Τι ματσάρα είδαμε

Τι ματσάρα είδαμε

Ο Νιλ Ρόμπερτσον επικράτησε 10-9 του Τζαντ Τραμπ στην τελευταία ροζ (!) και κατέκτησε το UK Championship για τρίτη φορά στην καριέρα του.

Όσοι παρακολουθήσατε τον συγκλονιστικό αγώνα που διεξήχθη το βράδυ της Κυριακής στη Marshall Arena του Μίλτον Κέινς, καταλαβαίνετε ότι είδατε να γράφεται ένα κομμάτι της Ιστορίας του σνούκερ. Όσοι δεν το παρακολουθήσατε, δεν θα καταλάβετε τι χάσατε, όσο γλαφυρά κι αν το περιγράψουμε. Κι όσοι δεν καταλαβαίνετε γιατί παθιαζόμαστε τόσο πολύ με αυτό το παιχνίδι, ακόμα κι όταν ένας παίκτης κάνει γύρω στα τρία λεπτά για να επιλέξει τι θα παίξει (διότι συνέβη κι αυτό), δεν πειράζει. Υπάρχουν και το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ για να ασχοληθείτε και να τα απολαύσετε περισσότερο.

Δεν έχει νόημα να γίνει λεπτομερής περιγραφή του τελικού – συνέβησαν τόσα πολλά, που χάνεται η μπάλα. Η ουσία είναι ότι ο Ρόμπερτσον έβαλε την τελευταία ροζ και κατέκτησε το τελευταίο και αποφασιστικό frame, ακριβώς τη στιγμή που έμοιαζε να καταρρέει ύστερα από δύο διαδοχικά λάθη σε safety, που είχαν βγάλει τον Τραμπ νικητή μίας μακράς και σκληρής τακτικής μάχης.

Ωστόσο, ο 31χρονος Άγγλος απέτυχε να πλασαριστεί καλά στην τελευταία μπλε και παρότι ευστόχησε, δεν ήταν εύκολο να πάρει ιδανική θέση και για τη ροζ – ενώ χρειαζόταν και τη μαύρη, μια και βρισκόταν πίσω στο σκορ. Ο Τραμπ αστόχησε, άφησε τη ροζ σε δύσκολο, αλλά βατό σημείο για να τη βάλει ο Ρόμπερτσον, ο οποίος με ολύμπια ψυχραιμία την έστειλε στην τρύπα.

Κι όταν είδε ότι η άσπρη δεν κινδύνευε να καταλήξει κι αυτή εκτός τραπεζιού (κάτι που δυστυχώς εμείς δεν είδαμε ποτέ από την TV, μια και ο σκηνοθέτης του BBC ήταν κλασικά στον κόσμο του – δεν κρατιόμουν να μην το γράψω, αν και δεν πρόκειται να το δει αυτός που πρέπει), δεν είχε κουράγιο ούτε να πανηγυρίσει. Παρά μόνο ξεφύσηξε ανακουφισμένος, την ώρα που ο Τραμπ χαμογελούσε από αμηχανία.

Μαραθώνιος έξι ωρών

Όλο το δεύτερο σκέλος του τελικού – το οποίο εκκίνησε από το 4-4 – κύλησε σε παρόμοιο ρυθμό, με αρκετά λάθη και από τους δύο παίκτες, γι’ αυτό και διήρκεσε σχεδόν έξι ώρες! Η ώρα ήταν 12:54 στη Βρετανία (δηλαδή 2:54 δικιά μας) όταν ο Ρόμπερτσον έβαλε την τελευταία μπάλα, είναι βέβαιο όμως ότι κανείς από τους τηλεθεατές ανά τον κόσμο δεν βαρέθηκε ούτε στιγμή αυτό που παρακολουθούσε. Η ένταση ήταν τόσο μεγάλη, που σε κρατούσε καθηλωμένο στην οθόνη ακόμα και στα διαλείμματα.

Ο Τραμπ ξεκίνησε μουδιασμένα το πρώτο σκέλος, όμως δεν επέτρεψε στον Ρόμπερτσον να ξεφύγει, χάρη στην ανωτερότητά του στα safety χτυπήματα, αλλά και την εξαιρετική ευστοχία του στις μακρινές μπάλες, που του επέτρεπαν να παίρνει τον έλεγχο του τραπεζιού συχνότερα. Δυσκολευόταν, ωστόσο, στον έλεγχο της άσπρης με αποτέλεσμα να τελειώσει ελάχιστα από τα εννιά frames που κατέκτησε σε μία επίσκεψη, τομέα στον οποίο ο Ρόμπερτσον ήταν σαφώς πιο αξιόπιστος.

Νέο ρεκόρ

Ο Αυστραλός σημείωσε τέσσερα century breaks στον τελικό (έναντι ενός του Τραμπ) και έκλεισε με 13 το φετινό τουρνουά. Η επίδοσή του συνιστά νέο ρεκόρ στην ιστορία του UK Championship, μια και ο Στίβεν Χέντρι και ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν είχαν πετύχει από 12, το 1994 και το 2003 αντίστοιχα. Ο Ρόμπερτσον έπιασε τον Τραμπ τόσο στους βαθμολογούμενους τίτλους (έχουν αμφότεροι από 19) και στη γενική λίστα των centuries καριέρας (από 756).

Ο Τραμπ μίλησε πολύ όμορφα μετά τη λήξη του τελικού, συγχαίροντας τον Ρόμπερτσον, στον οποίο αναγνώρισε ότι έπαιξε καλύτερα από εκείνον σε όλο το τουρνουά και δεν δίστασε να παραδεχθεί ότι αυτοκτόνησε. «Η μακρά διάρκεια του frame, όπως και η πίεση, με λύγισαν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Ρόμπερτσον έμοιαζε πιο εξουθενωμένος πνευματικά, παραδέχθηκε κι αυτός ότι πολύ εύκολα θα μπορούσε να είχε χάσει και αφιέρωσε το τρόπαιο σε έναν φίλο του στη Μελβούρνη, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή και τον είχε βοηθήσει πολύ στα πρώτα του βήματα στο σνούκερ.

Αύριο τα σπουδαία

Τόσο ο Τραμπ όσο και ο Ρόμπερτσον, αγωνίζονται αύριο (Τρίτη 8/12) στο Scottish Open, το οποίο διατηρεί την ονομασία του παρότι διεξάγεται κι αυτό στη Marshall Arena του Μίλτον Κέινς. Ο Άγγλος αντιμετωπίζει τον Ελβετό, Αλεξάντερ Ουρσενμπάχερ (ο οποίος νίκησε τον Ρόνι Ο’Σάλιβαν στο UK Championship) και ο Αυστραλός τον Κινέζο, Λέι Πεϊφάν. Αύριο το βράδυ αγωνίζεται και ο Ο’Σάλιβαν, με αντίπαλο τον Άλαν Τέιλορ.

Η δράση έχει αρχίσει από χθες το πρωί, με πρώτο αξιοπρόσεκτο highlight το maximum break που σημείωσε ο Τζου Γιουελόνγκ, στη νίκη του επί του Πίτερ Λάινς με 4-1.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις