Το θαύμα της Ουγγαρίας

Μουντιάλ

Η παρουσία της Ουγγαρίας στο Μουντιάλ του 1938 ήταν μόνο η αρχή, με αποκορύφωμα τον τελικό του 1954.

Τη δεκαετία του ’30, το όνομα της Ουγγαρίας δεν φιγουράριζε ακόμα ανάμεσα στις υπερδυνάμεις του ποδοσφαίρου. Η παρουσία της ομάδας του Αλφρεντ Σάφερ και του Κάρολι Ντιτς, όμως, στο Μουντιάλ του 1938 έβαλε τις βάσεις για αυτό που θα ακολουθούσε, με αποκορύφωμα τον τελικό του 1954.

Λέγεται ότι εκείνη η ομάδα, του ’38, ήταν καλύτερη από την «αράντσιπατ» του ’54…

Η τύχη στάθηκε με το μέρος των Μαγυάρων στη φάση των «16», αφού αντίπαλός τους ήταν η πιο αδύναμη αντίπαλος: οι Ολλανδικές Ανατολικές Ινδίες, τις οποίες συνέτριψαν με 6-0. Από δύο τέρματα πέτυχαν οι Γκιόργκι Σάροσι και Γκιούλα Σένγκελερ, τα δύο μεγάλα «αστέρια» της ομάδας, οι ηγέτες τους οποίους διαδέχθηκε ο Φέρεντς Πούσκας και η παρέα του.

Επόμενος αντίπαλος η Ελβετία και -κυρίως- το αμυντικό σύστημα του Καρλ Ράπαν. Ο Σάροσι έβγαλε τα «κάστανα» από τη φωτιά στο 40ό λεπτό και στην εκπνοή του αγώνα ο Σένγκελερ διαμόρφωσε το τελικό 2-0 που έδωσε την πρόκριση στους Ούγγρους.

Novibet – με 0% γκανιότα** και το στοίχημά σου αξίζει περισσότερα!

Στα ημιτελικά, τους περίμενε η Σουηδία. Οι Σκανδιναβοί ήθελαν τη νίκη για να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο τα 80ά γενέθλια του Βασιλιά Γουστάβου του 5ου εκείνη τη μέρα, αλλά γνώρισαν τη συντριβή με 5-1 από τον ακαταμάχητο ουγγρικό σύνολο (χατ-τρικ σημείωσε ο Σένγκελερ).

Η εκτελεστική δεινότητα των Ούγγρων είχε φανεί από τα προκριματικά όταν είχαν «σκορπίσει» την Εθνική Ελλάδος μας ομάδα με σκορ 11-1: πρώτη φορά μία ομάδα σημείωνε τουλάχιστον 10 τέρματα, σε προκριματικά Μουντιάλ.

Στον τελικό, βέβαια, τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η Ιταλία ήταν μία πολύ καλή ομάδα και η θεαματική Ουγγαρία δεν βρήκε ελεύθερο πεδίο για να παρουσιάσει το παιχνίδι της, συν ότι ο Μπενίτο Μουσολίνι τα είχε όλα (ως αποδείχθηκε) κανονισμένα και το μήνυμα «Vincere o morire» («Νίκη ή θάνατος») προς τους «ατζούρι» ήταν για τα μάτια του κόσμου. Το τρόπαιο κατέληξε στην Ιταλία με 4-2.

Ήταν, στις 19 Ιουνίου 1938, το τελευταίο μουντιαλικό παιχνίδι για τα επόμενα 12 χρόνια. Τα μαύρα σύννεφα του πολέμου είχαν ήδη σκεπάσει την Ευρώπη. Δεκατέσσερις μήνες αργότερα οι Γερμανοί θα εισέβαλλαν στην Πολωνία και θα άρχιζε ο πιο αιματηρός πόλεμος…

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις