Ουαλία: Σε Μουντιάλ 64 χρόνια μετά την αντάμωση με τον Πελέ!

Κάρλος Ρόα: Ο τρελο-Αργεντίνος της ΑΕΚ στο Μουντιάλ του 1998

Η Ουαλία επιστρέφει σε Μουντιάλ μετά από 64 χρόνια και το Παγκόσμιο Κύπελλο του '58, όπου είχε ανταμώσει με τον 18χρονο Πελέ!

Η Ουαλία θα λέγαμε αποτελεί την πιο γρήγορα αναπτυσσόμενη ποδοσφαιρική δύναμη. Από το 2014 και μετά άρχισε να κάνει σπουδαία βήματα, με τις δύο συμμετοχές της σε Euro (και οι δύο συνδυάστηκαν με πρόκριση στα νοκ-άουτ – Στην πρώτη έφτασε έως τα ημιτελικά) έχοντας φτιάξει την δική της πλέον σχολή στην Βρετανία. Με ηγέτη τον Γκάρεθ Μπέιλ και διάφορα ταλεντάκια που ξεπετάγονται από εδώ και από εκεί, δίνουν ένα διαφορετικό τόνο τόσο στο Ουαλικό όσο και στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Αυτή η κοκκινοκίτρινη πινελιά από εχθές έγινε παγκόσμια, με τους Δράκους να εξασφαλίζουν με νίκη απέναντι στην Ουκρανία την επιστροφή τους σε Μουντιάλ 64 χρόνια μετά! Το Κάρντιφ έκαιγε, η αρμάδα ήταν απόλυτα προετοιμασμένη και ο Μπέιλ με ένα φάουλ που ξέρει να εκτελεί μόνο εκείνος έστειλε την ομάδα στο Κατάρ και έκανε νέους να ευθυμήσουν και παλιούς να συγκινηθούν καθώς ενδεχομένως αρκετοί Ουαλοί μεγάλης ηλικίας να πίστευαν μέχρι πέρυσι πως δεν θα ξαναζήσουν εμπειρία σαν αυτή της Σουηδίας.

Novibet – με 0% γκανιότα** και το στοίχημά σου αξίζει περισσότερα!

Το ντεμπούτο και ο αποκλεισμός από τον Πελέ

Πριν από 64 χρόνια λοιπόν χρονολογείται η πρώτη και μοναδική έως τον Νοέμβρη συμμετοχή της Ουαλίας σε ένα Μουντιάλ. Τότε στα γήπεδα του Σκανδιναβικού βορρά, οι Δράκοι είχαν περάσει παρέα με την Αγγλία, την Σκωτία και την Βόρεια Ιρλανδία, αποτελώντας το μεγάλο χαρακτηριστικό εκείνης της διοργάνωσης, της συμμετοχής δηλαδή τεσσάρων βρετανικών ομάδων. Ο όμιλος της ήταν αρκετά δύσκολος, καθώς είχε κληθεί να αντιμετωπίσει την υπερδύναμη Ουγγαρία και την διοργανώτρια Σουηδία. Τελικά με τρεις ισοπαλίες, (1-1 οι δύο και 0-0 με την Σουηδία) κατάφερε να μαζέψει τρεις βαθμούς, όσους μάζεψαν και οι Ούγγροι, δύο πίσω από την πρώτη Σουηδία και δύο μπροστά από το τελευταίο Μεξικό. Η πρόκριση στην επόμενη φάση κρίθηκε σε έναν αγώνα μπαράζ, όπου οι Δράκοι επιβλήθηκαν με 2-1, έχοντας μεγάλο πρωταγωνιστή τον Τέρι Μάντγουιν που σημείωσε το κρίσιμο δεύτερο γκολ στο 76ο λεπτό εκείνης της συνάντησης.

Στους 16 έπεσαν πάνω στην Βραζιλία, το μεγάλο φαβορί. Μιλάμε για μία ομάδα που είχε στις τάξεις της, τον Βαβά, τον Γκαρίντσα και τον νεαρό Πελέ (μόλις 18 ετών). Ο τελευταίος έγραψε σε αυτό το Μουντιάλ την πρώτη ραψωδία του, έχοντας φυσικά στα θύματα του και την Ουαλία, σημειώνοντας το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης, στο 66ο λεπτό. Το αουτσάιντερ προτίμησε να παίξει ξύλο, βρετανικό ποδόσφαιρο, αλλά όσα τεχνάσματα και να έκαναν δεν.. έπιαναν κόντρα στον Πελέ. Έτσι ολοκληρώθηκε κάπως άδοξα αυτό το ταξίδι, με το 2022 να είναι η επόμενη πρόκληση για την ομάδα που εκπροσωπεί τρία εκατομμύρια ψυχές.

Εξήντα τέσσερα χρόνια ήταν πολλά

Μετά από σωρεία αποτυχιών και προβλημάτων, η Ουαλία στηρίχτηκε πάνω στον Μπέιλ, βρήκε χημεία και κατάφερε τις πρώτες της επιτυχίες. Με πλάνο, εξέλιξη αλλά και αυτοπεποίθηση (δεν και λίγο πράγμα στο πρώτο σου Euro να πηγαίνεις στους τέσσερις) ήρθαν και τα μεγαλύτερα βήματα. Στο Κατάρ ίσως είναι και ένα τεστ της ψυχοσύνθεσης της, πόσο αντέχει την τρομερή πίεση. Χωρίς όμως καμία υπερβολή, η Σούμρου έχει κάνει κόσμο να την σέβεται, να την εκτιμάει και να την υπολογίζει. Σταθερά και ήρεμα. Χωρίς πειράματα, λάθος αποφάσεις και επιλογές. Με πλάνο και σωστή τακτική άγγιξε ένα Μουντιάλ και γιατί όχι να μην έχει και μία καλή παρουσία. Η Ουαλία επέστρεψε μετά από 64 χρόνια στην γιορτή του ποδοσφαίρου (γιορτή μόνο στα χαρτιά φέτος λόγω των… διαφόρων που έγιναν στα γήπεδα του Κατάρ) και να δείξει σε όλους πως… η ψυχή ενός Δράκου μπορεί να βγάζει φωτιές ακόμα και όταν κοιμάται για χρόνια.

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις