Προβάδισμα Ο’Σάλιβαν… με ζόρια

Προβάδισμα Ο'Σάλιβαν... με ζόρια

Ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν δεν εντυπωσίασε, πήρε όμως κεφάλι στο σκορ με 10-7 έναντι του Κάιρεν Γουίλσον, με την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας του τελικού του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σνούκερ.

Ένα προβάδισμα το οποίο σε άλλους μπορεί να φαίνεται μικρό, μια και ο Rocket είχε φτάσει να προηγείται με 8-2 στο ξεκίνημα του δεύτερου σκέλους, στην πραγματικότητα όμως μάλλον αδικεί τον Γουίλσον, ο οποίος ανέβαζε την απόδοσή του όσο περνούσε η ώρα και στάθηκε εξαιρετικά άτυχος στα δύο από τα τρία τελευταία frame της βραδιάς.

Αυτό για το οποίο συμφωνούν όλοι, πάντως, είναι ότι η πρώτη ημέρα του τελικού ούτε ιδιαίτερες συγκινήσεις ούτε σπουδαίο θέαμα πρόσφερε. Ίσως και να είναι ψευδαίσθηση, βέβαια, μια και βρισκόμαστε ακόμα στον απόηχο της Παρασκευής, με την κορύφωση των συναισθημάτων που μας προκάλεσε το δραματικό φινάλε των δύο ημιτελικών. Πώς να παρακολουθήσεις κάτι άλλο χωρίς να σου φανεί «λίγο»; Εδώ τα οκτώ γκολ της Μπάγερν επί της Μπαρτσελόνα μας φάνηκαν νορμάλ.

Μάλλον, όμως, δεν ήταν ιδέα μας και τα στάνταρ του τελικού παραμένουν χαμηλά. Και είναι λογικό. Η υπερπροσπάθεια για την πρόκριση «άδειασε» πνευματικά τους δύο φιναλίστ, οι οποίοι δεν είχαν παρά ελάχιστες ώρες να κοιμηθούν και γενικότερα να ηρεμήσουν, πριν κληθούν πάλι στην αρένα για να διεκδικήσουν το τρόπαιο. Εδώ δεν κοιμηθήκαμε εμείς στην ώρα μας λόγω υπερέντασης, θα το έκαναν ο Γουίλσον και ο Ο’Σάλιβαν που το έζησαν;

Η ίδια κουβέντα γίνεται κάθε χρόνο (για το αν θα έπρεπε να δίνεται μία ημέρα ρεπό πριν τον τελικό), όμως η παράδοση δύσκολα θα αλλάξει.

Το τρακ του πρωτάρη

Κατά τ’ άλλα, ο Ο’Σάλιβαν επιβεβαίωσε ότι περνάει… περίεργο φεγγάρι. Στο πρώτο σκέλος παρουσιάστηκε ευδιάθετος και πολύ πιο σοβαρός στο τραπέζι απ’ ό,τι χθες, κόντρα στον Σέλμπι, εξακολουθούσε, όμως, να χάνει εύκολες μπάλες και να μην έχει σταθερότητα. Προηγήθηκε βέβαια με 6-2, αυτό όμως οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ο Γουίλσον παρουσιάστηκε με το αναμενόμενο τρακ του πρωτάρη σε τελικό στο Crucible και υπέπεσε σε πολλά αβίαστα λάθη που ήταν αδύνατο να μην τιμωρηθούν.

Προβάδισμα Ο'Σάλιβαν... με ζόρια

Η εικόνα του 44χρονου άσου στο δεύτερο σκέλος θύμισε εκείνη στο αντίστοιχο τρίτο μέρος του ματς με τον Σέλμπι: Ξέχωρα από την απόδοσή του, η οποία ήταν κάτω του μετρίου (για τα δικά του δεδομένα), η κάμερα τον έπιασε πολλές φορές να κάνει περίεργες γκριμάτσες και άλλες κινήσεις που φανέρωναν αμηχανία όταν καθόταν στην καρέκλα του.

Μέχρι που τον είδαμε να δοκιμάζει καθιστός το στεκάρισμά του, το μεγάλο του άγχος στο φετινό Παγκόσμιο (το αναφέρει μονίμως στις δηλώσεις του και μάλλον δεν το λέει για πλάκα, όπως πολλοί πιστεύαμε), ενώ ακόμα και η πόζα με το τρόπαιο πριν την έναρξη, μάλλον… βαρεμάρα υποδήλωνε, παρά δίψα για την επίτευξη του μεγάλου στόχου.

Το αποκορύφωμα, ωστόσο, ήρθε στο 12ο frame: Ο Ο’Σάλιβαν, ο οποίος δήλωνε μετά τη νίκη του στον ημιτελικό ότι δεν είναι καλός στις τακτικές μάχες, επέλεξε να κυνηγήσει το frame ενώ χρειαζόταν τρία σνούκερ. Και δεν το παράτησε ούτε όταν υπέπεσε ο ίδιος σε δύο φάουλ, που μεγάλωσαν κι άλλο τη διαφορά!

Στο τέλος μας μπέρδεψε ακόμα περισσότερο μια και μπήκε να βάλει τις τελευταίες μπάλες (από την καφέ μέχρι και τη μαύρη), τακτική που ακολουθείται συχνά από παίκτες όταν θέλουν να βρουν ρυθμό, με τη διαφορά όμως ότι εν προκειμένω ακολουθούσε… το διάλειμμα του δεύτερου σκέλους!

Ξύπνησε ο Γουίλσον

Δεν ξέρουμε αν ήθελε να μπει στο μυαλό του αντιπάλου του με την ακριβώς αντίθετη τακτική από αυτήν που εφήρμοσε στον ημιτελικό, το κόλπο πάντως δεν έπιασε: Ο Γουίλσον συνέχισε να παίζει καλύτερα και κατέκτησε και τα δύο πρώτα frame μετά τη διακοπή, μειώνοντας σε 8-6. Κι αν δεν στεκόταν άτυχος στη συνέχεια, ενδεχομένως να είχε ανατρέψει πλήρως το σκορ.

Πρώτα ένα φάουλ τη στιγμή που είχε τραπέζι για να καλύψει μικρή διαφορά, έδωσε τη δυνατότητα στον Ο’Σάλιβαν να κάνει το 9-6 με ωραίο break 48 πόντων. Το σοκ ξεπεράστηκε με το πρώτο century (100) από τον Γουίλσον, όμως στη συνέχεια ο Rocket στάθηκε και πάλι τυχερός, με fluke που ακολουθήθηκε από λίγους πόντους, αρκετούς όμως για να τον φέρουν σε θέση ισχύος πριν από μία απελπιστική αστοχία σε κόκκινη (αποτέλεσμα, ενδεχομένως, κακής επαφής της άσπρης).

Προβάδισμα Ο'Σάλιβαν... με ζόρια

Ο Γουίλσον μετέτρεψε το 29-40 σε 60-40, έχασε όμως τη δύσκολη τελευταία κόκκινη και ο Ο’Σάλιβαν πήρε το καθαρό προβάδισμα με 10-7 βάζοντας όλες τις εναπομείνασες μπάλες. Ένα σκορ που οφείλεται κυρίως στην αδυναμία του Warrior να «τελειώσει» κάποια frame, παρά στην καλή απόδοση του αντιπάλου του, ο οποίος πάντως πέτυχε ένα century στο πρώτο σκέλος (106, διαμορφώνοντας το 5-2) και δήλωσε «παρών» όποτε χρειάστηκε να κάνει κάποια δύσκολα καθαρίσματα και να κλέψει frame.

Ένα τέτοιο έκανε και στο ξεκίνημα του δεύτερου σκέλους, με break 49 πόντων, καταφέρνοντας ένα ακόμα ισχυρό ψυχολογικό πλήγμα στον Γουίλσον, ύστερα από το αντίστοιχο στο τελευταίο frame του απογεύματος. Το 3-5 με το οποίο θα μπορούσε να είχε κλείσει ο 28χρονος άσος από το Κέτερινγκ το πρώτο σκέλος, αν είχε βάλει την τελευταία ροζ (την έβαλε τελικά ο Ο’Σάλιβαν, μαζί με τη μαύρη που χρειαζόταν για να κατακτήσει το 8ο frame), μετατράπηκε νωρίς το βράδυ σε 2-8, κάνοντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο του για τη συνέχεια.

Το σνούκερ είναι παιχνίδι λεπτομερειών κι αυτές ήταν όλες με την πλευρά του Ο’Σάλιβαν, ο οποίος προφανώς είδε ότι δεν χρειαζόταν να πατήσει γκάζι από τη στιγμή που ο αντίπαλός του… έτρεμε από το άγχος στο ξεκίνημα. Ήταν σαν να ρυθμίστηκε… στον αυτόματο και να πήρε δέκα frame μηχανικά, χωρίς να φορτσάρει.

Θα ανεβάσει την απόδοσή του αύριο, για να φτάσει πρώτος στα 18 κερδισμένα frame και να κατακτήσει τον έκτο τίτλο, μαζί με μία σειρά από άλλα ρεκόρ; Ο Γουίλσον, πάντως, τον ζόρισε αρκετά το βράδυ και του έστειλε το μήνυμα πρέπει να τον αντιμετωπίσει με σεβασμό.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις