CVC, Blackstone και EQT μεταξύ των «μνηστήρων» για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Bundesliga

CVC, Blackstone και EQT μεταξύ των «μνηστήρων» για τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην Bundesliga

Τι γίνεται με τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Bundesliga;

Η CVC, η Blackstone και η EQT είναι μεταξύ των ιδιωτικών επενδυτικών ομίλων που κατέθεσαν προσφορές για ένα μερίδιο στην επιχείρηση δικαιωμάτων ενημέρωσης της Bundesliga – της κύριας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης της Γερμανίας.

Οι τρεις εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων, καθώς και οι KKR και Advent International, υπέβαλαν προσφορά για μερίδιο 12,5%, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν τη διαδικασία και ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Η μονάδα θα διαχειρίζεται τα εγχώρια και διεθνή ραδιοτηλεοπτικά δικαιώματα των 36 κορυφαίων επαγγελματικών ποδοσφαιρικών ομάδων της χώρας, συμπεριλαμβανομένων της Μπάγερν Μονάχου και της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Οι επενδυτές κλήθηκαν να υποβάλουν προσφορά για δικαιώματα διάρκειας 20 έως 30 ετών, δήλωσαν δύο από τους ανθρώπους.

Το διοικητικό όργανο του επαγγελματικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Γερμανίας, η Deutsche Fussball Liga GmbH, συνεδρίασε την Τρίτη για να συζητήσει τις προσφορές, δήλωσαν ορισμένοι από τους ανθρώπους. Εκπρόσωποι της CVC, της Blackstone, της EQT, της KKR και της Advent αρνήθηκαν να σχολιάσουν. Η Bundesliga επιβεβαίωσε ότι η εκτελεστική επιτροπή της θα εξετάσει τώρα τις προσφορές, αλλά αρνήθηκε να πει περισσότερα.

Η DFL εγκατέλειψε μια προηγούμενη διαδικασία για την προσέλκυση επενδύσεων ιδιωτικών κεφαλαίων μετά από αντιδράσεις οπαδών και ομάδων. Ομάδες φιλάθλων συμμετείχαν σε διαμαρτυρία κατά του σχεδίου ιδιωτικών κεφαλαίων της Bundesliga νωρίτερα αυτό το μήνα. Το προηγούμενο σχέδιο υπολόγισε την πώληση έως και του 20% της μονάδας μέσων ενημέρωσης, η οποία τότε αποτιμούνταν σε περίπου 18 δισ. ευρώ, ανέφερε πέρυσι το Bloomberg News.

Η νέα προσπάθεια -η οποία ζητούσε προσφορές μέχρι τη Δευτέρα- στοχεύει στη δημιουργία μιας οικονομικής σύμπραξης που θα γεφυρώσει μέρος του χάσματος στις αμοιβές μεταξύ της Bundesliga και της βρετανικής Premier League.

Η CVC έχει συμφωνήσει σε παρόμοιες συμφωνίες με τη Ligue 1 στη Γαλλία και τη La Liga στην Ισπανία. Η Blackstone έχει επενδύσει περισσότερα από 17 δισ. ευρώ στη Γερμανία και έχει εμπειρία στα αθλητικά δικαιώματα μέσω της επένδυσής της στο YES Network, ένα συνδρομητικό τηλεοπτικό κανάλι των ΗΠΑ που μεταδίδει αθλήματα, συμπεριλαμβανομένων των New York Yankees και Brooklyn Nets.

Η EQT διαθέτει ένα δίκτυο συμβούλων που περιλαμβάνει τον Michael Bolingbroke, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Inter Milan και τον Thomas Ebeling, πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της γερμανικής εταιρείας μέσων ενημέρωσης ProSiebenSat.1.

Η γερμανική επιχείρηση ραδιοτηλεοπτικών μεταδόσεων ποδοσφαίρου περιγράφεται σε πρόσφατη έκθεση της Enders Analysis ως «αγορά με υστέρηση», με τα συνολικά έσοδα να μειώνονται κατά 7% για τον κύκλο 2021-25 σε σύγκριση με τον προηγούμενο. Η υποχρέωση να προσφέρονται δωρεάν εκτεταμένα στιγμιότυπα των αγώνων στους τοπικούς ραδιοτηλεοπτικούς φορείς αναφέρθηκε από την Enders ως ένα ζήτημα που υπονομεύει τις συνδρομές επί πληρωμή στο εσωτερικό της χώρας. Τα διεθνή τηλεοπτικά έσοδά της υστερούν σε σχέση με τους αντιπάλους της, όπως η Premier League, η La Liga και το Champions league.

Αφού ανέφερε ότι τα έσοδα εξακολουθούν να υπολείπονται κατά 325 εκατ. ευρώ από τα προ της πανδημίας επίπεδα, ο Hans-Joachim Watzke, διευθύνων σύμβουλος της Borussia Dortmund και στέλεχος της DFL, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι η Bundesliga πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική.

«Το πρωτάθλημα και οι σύλλογοι θα πρέπει να βρουν τρόπους να εξελιχθούν και να διατηρήσουν την ελκυστικότητα των διοργανώσεων», δήλωσε ο Watzke, «προστατεύοντας παράλληλα τα μοναδικά χαρακτηριστικά του γερμανικού ποδοσφαίρου».

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις