Άλμπα-Ολυμπιακός με Φαλ στο 3.05

Άλμπα-Ολυμπιακός με Φαλ στο 3.05

Ανάλυση και προγνωστικά για την αναμέτρηση του Ολυμπιακού στο Βερολίνο.

O Ολυμπιακός μπαίνει στο πρώτο από τα τρία σερί εκτός έδρας παιχνίδια που έχει μπροστά του, ταξιδεύοντας στο Βερολίνο για μια αναμέτρηση που μόνο εύκολη δεν είναι. Η γηπεδούχος Άλμπα θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να επιστρέψει στις νίκες.

Το Βερολίνο αποτελεί τον πρώτο σταθμό των ερυθρολεύκων στο μεγάλο αυτό ταξίδι των τριών εκτός έδρας παιχνιδιών που θα ολοκληρωθεί το βράδυ της 3ης Φλεβάρη στο Mediolanum του Μιλάνου. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα θα αντιμετωπίσει διαδοχικά την Άλμπα, τη Βαλένθια και την Αρμάνι στοχεύοντας στο 3/3 που θα τη φέρει αγκαλιά με το πλεονέκτημα έδρας ενόψει των φετινών playoffs της διοργάνωσης. Αυτός είναι άλλωστε ο αντικειμενικός στόχος, σε μια λίγκα όπου τα σύνολα της πρώτης εξάδας μοιάζουν να βρίσκονται κοντά αγωνιστικά και οι ομάδες που ακολουθούν φαίνονται ικανές για όλα.

Πρώτος εναντίον τελευταίου; Όχι στην Ευρωλίγκα

Ο Ολυμπιακός είναι πανάξια ο πρωτοπόρος στην κούρσα μέχρι στιγμής έχοντας δείξει τη δύναμη του στα παιχνίδια με τους κυρίως ανταγωνιστές του (με εξαίρεση τη Μονακό). Είναι η ομάδα με τη μεγαλύτερη σταθερότητα και τον πιο πληθωρικό χαρακτήρα στη λίγκα. Μπορεί να κερδίσει ένα shootout στα όρια των 90 πόντων αλλά και μια «σκυλομαχία» που θα κριθεί στους 70. Αυτό συνιστά μια τεράστια κατάκτηση για τον κόουτς, τους συνεργάτες του και τους αθλητές των ερυθρολεύκων καθώς αποτελεί βασικό ζητούμενο για κάθε ομάδα-μέλος της ελίτ τα τελευταία χρόνια, όπου το άθλημα διαφοροποιείται μερικώς (και) στα μέρη μας. Ακούγεται εύκολο θεωρητικά. Είναι όμως εξαιρετικά δύσκολο στην πράξη.

Στο Βερολίνο οι πρωτοπόροι της διοργάνωσης θα αντιμετωπίσουν τους ουραγούς. Και όμως… Η Ευρωλίγκα είναι ένα από τα ελάχιστα πρωταθλήματα στον πλανήτη όπου αυτό δεν σημαίνει τόσα πολλά. Οποιοσδήποτε μπορεί να κερδίσει οποιονδήποτε, οπουδήποτε. Και αυτό σαφέστατα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία για μια λίγκα που έχει πάρα πολλά να βελτιώσει, σε αρκετούς τομείς πέραν του καθαρά αγωνιστικού κομματιού.

Τα «Άλμπατρος» του Ίσραελ Γκονζάλεζ πετούν «χαμηλά» εδώ και καιρό, μετρώντας πέντε συνεχόμενες ήττες και «κατοστάρες» αναφορικά με το παθητικό τους στα δύο τελευταία παιχνίδια (Μονακό, Φενέρ). Αυτό είναι κάτι που πρέπει να φιλτράρει ο μέσος Έλληνας οπαδός που λατρεύει το μπάσκετ και το (εξαιρετικό είναι αλήθεια) «πρόγραμμα» της Άλμπα, ζηλεύοντας τον τρόπο με τον οποίο εντάσσει στους κόλπους και βελτιώνει νέους αθλητές στο υψηλότερο επίπεδο. Η ικανότητα της σε αυτόν τομέα είναι όντως αξιοσημείωτη. Και η αυτογνωσία που υπάρχει στον οργανισμό, το μεγαλύτερο όπλο του. Ο κόσμος δεν θα επαναστατήσει μετά τα συνεχόμενα άσχημα αποτελέσματα, ζητώντας αλλαγές προσώπων. Είναι απλά μέρος του παιχνιδιού και ως τέτοιο αντιμετωπίζεται. Η έλλειψη «ελληνικής» πίεσης λοιπόν αποτελεί βασικό συστατικό της επιτυχίας των Γερμανών που διαθέτουν ένα κοινό εκπαιδευμένο να πηγαίνει στο γήπεδο για να διασκεδάσει και όχι απαραίτητα για να νικήσει, με κάθε κόστος.

Για τους παραπάνω λόγους η Άλμπα είναι διπλά επικίνδυνη στην αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό. Θα μπει για να παίξει καλό μπάσκετ και θα καταθέσει τόνους ενέργειας ορμώμενη από το γεγονός ότι ένα εντός έδρας ματς, ακόμα και απέναντι στον πρωτοπόρο της διοργάνωσης, είναι πάντα μια καλή συνθήκη για να σπάσεις ένα αρνητικό σερί.

Physicality & έξτρα πάσα

Το κομμάτι της ενέργειας αποτελεί τη βάση για να οικοδομηθεί η ερυθρόλευκη τακτική στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο Ολυμπιακός έχει κάνει πολύ καλή δουλειά σε αυτόν τον τομέα από το ξεκίνημα της σεζόν, δημιουργώντας τη συνθήκη για να ξεδιπλώσει τις αρετές του στο παρκέ. Όπως υπογραμμίσαμε λίγο πιο πάνω, οι γηπεδούχοι θα μπουν με όρεξη και έξτρα κίνητρο απέναντι στο Νο1 της λίγκας, ώστε να πετύχουν μια μεγάλη νίκη μπροστά στο κοινό τους.

Είναι σαφέστατα προαπαιτούμενο για την ελληνική ομάδα, να επιβληθεί στο κομμάτι της ταχυδύναμης. Υπερτερεί ως σύνολο –με γνώμονα τις προδιαγραφές και το μέχρι τώρα δείγμα στη σεζόν- σε αυτόν τον τομέα της Άλμπα, όμως υπάρχει και ένας αστερίσκος ο οποίος πρέπει να ληφθεί υπόψη. Οι Γερμανοί παίζουν γρήγορα (Νο1 στη λίγκα σε όρους pace) στο ανοιχτό και στο μισό γήπεδο, βασίζονται στις συνεργασίες δημιουργώντας ροή στην επίθεση τους και εάν καταφέρουν να βρουν συνέχεια στο παιχνίδι τους με σχήματα που περιέχουν αθλητές με two-way στοιχεία, μπορούν να τρέξουν μεγάλα σερί. Αυτό πρέπει να αποφευχθεί.

Super Ενισχυμένες: Μoustapha Fall: 9+ Πόντοι στο 3.05 (από 2.27) στη Stoiximan

To backcourt των Blatt-Smith έχει το «πράσινο» να παίρνει σουτ σε πρώτο χρόνο στο επιθετικό transition, οι Thiemann-Koumadje αλλάζουν το «κέλυφος» των Άλμπατρος με τον δυναμισμό τους και οι Olinde-Zoosman προσφέρουν versatility στα μετόπισθεν με τον συνδυασμό μεγέθους και αθλητικότητας που τους διακρίνει. Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να θέσει το τέμπο από το ξεκίνημα, κάνοντας ξεκάθαρη την υπεροχή του στο «φυσικό» κομμάτι και στο πεδίο των προσωπικών μονομαχιών. Πρόκειται, χωρίς δεύτερη σκέψη, για την πιο σημαντική παράμετρο στο παιχνίδι αυτό.

Η άμυνα της Άλμπα είναι αρκετά καλή στο να ελέγχει δράσεις μακριά από τη μπάλα, είτε αυτές αφορούν off screen-καταστάσεις για τους σουτέρ ή «κοψίματα» προς το καλάθι. Η ίδια η πρωταθλήτρια Γερμανίας είναι πολύ ικανή off screen-ομάδα, οπότε έχει δουλέψει σε βάθος και αφιερώσει αρκετές εργατοώρες στην προπόνηση της επιτιθέμενη και αμυνόμενη ακριβώς σε τέτοιες δράσεις. Ο Ολυμπιακός θα χρειαστεί υπομονή για να «ρίξει» την άμυνα των γηπεδούχων. Οφείλει να την κάνει να μετακινηθεί και να πάει βαθιά σε επίπεδο περιστροφών. Η ελληνική επίθεση ξέρει να το κάνει αυτό καλύτερα από κάθε άλλη στη λίγκα. Παρά την απουσία του Σλούκα, έχει την πειθαρχία, τη συνοχή και τις εναλλακτικές πηγές δημιουργίας για να παράγει ελεύθερα σουτ. Σημειώστε ότι οι γηπεδούχοι είναι αρκετά αδύναμοι αμυνόμενοι στις εκτελέσεις από θέση. Τόσο ο Βεζένκοφ όσο και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης μπορούν να βρουν καλά περιφερειακά σουτ και να πληγώσουν την άμυνα της Άλμπα.

Οι απουσίες των ερυθρολεύκων περιορίζουν το εύρος του rotation όμως, όπως έχουμε υπογραμμίσει πολλές φορές στο Hoopfellas, η σωστή στελέχωση μιας ομάδας λειτουργεί όπως το ανθρώπινο σώμα. Όταν μια από τις αισθήσεις του απενεργοποιείται, οι υπόλοιπες δουλεύουν στα «κόκκινα», αναλαμβάνοντας υποστηρικτικό ρόλο για να καλύψουν το κενό. Ο Ολυμπιακός ως σύνολο έχει αποδείξει ότι μπορεί κάνει κάτι τέτοιο. Εάν μπορέσει να επιβληθεί στο ενεργειακό κομμάτι, θα βρει αργά ή γρήγορα τους διαδρόμους προς το καλάθι απέναντι σε μια άμυνα με κενά, πετυχαίνοντας ένα σημαντικό διπλό σε ένα ματς όπου –παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα- ο κίνδυνος ελλοχεύει.

Bet Builder με Χάντικαπ Άλμπα Βερολίνου +10.5 και Πόντοι Under 168.5 σε απόδοση 2.27 στη Stoiximan

Οι αποδόσεις ενδέχεται να υπόκεινται σε αλλαγές. Hoopfellas.gr για το Stoiximan Blog

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις