόρο που προκάλεσε μία βιαστική απόφαση του διαιτητή, Μπρένταν Μουρ, στο έκτο frame.

Ο Ουαλός διαιτητής καταλόγισε φάουλ στον Ο’Σάλιβαν, υποστηρίζοντας ότι βρήκε με την άσπρη πρώτα τη μαύρη και μετά την κόκκινη (η οποία, πάντως, κατέληξε στην τρύπα), προσθέτοντας όμως αμέσως ότι δεν ήταν βέβαιος και θα προσέτρεχε στη βοήθεια του βίντεο. Ύστερα από σύντομη μελέτη της φάσης ο Μουρ παραδέχθηκε ότι είχε κάνει λάθος και ο Ο’ Σάλιβαν συνέχισε το break, αν και ήταν εμφανώς δυσαρεστημένος με την εξέλιξη.

Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι ο Ο’Σάλιβαν είχε αλλάξει το πετσάκι της στέκας του το βράδυ της Πέμπτης και καθ’ όλη τη διάρκεια του αγώνα γκρίνιαζε για τη λειτουργικότητά του. Μετά το τέλος του αγώνα, μάλιστα, το έβγαλε και αυτό και το παρουσίασε σε άθλια κατάσταση στο στούντιο του Eurosport, στο Μίλτον Κέινς.

Tο νέο παιχνίδι

Πολλοί εκτιμούν ότι ο προβληματισμός του Ρόνι για τα πετσάκια είναι ένα ακόμα παιχνίδι που επέλεξε να παίξει ώστε να προκαλεί ίντριγκα στο κοινό, ύστερα από την είσοδο στα «τελειωμένα» frame για να διεκδικήσει γύρω στα δέκα σνούκερ (παρεμπιπτόντως, δεν το έκανε χθες κόντρα στον Ντινγκ, τον οποίο αγαπά και σέβεται), το περσινό cue action ή το προπέρσινο «ranking points, mate» με αυστραλιανή προφορά.

Τι ακριβώς συμβαίνει στο κεφάλι του το γνωρίζει μόνο ο ίδιος ο Ο’Σάλιβαν, ο οποίος όμως ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες παραμένει ακλόνητο φαβορί στον σημερινό ημιτελικό με τον Λι Χανγκ (15:00). Ο 30χρονος Κινέζος παραδέχθηκε ότι έτρεμε ολόκληρος στις τελευταίες στεκιές του decider με τον Τραμπ, ευτυχώς για αυτόν, όμως, ο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης δεν βρέθηκε σε καλή μέρα (προφανώς λόγω κόπωσης, μια και προέρχεται από την πορεία μέχρι τον τελικό του UK Championship χωρίς διάλειμμα) και δεν αξιοποίησε τις ευκαιρίες που του δόθηκαν για να «κλέψει» το ματς.

Η πρόκριση σε έναν τελικό βαθμολογούμενου τουρνουά λείπει από το παλμαρέ του Λι. Είχε φτάσει στους «4» και στο World Open του 2017, όπου «αυτοκτόνησε» στον ημιτελικό με αντίπαλο τον μετέπειτα θριαμβευτή, Λούκα Μπρεσέλ. Σήμερα ο αντίπαλος θα είναι πιο δύσκολος και μάλλον θα περιμένει την επόμενη ευκαιρία. Αν το καταφέρει, πάντως, θα του βγάλω το καπέλο, έχω όμως την αίσθηση ότι έχει ήδη… τρυπήσει το ταβάνι του.

Ο Ο’Σάλιβαν εξακολουθεί να είναι υπερβολικά χαλαρός εκτός τραπεζιού, κάτι που σίγουρα του βγαίνει σε καλό. Μετά τις καθημερινές χαβαλεδιάρικες συνεντεύξεις στο Eurosport, μίλησε χθες βράδυ στο World Snooker Tour… μασουλώντας πατατάκια. Και σίγουρα δεν τον τρομάζει το γεγονός ότι αντιμετωπίζει τον Λι – ούτε ότι ο Λι νίκησε τον Τραμπ. Η νίκη του με 6-1 ή 6-2 φαντάζει η πιο πιθανή εξέλιξη και θα πάρουμε μετά χαράς το 2.10 για το χάντικαπ των -3,5 frames.

Σοβαρός ο Σέλμπι

Ο Μαρκ Σέλμπι δυσκολεύτηκε πολύ με τον Ρίκι Γουόλντεν, όμως σκόραρε με συνέπεια και επιβεβαίωσε ότι βρίσκεται την καλή αγωνιστική του κατάσταση. Και στον αποψινό ημιτελικό με τον Τζέιμι Τζόουνς (21:00) θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα αντιδράσει μπρος στην προοπτική να αντιμετωπίσει σε έναν ranking τελικό τον Ρόνι Ο’Σάλιβαν, ύστερα από το χουνέρι που έπαθε στον ημιτελικό του περσινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Αυτά, βέβαια, θα τα αναλύσουμε αύριο, εάν και εφόσον καταφέρει να νικήσει σήμερα ο Σέλμπι. Δεν είναι τόσο απλό όσο πιθανόν φαίνεται. Ο Τζόουνς είναι καλός breakbuilder και έχει τη δυνατότητα να κάνει τη ζημιά, παρότι δεν τα έχει πάει ιδιαίτερα καλά στα προηγούμενα παιχνίδια του κόντρα στον Jester απ’ το Λέστερ. Τον νίκησε μόνο για το Australian Open του 2015 (5-1) και στις υπόλοιπες πέντε αναμετρήσεις τους γνώρισε την ήττα, με πιο πικρή απ’ όλες εκείνη για το UK Championship της ίδιας χρονιάς (5-6).

Δεν είναι εύκολο να πετύχει δεύτερη σερί μεγάλη νίκη ο Τζόουνς, όμως δεν θα του πάω κόντρα. Περιμένω τουλάχιστον να παλέψει το ματς και κυνηγήσω τη μεγάλη απόδοση στο over 9,5 frames.

Μονό
15:00
Λι Χανγκ-Ο’Σάλιβαν
2 (-3,5)
2.10
Μονό
21:00
Σέλμπι-Τζ. Τζόουνς
Over 9,5 frames
2.37
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις