Μουντιάλ 1930: Ο τελικός που παίχτηκε με… δύο μπάλες! (vid)

Μουντιάλ 1930

Μια ιστορία για το πρώτο Μουντιάλ που διοργανώθηκε ποτέ, αυτό του 1930 στην Ουρουγουάη και τον τελικό ανάμεσα στους οικοδεσπότες και την Αργεντινή.

Η μεγαλύτερη ποδοσφαιρική γιορτή στον πλανήτη είναι το Παγκόσμιο Κύπελλο. Με αφορμή μάλιστα το επερχόμενο Μουντιάλ 2022, είμαστε σχεδόν… αναγκασμένοι να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο και να θυμηθούμε κάποιες ιστορίες για αυτή τη γιορτή. Μία γιορτή που στα σίγουρα δεν είναι μόνο ποδοσφαιρική! Όλα ξεκίνησαν το 1930.. Η πρώτη χώρα που φιλοξένησε το Μουντιάλ ήταν η Ουρουγουάη.

Το Μουντιάλ 1930 εκκίνησε στις 13 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε 17 ημέρες αργότερα, στις 30 δηλαδή του ίδιου μήνες. Στον τελικό έφτασε η διοργανώτρια Ουρουγουάη και η Αργεντινή. Τις δύο χώρες μάλιστα χωρίς ο ποταμός Ρίο ντε λα Πλάτα. Τότε μάλιστα αρκετοί Αργεντινοί πέρασαν τον ποταμό για να βρεθούν στον μεγάλο τελικό.

Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν ότι κόπηκαν 93.000 εισιτήρια! Νούμερο αστρονομικό για τα δεδομένα της εποχής και για έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Ο Βέλγος διαιτητής της συνάντησης, Τζον Λάνγκενους, δεν ήθελε με τίποτε να εκκινήσει τον αγώνα, φοβούμενους τη μεγάλη αντιπαλότητα, την ένταση και το πάθος.

Εν τέλει πείστηκε και ο αγώνας ξεκίνησε. Αυτός ο τελικός ήταν ο πρώτος στην ιστορία. Και μόνο αυτό το στοιχείο τον κάνει ξεχωριστό. Και κάτι άλλο όμως. Βρισκόμαστε στο 1930 και η πρώτη διοργάνωση δεν είχε φυσικά τα στάνταρ του σύγχρονου ποδοσφαίρου. Δεν υπήρχε επίσημη μπάλα για την διοργάνωση.
Μοιραία, η Ουρουγουάη είχε τη δική της μπάλα και η Αργεντινή τη δική της. Η αντιπαλότητα, όπως προαναφέρθηκε, ήταν μεγάλη και καμία από τις δύο δεν έκανε πίσω. Τελικά, η λύση βρέθηκε και η κάθε μπάλα χρησιμοποιήθηκε για ένα ημίχρονο.

Novibet – Το Cash out* όπως θα ήθελες να είναι

Το παιχνίδι τέλειωσε με 4-2 υπέρ των Ουρουγουανών που έγιναν οι πρώτοι παγκόσμιοι πρωταθλητές της ιστορίας του ποδοσφαίρου.

Με μία… μικρή λεπτομέρεια. Η κάθε ομάδα κέρδισε το ημίχρονο με την δική της μπάλα! Οι Αργεντινοί στο α’ μέρος προηγήθηκαν με 2-1 παίζοντας με το δικό τους… τόπι. Οι Ουρουγουανοί κέρδισαν το δεύτερο με 3-1 στο ημίχρονο όπου είχε αποφασιστεί να παιχθεί με τη μπάλα της Ουρουγουάης!

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις