FIBA Encyclopedia από την Direction: Η ιστορία του ευρωπαϊκού µπάσκετ

FIBA Encyclopedia από την Direction: Η ιστορία του ευρωπαϊκού µπάσκετ

Ένα µοναδικό project σχεδίασε και υλοποίησε η Direction Business Network.

Πρόκειται για την Εγκυκλοπαίδεια των Ευρωπαϊκών ∆ιασυλλογικών ∆ιοργανώσεων 1957-2021 της FIBA (Encyclopedia – European Club Competitions 1957-2021). Η γνωστή για τα… µπασκετικά της αισθήµατα Direction, η οποία εκδίδει ανελλιπώς το µηνιαίο περιοδικό µε την πλούσια θεµατολογία και τα ειδικά αφιερώµατα AllStar Basket, ανέλαβε και αυτή την εντυπωσιακή δίτοµη έκδοση.

Η ιδέα γεννήθηκε από το FIBA Foundation, µε αφορµή τον εορτασµό των 90 χρόνων της Παγκόσµιας Οµοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (FΙBA) και αποτελεί έναν µπασκετικό θησαυρό, µε ανεκτίµητα στοιχεία, που θα λατρέψουν οι φανατικοί του αθλήµατος, οι λάτρεις των στατιστικών αλλά και γενικότερα όσοι εκτιµούν τις υψηλής ποιότητας εκδόσεις.

Υπεύθυνος για την συλλογή του υλικού είναι ο δηµοσιογράφος – ερευνητής ∆ηµήτρης Καρύδας, που αφιέρωσε ατελείωτες ώρες για να δηµιουργήσει ένα εντυπωσιακό αρχείο, το οποίο αξιοποιήθηκε µε τον καλύτερο τρόπο. Μέσα στις 1.600 σελίδες της εγκυκλοπαίδειας καταγράφονται αποτελέσµατα και στατιστικά στοιχεία όλων των αγώνων και των συµµετοχών των οµάδων, των καλαθοσφαιριστών και των προπονητών, σε όλες τις διοργανώσεις των Ευρωπαϊκών Κυπέλλων από το 1957 µέχρι σήµερα.

Μια έκδοση που αποδίδει τιµές στους 23.000 καλαθοσφαιριστές, 1.700 προπονητές και 2.000 συλλόγους, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της περήφανης ιστορίας που δηµιουργήθηκε από το 1957 µέχρι τις µέρες µας, καθώς και των 50 Εθνικών Οµοσπονδιών της Ευρώπης. Σηµειώνεται πως η έκδοση παρουσιάστηκε τον ∆εκέµβριο του 2022 στην εκδήλωση που έλαβε χώρα στη ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη για τον εορτασµό των 90 χρόνων από την υπογραφή της ιδρυτικής διακήρυξης της FIBA.

Στον πρόλογο της έκδοσης, ο γενικός γραµµατέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, τονίζει πως ένας εντυπωσιακά υψηλός αριθµός αστέρων των µπάσκετ από ολόκληρο τον κόσµο είδαν τις καριέρες τους να ξεκινούν, να εξελίσσονται και να ανθίζουν στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις µέσα σε οκτώ διαφορετικές δεκαετίες. Ακόµη τονίζει πως το FIBA Foundation προσέφερε καθ’ όλη την πορεία του project τις απαραίτητες πηγές για το διπλό και τριπλό τσεκάρισµα των πόντων, των αποτελεσµάτων και των ονοµάτων, πίσω σε εποχές όπου τα στατιστικά ήταν άγνωστα.

Όπως µάλιστα αναφέρει, για τη διατήρηση της κληρονοµιάς του αθλήµατος του µπάσκετ θα υπάρξουν και ετήσια updates αυτού του θησαυρού των µπασκετικών στοιχείων. Eπίσης, προαναγγέλλει την έκδοση ενός ακόµη τόµου αφιερωµένου στις γυναικείες διασυλλογικές διοργανώσεις στην Ευρώπη.

Ακολουθεί  αναλυτικά ο πρόλογος του γενικού γραµµατέα της FIBA, Ανδρέα Ζαγκλή, στην έκδοση:

ΕΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ

«Αγαπητοί φίλοι του µπάσκετ,

Στη χρονιά της 90ής επετείου της FIBA, το FIBA Foundation παρουσιάζει µε υπερηφάνεια την επίσηµη Εγκυκλοπαίδεια των Ευρωπαϊκών ∆ιασυλλογικών ∆ιοργανώσεων.

Οι δύο τόµοι της περιέχουν έναν πλούτο από πληροφορία, που αποτίνει φόρο τιµής στους 23.000 αθλητές, τους 1.700 προπονητές και τις περισσότερες από 2.000 οµάδες που έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο και διαµόρφωσαν αυτή την περήφανη ιστορία.

Επίσης, αποτίνει φόρο τιµής στις 50 Εθνικές Οµοσπονδίες της Ευρώπης (επίσης και της Αφρικής και της Ασίας από τις πρώτες ηµέρες), οι οποίες εκπροσωπήθηκαν από τους εθνικούς πρωταθλητές, τους κυπελλούχους και τις οµάδες µε την καλύτερη κατάταξη. 

Ένας εντυπωσιακά υψηλός αριθµός αστέρων του µπάσκετ από ολόκληρο τον κόσµο είδαν τις καριέρες τους να ξεκινούν, να εξελίσσονται και να ανθίζουν στις ευρωπαϊκές διασυλλογικές διοργανώσεις µέσα σε οκτώ διαφορετικές δεκαετίες. Απευθύνουµε τις ειλικρινείς µας ευχαριστίες στο συγγραφέα αυτό του βιβλίου, που αφιέρωσε ατελείωτες ώρες, παράλληλα µε τις υποχρεώσεις του ως δηµοσιογράφου του µπάσκετ, ώστε να δηµιουργήσει ένα εντυπωσιακό αρχείο από πολλές πηγές.

Το FIBA Foundation, που έχει δεσµευτεί στην αποστολή να διατηρεί την πολιτιστική κληρονοµιά του µπάσκετ, προσέφερε τις απαραίτητες πηγές για το διπλό και τριπλό τσεκάρισµα των πόντων, των αποτελεσµάτων και των ονοµάτων, πηγαίνοντας πίσω σε εποχές όπου τα στατιστικά ήταν άγνωστα, καθ’ όλη τη διαδικασία έκδοσης αυτού του θησαυρού των µπασκετικών στοιχείων.

Το έργο της διατήρησης και της προώθησης της κληρονοµιάς του αθλήµατός µας δεν θα σταµατήσει εδώ, καθώς θα εκδίδονται ετήσια ψηφιακά updates της εγκυκλοπαίδειας. Και, συνεπής µε τη στρατηγική προτεραιότητα που έχει δώσει η FIBA στο Γυναικείο Μπάσκετ, η έκδοση για τις Γυναικείες ∆ιασυλλογικές ∆ιοργανώσεις είναι το επόµενο µεγάλο project µας.

Ελπίζουµε να απολαύσετε την Εγκυκλοπαίδεια και να τη βρείτε µια πλούσια πηγή πληροφόρησης».

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις