Ψήφος σε, έναν… άλλο, Τραμπ!

Ψήφος σε, έναν... άλλο, Τραμπ!

Οι ημιτελικοί του English Open δικαίωσαν τις προσδοκίες για πλούσιο σνουκερικό θέαμα, με μπόλικο σασπένς και έβγαλαν μάλλον το πιο… πιασάρικο ζευγάρι για τον τελικό.

Ο Νιλ Ρόμπερτσον ήταν καλύτερος από τον Μαρκ Σέλμπι και νίκησε, έστω και αν χρειάστηκε να φτάσει στο τελευταίο frame (6-5) και θα αντιμετωπίσει σήμερα, στις 15:00 και στις 21:00 τον Τζαντ Τραμπ, ο οποίος δυσκολεύτηκε, αλλά εν τέλει νίκησε με 6-4 τον Τζον Χίγκινς. Διεύρυνε, έτσι, το σερί των νικών επί του άλλοτε «εφιάλτη» του, στις επτά, αρχής γενομένης από τον τελικό του Παγκοσμίου του 2019.

Το ερώτημα πλέον είναι αν ο Τραμπ θα διευρύνει και το σερί νικών σε τελικούς βαθμολογούμενων τουρνουά: Έχει αναδειχθεί νικητής στους τελευταίους εννιά που έχει παίξει, με τελευταία ήττα εκείνη στον τελικό του Shanghai Masters του 2017 (το οποίο ήταν τότε για τελευταία φορά ranking event) από τον Ρόνι Ο’Σάλιβαν με 10-3. Στο σερί των νικών συμπεριλαμβάνεται και μία επί του Ρόμπερτσον, στον τελικό του German Masters του 2020 (9-6).

Λίγους μήνες πριν από τον τελικό του Βερολίνου, βέβαια, ο Αυστραλός είχε σκαρώσει μεγάλο χουνέρι στον Άγγλο στον τελικό του (μη βαθμολογούμενου) Champion of Champions. Αν και είχε βρεθεί να αναζητά σνούκερ για να κρατηθεί στο ματς, όντας πίσω με 9-8 στα frames, ο Ρόμπερτσον κατάφερε να ισοφαρίσει και να επικρατήσει με μεγάλο break στο decider, σε ένα από τα κορυφαία ματς της τελευταίας πενταετίας.

Φεστιβάλ century breaks

Πάντοτε, άλλωστε, οι αναμετρήσεις μεταξύ των δύο αυτών παικτών παρουσιάζουν ξεχωριστό ενδιαφέρον. Ποιος ξεχνά τον προημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 2014, όπου ο Ρόμπερτσον πέτυχε μία εντυπωσιακή ανατροπή (13-11 από 8-11), σπάζοντας παράλληλα πρώτος το φράγμα των 100 century breaks σε μία σεζόν;

Στην ιστορία έχει μείνει και ο προημιτελικός του Masters του 2016, ένα… φεστιβάλ century breaks και από τους δύο παίκτες, με τελικό νικητή και στα δύο «μέτωπα» τον Τραμπ (6-5 στο ματς και… 4-3 στα κατοστάρια). Και βέβαια δεν ξεχνάμε ότι ο Άγγλος ήταν εκείνος που είχε εφαρμόσει την «κατάρα του Crucible» για τον Ρόμπερτσον στο Παγκόσμιο του 2011. Νεαρός ων, νίκησε τον τότε κάτοχο του τίτλου με 10-8 στον 1ο γύρο, κάνοντας το πρώτο βήμα της εκπληκτικής πορείας του μέχρι τον τελικό της διοργάνωσης.

Ο… man to beat

Σήμερα, λοιπόν, θα γραφτεί ένα ακόμα κεφάλαιο στο βιβλίο αυτού του πολύ ξεχωριστού rivalry. Ο Τραμπ δίνεται ως φαβορί και μάλλον δικαιολογημένα. Λαμβάνεται προφανώς υπόψη το σερί νικών σε βαθμολογούμενους τελικούς, αλλά και η καλή παράδοση κόντρα στον Ρόμπερτσον (18-15 νίκες στα μεταξύ τους). Είναι το αδιαφιλονίκητο Νο 1 της τελευταίας διετίας, ο… man to beat για κάθε παίκτη που έρχεται από πίσω.

Ο Ρόμπερτσον έχει ανεβάσει κι αυτός την απόδοσή του στο ίδιο χρονικό διάστημα. Φέτος ειδικά, έχει ξεκινήσει καλύτερα, τουλάχιστον στο σκοράρισμα: Έχει κάνει 15 century breaks έναντι 8 του σημερινού αντιπάλου του, ο οποίος στηρίζεται περισσότερο στο all round παιχνίδι του για να σημειώνει νίκες (σε ποιον να το ΄λεγες πριν μερικά χρόνια και να το πίστευε…). Ο Αυστραλός έχει πάρει προβάδισμα και στα century breaks καριέρας (730 έναντι 726), ενώ προηγείται με βραχεία κεφαλή του κατά επτάμισι χρόνια νεότερου Τραμπ και στους ranking τίτλους (18 έναντι 17).

Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι δεν διακυβεύονται λίγα πράγματα στον σημερινό τελικό (ο οποίος κρίνεται στα 9 νικηφόρα frames). Κάθε πρόβλεψη είναι παρακινδυνευμένη και το 1.66 στο οποίο προσφέρεται αυτήν την ώρα η νίκη του Τραμπ φαντάζει λίγο. Ο υπογράφων, ωστόσο, θεωρεί ότι εδώ που έφτασε, μπορεί να βγάλει στο τραπέζι το A Game του και να δικαιώσει τα προγνωστικά.

Είναι ανώτερος παίκτης από τον Ρόμπερτσον ο 31χρονος Άγγλος και το γεγονός ότι φτάνει σε τελικούς χωρίς να εντυπωσιάζει, πιστοποιεί πόσο έχει ανεβάσει το επίπεδό του. Το εύκολο θα ήταν να αποφύγω την πρόβλεψη νικητή, όμως θα ψηφίσω Τραμπ (όσο περίεργα κι αν ηχεί αυτό) και με χάντικαπ 2,5 frames για να ανεβάσω την απόδοση. Θα κυνηγήσω και τα συνολικά century breaks, ποντάροντας σ΄αυτό που μοιάζει σχεδόν αυτονόητο με αυτούς τους δύο παίκτες.


Μονό

15:00 Ρόμπερτσον – Τραμπ (-2,5): 2 (2.50)


Μονό

15:00 Ρόμπερτσον – Τραμπ (-2,5): Over 3,5 century breaks (1.83)

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις