Σενεγάλη 2002: Το έπος των διαμαντιών

Σενεγάλη 2002

Σενεγάλη 2002: Η εκπληκτική πορεία των Αφρικανών στο Μουντιάλ στα γήπεδα της Νοτίου Κορέας και της Ιαπωνίας.

Στο Μουντιάλ του 1996 η FIFA είχε αποφασίσει και πρωτοτύπησε. Έτσι, έδωσε το δικαίωμα σε δύο χώρες να διοργανώσουν από κοινού το Παγκόσμιο Κύπελλο(το 2026 θα δοθεί σε σε ΗΠΑ, Μεξικό και Καναδά). Από αντιμέτωπες χώρες, Ιαπωνία και Νότια Κορέα εντέλει ένωσαν την δυναμική τους και ανέλαβαν την διοργάνωση.

Στην τελευταία διοργάνωση πριν καταργηθεί το «χρυσό γκολ» υπήρξε έντονος προβληματισμός σχετικά με κάποιους απόντες ποδοσφαιριστές. Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ είχε τραυματιστεί από μαρκάρισμα του Άλντο Ντούσερ σε παιχνίδι με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ , τα αγγλίκα σενάρια όμως είχαν πάρει φωτιά υποστηρίζοντας πως ο Αργεντίνος είχε τραυματίσει επίτηδες τον αρχηγό της εθνικής Αγγλίας, εν τέλει πρόλαβε και αγωνίστηκε.

Παρόμοια κατάσταση ήταν και η περίπτωση του Ζινεντίν Ζιντάν. Στο τρίτο παιχνίδι της Γαλλίας στον όμιλο στο οποίο αγωνίστηκε με πρόβλημα οι Γάλλοι απέτυχαν παταγωδώς με τον Ζιντάν να μην βοηθάει τους «τρικολόρ». Και απέτυχαν κυρίως ελέω… Σενεγάλης που έκανε μια από τις σπουδαιότερες νίκες στην ιστορία του Μουντιάλ, στην πρεμιέρα, επικρατώντας με 1-0 των «μπλε». Ένα ματς που αποδείχτηκε κλειδί για την συνέχεια καθώς οι Γάλλοι ήρθαν ισόπαλοι κόντρα στην Ουρουγουάη(0-0), ηττήθηκαν από Δανία και αποχώρησαν εμφανώς ντροπιασμένοι. Αντιθέτως οι Σενεγαλέζοι και οι Δανοί προχώρησαν ακόμα δύο φάσεις.

Υ.Γ Θυμίζω πως φέτος το εναρκτήριο παιχνίδι στο Μουντιάλ του Κατάρ είναι το παιχνίδι Ολλανδία – Σενεγάλη.

Σενεγάλη 2002: Ο Ντιόπ, ο Καμαρά και ο Μετσού…με γαλλική φινέτσα

Τότε η Σενεγάλη ήταν μια ‘’Γαλλική’’ ομάδα καθώς 21 από τους 23 ποδοσφαιριστές έπαιζαν στο Γαλλικό πρωτάθλημα. Η Σενεγάλη είχε παραστάσεις από υψηλού επιπέδου ποδόσφαιρο. Φυσικά σε έναν όμιλο κόντρα στην… παντοκράτειρα της εποχής Γαλλία, τη σοβαρότατη Δανία και την έμπειρη Ουρουγουάη, δεν είχε φιλοδοξίες για μεγάλα πράγματα.

Η πρεμιέρα κόντρα στην Γαλλία ήταν απλά η αρχή. Το γκολ του του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ με το οποίο οι Σενεγαλέζοι «τιμώρησαν» τους «φίλους τους» ήταν μια ηχηρή απάντηση σε όσους την θεωρούσαν το εύκολο θύμα. Απέναντι στη Δανία, βρέθηκαν πίσω από το πέναλτι του Γιον Νταλ Τόμασον και απάντησαν στο δεύτερο μέρος με ένα από τα ωραιότερα ομαδικά γκολ στην ιστορία του παγκοσμίου ποδοσφαίρου (1-1). Στο ματς με την Ουρουγουάη προηγήθηκαν με 3-0, ένα αποτέλεσμα που τους έστελνε στην επόμενη φάση.

Η απειρία κόστισε και οι Νοτιοαμερικανοί ισοφάρισαν μέχρι τη λήξη του αγώνα, ωστόσο ακόμα και με την ισοπαλία προκρίθηκαν. Όταν τα πράγματα σοβάρεψαν και ήρθε η ώρα των νοκ άουτ αγώνων, η τύχη χαμογέλασε στους εκ φύσεως χαρούμενους Αφρικανούς, που είχαν δώσει στις εξέδρες μία εκπληκτική νότα με τους φιλάθλους τους. Χάρη στο «χρυσό» γκολ του Ενρί Καμαρά στο 14ο λεπτό της παράτασης, η αφρικανική ομάδα πήρε τη σπουδαία νίκη με 2-1 επί της Σουηδίας και πέρασε στους «8» του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι Σουηδοί ήταν οι πρώτοι που γεύτηκαν την πίκρα του… ξαφνικού θανάτου στη διοργάνωση. Και ο Χενρί Καμαρά τη χαρά του «χρυσού» γκολ.

Novibet – με 0% γκανιότα* και το στοίχημά σου αξίζει περισσότερα!

Το γκολ του Καμαρά ήταν μόλις το δεύτερο «χρυσό» στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων. Το πρώτο ήταν το τέρμα του Λορέν Μπλαν στο Μουντιάλ του 1998 που έδωσε τη νίκη στη Γαλλία στην παράταση του αγώνα με την Παραγουάη.

Κόντρα στην Τουρκία στην επόμενη φάση, όμως, δεν άντεξε. Οι Τούρκοι βρήκαν το «χρυσό γκολ» στην παράταση και το ταξίδι των διαμαντιών σταμάτησε στους «8». Έως και σήμερα είναι η μεγαλύτερη επιτυχία Αφρικάνικης ομάδας σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Μένει να δούμε σε μερικούς μήνες αν μπορεί να δημιουργηθεί ακόμα ένας έπος

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις