Αφιέρωμα στο Champions League Ασίας 2020!

Αφιέρωμα στο Champions League Ασίας 2020!

Την ερχόμενη Δευτέρα, 14 του Σεπτέμβρη, μαζί με την έναρξη της νέας covid 19 σχολικής χρονιάς, επανεκκινεί και το ασιατικό Champions League. Η αρχή θα γίνει με την ολοκλήρωση των αγώνων των 4 πρώτων ομίλων της δυτικής ζώνης και εμείς ετοιμάσαμε για εσάς ένα οδηγό για το μεγαλύτερο διασυλλογικό ποδοσφαιρικό τουρνουά της Ασίας

Τρόπος και τόπος διεξαγωγής

Κλασικός και γνωστός ο τρόπος διεξαγωγής, ίδια λογική με τον ευρωπαϊκό θεσμό, με τη μόνη διαφορά να εστιάζεται στο διαχωρισμό των δύο ζωνών. 4 όμιλοι των 4 ομάδων σε κάθε ζώνη, 6 αγωνιστικές και τους δύο πρώτους σε κάθε όμιλο, να προκρίνονται σε νοκ άουτ προημιτελικούς, ημιτελικούς και τελικό σε δυτική και ανατολική ζώνη. Οι πρωταθλητές κάθε ζώνης συναντιούνται επίσης σε νοκ άουτ τελικό για την ανάδειξη του Πρωταθλητή Ασίας. Σημειώστε, ότι το σύστημα των νοκ άουτ αγώνων αποφασίστηκε εξαιτίας της πανδημίας και για να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος η διοργάνωση, κάτι, το οποίο πριν λίγους μήνες φάνταζε απίθανο.

Δύο οι χώρες, οι οποίες θα φιλοξενήσουν τα ματς των δύο ζωνών αντίστοιχα. Το Κατάρ στη δυτική ζώνη και η Μαλαισία στην ανατολική επιλέχθηκαν από τη διοργανώτρια και έτσι αρχικά η σέντρα θα δοθεί από 14 έως 24 Σεπτεμβρίου στη Ντόχα σε μερικά από τα πιο σύγχρονα στάδια του κόσμου, ενώ αρχές Νοεμβρίου θα διεξαχθούν και τα ματς των ομίλων της ανατολικής ζώνης στη Κουάλα Λουμπούρ.

Αξίζει επίσης να τονιστεί, ότι προ πανδημίας είχαν διεξαχθεί κάποιοι αγώνες και για αρκετές ομάδες έχουν απομείνει 4 αγωνιστικές υποχρεώσεις, για κάποιες άλλες 5, ενώ οι κινεζικές ομάδες, ως πρώτα θύματα της πανδημίας, θα πρέπει να δώσουν 6 αγώνες.

Πάμε λοιπόν να δούμε σήμερα καταρχήν το πανόραμα της δυτικής ζώνης και των 16 ομάδων, οι οποίες απαρτίζουν τους 4 πρώτους ομίλους.

Α. ΌΜΙΛΟΣ

  • Η Αλ Αχλί από τη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, η Αλ Γουάχντα από τα Εμιράτα, η Αλ Σορτά από τη Βαγδάτη και η Εστεγκλάλ από το Ιράν απαρτίζουν το πρώτο γκρουπ. Έχουν ήδη παιχθεί 2 αγωνιστικές, με τους Άραβες να ισοβαθμούν με 4 βαθμούς και τους Ιρακινούς και Πέρσες να ακολουθούν με 1.

Μόλις όμως εχθές η ομάδα της Αλ Γουάχντα ανακοίνωσε την απόσυρση της από τη συνέχεια του θεσμού, εξαιτίας κρουσμάτων στο τεχνικό επιτελείο. Δεν πρόλαβε, να πετάξει καν για Ντόχα, οπότε αυτόματα χάνει τους εναπομείναντες αγώνες και η πρόκριση είναι πλέον παιχνίδι των υπολοίπων.

Οι Σαουδάραβες βρίσκονται σε αγωνιστικούς ρυθμούς, με το πρωτάθλημα τους να έχει ολοκληρωθεί μόλις μερικές μέρες πριν βρίσκοντας τους 3ους στη τελική κατάταξη. Παραμένουν φαβορί και δύσκολα θα χάσουν τη πρόκριση.

Η Εστεγκλάλ έχασε πριν δύο εβδομάδες το κύπελλο από τη Σάζι, ενώ και στο πρωτάθλημα η δεύτερη θέση για άλλη μια χρονιά εξασφάλισε μεν μια θέση στο Champions League, πολύ πίσω δε από τη πρώτη Περσέπολις. Είναι ικανή ομάδα για να προχωρήσει αρκετά στο θεσμό και αποτελεί ένα από τα προσωπικά αουτσάιντερ της στήλης.

Η Αλ Σορτά δεν έχει επίσημο αγώνα από τις αρχές του Μάρτη. Μεγάλο ερωτηματικό η ετοιμότητα της μετά από τόσο μακρά αγωνιστική απραξία, με το ρόστερ αρκετά υποδεέστερο και την αποστολή της εξ ορισμού δύσκολη.

Β. ΌΜΙΛΟΣ

  • Η κάτοχος του τίτλου Αλ Χιλάλ του Ρασβάν Λουτσέσκου από τη Σαουδική Αραβία, η Παταχτκόρ από το Ουζμπεκιστάν, η Σαμπάμπ από το Ντουμπάι και η Σαρ από το Ιράν τίθενται αντιμέτωπες, με επίσης δύο αγωνιστικές ήδη να έχουν παιχθεί και τους Σαουδάραβες ισόβαθμους με τους Ουζμπέκους στους 6, ενώ Σαμπάμπ και Σαρ έχουν από 1 βαθμό.

Η ομάδα της Αλ Χιλάλ αποτελεί και φέτος το φαβορί για τη κατάκτηση και του τίτλου στη δυτική ζώνη αλλά και του Πρωταθλητή Ασίας. Σε εξαιρετική κατάσταση το τελευταίο διάστημα, με τον Γκομίς και τα υπόλοιπα αστέρια της πανέτοιμα για το repeat.

Οι Ουζμπέκοι της Τασκένδης βρίσκονται επίσης σε φουλ αγωνιστικούς ρυθμούς, για άλλη μια χρονιά κάνουν περίπατο στο εγχώριο πρωτάθλημα τους και έχουν φιλοδοξίες για το θεσμό. Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια για μια καλύτερη πορεία και πέρα των ομίλων, φέτος με δύο ισάριθμες νίκες έχει ισχυρό πλεονέκτημα για τη πρόκριση.

Η Αλ Σαμπάμπ από τα Εμιράτα βρίσκεται επίσης σε εξάμηνη αγωνιστική απραξία. Το πρωτάθλημα δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και ουσιαστικά ακυρώθηκε, ενώ και η έναρξη του νέου απέχει άλλο ένα μήνα μακριά. Δεν ενισχύθηκε, αλλά ούτε αποδυναμώθηκε, με τις πιθανότητες πρόκρισης να μην είναι υπέρ της πάντως.

Η ιρακινή ομάδα της Σαρ τερμάτισε πρόσφατα στην 6η θέση, δεν ανανέωσε το εισιτήριο για το κορυφαίο θεσμό και αποτελεί τη Σταχτοπούτα του ομίλου. Δύσκολα θα μπορέσει, να κοντράρει κάποια από τις αντιπάλους.

Γ. ΌΜΙΛΟΣ

  • Συνεχίζουμε με την Αλ Τααβόν από τη Σαουδική Αραβία, τη πρωταθλήτρια για το 2020 στο Κατάρ Αλ Ντουχαΐλ, την Αλ Σαργιά από τα Εμιράτα και τη πρωταθλήτρια του Ιράν, Περσέπολις. Και εδώ ολοκληρώθηκαν ήδη οι 2 πρώτες αγωνιστικές, με τους Σαουδάραβες να έχουν το απόλυτο των νικών και τους Καταριανούς να ακολουθούν με 3 βαθμούς. Περσέπολις και Αλ Σαργιά έχουν από 1.

Η Αλ Τααβόν σώθηκε μόλις τη τελευταία αγωνιστική από τον υποβιβασμό στην εγχώρια Λίγκα τερματίζοντας 11η και μόνη της ελπίδα για πρόκριση στο επόμενο Champions League είναι μέσω του φετινού θεσμού. Δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος για κανένα.

Η Αλ Ντουχαΐλ κέρδισε πριν 20 ημέρες το τίτλο της πρωταθλήτριας στο Κατάρ, έχει αξιόλογη ομάδα αλλά η αποδέσμευση του Μάτζουκιτς την έχει ξεγυμνώνει μπροστά.

Η Αλ Σαργιά δεν έχει παίξει μπάλα επίσης το τελευταίο 6μηνο, βρίσκεται σε φάση προετοιμασίας για το νέο πρωτάθλημα ,κινήθηκε ζωηρά στις μεταγραφές και μένει να τη δούμε μέσα στο γήπεδο. Δεν έχει εύκολο έργο αλλά δεν πρέπει, να θεωρείται αποκλεισμένη.

Η Περσέπολις έκανε και φέτος υγιή περίπατο στο Ιράν , κατακτώντας άλλο ένα τίτλο με διαφορά 14 βαθμών από τη δεύτερη Εστεγκλάλ. Έχει φέτος παρά πολύ καλή ομάδα, έχει όρεξη για διάκριση, αλλά με μόλις ένα βαθμό στον όμιλο καλείται ,να υπερβάλει εαυτόν. Η στήλη θα τη στηρίξει, καθώς θεωρούμε, ότι διαθέτει ένα σύνολο ικανό, να φτάσει μακριά στη δυτική ζώνη

Δ. ΌΜΙΛΟΣ

  • Σε αυτό το γκρουπ ανήκουν η Αλ Σαντ του Τσάβι από το Κατάρ, η Αλ Νασρ από τη Σαουδική Αραβία, η Σεπαχάν από το Ιράν και η Αλ Αΐν από τα Η.Α.Ε. Μετά την ολοκλήρωση των 2 πρώτων αγωνιστικών Αλ Σαντ και Αλ Νασρ ισοβαθμούν με 4 βαθμούς, 3 έχει η Σεπαχάν και χωρίς βαθμό είναι η Αλ Αΐν.

Ξεκάθαρο φαβορί εδώ η αρμάδα του Τσάβι, που μετά το τέλος της Λίγκας και τη 3η θέση, ενισχύθηκε και με το γνωστό μας Σάντι Καθόρλα από τη Βιγιαρεάλ και το Γκιγιέρμε από τον Ολυμπιακό.

Η Αλ Νασρ ήταν φέτος η δεύτερη δύναμη στη Σαουδική Αραβία και έχει επίσης βλέψεις για μια καλή πορεία, αφού διαθέτει εξαιρετικές μονάδες. Ενισχύθηκε αρκετά στο μεταγραφικό παζάρι φέρνοντας για το αριστερό άκρο της άμυνας το Κορεάτη παικταρά Κιμ Γι Σου από τη Τζεονμπουκ.

Η Σεπαχάν δεν ανανέωσε το εισιτήριο της για το επόμενη διοργάνωση, τερματίζοντας 5η στο Ιράν σε μια μέτρια χρόνια για το σύλλογο. Βασίζεται στη καλή της αμυντική λειτουργία, αλλά το ταβάνι της είναι χαμηλό και ο ανταγωνισμός μεγάλος.

Η ουραγός ομάδα του ομίλου Αλ Αΐν ξεκίνησε με δύο ήττες προ πανδημίας και τώρα έχοντας ήδη 6μηνη αναγκαστική απραξία , δύσκολα θα μπορέσει, να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος. Ενισχύθηκε μεταγραφικά, αλλά δύσκολα θα μπορέσει ,να φτάσει στη πρόκριση

Από την ερχόμενη Δευτέρα λοιπόν και για τις επόμενες δύο εβδομάδες η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Ασίας θα μας απασχολεί στοιχηματικά καθημερινά. Η στήλη θα βρίσκεται δίπλα σας με όλα τα νέα και τις ευκαιρίες, οι οποίες θα παρουσιαστούν, σε μια διοργάνωση, που παραδοσιακά τα πηγαίνουμε περίφημα. Ο νέος τρόπος διεξαγωγής της ενέχει έντονα το στοιχείο της έκπληξης και αναμένεται ,να προσφέρει έντονες συγκινήσεις.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις