«Βασιλιάς» επί τρεις δεκαετίες

«Βασιλιάς» επί τρεις δεκαετίες

Η δουλειά είχε γίνει από την Παρασκευή και σήμερα το απόγευμα τελείωσε. Απόψε, ο ένας και μοναδικός Ρόνι Ο’Σάλιβαν βρέθηκε στο Crucible απλώς για να σηκώσει για έκτη φορά το τρόπαιο του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Σνούκερ.

Με ένα… σχεδόν century break (96) στο μοναδικό frame που πρόλαβε να παιχτεί στο τέταρτο σκέλος, ο Ο’Σάλιβαν «σφράγισε» τη νίκη επί του Κάιρεν Γουίλσον (18-8) και ανέβηκε ξανά στον θρόνο του σνούκερ ύστερα από επτά χρόνια, συγκινώντας τους οπαδούς του, ακόμα και ανθρώπους που δεν τον συμπαθούν, αναγνωρίζουν ωστόσο ότι είναι ο πιο χαρισματικός και πιο επιτυχημένος παίκτης που έχει εμφανιστεί ποτέ. Διότι μπορεί ο Στίβεν Χέντρι να έχει κατακτήσει επτά Παγκόσμια, όμως ούτε ο ίδιος αμφέβαλλε ότι ο Ο’Σάλιβαν είναι ανώτερος του, πριν εκείνος κατακτήσει το έκτο!

Και το έκτο έμελλε να έρθει ύστερα από μία μέτρια σεζόν, κατά την οποία κατέκτησε μόνο ένα τουρνουά κι αυτό μη βαθμολογούμενο (το Shanghai Masters). Και όμως, ο Rocket έκανε την υπέρβαση και μάλιστα σε ηλικία 44 ετών και 256 ημερών, απαγορευτική για τοπ ονόματα άλλων αθλημάτων. Έγινε, έτσι, ο δεύτερος γηραιότερος παγκόσμιος πρωταθλητής στην Open era μετά τον Ρέι Ρέρντον, ο οποίος ήταν 45 ετών και 203 ημερών το 1978!

Είναι εντυπωσιακό, επίσης, ότι ο Ο’Σάλιβαν είχε κατακτήσει το πρώτο του Παγκόσμιο πριν από 19 χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει την κυριαρχία του σε ένα υπερβολικά δύσκολο άθλημα, επί τρεις διαφορετικές δεκαετίες: Κατέκτησε τρεις φορές τον κορυφαίο τίτλο στα ’00s (2001, 2004, 2008), άλλες δύο στα ‘10s (2012, 2013) και τώρα στα ’20s!

https://twitter.com/nr147/status/1295089184005337089

 

Να συνεχίσουμε, γιατί έχουμε κι άλλα; Από σήμερα φιγουράρει μόνος πρώτος στην λίστα με τους περισσότερους βαθμολογούμενους τίτλους (37), αφήνοντας δεύτερο τον Χέντρι (36), ξέφυγε κι άλλο από τον μεγάλο Σκωτσέζο στις κατακτήσεις major τουρνουά (Παγκόσμιο, Masters, UK) με 20 έναντι 18 και ποιος ξέρει πού θα σταματήσει ακόμα. Και μην ξεχνάμε το άλλο εντυπωσιακό: 27 χρόνια ύστερα από τον πρώτο ranking τίτλο του, το UK Championship του 1993, είναι ακόμα εδώ και πρωταγωνιστεί.

Όλα αυτά τα ρεκόρ είναι υπερβάσεις για έναν άνθρωπο που πάσχει από χρόνια κατάθλιψη και έχει περάσει πολύ δύσκολες καταστάσεις σε οικογενειακό επίπεδο από πολύ νεαρή ηλικία. Και μπορεί να μας κάνει πολλές φορές να απορούμε με τις… παλαβομάρες του, σαν κι αυτές που έκανε στον ιστορικό πια ημιτελικό (και ουσιαστικό τελικό της διοργάνωσης) με τον Μαρκ Σέλμπι, όμως του αξίζει απεριόριστος σεβασμός.

Ίσως το πιο ευχάριστο γεγονός της αποψινής βραδιάς, εν τέλει, να ήταν όχι ότι είδαμε τον Ο’Σάλιβαν ξανά παγκόσμιο πρωταθλητή, αλλά ότι τον είδαμε χαρούμενο, με τη σύντροφό του, με τον κόσμο να τον αποθεώνει και φυσικά με το τρόπαιο του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος στα χέρια, αυτό που τόσο πολύ ήθελε να κατακτήσει – και το καταλαβαίναμε όλες τις ημέρες που προηγήθηκαν, με την πίεση που πολύ συχνά έβγαζε.

Tι δήλωσε ο Ρόνι

Ο Ο’Σάλιβαν συνηθίζει να λέει ασυναρτησίες στις συνεντεύξεις του, κάτι που προφανώς είναι η άμυνά του απέναντι στην πίεση που του ασκούν τα media και οι οπαδοί του για όλο και περισσότερες διακρίσεις. Σήμερα, όμως, απελευθερωμένος πλέον από το άγχος, εμφανίστηκε πιο… γήινος και έδειχνε πραγματικά ευτυχισμένος, έκανε χιούμορ και μίλησε με πολύ κολακευτικά λόγια και για τον ηττημένο, τον Κάιρεν Γουίλσον, υποστηρίζοντας ότι πολύ σύντομα θα κατακτήσει κι αυτός έναν παγκόσμιο τίτλο.

https://twitter.com/Eurosport_UK/status/1295077602919682052

Για το δικό του επίτευγμα, δήλωσε: «Αρχικά ήμουν χαρούμενος όταν κατέκτησα τον πρώτο μου παγκόσμιο τίτλο. Όταν έφτασα τους τέσσερις, μπορούσα να θεωρήσω τον εαυτό μου έναν από τους κορυφαίους όλων των εποχών, επειδή τόσες ήταν οι φορές που το είχε κατακτήσει και ο Τζον Χίγκινς», είπε με αρκετή δόση χιούμορ. «Οτιδήποτε πάνω από αυτό, είναι φανταστικό».

Και πρόσθεσε ο Ο’Σάλιβαν: «Ένα πράγμα που μου λείπει είναι η διάρκεια. Άλλοτε βρίσκομαι σε φόρμα και άλλοτε όχι και το μυαλό μου χάνεται κατά καιρούς. Ύστερα, επανέρχεται η όρεξη και θέλω να δω αν το ‘χω ακόμα, έτσι κάνω μία προσπάθεια, όπως έκανα και σ’ αυτό το τουρνουά. Όταν εξασκείσαι πέντε ή έξι ώρες την ημέρα, είναι επειδή θέλεις να ξέρεις αν έχεις τη δυνατότητα να αντέξεις την πίεση».

Ο Γουίλσον, από την πλευρά του, αποδέχθηκε από τα μισά του τρίτου σκέλους την ήττα του και φάνηκε να απολαμβάνει το γεγονός ότι ήταν ο φιναλίστ τη χρονιά που ο Rocket κατέκτησε τον έκτο παγκόσμιο τίτλο του: «Ήταν όνειρο που πραγματοποιήθηκε να παίξω τελικό στο Crucible με τον Ρόνι. Πραγματικά ζορίστηκα πολύ στο πρώτο σκέλος. Είχαμε και οι δύο λίγο hang-over από τους ημιτελικούς μας. Η βραδιά ανήκει στον Ρόνι, ήταν υπέροχος στον τελικό. Έδειξε την κλάση του χωρίς να πιάσει το τοπ παιχνίδι του».

Με τις 500.000 λίρες που του αποφέρει ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή, ο Ο’Σάλιβαν ανέβηκε στη 2η θέση της κατάταξης και έχει μπροστά του μόνο τον περσινό νικητή της διοργάνωσης, τον Τζαντ Τραμπ.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις