Για δέσιμο!

Για δέσιμο!

Ο άνθρωπος είναι μεγαλοφυΐα, αλλά ταυτόχρονα… μουρλός. Για δέσιμο! Αν δεν ήταν όλα αυτά, όμως, δεν θα ήταν ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν και δεν θα μας χάριζε τρελές παραστάσεις σαν αυτή με την οποία προκρίθηκε στον τελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος!

Αυτό που έλαβε χώρα το βράδυ της Παρασκευής, στη νίκη του με 17-16 επί του Μαρκ Σέλμπι, δεν ήταν στην πραγματικότητα αγώνας σνούκερ, αλλά συνεδρία ψυχανάλυσης. Ήταν σαν να μετατράπηκε η αίθουσα του θεάτρου Crucible σε ένα απέραντο ιατρείο, με τον Ο’Σάλιβαν να βγάζει τα εσώψυχά του όχι στον γιατρό του, αλλά σε εκατομμύρια τηλεθεατές, οι οποίοι τα είδαν όλα. Και όταν λέμε όλα, εννοούμε ΟΛΑ!

Μέσα σε λίγες μόνο ώρες, ξετυλίχθηκε μπροστά τους όλο το ταλέντο, το μπρίο, η φαντασία (όπως είχε πει κι ο μεγάλος Γιάννης Διακογιάννης για την Ιταλία του 1982), αλλά και οι αδυναμίες, οι παραξενιές, εν τέλει η… παράνοια αυτού του απίθανου ανθρώπου. Στοιχεία που συνθέτουν αυτήν τη σπάνια μεγαλοφυΐα, που όμοιά της μάλλον δεν έχει γνωρίσει ο παγκόσμιος αθλητισμός και, δυστυχώς, οι περισσότεροι συμπατριώτες μας εξακολουθούν να αγνοούν.

Σας φαίνεται υπερβολικό; Μάλλον δεν ασχολείστε με το σνούκερ και κλικάρατε στο κείμενο τυχαία ή δεν παρακολουθήσατε το τέταρτο σκέλος του ημιτελικού. Αν, πάλι, το παρακολουθήσατε, προφανώς δεν περιμένετε να διαβάσετε εδώ το ρεζουμέ που συνηθίζαμε μέχρι τώρα σε όλους τους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Διότι αυτό που συνέβη πριν λίγες ώρες δεν σηκώνει περιγραφή, δεν αντέχει σε κριτική, δεν εξηγείται με τη λογική. Ο Ο’Σάλιβαν πέτυχε κάτι αδιανόητο: Αποθέωσε το σνούκερ… ξεφτιλίζοντάς το.

Έκανε τον χαβαλέ του, αδιαφορώντας για το παιχνίδι, για τον αντίπαλο, για τους τηλεθεατές (αφού, ευτυχώς, δεν υπήρχαν θεατές που να πλήρωσαν εισιτήριο), ακόμα και για την υστεροφημία του. Και στο τέλος… νίκησε κιόλας! Όχι σε ματς που έδωσε στο κλαμπ της γειτονιάς του, αλλά σε ημιτελικό για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, απέναντι σε έναν από τους πιο «σκληρούς» παίκτες όλων των εποχών! Γιατί; Διότι μόνο αυτός μπορεί.

Όπως ο Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος τρία λεπτά αφότου σκόραρε με το χέρι επί της Αγγλίας στο Μουντιάλ του 1986, πέτυχε το πιο εντυπωσιακό γκολ όλων των εποχών περνώντας τους μισούς αντιπάλους, έτσι και ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν εξαφάνισε τα όρια μεταξύ της ασέβειας και της μεγαλείου και ανάγκασε φίλους και εχθρούς να υποκλιθούν στη μοναδικότητά του.

Τους τρέλανε όλους

Ήταν γύρω στις 11 ώρα Ελλάδας, όταν το Twitter και το Facebook γέμισαν από επικριτικά σχόλια επαγγελματιών παικτών και φιλάθλων μόλις ο Rocket παράτησε ουσιαστικά το 30ό frame, δοκιμάζοντας να ξεφύγει από σνούκερ του Σέλμπι στην τελευταία ροζ, βαρώντας… στον γάμο του Καραγκιόζη. Ο Νιλ Φόουλντς χαρακτήρισε «γελοία» την προσπάθεια στην περιγραφή του για το βρετανικό Eurosport και όλοι σχεδόν οι τηλεθεατές είχαν την εντύπωση ότι ο Ο’Σάλιβαν, απογοητευμένος από την τροπή που είχε πάρει το ματς, είχε εγκαταλείψει την προσπάθεια.

Μόνο κάποιος τρελός θα πίστευε εκείνη τη στιγμή ότι θα έχανε ο Σέλμπι με το σκορ  16-14. Και μόνο ένας τρελός, δηλαδή ο ίδιος ο Ο’Σάλιβαν, θα μπορούσε να την πετύχει. Εκεί που έμοιαζε αδιάφορος, εκεί που όλοι τον είχαν ξεγράψει, άπλωσε στο τραπέζι το μεγαλειώδες ταλέντο του και κατέκτησε τρία διαδοχικά frame σε διάστημα μερικών λεπτών, αφήνοντας αποσβολωμένους τους σχολιαστές των καναλιών, τους τηλεθεατές, τον αντίπαλό του, κάθε λογικό άνθρωπο, τέλος πάντων, που προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει αν όλα αυτά ήταν αλήθεια ή μία καλοστημένη φάρσα.

Ενοχλήθηκε ο Σέλμπι

Ο καημένος ο Σέλμπι δεν έπιασε τοπ απόδοση, αλλά διατηρούσε δίκαια το προβάδισμα από το δεύτερο σκέλος και δεν έκανε το μεγάλο λάθος στα τρία τελευταία frame. Έπεσε, όμως, στην… περιπτωσάρα.

Καθοδηγούμενος, προφανώς, από τον ψυχίατρο του, Στιβ Πίτερς, ο Ο’Σάλιβαν αποφάσισε να το ρίξει… στην παλαβή, κάνοντας ό,τι ήταν δυνατό να τον ευχαριστήσει στο τραπέζι, χωρίς να τον νοιάζει ποιο θα είναι το κόστος. Αν δεν του έβγαινε, το κακό θα ήταν μικρό. Ξεγραμμένο το είχε το έκτο Παγκόσμιο από το προηγούμενο σκέλος, με την άσχημη εμφάνιση που τον κρατούσε πίσω στο σκορ. Αν του έβγαινε, θα γινόταν… θεός – όπως και έγινε. Όσο για το άθλημα;

Εκ των υστέρων και αφού το κόλπο έπιασε, δεν είδαμε να ενοχλήθηκαν πολλοί. Ο Μπάρι Χερν σίγουρα θα πανηγύριζε: Η νίκη του Ο’Σάλιβαν συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις κορυφαίες ειδήσεις των βρετανικών αθλητικών ιστοσελίδων, τη βραδιά που η Μπάγερν έριξε οκτώ (8) γκολ στην Μπαρτσελόνα! Ούτε σε «νεκρές» μέρες δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Ενοχλημένος εμφανίστηκε μόνο ο Σέλμπι, αλλά κι αυτός το έθεσε κομψά, γνωρίζοντας ότι θα αντιμετώπιζε την κατακραυγή από τις ορδές των οπαδών του Ρόνι: «Κάποιες στιγμές κατά τη διάρκεια του αγώνα ένιωσα ότι φέρθηκε με ασέβεια προς εμένα και το παιχνίδι», δήλωσε ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, ανήμπορος κι αυτός να εξηγήσει τι συνέβη και έχασε ένα ματς που έμοιαζε δικό του.

Δίκιο έχει ο Σέλμπι, αφού τη δουλειά του κάνει όσο καλύτερα μπορεί και έχασε χρήματα με την ήττα, που ενδεχομένως να οφείλεται στον αποσυντονισμό που του προκάλεσε η αλλόκοτη τακτική του αντιπάλου του (ο οποίος, πάντως, δεν παραβίασε κάποιον κανόνα).

Το σνούκερ, όμως, κέρδισε από την παρανοϊκή παράσταση που παρέδωσε ο Ο’Σάλιβαν: Όλο και κάποιοι άσχετοι θα πέτυχαν κάποιον τίτλο στα ΜΜΕ και θα το ανακάλυψαν, ενώ είναι πιθανό να αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον άλλων, που είχαν απομακρυνθεί από αυτό, μόλις έμαθαν για όσα απίθανα συνέβαιναν. Όσο για εκείνους που ζουν από αυτό; Στο τέλος ενθουσιάστηκαν. Αυτό που έγραψε ο κάτοχος επτά παγκόσμιων τίτλων, Στίβεν Χέντρι, τα λέει όλα:

Με αυτές τις σκέψεις επανέρχεται στο μυαλό το κλασικό ερώτημα των τελευταίων χρόνων. Τι θα απογίνουμε οι λίγοι φανατικοί του σνούκερ (ειδικά στην Ελλάδα), όταν κρεμάσει οριστικά τη στέκα του αυτός ο θεότρελος, αλλά και μεγαλοφυής τύπος;

Δυο λόγια για τον αγωνα

Πρέπει, όμως, να γράψουμε και δύο λόγια για τον αγώνα, παρότι δύσκολα περιγράφονται με λέξεις τα συναισθήματα που προκάλεσε η παρακολούθησή του. Ο Ο’Σάλιβαν φάνηκε ότι θα άφηνε πίσω του την κακή εμφάνιση του πρωινού σκέλους, μια και ξεκίνησε με century (το πρώτο σε όλο το ματς) και στο καπάκι ισοφάρισε 13-13 με άλλο ένα μεγάλο break.

Μέχρι εκείνη τη στιγμή ήταν σοβαρός και απέφευγε τα εξεζητημένα χτυπήματα, όμως ένα φάουλ στην προσπάθειά του να ανοίξει τις κόκκινες, ενώ προηγείτο 51-11 στο 27ο frame, τον αποσυντόνισε. Ο Σέλμπι το «έκλεψε» με μεγάλο break και γρήγορα ανέκτησε το προβάδισμα του +2 (15-13), όταν ο Rocket άρχισε… τα παλαβά του. Αν και ο Ρόνι κατέκτησε απρόσμενα το 29ο frame ύστερα από αστοχία του αντιπάλου του στην προτελευταία κόκκινη, που του επέτρεψε να «καθαρίσει» το τραπέζι, στο επόμενο φάνηκε να τα παρατάει οριστικά, με τα φάουλ στα οποία υπέπεσε με hit and hope στεκιές. Έτσι νομίζαμε δηλαδή.

Ο μοναδικός τρόπος για να γυρίσει το ματς, μια και ο Σέλμπι δεν ήταν εύκολο να αυτοκτονήσει, ήταν να δημιουργήσει ο Ο’Σάλιβαν ευκαιρίες από το πουθενά και να φτάσει μέχρι τέλους: Και το έκανε και μάλιστα γρήγορα. Στο πρώτο με break 138, στο δεύτερο με break 71 και όλα έδειχναν ότι θα το πετύχαινε το ίδιο και στο decider, μέχρι που αστόχησε σε κόκκινη από απόσταση σταματώντας στους 64 πόντους (με 75 να απομένουν). Ο Σέλμπι μείωσε σε 64-34, όμως δεν ήταν εφικτό να βάλει και την τελευταία κόκκινη. Και όταν στην τακτική μάχη που ακολούθησε, άφησε την μπάλα σε δύσκολη, αλλά βατή θέση για τον on fire Ρόνι, ξέραμε τι θα ακολουθούσε.

Κανείς δεν κατάλαβε πώς συνέβη αυτό το θαύμα. Μόνο ο… δράστης γνωρίζει κι ας απέφυγε να το παραδεχθεί: «Βρήκα λίγη μαγεία προς το τέλος, πιθανόν να εμπνεύστηκα από την απόγνωση που μου είχε προκαλέσει το παιχνίδι», ήταν μερικά από τα λόγια του 44χρονου άσου, που έκανε… σαν να μη συνέβη τίποτα!

Με αυτόν τον απίθανο τρόπο, ο Ο’Σάλιβαν πήρε ρεβάνς από τον Σέλμπι για τον χαμένο τελικό του 2014 και θα διεκδικήσει τον έκτο παγκόσμιο τίτλο του, στον τελικό με τον Κάιρεν Γουίλσον (ο νικητής στα 18 frame, έναρξη με το πρώτο σκέλος το Σάββατο 15/8 στις 15:30).

Κανείς δεν θα αμφισβητεί ότι είναι ο GOAT (Greatest of all time) ακόμα κι αν χάσει, όμως αν το σηκώσει, το επίτευγμα θα γραφτεί στην Ιστορία με πιο χρυσά γράμματα κι από τον άθλο του 2013.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις