Νέα έκδοση. «More than a game!» του Δημήτρη Ραπίδη

Νέα έκδοση. «More than a game!» του Δημήτρη Ραπίδη

Το ποδόσφαιρο ως πεδίο έκφρασης και διεκδίκησης, πολιτικής σύγκρουσης και αντιπαράθεσης

Τι σχέση έχουν οι FARC της Κολομβίας με τη Μέρκελ; Πόσο συνδέεται ο Σόκρατες με το κίνημα Γκεζί της Κωνσταντινούπολης; Τι κοινό έχουν ο Ερυθρός Αστέρας Παρισιού με το απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική ή την αντίσταση στον φασισμό της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ του Ισραήλ; Πως το γυναικείο ποδόσφαιρο «έσωσε» το άθλημα από την εξαφάνιση την επαύριον του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και πόσο μοιάζει ο Λουκασένκο με τις «Τίγρεις» του Αρκάν στη Σερβία;

Ποιοι τόλμησαν να σηκώνουν τη σημαία των Βάσκων επί Φράνκο στο Σαν Σεμπαστιάν και πώς οι Σοβιετικοί «επιστημονικοποίησαν» ό,τι συνέβαινε μέσα στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου; Πώς η Αφρική αναθάρρησε μέσα από τα «αδάμαστα λιοντάρια» του Καμερούν και γιατί ο Πούτιν ένιωθε την πίεση να φουντώνει στο Μουντιάλ της Ρωσίας;

Η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι το ποδόσφαιρο. Το λαϊκότερο και δημοφιλέστερο άθλημα της ανθρωπότητας, που καταφέρνει να διατρέχει τις φλέβες των κοινωνιών, να γεννά πάθη και ελπίδες, συγκρούσεις και διεξόδους, με τρόπο συναρπαστικό όσο και αναπάντεχο.

Σκοτεινές προσωπικότητες, καρτέλ ναρκωτικών, αιμοσταγείς πολέμαρχοι, δικτάτορες, απελευθερωτικά κινήματα και ένοπλες ομάδες επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν, να χρησιμοποιήσουν ή να αξιοποιήσουν τη δύναμη και επιρροή του ποδοσφαίρου για να ενισχύσουν το δικό τους αφήγημα και να καθορίσουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων. Μέσα σε αυτή την αέναη πάλη του καλού με το κακό, το ίδιο το παιχνίδι, η μπάλα, η «pelota» του Μαραντόνα, συνεχίζει να συναρπάζει και να επαληθεύει τη ρήση του Μπομπ Μάρλεϊ ότι «το ποδόσφαιρο είναι ελευθερία».

Νέα έκδοση. «More than a game!» του Δημήτρη Ραπίδη

Σε αυτό το βιβλίο, κάνουμε μια βόλτα σε ιστορίες απ’ όλο τον κόσμο που σημάδεψαν το άθλημα και αποδεικνύουν ότι το ποδόσφαιρο είναι κάτι παραπάνω από ένα παιχνίδι, ότι «it is more than a game», όπως λένε και οι φίλοι μας οι Άγγλοι.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Δημήτρης Ραπίδης είναι πολιτικός αναλυτής, δημοσιογράφος και επικοινωνιολόγος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1985, σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις σε Αθήνα και Γενεύη και έχει εργαστεί ως σύμβουλος επικοινωνίας και πολιτικής στρατηγικής στον ιδιωτικό τομέα, σε προγράμματα διεθνών οργανισμών, σε ΜΚΟ του εξωτερικού και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Υπήρξε επικεφαλής του ευρωπαϊκού, μη κερδοσκοπικού κέντρου ερευνών Bridging Europe, ενώ άρθρα και αναλύσεις του έχουν δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ. Είναι συνιδρυτής της εταιρίας ROSA MEDIA και αρθρογραφεί στο rosa.gr.

Με το ποδόσφαιρο ασχολείται από μικρός, ξεκινώντας από την κερκίδα, κάνοντας groundhopping, παίζοντας σε χωμάτινα γηπεδάκια, πλατείες και 5×5, φτάνοντας σήμερα να γράφει γι’ αυτό. Το τελευταίο διάστημα συμμετέχει σε τοπικές πρωτοβουλίες στήριξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων μέσα από το ποδόσφαιρο στο Ανατολικό Λονδίνο. Δηλώνει «ζηλωτής» του Εδουάρδο Γκαλεάνο και θιασώτης του δόγματος «Para Todos Todo, Para Nosotros Nada».

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις