Προγνωστικά σνούκερ: Μακριά απ’ την τοξικότητα

Προγνωστικά σνούκερ: Μακριά απ' την τοξικότητα

Ο #snookerbet παραθέτει τα δεδομένα γύρω από τον αγώνα του Ρόνι Ο'Σάλιβαν με τον Χοσεΐν Βαφάι, προτού δώσει προγνωστικά σνούκερ με ελπίδες για ταμείο.

Ο 1ος γύρος του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος έκλεισε με μια μεγάλη έκπληξη, τη νίκη του Σι Τζιαχούι επί του Σον Μέρφι (10-9). Όμως το ζουμί για τα προγνωστικά σνούκερ αρχίζει τώρα.

Ο υπογράφων θα κάνει μια προσπάθεια να είναι πιο προσεκτικός στις προτάσεις του, μια και τα πράγματα δεν πήγαν καλά τις πρώτες μέρες. Ο βαθμός δυσκολίας, ωστόσο, ανεβαίνει. Οι αγώνες του 2ου γύρου, που άρχισαν από χθες, είναι best of 25 frames – για να νικήσεις, δηλαδή, πρέπει να κερδίσεις 13. Μαραθώνιος κανονικός.

Στο πρόγραμμα κυριαρχεί ο αγώνας του επτάκις παγκόσμιου πρωταθλητή, Ρόνι Ο’Σάλιβαν, με τον Χοσεΐν Βαφάι (έναρξη πρώτου σκέλους στις 16:30). Ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν θα είχε τον χαρακτήρα του ντέρμπι ή της μάχης, εάν δεν είχαν μεσολαβήσει οι δηλώσεις εκατέρωθεν. Κυρίως από την πλευρά του Ιρανού, ο οποίος… ξεσάλωσε εναντίον του μεγάλου του αντιπάλου, ύστερα από την επιβλητική νίκη (10-6) επί του Ντινγκ Τζουνχούι.

ΜΑΓΙΚΟ ΔΩΡΟ* ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!

«Είναι υπέροχος άνθρωπος όταν… κοιμάται!», είπε μεταξύ άλλων ο Βαφάι για τον Ο’Σάλιβαν, υπερβαίνοντας τα εσκαμμένα. Όχι επειδή έκανε επίθεση στον κορυφαίο και πιο δημοφιλή παίκτη σνούκερ όλων των εποχών. Θα ήταν αδικαιολόγητος ακόμα κι αν έριχνε με τέτοιον τρόπο τα βέλη του και σε κάποιον άσημο. Όπως π.χ. αδικαιολόγητος ήταν και ο ίδιος ο Rocket με τα περιβόητα βιντεάκια για τους numpties, που ακόμα αποτελούν θέμα συζήτησης ύστερα από τόσα χρόνια.

Ο Ο’Σάλιβαν απάντησε χθες με αρκετή νηφαλιότητα στα λεγόμενα του Βαφάι, τον οποίο είχε κάποτε υπό την προστασία του. Σίγουρα με μεγαλύτερη σοβαρότητα από τους οπαδούς του, που ξιφουλκούν εδώ και μέρες στα social media εναντίον του Ιρανού. Αλλά κι απ’ το ίδιο το World Snooker Tour και τα media, που είδαν ίντριγκα στο σπορ και την προμοτάρουν, αυξάνοντας εντέλει μόνο την τοξικότητα.

Προγνωστικά σνούκερ: Υπάρχει φαβορί

Ομολογώ ότι κι εγώ πανηγύριζα τη Δευτέρα, όταν προέκυψε το ιντριγκαδόρικο ζευγάρι. Σήμερα, όμως, λίγες ώρες πριν την έναρξη του αγώνα, έχω ήδη ξενερώσει με την ατμόσφαιρα που επικρατεί. Αν και διατηρώ την ελπίδα ότι στο τέλος θα πρυτανεύσει η λογική και θα απολαύσουμε ένα ωραίο παιχνίδι.

Πάμε λοιπόν στα αγωνιστικά δεδομένα. Ο Ο’Σάλιβαν είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών. Ακόμα και τώρα, στα 47 του, το A Game του παραμένει ασυναγώνιστο. Το ερώτημα, όμως, είναι αν θα μπορέσει να παίξει τόσο καλά στα τρία σκέλη του αγώνα με τον Βαφάι (Παρασκευή 16:30, Σάββατο 16:30, Κυριακή 12:00). Το πρώτο ματς με τον Πανγκ Τζουνσού (10-7) δεν αποτελεί κριτήριο. Μια ίωση που τον ταλαιπωρούσε, είχε επηρεάσει εμφανώς την απόδοσή του.

ΜΑΓΙΚΟ ΔΩΡΟ* ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ!

Η λογική λέει ότι έξι μέρες μετά την πρεμιέρα, ο Rocket θα είναι καλύτερα σωματικά και πνευματικά. Όπως είναι βέβαια δύο πράγματα: Οι δηλώσεις του Βαφάι τον έχουν πεισμώσει και του έχουν δώσει κίνητρο, για να αποδείξει πράγματα που δεν είχε ανάγκη. Παράλληλα, όμως, τον φορτώνουν με πίεση. Αντιμετωπίζει τον άνθρωπο που είχε το θάρρος (ή θράσος) να του ζητήσει να εγκαταλείψει τη δράση, πέρυσι τέτοια εποχή. Και ενδεχόμενη ήττα του, θα τον φέρει σε δύσκολη θέση.

Η διαχείριση της πίεσης δεν ήταν πάντοτε το φόρτε του Ο’Σάλιβαν. Ποιος ξεχνάει την κατάρρευσή του στον προ πενταετίας αγώνα με τον Άλι Κάρτερ στο Crucible; Ή την αδυναμία του να βρει λύσεις στο σκληρό matchplay του Μαρκ Σέλμπι στον τελικό του 2014 και του Πίτερ Έμπντον στον προημιτελικό του 2005; Το ματς δεν θα είναι εύκολο.

Ικανός ο Ιρανός

Ο Βαφάι είναι ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που ανέδειξε το σνούκερ την τελευταία δεκαετία. Και είναι ρηχή η ανάγνωση του τύπου «είναι 28 ετών κι έχει κερδίσει μόνο το Shoot-Out». Διότι δεν είναι καθόλου απλό για ένα παιδί απ’ το Ιράν, που αντιμετώπισε επί χρόνια πρόβλημα με την έκδοση βίζας στο Ηνωμένο Βασίλειο, να φτάσει ψηλά σε ένα τόσο απαιτητικό άθλημα. Σίγουρα όχι τόσο απλό όσο για έναν Βρετανό συνομήλικό του.

Το ερώτημα είναι αν θα του βγει σε καλό ο τρόπος που επέλεξε για να μπει στο μυαλό του μεγάλου αντιπάλου του. Η πρώτη μου αντίδραση, ήταν ότι έκανε λάθος. «Τσιγκλάει» το κοιμώμενο λιοντάρι (φράση που χρησιμοποίησε ο ίδιος ο Ο’Σάλιβαν) και ο κίνδυνος να τον κατασπαράξει είναι ορατός.

Από την άλλη, ίσως ο 28χρονος άσος να θεωρεί ότι είναι πιο εφικτό να κερδίσει το ματς με αυτόν τον τρόπο. Με το να προκαλέσει σύγχυση στον εύθραυστο ψυχολογικά αντίπαλο. Όμως, θα πρέπει να παίξει και καλά, όπως είχε κάνει π.χ. ο Κάρτερ το 2018. Ο οποίος – παρεμπιπτόντως – δεν είχε κάνει δηλώσεις ούτε είχε προκαλέσει ιδιαίτερα στη διάρκεια εκείνου του αγώνα. Με την καλή του απόδοση έφερε σε απόγνωση τον Rocket (και τα πράγματα ξέφυγαν κάποια στιγμή).

Ότι έχει το παιχνίδι, πάντως, να νικήσει στα ίσα τον Ο’Σάλιβαν, το έχει ο Βαφάι. Αν παίξει τόσο καλά όσο στο δεύτερο σκέλος του αγώνα με τον Ντινγκ, είναι δύσκολο να τον αντιμετωπίσει οποιοσδήποτε αντίπαλος. Με τις δηλώσεις του, όμως, κινδυνεύει να πέσει ο ίδιος στην παγίδα. Όχι μόνο λόγω της έπαρσης που επιδεικνύει. Όχι. Αλλά επειδή, χωρίς να το έχει καταλάβει, έχει φορτώσει με πίεση και τον ίδιο του τον εαυτό. Ο κόσμος περιμένει να αποδείξει όσα λέει.

Πάμε με τη λογική

Η απόδοση της νίκης του Ο’Σάλιβαν είναι πολύ χαμηλή (1.30). Με χάντικαπ 3,5 frames ανεβαίνει στο 1.95, ενώ στο 1.85 βρίσκουμε το +3,5 για τον Βαφάι (να κερδίσει, δηλαδή, ο Ιρανός τουλάχιστον 10 frames). Είναι λογικές αποδόσεις, για το πιο πιθανό σενάριο εξέλιξης του ματς.

Όλα είναι πιθανά φυσικά – το είδαμε και τις προηγούμενες μέρες. Έχω την αίσθηση, ωστόσο, ότι στο τέλος θα υπάρξει μια καλή διαφορά υπέρ του όποιου νικητή. Αν ο Ο’Σάλιβαν πιάσει έστω και κατά διαστήματα το A Game του, ο Ιρανός δύσκολα θα τον ακολουθήσει μέχρι τέλους. Αν, πάλι, ο Βαφάι παίξει τόσο καλά ή έχει προκαλέσει τρικυμία στον Rocket με τις δηλώσεις του, πάλι δεν θα είναι εύκολο για τον τελευταίο να κρατηθεί κοντά.

Επειδή τα under είναι επίφοβα, καταλήγω σε δύο προτάσεις. Πρώτα σε ένα καλό ξεκίνημα του Ο’Σάλιβαν, τον οποίο περιμένω να μπει πιο διψασμένος και να προηγηθεί με το τέλος του πρώτου μίνι session (3-1 ή 4-0). Η περίσταση, άλλωστε, θα είναι πρωτόγνωρη για τον Βαφάι και περιμένω να χρειαστεί χρόνο για να προσαρμοστεί στο ματς.

Επίσης, θεωρώ δύσκολο η όμορφη ιστορία του GOAT στο σνούκερ να υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα, μόλις δώδεκα μήνες μετά την κατάκτηση του έβδομου παγκόσμιου τίτλου. Γι’ αυτό το ποντάρισμα στη νίκη του Ο’Σάλιβαν με χάντικαπ 2,5 frames (έως και 13-10), σε συνδυασμό με το αντίστοιχο ποντάρισμα στον Μαρκ Άλεν έναντι του Στιούαρτ Μπίνγκαμ (5-3 μετά το πρώτο σκέλος), δίνει ελπίδες για ταμείο.

Αναλυτικά τα προγνωστικά σνούκερ

Μονό
16:30
Ο'Σάλιβαν - Βαφάι
Προβάδισμα Ο'Σάλιβαν μετά από 4 frames
2.20
BET: 10 units
Δυάδα απόδοσης 2.54
16:30
Ο'Σάλιβαν - Βαφάι
1 (-2,5 frames)
1.62
16:30
Άλεν - Μπίνγκαμ (5-3)
1 (-2,5 frames)
1.57
BET: 10 units
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις