Και πώς να σπάσουν τα φαβορί;

Και πώς να σπάσουν τα φαβορί;

Οι χθεσινοί πρόωροι ημιτελικοί του UK Championship έβγαλαν νικητές τον Νιλ Ρόμπερτσον και τον Τζαντ Τραμπ και όλοι οι φίλοι του σνούκερ ανά τον κόσμο προετοιμάζονται ψυχολογικά να τους δουν αντιμέτωπους σε έναν ακόμα τελικό.

Διότι, όπως και να το κάνουμε, φαντάζει δύσκολο να μη νικήσουν οι δύο πιο φορμαρισμένοι παίκτες του πρώτου μισού της περιόδου 2020-21, τους αξιόλογους και ταλαντούχους Κινέζους αντιπάλους τους στους δύο… κανονικούς ημιτελικούς που διεξάγονται σήμερα. Ο Ρόμπερτσον, η απόδοση του οποίου άγγιξε το τέλειο στο μεγαλύτερο διάστημα του χθεσινού αγώνα με τον Μαρκ Σέλμπι (6-2), αντιμετωπίζει τον Τζου Γιουελόνγκ (νίκησε 6-4 τον Τζακ Λισάουσκι). Και ο Τραμπ, ο οποίος ξεκίνησε… διαστημικά κόντρα στον Κάιρεν Γουίλσον, αλλά στη συνέχεια «μπλόκαρε» και κινδύνευσε σοβαρά, πριν επικρατήσει με 6-4, υποδέχεται τον παίκτη-έκπληξη του τουρνουά, Λου Νινγκ (ο οποίος πέταξε έξω και τον Τζο Πέρι με 6-4).

Με βάση την ψυχρή λογική, αλλά και την εξαιρετική φόρμα στην οποία βρίσκονται οι δύο «μεγάλοι», όχι μόνο θα νικήσουν, αλλά θα το πετύχουν εύκολα κιόλας. Το περιβάλλον των ημιτελικών ενός Triple Crown τουρνουά είναι γνώριμο και στους δύο, σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους που θα βρεθούν εκεί για πρώτη φορά. Ειδικά ο Τζου καλείται να ξεπεράσει και την τραυματική εμπειρία που βίωσε την προηγούμενη φορά που αντιμετώπισε τον Ρόμπερτσον σε μεγάλο ματς: Τον τελικό του περσινού European Masters, όπου ο Αυστραλός τον συνέτριψε με 9-0!

Ο 22χρονος Κινέζος έχει ανέβει επίπεδο σε σχέση με πέρυσι, η νίκη επί του Χίγκινς, αλλά και ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίστηκε την αντεπίθεση του Λισάουσκι χθες το επιβεβαίωσαν. Αλλά να νικήσει τον Ρόμπερτσον, ο οποίος με την αποτελεσματικότητα που είχε χθες στο long potting και στο safety (στο breakbuilding είναι ούτως ή άλλως άπαιχτος ακόμα και στις κακές του) δεν χάνει από κανέναν; Είναι δύσκολο. Άντε να πάει μέχρι 6-3 το ματς. Και ο Τζου έχει όλα τα χρόνια μπροστά του για να πάει σε έναν major τελικό.

Κυνηγώντας την έκπληξη

Ακόμα πιο πρωτόγνωρη θα είναι η εμπειρία για τον Λου, αλλά στην περίπτωσή του θα εξαντλήσω κάθε περιθώριο μπας και πετύχω την έκπληξη. Ο 26χρονος Κινέζος έχει κάνει την υπέρβαση και δεν έχει τίποτα πλέον να χάσει, επομένως θα κατέβει χωρίς το παραμικρό άγχος. Ο Τραμπ βρίσκεται σε φόρμα που τρομάζει, αλλά πολλές φορές η απόδοσή του παρουσιάζει σκαμπανεβάσματα ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός αγώνα. Το είδαμε στο ματς με τον Ρίκι Γουόλντεν, το είδαμε και χθες με τον Γουίλσον, άσχετα αν ο τελευταίος ευνοήθηκε υπερβολικά από την τύχη για να κερδίσει το 4ο frame – και έσπασε χωρίς να το θέλει τον ρυθμό του αντιπάλου του. Συν τοις άλλοις, ο άσος από το Μπρίστολ καλείται να αποδείξει ότι μπορεί να κατακτήσει ένα major τουρνουά για πρώτη φορά μετά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2019 κι αυτό θα του ασκήσει κάποια πίεση.

Δεν πολυπιστεύω στη νίκη του Λου, επειδή όμως μ’ αρέσει να κυνηγάω τις αποδόσεις θα κρατήσω ένα μικρό παραθυράκι έκπληξης, με γερό «αβάντζο». Κοινώς, να βγούμε κερδισμένοι ακόμα κι αν ο Τραμπ νικήσει σχετικά εύκολα (6-4 ή και 6-3). Ποντάρω λίγο και στο γεγονός ότι ο Νο 1 στον κόσμο ίσως να κάνει και συντήρηση δυνάμεων και να μην είναι τόσο συγκεντρωμένος – αν και «παίζει» πάντοτε το ενδεχόμενο να μπει φουριόζος για να ξεμπερδεύει γρήγορα.

Για τον νικητή της διοργάνωσης θα τα πούμε πιο αναλυτικά αύριο, όμως με βάση τη χθεσινή εικόνα των τεσσάρων ημιφιναλίστ χθες, το χέρι πάει προς τον Ρόμπερτσον, που πληρώνει και αρκετά καλά. Η φόρμα και η σταθερότητά του, άλλωστε, αξίζουν να επιβραβευτούν με ένα τρόπαιο. Αύριο, όμως, τα δεδομένα μπορεί να έχουν αλλάξει.

Δυάδα (απόδοσης 3.14)
15:00
Ζου - Ρόμπερτσον (-2,5)
2
1.72
21:00
Τραμπ - Λου (+3,5)
2
1.83
Μακροχρόνιο (τελικός: 6/12)
Νικητής UK Championship
Ρόμπερτσον
2.50
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις