Τι να πούμε, τι!

Τι να πούμε, τι!

Ο Κάιρεν Γουίλσον είναι ο πρώτος φιναλίστ του φετινού Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σνούκερ, νικώντας με 17-16 τον Άντονι ΜακΓκιλ, ύστερα από έναν… τρελό αγώνα που θα κερδίσει περίοπτη θέση στο πάνθεον της ιστορίας του αθλήματος.

Πάνω που γράψαμε στο προηγούμενο σημείωμά μας, με αρκετή δόση χιούμορ, ότι το σνούκερ μπορεί να διεκδικήσει από το ποδόσφαιρο τον τίτλο του βασιλιά των σπορ, ήρθε το τελευταίο σκέλος του πρώτου ημιτελικού για να μας… διαψεύσει. Διότι προφανώς και δεν τίθεται κανένα θέμα σύγκρισης: Το ποδόσφαιρο ΔΕΝ μπορεί να προσφέρει τέτοιες συγκινήσεις, τόσες εναλλαγές συναισθημάτων, τόση χαρά και τόση πίκρα ταυτόχρονα (ναι, έτσι είναι), σε όσους το παίζουν και το παρακολουθούν.

Δεν πρέπει να έχει υπάρξει πιο δραματικό decider frame στην ιστορία του σνούκερ από αυτό που πρόσφεραν ο Γουίλσον και ο ΜακΓκιλ. Ασφαλώς αυτό του τελικού του 1985, όπου το διακύβευμα ήταν μεγαλύτερο και ο Ντένις Τέιλορ νίκησε τον Στιβ Ντέιβις βάζοντας την τελευταία μαύρη, θα είναι πάντοτε εκτός συναγωνισμού.

Ωστοσο, εντελώς αντικειμενικά, ακόμα κι εκείνο το ιστορικό τελευταίο frame, που κατέχει ακόμα το ρεκόρ μεταμεσονύχτιας τηλεθέασης αθλητικού προγράμματος στη Βρετανία, υπολείπεται του σημερινού σε πολλά. Σε συγκινήσεις, σε ανατροπές, σε υπέροχες στεκιές, σε λάθη, ακόμα (για να το πάμε σε κάτι πιο πεζό) και σε πόντους: 103-83! Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΜακΓκιλ μάζεψε περισσότερους πόντους σε αυτό το frame που έχασε, απ’ όσους στα 7 από τα 16 που κέρδισε!

Το γεγονός ότι ο Γουίλσον νίκησε βάζοντας τη match ball πράσινη… κατά λάθος, χάλασε λίγο την ομορφιά της μάχης και τον έκανε να… απολογείται για το μεγαλύτερο επίτευγμα της καριέρας του. Όμως ο αγώνας θα μνημονεύεται για πάντα απ’ όσους τον έζησαν. Και τι δεν είδαμε; Τι να θυμηθούμε και τι να ξεχάσουμε, απ’ όλα όσα είδαμε (που λέει και το άσμα);

Το decider άλλαξε… χέρια πολλές φορές. Ο ΜακΓκιλ σκόραρε πρώτος μέχρι να αποτύχει να ανοίξει καλά το pack και ο Γουίλσον φάνηκε ικανός να το «καθαρίσει μέχρι που έχασε μία εύκολη κόκκινη στη μέση.

Στη συνέχεια, όμως, ένα έξοχο σνούκερ του Άγγλου, είχε ως αποτέλεσμα να υποπέσει ο ΜακΓκιλ σε πολλά διαδοχικά φάουλ, με συνέπεια να μην του φτάνουν οι πόντοι του τραπεζιού για να νικήσει. Από τη δύσκολη θέση τον έβγαλε… ο αντίπαλός του, υποπίπτοντας σε φάουλ χωρίς πίεση που έκαναν ξανά το frame (και το ματς) ανοιχτό!

Μία κόκκινη που είχε κολλήσει στο χείλος της δεξιάς μεσαίας τσέπης έγινε το επόμενο… θέατρο του παραλόγου, με τους δύο παίκτες να αποτυγχάνουν διαδοχικά να τη βάλουν με τη βοήθεια σπόντας. Κι όταν ο ΜακΓκιλ τα κατάφερε και έδειχνε έτοιμος να αρπάξει τη νίκη, έκανε… σνούκερ στον εαυτό του όταν έπρεπε να παίξει την πράσινη!

Η μακρά τακτική μάχη που ακολούθησε, κρίθηκε με τον τρόπο που ήδη περιγράψαμε: Με fluke του Γουίλσον, σε κακό safety στην πράσινη, η οποία αν είχε λίγο μικρότερη ταχύτητα θα είχε μείνει… στο πιάτο για τον ΜακΓκιλ, μαζί με τις υπόλοιπες μπάλες που θα του χάριζαν τη νίκη.

Δεν ήταν γραφτό, όμως, να νικήσει ο Σκωτσέζος, ο οποίος μπορεί να έμεινε με την πικρία της ήττας (και της απώλειας των επιπλέον 100.000 λιρών που θα τον έβαζαν και στο top 16 της παγκόσμιας κατάταξης), αλλά πριν το decider ήταν συγκλονιστικός: Ο Γουίλσον τον τιμώρησε στο πρώτο frame του απογευματινού σκέλους με break 94 πόντων, όμως ο ΜακΓκιλ, χωρίς να το περιμένει κανείς, άρχισε μία απίστευτη αντεπίθεση.

Με ασύλληπτα break 87, 82 και 122 πόντων, ισοφάρισε 14-14 πριν το mid session και ξαφνικά από απόλυτο αουτσάιντερ έγινε φαβορί για τη νίκη. Μία άτυχη στιγμή με φάουλ στο 30ό frame ανέκοψε το μομέντουμ του Σκωτσέζου και ο Γουίλσον το αξιοποίησε, ανακτώντας το προβάδισμα με break 82 πόντων, όμως αυτό αποδείχθηκε μικρό διάλειμμα. Ο ΜακΓκιλ, παίζοντας φουλ επίθεση, κέρδισε τα δύο επόμενα frame και πέρασε μπροστά (16-15)!

https://twitter.com/WeAreWST/status/1294296613737857024

Η τύχη έπαιξε και πάλι άσχημο παιχνίδι στον Σκωτσέζο, μια και ένα μπουτάζ σε κόκκινη στη μέση, στοίχισε τη διακοπή του break και έδωσε την ευκαιρία στον Γουίλσον να ισοφαρίσει με περισσότερες από μία προσπάθειες. Και στο decider, έγινε ο κακός χαμός. Τα γράψαμε, τα διαβάσατε, αλλά αν δεν τα παρακολουθήσατε ζωντανά, δεν ξέρετε τι χάσατε. Εμείς, πάντως, θα έχουμε να το λέμε.

Η χειραψία που αντάλλαξαν οι δύο παίκτες, κόντρα στο υγειονομικό πρωτόκολλο των μέτρων πρόληψης του Covid-19, ήταν το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ο ένας για τον άλλο ύστερα από την τιτάνια μάχη που έδωσαν. Αυτό τόνισε και ο Γουίλσον, όταν ρωτήθηκε αν τον στενοχωρεί το πρόστιμο που προβλέπεται να τους επιβληθεί για την… παρατυπία.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις