Αντακώνουμεν…

Αντακώνουμεν...

Επαναρχίζει το κυπριακό πρωτάθλημα της πρώτης κατηγορίας μετά από σχεδόν έξι μήνες απραξίας. Λόγω του κορωνοϊού διεκόπη στις 7 Μαρτίου και βρήκε την Ομόνοια στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, ισόβαθμη με την Ανόρθωση αλλά τερμάτισε στην πρώτη θέση γιατί στα μεταξύ τους παιχνίδια υπερείχε.

Φέτος η χρονιά ήταν περίεργη λόγω της πανδημίας που μαστίζει τον πλανήτη. Το πρωτάθλημα της σεζόν 2019-20 δεν δόθηκε, ο θεσμός του Κυπέλλου επίσης διεκόπη.

Μια… καινοτομία’ που εφάρμοσε η ΚΟΠ αυτή τη σεζόν ήταν η αύξηση των ομάδων από 12 σε 14, όπου οι πρώτες δύο ομάδες της 2ης κατηγορίας ανέβηκαν και δεν υποβιβάστηκε καμία. Την άνοδο έλαβαν Ερμής Αραδίππου και Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδιών.

Νέο σύστημα διεξαγωγής

Το πρωτάθλημα διεξάγεται σε δύο φάσεις και με αλλαγές! Ως πέρυσι οι ομάδες των θέσεων 1-6 διαγωνίζονταν για το πρωτάθλημα και την έξοδο στην Ευρώπη, και οι 7-12 για την αποφυγή του υποβιβασμού. Από φέτος όμως, ελέω της αύξησης από 12 ως 14 ομάδες, άλλαξε:

  • Μετά τις 26 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου, υποβιβάζονται οι τελευταίες δύο ομάδες.
  • Οι άλλες 12 θα χωριστούν σε δύο γκρουπ (ανάλογα τη θέση τους) για αγώνες κατάταξης, μεταφέροντας τα αποτελέσματα της κανονικής περιόδου
  • Οι ομάδες στις θέσεις 1-6 θα διαγωνιστούν για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και τις θέσεις που οδηγούν στις διοργανώσεις της UEFA.
  • Η πρωταθλήτρια ομάδα εξασφαλίζει τη συμμετοχή της στο Champions League 2021-22.
  • Οι ομάδες που θα τερματίσουν στη 2η και 3η θέση εξασφαλίζουν τη συμμετοχή τους στο νεοσύστατο Europa Conference League 2021-22.
  • Οι ομάδες στις θέσεις 7-12 θα αναμετρηθούν, επίσης εντός και εκτός έδρας και οι τελευταίες δύο, υποβιβάζονται. Αρα, πέφτουν συνολικά τέσσερις ομάδες!

Η Ομόνοια έχει τον πρώτο λόγο στη φετινή σεζόν, μαζί με ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση, για τον τίτλο.

Η Δόξα Κατωκοπιάς μπορεί να γλύτωσε τη διαβάθμιση τη σεζόν που μας πέρασε αλλά τώρα δεν γλυτώνει. Όπως δεν μπορεί και η Καρμιώτισσα να ανταπεξέλθει στη μεγάλη κατηγορία.

Ας τις δούμε όμως, μία προς μία.

ΑΕΚ Λάρνακας

Η ΑΕΚ αγωνίζεται στο 7.400 θέσεων «ΑΕΚ Αρένα». Την περσινή σεζόντερμάτισε στην 5η θέση. Με το Σκοπιανό φορ Ιβάν Τρισκόφσκι αλλά και με τον Ελληνοαυστραλό Απόστολο Γιάννου, να έχουν μια γεμάτη και καλή χρονιά μπόρεσαν να κρατήσουν ψηλά την ΑΕΚ – και θα μπορούσε μέχρι το φινάλε να τερματίσει ακόμα πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα. Η ομάδα της Λάρνακας προχώρησε σε δύο μεταγραφές, του 22χρονου τερματοφύλακα Γενς Τέουνκες και του μέσου Νάτσο Κάσες (Βόλος).

ΑΕΛ Λεμεσού

Η ομάδα της Λεμεσού δεν ήταν πολύ ανταγωνιστική τερματίζοντας στην 6η θέση. Για την αγωνιστική περίοδο που αναμένουμε να αρχίσει, Θεού θέλοντος, προχώρησε σε μια μεταγραφή του 27χρονου αμυντικού που αγωνιζόταν στην Πάσος Φερέιρα, Μπρούνο Σάντος.

Ανόρθωσις Αμμοχώστου

Η προσφυγική ομάδα τερμάτισε τυπικά στην 2η θέση πίσω από την Ομόνοια. Η φετινή χρονιά θα είναι εντελώς διαφορετική με προπονητή τον Τιμούρ Κετσπάγια. Θέλοντας να διατηρήσει τον περσινό κορμό της ομάδας προχώρησε σε μια προσθήκη του 30χρονου μέσου Χασμπάουερ που αγωνιζόταν στη Σλάβια Πράγας. Αλλά παραχώρησε τον Μιχαΐλ Ντούριτς στη βασική της αντίπαλο για τον τίτλο.

ΑΠΟΕΛ

Τι να πούμε για τον ΑΠΟΕΛ; Ο κόσμος τον έμαθε μέσω των επιτυχιών του στην Ευρώπη. Φέτος όμως είναι εντελώς διαφορετικά. Με προπονητή τον Μαρίνο Ουζουνίδη, από εκεί που βρισκόταν στο ναδίρ, πήρε τα πάνω του. Βέβαια ”ξηλώνοντας” την ομάδα προχώρησε σε επτά μεταγραφές: Μπεν Σαχάρ, Φράνσις Ουζόχο, Βίκτωρ Κλωναρίδης, Απόστολος Τσιλιγγίρης, Κώστας Αποστολάκης, Νεόφυτος Μιχαήλ και Γκαγιάς Ζαχίντ. Πολλές οι μεταγραφές και η «χημεία» λείπει, τουλάχιστον στην αρχή.

Απόλλων Λεμεσού

Ο Απόλλων είναι μία συμπαγής ομάδα που πολύ δύσκολα χάνει στην έδρα του, το «Τσίρειο». Πιστεύω πως ο τεχνικός Σοφρώνης Αυγουστή βρίσκει τη φόρμουλα που θα κάνει την ομάδα πιο ανταγωνιστική. Πήρε δύο Γάλλους επιθετικούς που θα βοηθήσουν τη γραμμή κρούσης μετά τη φυγή των Φώτη Παπουλλή και Αντριαν Σαρδινέρο.

Δόξα Κατωκοπιάς

Η ομάδα της Κατωκοπιάς πέρσι τερμάτισε στην τελευταία θέση της βαθμολογίας με μόλις 11 πόντους. Δύσκολα γλυτώνει τον υποβιβασμό την νέα χρονιά.

Εθνικός Άχνας

Ο Εθνικός δεν έπεισε την περασμένη σεζόν με την απόδοσή του. Προχώρησε σε μία μεταγραφή, αυτή του 27χρνου Τόνι Γκορούπετς ελπίζοντας να ενισχύσει την αμυντική του γραμμή. Πιστεύω πως φέτος η αποκάλυψη για την ομάδα της Αχνας θα είναι ο Καμερουνέζος Ιμπρα Κονέ. Πέρσι έδειξε ότι κατέχει από μπάλα.

Ένωση Νέων Παραλιμνίου

Η ομάδα από το Παραλίμνι άρχισε πολύ καλά την προηγούμενη αγωνιστική αλλά μετά χάθηκε, μην έχοντας βάθος στον πάγκο. Η ΕΝΠ προχώρησε στην απόκτηση του πολύπειρου Αντριάν Λουσέρο και θα βοηθήσει αρκετά στο να αποφύγει την επικίνδυνη ζώνη.

Ερμής Αραδίππου

Οι Αραδιππιώτες μπορεί για ένα χρόνο να έπαιζαν στη 2η κατηγορία αλλά είναι ομάδα που την τελευταία δεκαετία δίνει δυναμικό «παρών» στα σαλόνια της μεγάλης κατηγορίας. Με προπονητή το Χρύση Μιχαήλ πιστεύω ότι θα φτάσει αρκετά ψηλά φέτος. Ο 32χρονος επιθετικός Ούγκο Καμπράλ θα βοηθήσει αρκετά το ”φτεροπόδαρο” ενώ δεν ευοδώθηκα τα σενάρια περί απόκτησης του Τζιμπρίλ Σισέ.

Καρμιώτισσα Πάνω Πολεμιδιών

Τα τελευταία χρόνια η ομάδα από τα Πολεμίδια όλο προσπαθεί να ανέβει αλλά τίποτα. Φέτος της δόθηκε η ευκαιρία’. Με τον Ισμαΐλ Σασί αιχμή του δόρατος και με την εμπειρία που έχει, θα βοηθήσει πολύ.

Νέα Σαλαμίνα Αμμοχώστου

Η προσφυγική ομάδα κάθε, μα κάθε, χρόνο προσπαθεί να πρωταγωνιστήσει όσο καλύτερα μπορεί. Άλλωστε η επιτυχία του συλλόγου δεδομένη με τον Ιωάννη Κωστή. Φέτος όμως το οικοδόμημα της Νέας Σαλαμίνας έχει βάλει ”στοίχημα” να μπει στην 6αδα και, γιατί όχι, Ευρώπη.

Ολυμπιακός Λευκωσίας

Ο Ολυμπιακός Λευκωσίας τη σεζόν που μας πέρασε πίστευα ότι θα πάει πολύ καλύτερα από την 9η θέση. Οι «μαυροπράσινοι» είναι παραδοσιακά ομάδα της μεγάλης κατηγορίας αλλά τα τελευταία χρόνια, λόγω οικονομικών θεμάτων, δεν μπορούν να πρωταγωνιστήσουν. Ο Αγιτέ και ο Αζουλάο έχω την εντύπωση ότι θα είναι η κινητήριος δύναμη τη νέα χρονιά.

Ομόνοια Λευκωσίας

Μετά από δέκα χρονιά άρχισε πάλι να φαίνεται στο προσκήνιο . Οι «τριφυλλοφόροι» έκαναν μια σχεδόν τέλεια σεζόν, ως και τη διακοπή, και στα τελευταία παιχνίδια ο Νορβηγός προπονητής Χένινγκ Μπεργκ, προς έκπληξη πολλών, άρχισε να χρησιμοποιεί νεαρούς ποδοσφαιριστές από την ακαδημία. Η Ομόνοια έχει τον πρώτο λόγο στη φετινή σεζόν, μαζί με ΑΠΟΕΛ και Ανόρθωση, για τον τίτλο.

Πάφος FC

Η ομάδα της Πάφου φέτος θα πρωταγωνιστήσει! Είναι αποδεκτό από άπαντες ότι πέρσι οι Παφίτες έπαιξαν την πιο ωραία μπάλα αλλά αυτό δεν τους πήρε εκεί που ήθελαν. Μέχρι τώρα έχει κάνει γερές προσθήκες όπως αυτή του Ρασιάν Χερμπάντ-Μέρφι, που ήταν στην Αστον Βίλα. Πρώτο μέλημα του Ρώσου προέδρου της ομάδας είναι μια αξιοπρεπής πορεία στο πρωτάθλημα και δευτερεύοντος μια καλή πορεία στην Ευρώπη.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις