Μπάγερν Μονάχου-Παναθηναϊκός: Ο κύβος του Ρούμπικ

Προγνωστικά

Ο νικητής της μεγάλης μεταξύ τους μάχης, θα κερδίσει έξτρα χρόνο στην προσωπική του προσπάθεια επίλυσης του προβλήματος.

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς και ο Αντρέα Τρινκιέρι προσπαθούν φέτος να λύσουν τα πιο δύσκολα παζλ της καριέρας τους στην Ευρωλίγκα, με τα ρόστερ του Παναθηναϊκού και της Μπάγερν να θυμίζουν τον κύβο του Ρούμπικ.

Ο κύβος του Ρούμπικ στα χέρια δύο περπατημένων προπονητών. Πιθανότητες, διαφορετικοί συνδυασμοί, παράμετροι που δεν είχαν υπολογιστεί και σημαντικές λεπτομέρειες που πρέπει να ληφθούν υπόψη για να βρεθεί η λύση ώστε το σύνολο να αρχίσει να ρολάρει. Κάθε προσπάθεια μέχρι τώρα έχει βυθιστεί στο κενό μιας και δεν συνοδεύεται από την απαιτούμενη συνέχεια.

Καινούργια πραγματικότητα

Στον Παναθηναϊκό (6-10) η ομάδα μπήκε σε μια νέα πραγματικότητα μετά το ντέρμπι της περασμένης Παρασκευής και την ταπείνωση που υπέστη σε αυτό. Ήταν μια άσχημη βραδιά για το «τριφύλλι» που πνίγηκε στο άγχος του «πρέπει» και από την επιθυμία νίκης του γιατί δεν είχε το κατάλληλο αγωνιστικό υπόβαθρο ώστε να σταθεί όρθιο και να επιστρέψει από μια δύσκολη κατάσταση. Ο τρόπος με τον οποίον αγωνίστηκαν οι πράσινοι πιθανόν προβλημάτισε περισσότερο και από το ίδιο το αποτέλεσμα. Όμως η σεζόν είναι μεγάλη και αυτό που μετράει πιο πολύ σε αυτό το επίπεδο είναι το να μπορείς να συνεχίζεις.

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς αναλαμβάνει πλέον όλο το βάρος ώστε να φέρει εις πέρας την αποστολή. Όλοι (συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου) κρίνονται σε κάθε παιχνίδι. Η ομάδα έχει χάσει σημαντικό έδαφος στην Ευρωλίγκα και πρέπει οπωσδήποτε να ματσάρει άμεσα τα τελευταία άσχημα αποτελέσματα, βελτιώνοντας παράλληλα την αγωνιστική του εικόνα. Σημειώστε ότι τον Ιανουάριο το «τριφύλλι»  θα υποδεχτεί στο ΟΑΚΑ τις Φενέρ, Μακάμπι και Ζάλγκιρις ενώ εκτός του Μονάχου θα ταξιδέψει και στη Μπολόνια. Είτε λοιπόν θα κάνει ένα δυνατό ντεμαράζ επιστρέφοντας  στη μάχη διεκδίκησης μιας θέσης στα playoffs, είτε θα βυθιστεί. Στο τέλος αυτού του μήνα πιθανόν θα γνωρίζουμε.

Hφετινή Μπάγερν (5-11) έχει ανάλογη πορεία με τον Παναθηναϊκό. Αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα από την αρχή της σεζόν όταν και ξεκίνησε με πέντε συνεχόμενες ήττες.  Είχε έναν καλό Νοέμβριο όπου έδειξε σημάδια ανάκαμψης κερδίζοντας τρία κλειστά ματς (εντός με Αναντολού και εκτός με Άλμπα, ASVEL) όμως οι τραυματισμοί και η επιθετική της αφλογιστία δεν της επέτρεψαν να έχει συνέχεια.

Ο Αντρέα Τρινκιέρι είδε πρόσφατα τον –καλύτερο σουτέρ της ομάδας- AndreasObst(9.4 πόντοι με 38.9% στα τρίποντα) να μπαίνει στα πιτς, χάνοντας ένα πολύ σημαντικό όπλο μιας και ο Γερμανός σούτινγκ-γκαρντ ήταν ο κύριος εκφραστής των OffScreen-δράσεων στο μισό γήπεδο. Ο Weiler-Babbσυνεχίζει τις χαμηλές πτήσεις ενώ ο Winstonέχει σαφέστατη παραγωγική ικανότητα αλλά και πολλά σκαμπανεβάσματα. Οι Walden, Jaramaz, Rubit, Lucicαποτελούν τις σταθερές του παιχνιδιού των Βαυαρών μαζί με τον Hunterπου πλέον απειλεί σταθερά και από την περίμετρο ενώ στο Μόναχο δουλεύουν πολύ με τον IsaacBongaο οποίος καλύπτει διαφορετικές θέσεις και προσπαθεί να ανέβει μόνιμα στις θέσεις του backcourtαναλαμβάνοντας παράλληλα σημαντικούς αμυντικούς ρόλους (πιθανόν θα τον δούμε απέναντι στον Μπέικον ή στους κυρίως χειριστές της ελληνικής ομάδας).

Η Μπάγερν επιμένει στο παιχνίδι μισού γηπέδου, είναι αποτελεσματική στο ένας με έναν και μπορεί να παράγει από το χαμηλό ποστ όμως είναι ακίνδυνη στο transition, δεν βρίσκει λύσεις μέσα από το Pick&Rollκαι από δράσεις μακριά από τη μπάλα. Η επιθετική στειρότητα προβληματίζει τους πάντες στο Μόναχο.

Κλειδί ο Γκουντάιτις

Η άμυνα των Βαυαρών έχει συγκεκριμένες αδυναμίες τις οποίες ο Αντρέα Τρινικιέρι  δεν έχει καταφέρει φέτος να «μακιγιάρει», σε αντίθεση με  πέρυσι όπου κάλυψε τη συνειδητή έλλειψη rim protection δουλεύοντας πολύ το κομμάτι του positioning και κερδίζοντας πολλές μάχες στο έδαφος όσον αφορά τα μετόπισθεν.

Στην τρέχουσα σεζόν η Μπάγερν έχει παρουσιάσει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα στην Pick&Rollάμυνα, ελέγχοντας υποδειγματικά τον χειριστή της μπάλας και τον RollMan, όμως ουσιαστικά υστερεί σχεδόν σε κάθε άλλη αμυντική δράση. Εξ ου και η συνολικά πολύ χαμηλή επίδοση της στο κομμάτι αυτό (0.999 πόντους/κατοχή, Νο16 στη διοργάνωση σε όρους αμυντικής αξιολόγησης).

Σαφέστατα εδώ υπάρχει underperformingκαθώς –παρά την απουσία ελίτ αθλητικής ικανότητας στο ρόστερ- η γερμανική ομάδα διαθέτει μονάδες με αμυντικές ικανότητες όμως δεν έχει καταφέρει να τους βάλει στην ίδια σελίδα, δημιουργώντας ένα συμπαγές οικοδόμημα. Αυτή είναι μια βασική αιτία για την μέχρι τώρα εικόνα της. Ο Τρινκιέρι προσπαθεί να βρει αμυντικογενή σχήματα που θα λειτουργήσουν, ανεβάζοντας στο rotationπαίχτες-ρόλων και ανακατεύοντας την τράπουλα όμως η πολυπόθητη ισορροπία δεν έχει έρθει ακόμα καθώς οι καλύτερες αμυντικές πεντάδες των Βαυαρών υστερούν σημαντικά σε παραγωγική δυναμική.

Μια από τις βασικότερες αδυναμίες της Μπάγερν εντοπίζεται στην άμυνα στο LowPost. Παρά την παρουσία του Gillespieη ομάδα του Τρινκιέρι αδυνατεί να προστατέψει το «ζωγραφιστό» της απέναντι σε ψηλούς που ξέρουν να δουλεύουν στο χαμηλό postκαι έχουν το εκτόπισμα και το IQώστε να φθείρουν τον αντίπαλο. Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θα σημαδέψει αυτήν τους την αδυναμία. Οι πράσινοι θα επενδύσουν σε αυτές τις καταστάσεις, λαμβάνοντας υπόψη μάλιστα ότι το καλό αμυντικό κομμάτι των γηπεδούχων αφορά τις Pick&Rollδράσεις.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Αρτούρας Γκουντάιτις μπορεί να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος για την ελληνική επίθεση. OΛιθουανός (7.0 πόντοι με 61.8% στα δίποντα και 3.4 ριμπάουντ φέτος στη διοργάνωση) είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους Lowpost-ψηλούς της Ευρωλίγκας και την τρέχουσα σεζόν με μοναδικό μελανό του σημείο αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του στις  συγκεκριμένες δράσεις την αστοχία του από τη γραμμή των προσωπικών (21/44 συνολικά, 47.7% σε σχεδόν 3.0 προσπάθειες).

Ο Ντέγιαν Ράντονιτς θα ακουμπήσει στον 29χρονο σέντερ, προσδοκώντας ότι αυτός θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για την ελληνική επίθεση. Στην προσπάθεια αυτή ίσως βοηθήσει το γεγονός ότι η Μπάγερν δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική παράγοντας μέσα από Pick&Rollδράσεις, κατάσταση που πιθανόν θα δώσει περισσότερα λεπτά στον Γκουντάιτις που ως γνωστόν υστερεί σε πλευρική ταχύτητα και πίσω βήματα. Οι γηπεδούχοι θα προσπαθήσουν να τον βγάλουν από την εξίσωση χτυπώντας τον στη δική τους επίθεση.Hέκβαση αυτής της μάχης θα κρίνει πολλά.

Εν κατακλείδι, πρόκειται για μια πολύ δύσκολη και σημαντική μάχη για τον Παναθηναϊκό. Το «τριφύλλι» μπαίνει –όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα-  στον πιο καθοριστικό μήνα της σεζόν και χρειάζεται αποτελέσματα με κάθε κόστος, ακριβώς όπως και οι Βαυαροί  που βρίσκονται μια νίκη πίσω από την ελληνική ομάδα. Αναμένουμε μια physicalμάχη μισού γηπέδου. Οι πράσινοι υπερτερούν σε ατομικό ταλέντο με τους Μπέικον και Ουίλιαμς όμως θα πρέπει να επιδείξουν πνευματική και σωματική σκληράδα για να αναχαιτίσουν την επιθετικότητα και το παιχνίδι επαφής των γηπεδούχων.

BetBuilder με Χάντικαπ Μπάγερν Μονάχου -1.5 και Πόντοι Over 146.5 σε απόδοση 2.34 στη Stoiximan*

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις