Υπάρχει φαβορί

Υπάρχει φαβορί

Να που τελικά το ζευγάρι του τελικού στο European Masters του σνούκερ δεν ήταν το πιο προβλεπόμενο, από την οκτάδα που είχε προκύψει στα προημιτελικά.

Διότι, ΟΚ, ο Μαρκ Σέλμπι είναι πάντα λογικό να φτάνει σε τελικούς, όμως τον Μάρτιν Γκουλντ λίγοι θα περίμεναν να τον δουν να διεκδικεί το τρόπαιο σήμερα. Η νίκη του επί του Γιαν Μπινγκτάο στον προημιτελικό (5-4) ασφαλώς και δεν ήταν έκπληξη, όμως εκείνη επί του Τζαντ Τραμπ στον χθεσινοβραδινό ημιτελικό και μάλιστα με καθαρό σκορ (6-3) ήταν και… παραήταν.

Ο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης προερχόταν από επιβλητική εμφάνιση και νίκη επί του Κάιρεν Γουίλσον με 5-2 (και δύο century break), όμως στον ημιτελικό βρήκε τον δάσκαλό του στο πρόσωπο του διοπτροφόρου συμπατριώτη του. Αν και στην αρχή βρέθηκε πίσω με 2-1, ο Γκουλντ έπαιξε σνούκερ υψηλής ποιότητας, μπλοκάροντας τον μεγάλο αντίπαλό του και έφτασε στη νίκη με ένα εξαιρετικό break 102 πόντων στο τελευταίο frame. Έτσι, προκρίθηκε σε τελικό βαθμολογούμενου τουρνουά για πρώτη φορά μετά τον Φεβρουάριο του 2016, οπότε και κατέκτησε τον μοναδικό του τίτλο: το German Masters, με νίκη 9-5 επί του Λούκα Μπρεσέλ.

Ο 39χρονος Λονδρέζος δεν είναι σήμερα το φαβορί, όπως ήταν προ τετραετίας στο Βερολίνο, μια και έχει απέναντί του τον Σέλμπι. Ο οποίος εκτός του ότι… είναι αυτός που είναι, έδειξε και ψήγματα του καλού εαυτού του σ’ αυτό το τουρνουά, γι’ αυτό και ήταν λάθος που του πήγαμε κόντρα στον προημιτελικό με τον Ντινγκ, κυνηγώντας τη μεγάλη απόδοση. Η άνετη επικράτησή του με 5-1 επί του Κινέζου, όπως και η χωρίς ιδιαίτερο κόπο νίκη με 6-3 επί του Σον Μέρφι, στον ημιτελικό που ακολούθησε, το επιβεβαιώνουν.

Και οι δύο φιναλίστ απέκλεισαν μεγάλα ονόματα για να φτάσουν μέχρι εδώ και δεν μπορεί να υποστηρίξει κανείς ότι ο Σέλμπι τα κατάφερε με τη βοήθεια της τύχης επειδή δύο αντίπαλοί του αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν στους τρεις πρώτους γύρους (ο Μάικλ Γουάιτ και ο Μαρκ Ντέιβις). Μόνο και μόνο η νίκη επί του Μπίνγκαμ με ανατροπή από 1-4 στον γύρο των «16», ήταν σημάδι ότι το τρόπαιο θα καταλήξει στα χέρια του «σκληρού» αυτού μαχητή.

Υπάρχει φαβορί

Από την άλλη, βέβαια, η ιστορία που θα μας χαρίσει ο Γκουλντ αν σηκώσει το τρόπαιο θα είναι απείρως πιο όμορφη. Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, όταν έσωσε τη θέση του στο επαγγελματικό Tour, άνοιξε την καρδιά του και μίλησε για τη μάχη του με την κατάθλιψη. Στο Crucible πέρασε στον 2ο γύρο επιβεβαιώνοντας ότι ο εφιάλτης ανήκει στο παρελθόν και τώρα, ούτε δύο μήνες μετά τον κίνδυνο υποβιβασμού, να τον δεις να σηκώνει το δεύτερο ranking τρόπαιο της καριέρας του; Θα είναι υπέροχο.

Ωστόσο, θα ακολουθήσουμε τη λογική. Ο Σέλμπι έχει την ικανότητα να δυναμώνει όσο προχωράει σε ένα τουρνουά. Έχει κατακτήσει ακόμα και Παγκόσμιο Πρωτάθλημα χωρίς να βρίσκεται σε καλή φόρμα (το 2016). Και σπάνια χάνει σε τελικούς στους οποίους είναι το φαβορί: Τα κατάφερε και απέναντι στον ίδιο τον Γκουλντ, στο ευρωπαϊκό PTC της Γκντίνια, τον Φεβρουάριο του 2016 (4-1).

Ο σημερινός τελικός εκτείνετε σε δύο σκέλη (15:00 και 21:00) και κρίνεται στα 9 νικηφόρα frames. Εκτίμησή μου είναι ότι ο Σέλμπι θα βρει τρόπο για να νικήσει πριν ο αντίπαλός του φτάσει στα 7.

Πρόταση

15:00 Σέλμπι (-2,5)-Γκουλντ 1 (1.80)

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις