Κροατία – Βραζιλία: Μια συνάντηση γεμάτη… ιστορίες

Κροατία - Βραζιλία: Μια συνάντηση γεμάτη... ιστορίες

Η Βραζιλία είναι ισχυρό φαβορί απέναντι στην Κροατία για τα προημιτελικά του Μουντιάλ, όμως καλείται να κάνει μια υπέρβαση.

Η Κροατία κι η Βραζιλία συγκρούονται την Παρασκευή στις 17:00, με φόντο μια θέση στα προημιτελικά του Μουντιάλ του Κατάρ. Η “Σελεσάο” έδειξε εντυπωσιακά στοιχεία στην άνετη επικράτησή της με 4-1 επί της Νότιας Κορέας, όμως απέναντί της θα βρει μια ομάδα που συνηθίζει να κάνει “ζημιές” σε μεγάλους αντιπάλους.

Παρά την σύντομη ιστορία της Κροατίας σαν κράτος, σε ποδοσφαιρικό επίπεδο έχει πετύχει αξιοζήλευτα πράγματα για χώρες τέτοιου βεληνεκούς. Ήδη μέσα σε λιγότερο από 25 χρόνια έχει πάρει τη 2η (2018) και την 3η (1998) θέση, φτάνοντας και φέτος στα προημιτελικά με τη νίκη στα πέναλτι επί της Ιαπωνίας.

Απέναντι στη Βραζιλία έχει βρεθεί δύο φορές, μετρώντας ισάριθμες ήττες με 1-0 (2006) και 3-1 (2014). Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση ίσως την ευνοήσει μια “κατάρα” της “Σελεσάο”, η οποία την θέλει να αποκλείεται στα νοκ-άουτ από ευρωπαϊκή ομάδα εδώ και τέσσερις σερί διοργανώσεις.

Το 2006 η μετέπειτα φιναλίστ Γαλλία άφησε εκτός τη Βραζιλία με 1-0 στα προημιτελικά, μετά την πρόκριση από τη φάση των “16” με το επιβλητικό 3-0 επί της Γκάνας.

Το 2010 η Βραζιλία απέκλεισε εύκολα τη Χιλή στη φάση των “16” με 3-0, για να ηττηθεί και πάλι στα προημιτελικά, αυτή τη φορά από την Ολλανδία με 2-1. Μάλιστα, η ομάδα που την απέκλεισε έμελλε κι αυτή να φτάσει στον τελικό αλλά να μην κατακτήσει το τρόπαιο.

Στη διοργάνωση του 2014 η Βραζιλία έφτασε μέχρι τα ημιτελικά, αφήνοντας εκτός τη Χιλή (1-1, 3-2 στα πέναλτι) και την Κολομβία (2-1), μέχρι η Γερμανία να την συντρίψει με το ιστορικό 7-1 για να κατακτήσει στην συνέχεια το Μουντιάλ.

Πιο πρόσφατα, το 2018, η “Σελεσάο” προκρίθηκε έναντι του Μεξικού με 2-0 στους “16”, όμως το Βέλγιο την απέκλεισε στην επόμενη φάση με νίκη με 2-1. Την τελευταία φορά που οι Βραζιλιάνοι αναδείχθηκαν πρωταθλητές κόσμου, το 2002, στα νοκ άουτ είχαν παίξει μόνο με ευρωπαϊκές ομάδες, αποκλείοντας κατά σειρά το Βέλγιο (2-0), την Αγγλία (2-1) και την Τουρκία (1-0), για να επικρατήσουν με 2-0 επί της Γερμανίας στον μεγάλο τελικό.

Απέναντί τους βρίσκουν τώρα την κατώτερη ποιοτικά αλλά σκληροτράχηλη Κροατία. Η Hrvaktska αποτελείται από ένα γκρουπ μεγάλων ηλικιακά παικτών, όμως η τεράστια εμπειρία που διαθέτουν τους έχει βοηθήσει να φτάσουν μακριά σε άλλη μία μεγάλη διοργάνωση.

Ο Λούκα Μόντριτς ηγείται στα 37 της κροατικής ομάδας, η οποία στοχεύει σε άλλη μια μεγαλειώδη πορεία μετά την κατάληψη της δεύτερης θέσης στο Μουντιάλ της Ρωσίας. Για να φτάσει ως εδώ χρειάστηκε τις τρεις αποκρούσεις του γκολκίπερ Ντομινίκ Λιβάκοβιτς στη διαδικασία των πέναλτι απέναντι στην Ιαπωνία.

Ο Λιβάκοβιτς συνδέεται με έναν… ιδιαίτερο τρόπο με τον Λούκα Μόντριτς. Όπως αποκάλυψαν οι συμπατριώτες του, με αφορμή την εξαιρετική του εμφάνιση στο ματς των “16”, ο παππούς του Βόιμιλ Λιβάκοβιτς είχε συναντηθεί με τον αρχηγό της εθνικής και άσο της Ρεάλ Μαδρίτης το 2007. Ο 22χρονος τότε Μόντριτς, σε εστιατόριο της πόλης Ζαντάρ από την οποία κατάγονται αμφότεροι οι παίκτες, είχε υπογράψει σε φωτογραφίες του 12χρονου τότε Ντομινίκ. Δεκαπέντε χρόνια μετά, αυτοί οι δύο αγωνίζονται μαζί με τα χρώματα της εθνικής Κροατίας, με στόχο να οδηγήσουν τη χώρα τους στα ημιτελικά της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις