Ματσάρες με ευκαιρίες

Ματσάρες με ευκαιρίες

Το πρώτο κανονικό βαθμολογούμενο τουρνουά της σεζόν 2020-21 στο σνούκερ έφτασε στην προημιτελική φάση και ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε λίγο και με το στοίχημα!

Η αλήθεια είναι ότι η εποχή δεν μας εμπνέει ακόμα για να αράξουμε στον καναπέ και να απολαύσουμε το σνουκεράκι και οι όμιλοι του Championship League, την προηγούμενη εβδομάδα, δεν λειτούργησαν ως «ζέσταμα» παρά μόνο για τους παίκτες που συμμετείχαν (και όχι απαραίτητα για όλους).

Ωστόσο, η οκτάδα των προημιτελικών του European Masters, το οποίο διεξάγεται από τη Δευτέρα στο Μίλτον Κέινς της Αγγλίας και θα ολοκληρωθεί αύριο, προσφέρεται για τα πρώτα πονταρίσματα της σεζόν. Το τουρνουά, το οποίο χτυπήθηκε από τον Covid-19, δημιουργώντας τις πρώτες ημέρες κλίμα ανασφάλειας σε αρκετούς παίκτες, έχει προσφέρει ικανοποιητικό θέαμα και έχει αναδείξει κάποια νέα ταλέντα.

Οι «μικροί» που ξεχώρισαν

Τρεις πρωτοεμφανιζόμενοι παίκτες στο tour πέτυχαν μεγάλες νίκες και έδωσαν υποσχέσεις για το μέλλον. Πρώτος και καλύτερος ο 18χρονος Ιρλανδός, Άαρον Χιλ, ο οποίος νίκησε στο πλαίσιο του 2ου γύρου τον παγκόσμιο πρωταθλητή, Ρόνι Ο’Σάλιβαν με 5-4, δείχνοντας αξιοζήλευτη ωριμότητα στο πρώτο τηλεοπτικό παιχνίδι του απέναντι στον μεγαλύτερο θρύλο του αθλήματος.

Ματσάρες με ευκαιρίες

Στη συνέχεια, μάλιστα, απέκλεισε και τον πολύπειρο Ουαλό, Μάθιου Στίβενς (5-3), πριν «λυγίσει» χθες το βράδυ στον γύρο των «16» από τον Γιαν Μπινγκτάο (1-5). Ο Χιλ έκανε νταμπλ ερασιτεχνικών τίτλων την περασμένη άνοιξη, κατακτώντας τα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα U-21 και U-18 και με τέτοιο ξεκίνημα ως επαγγελματίας, μάς κάνει να περιμένουμε πολλά από αυτόν στο μέλλον.

Ο δεύτερος «ρούκι» που ξεχώρισε ήταν ο 24χρονος Άγγλος, Πίτερ Ντέβλιν, ο οποίος έδειξε σ’ αυτό το τουρνουά ότι διαθέτει το ταλέντο να καλύψει τα χρόνια που έχασε μέχρι να γίνει επαγγελματίας. Οι νίκες επί του τρεις φορές παγκόσμιου πρωταθλητή, Μαρκ Γουίλιαμς (5-4), αλλά και επί του Τζο Ο’Κόνορ (5-4), τον έφεραν κι αυτόν στους «16», όπου πάλεψε, αλλά έχασε (3-5) από τον έμπειρο και φορμαρισμένο, Μάρτιν Γκουλντ.

Αξιοπρόσεκτη ήταν και η πορεία του 20χρονου Κινέζου, Πανγκ Τζουνζού, η οποία δεν προβλήθηκε ιδιαίτερα επειδή κανένα νικηφόρο παιχνίδι του δεν ήταν τηλεοπτικό. Πριν αποκλειστεί κι αυτός στον γύρο των «16» από τον Νιλ Ρόμπερτσον, πέτυχε τρεις «καθαρές» νίκες, με πιο σημαντική αυτήν επί του Μπάρι Χόκινς με 5-2.

Οπως συμβαίνει, βέβαια, ακόμα και στα πιο μικρά τουρνουά του σνούκερ, όσες εκπλήξεις κι αν σημειωθούν, στο τέλος θα μένουν σχεδόν πάντα αρκετοί «μεγάλοι» για να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Και, πράγματι, στα προημιτελικά του European Masters έχουμε τέσσερις παίκτες που έχουν αναδειχθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές (Σέλμπι, Τραμπ, Ρόμπερτσον, Μέρφι), άλλους δύο που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κορυφαίους (Ντινγκ, Κ. Γουίλσον) και δύο με μεγάλη διαφορά ηλικίας, οι οποίοι όμως κι αυτοί ένα βαθμολογούμενο τρόπαιο στο παλμαρέ τους (Γκουλντ, Γιαν)!

Οι τέσσερις προημιτελικοί αρχίζουν όλοι στις 15:00 ώρα Ελλάδας και θα ακολουθήσουν στις 21:00 οι ημιτελικοί. Ας δούμε, όμως, κάθε ζευγάρι ξεχωριστά:

Τζαντ Τραμπ – Κάιρεν Γουίλσον

Αναμφίβολα πρόκειται για το πιο ιντριγκαδόρικο ματς των προημιτελικών, το οποίο έχει αποκτήσει πρόσθετο ενδιαφέρον ύστερα από τη νίκη του Γουίλσον στον προημιτελικό του τελευταίου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος. Πρόκειται για δύο παίκτες της ίδιας ουσιαστικά γενιάς, με τον Τραμπ να υπερτερεί, ωστόσο, σε αυθεντικό ταλέντο και επιτυχίες.

Ασφαλώς ο Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη θα θέλει να πάρει ρεβάνς για την ήττα στο Παγκόσμιο, όμως ρεβάνς ήθελε και ο ΜακΓκιλ χθες βράδυ (για την ήττα του στον δραματικό ημιτελικό τον Αύγουστο) και ο Warrior δεν του το επέτρεψε, νικώντας τον καθαρά με 5-2. Βλέποντας, βέβαια, τον Τραμπ να θυμίζει σε αρκετά ματς του European Masters τον προ καραντίνας (τρομακτικά καλό) εαυτό του, θα ποντάρουμε σε νίκη του με κάποια διαφορά.

Ντινγκ Τζουνχούι – Μαρκ Σέλμπι

Άλλο ένα κλασικό ντέρμπι. Τα βλέμματα έπεσαν λίγο παραπάνω στον Σέλμπι αυτές τις μέρες, μια και όλοι περιμένουμε να δουμε τι αντίκτυπο θα έχει στο παιχνίδι και την ψυχολογία του το χουνέρι που έπαθε από τον Ο’Σάλιβαν στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Αν κρίνουμε από το European Masters, πάντως, ο 37χρονος Άγγλος δεν πτοείται. Και ρέντα είχε, μια και πέρασε δύο γύρους χωρίς αγώνα (ο Μ. Γουάιτ αποκλείστηκε ως στενή επαφή του θετικού στον κορωνοϊό Γουέλς και ο Μ. Ντέιβις δεν κατέβηκε στον γύρο των «32» επειδή η στέκα του εκλάπη) και τα γνήσια χαρακτηριστικά του έβγαλε στο τραπέζι στο χθεσινοβραδινό ματς των «16» κόντρα στον Μπίνγκαμ: Αν και βρέθηκε να χάνει 3-0 και 4-1, στο τέλος νίκησε με 5-4!

Ο Ντινγκ πέρασε… κάτω από το ραντάρ, όμως κόπιασε πολύ περισσότερο για να φτάσει στους «8». Αντιμετώπισε επικίνδυνους αντιπάλους και στους τρεις πρώτους γύρους (Γιουάν, Βαφάι, Λιου) και στον 4ο έβαλε… φρένο στην εκπληκτική πορεία του Μαρκ Άλεν (5-2), ο οποίος μέχρι τότε έκανε το ένα century break πίσω από το άλλο (τέσσερα είχε μόνο στο ματς με τον Ντόχερτι). Είναι υπερβολική, κατά τη γνώμη μου, η τάση του στοιχηματισμού υπέρ του Σέλμπι – αν και όλοι ξέρουμε πόσο «σκύλος» είναι και πόσο μπορεί να επιβληθεί σε έναν εύθραυστο ψυχολικά παίκτη όπως ο Ντινγκ.

Νιλ Ρόμπερτσον – Σον Μέρφι

Άλλο ένα τοπ ζευγάρι, με δύο παίκτες που δεν διατήρησαν την εξαιρετική, προ κορωνοϊού, φόρμα τους και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Το αξιοπρόσεκτο είναι ότι και οι δύο δυσκολεύτηκαν πολύ στον 1ο γύρο: Ο Ρόμπερτσον βρέθηκε να χάνει 3-1 από τον Ακάνι, πριν… ξυπνήσει και νικήσει με 5-3, ενώ ο Μέρφι γλίτωσε με αρκετή δόση τύχης την ήττα από τον Λιανγκ, νικώντας στην τελευταία μαύρη του decider (5-4).

Η συνέχεια ήταν καλύτερη και για τους δύο. Ο Ρόμπερτσον είχε μάλλον πιο βατούς αντιπάλους, ο Μέρφι ζορίστηκε μόνο χθες βράδυ από τον Φορντ (5-4) και το ματς είναι θεωρητικά ανοιχτό σε κάθε αποτέλεσμα. Εδώ, πάντως, θα συμφωνήσω με την τάση φαβοριτισμού του Αυστραλού, ο οποίος είναι και ο κάτοχος του τίτλου.

Μάρτιν Γκουλντ – Γιαν Μπινγκτάο

Σαφώς το πιο αντιεμπορικό ζευγάρι από τα τέσσερα, αν και πρόκειται για δύο παίκτες εγνωσμένης αξίας, που μπορούν να φτάσουν μέχρι και στην κατάκτηση του τίτλου. Ο Γκουλντ «χτίζει» πάνω στην καλή πορεία του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και δεν θα αργήσει να βρεθεί εκεί που αξίζει στην καατάταξη, ενώ ο Γιαν έχει μπει στην 16άδα από το Παγκόσμιο και εξακολουθεί να είναι σταθερά καλός, όσο χρειάζεται για να μείνει εκεί για πολλά χρόνια.

Δεν έχω παρακολουθήσει πολύ τους δύο παίκτες στο τουρνουά – δεν τοποθετήθηκαν, άλλωστε, σε τηλεοπτικό τραπέζι πάνω από μία φορά. Η διαίσθηση λέει Γκουλντ, αλλά η λογική λέει no bet ή, αν επιμένετε, πρόβλεψη για κλειστό ματς που θα κριθεί στις λεπτομέρειες.

Αναγκαία επισήμανση: Όλοι οι προημιτελικοί κρίνονται στα 5 νικηφόρα frames.

Προτάσεις

15:00 Τραμπ (-2,5)-Κ. Γουίλσον 1 (2.62)

15:00 Ντινγκ-Σέλμπι 1 (2.20)

15:00 Ν. Ρόμπερτσον (-1,5)-Μέρφι 1 (2.00)

15:00 Γκουλντ-Γιαν Over 7,5 frames (1.80)

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις