Πάμε για φινάλε-θρίλερ!

Πάμε για φινάλε-θρίλερ!

Αλήθεια πιστεύετε ότι το ποδόσφαιρο είναι ο βασιλιάς των σπορ; Τότε μάλλον δεν έχετε παρακολουθήσει σνούκερ και δη «μαραθώνιους» αγώνες για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπως αυτός του Ρόνι Ο’Σάλιβαν με τον Μαρκ Σέλμπι!

Ο ημιτελικός των δύο κορυφαίων άσων μας υπόσχεται φινάλε-θρίλερ σήμερα στις 21:00, ύστερα από όσα… τρελά συνέβησαν στο τρίτο σκέλος, που ολοκληρώθηκε το μεσημέρι. Ο Σέλμπι προηγείται με 13-11, διατήρησε δηλαδή τη διαφορά των δύο frame που είχε αποκτήσει από το δεύτερο μέρος, χθες το βράδυ (9-7), όμως με την εικόνα που είχε το ματς και, κυρίως, με την απογοητευτική απόδοση που είχε ο αντίπαλός του, μπορεί και να νιώθει σαν να βρίσκεται πίσω στο σκορ!

Ήταν από εκείνες τις σπάνιες φορές που ο Ο’Σάλιβαν αδυνατούσε να εφαρμόσει βασικά πράγματα του παιχνιδιού από το πρώτο κιόλας frame της ημέρας. Δυσκολευόταν πάλι με τον έλεγχο της άσπρης, δεν βελτίωσε τα ποσοστά του στο σκοράρισμα από απόσταση, ενώ ήταν ακόμα πιο κακός σε σχέση με χθες στα τακτικά χτυπήματά του, προσφέροντας απλόχερα ευκαιρίες.

Κάπως έτσι έγινε το 10-7 με ένα break 97 πόντων του Σέλμπι και η ψυχολογία του Rocket έπεσε κι άλλο. Η γλώσσα του σώματός του μαρτυρούσε ότι δεν πίστευε στον εαυτό του,  και αυτό επιβεβαιώθηκε από τον τρόπο με τον οποίο έπαιζε, ακόμα κι όταν μείωσε τη διαφορά, αξιοποιώντας ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν από λάθη του αντιπάλου ή και μικρές εύνοιες της τύχης (11-9).

Τα λάθη του Ο’Σάλιβαν, όμως, συνεχίστηκαν και μετά το διάλειμμα. Και όταν ο Σέλμπι ξέφυγε με 13-9, κάνοντας break 72 πόντων σε κάθε frame, όλοι πίστεψαν ότι το ματς είχε κριθεί. Ο παίκτης από το Λέστερ, ο οποίος επίσης δεν έπιασε υψηλά επίπεδα απόδοσης σήμερα, φαινόταν ότι θα μπορούσε να αυξήσει κι άλλο την υπέρ του διαφορά ενόψει του τελευταίου σκέλους, κάνοντας απλά τα βασικά. Κλάταρε, όμως, κι αυτός απρόσμενα, υποπίπτοντας αβίαστα λάθη, τα οποία προφανώς μαρτυρούν άγχος ή και κόπωση. Κανείς δεν είναι υπεράνθρωπος σ’ αυτό το σπορ…

Έτσι, στο 23ο frame και με το σκορ 62-31 υπέρ του Σέλμπι, ένα άστοχο shot to nothing του Ο’Σάλιβαν που κατέληξε με αρκετή δόση τύχης σε εξαιρετικό σνούκερ, προκάλεσε το φάουλ που άλλαξε τη ροή του παιχνιδιού. Ο 44χρονος Rocket «καθάρισε» το τραπέζι και μείωσε σε 13-10, ασκώντας χωρίς να το περιμένει κι ο ίδιος ακόμα μεγαλύτερη πίεση στον αντίπαλό του.

Αν και ο Σέλμπι πήρε πρώτος τραπέζι και στο 24o frame, εκμεταλλευόμενος μία ακόμα αστοχία του Ο’Σάλιβαν σε μακρινή κόκκινη, «κόλλησε» πάρα πολύ γρήγορα λόγω κακού πλασαρίσματος. Αυτό είχε ως συνέπεια ο κορυφαίος παίκτης όλων των εποχών, που δεν δικαίωσε καθόλου τον χαρακτηρισμό σήμερα, να μειώσει από το… πουθενά σε 13-11 με δύο break 46 και 42 πόντων και να αναθερμάνει τις ελπίδες του για τη νίκη, πριν το τελευταίο σκέλος, σήμερα στις 21:00.

Πρόκειται για ένα μικρό θαύμα, το οποίο όμως ενδεχομένως ισοσταθμίζει κάποιες μικροατυχίες του Ο’Σάλιβαν στο πρώτο σκέλος που δεν του επέτρεψαν να αποκτήσει εκείνος μεγαλύτερη διαφορά. Αν, πάντως, ο Rocket καταφέρει να νικήσει απόψε και στο τέλος κατακτήσει τον τίτλο, όλοι στο μέλλον θα ανατρέχουμε στο τρίτο σκέλος του ημιτελικού και την εικόνα παραίτησης που έβγαζε με τις στεκιές που έπαιζε και τις υπόλοιπες κινήσεις του, αδυνατώντας να καταλάβουμε τι άλλαξε τον ρου της Ιστορίας. Γι’ αυτό το σνούκερ είναι απρόβλεπτο και δύσκολο στις προβλέψεις, ιδίως στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με τα ματς που εκτείνονται σε πολλά σκέλη.

Πίστη στην αρχική έμπνευση

Παραδόξως, έχει μείνει «ζωντανή» και η στοιχηματική μας πρόταση πριν την έναρξη του ματς (Ο’Σάλιβαν με χάντικαπ -2,5 frames), μόνο που για να περάσει, θα πρέπει ο Σέλμπι να κατακτήσει μόνο ένα frame το βράδυ. Ούτε κι αυτό είναι απίθανο, όμως: Ο Ο’Σάλιβαν είναι δύσκολο να παίξει χειρότερα απ’ ό,τι το πρωί, η λογική λέει ότι θα πήρε λίγο τα πάνω του βλέποντας ότι δεν είναι ο μόνος που νιώθει πίεση και θα τα δώσει όλα για την πρόκριση στον τελικό, που τόσο πολύ θέλει.

Μέχρι και πριν δύο ώρες θα λέγαμε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να χάσει αυτό το ματς ο Σέλμπι, ο οποίος κι αυτός από την πλευρά του αναμένεται να συνέλθει. Δεν βρίσκεται στην τοπ φόρμα για να του έχεις απόλυτη εμπιστοσύνη, όμως παραμένει το φαβορί. Το 13-11 είναι «λίγο» βάσει της εικόνας που είχε σήμερα το ματς, αλλά δεν είναι ασήμαντο.

Η «ξερή» νίκη του Ο’Σάλιβαν έχει ανέβει πλέον στο 2.50 και όσοι πιστεύετε ότι είναι ικανός να προσφέρει στο φίλαθλο κοινό του σνούκερ και όχι μόνο, μία υπέροχη ιστορία, μπορείτε να ακολουθήσετε (και για να ρεφάρετε πιθανή χασούρα αν παίξατε το χάντικαπ). Πιο συνετό, ωστόσο, θα ήταν το ποντάρισμα στον Ρόνι με «αβάντζο» +1,5 ή και νίκη του Σέλμπι με χάντικαπ -1,5 (αμφότερα στο 1.83).

Το πρώτο frame της βραδιάς θα είναι αυτονόητα καθοριστικό. Η διαφορά του 13-12 με το 14-11 είναι τεράστια (θυμίζουμε ότι νικά όποιος φτάσει πρώτος τα 17).

Ντέρμπι και στον άλλο ημιτελικό

Τεράστιας σημασίας είναι και το πρώτο frame του τελευταίου σκέλους του άλλου ημιτελικού, που θα αρχίσει σε λίγο (16:30). Κι εκεί το σκορ είναι 13-11, με τον Κάιρεν Γουίλσον να έχει πάρει το προβάδισμα έναντι του Άντονι ΜακΓκιλ, χάρη στην εξαιρετική του απόδοση στο τρίτο σκέλος, το βράδυ της Πέμπτης. Με δύο century, ένα 99άρι και πλήρη επικράτηση στο τακτικό κομμάτι, ο Warrior είναι ακλόνητο φαβορί για τον τελικό.

Ωστόσο, η αντίδραση του Σκωτσέζου με ένα εκπληκτικό century (136), που ήταν και το πρώτο του στο παιχνίδι, «μάζεψε» τη διαφορά στα δύο frame και του έδωσε δικαίωμα στην ελπίδα. Αν μπει δυνατά στο τελευταίο σκέλος και μειώσει κι άλλο, αν πιάσει δηλαδή απόδοση ανάλογη με εκείνη στο ξεκίνημα του αγώνα την Τετάρτη, όλα θα είναι πιθανά να συμβούν.

Η αρχική στοιχηματική μας πρόταση τα πηγαίνει καλύτερα εδώ, μια και μας αρκεί να κατακτήσει άλλα δύο frame ο ΜακΓκιλ για να περάσει η νίκη του με αβαντάζ +4,5 (στο 1.80). Οι τιμές στα υπόλοιπα λογικά πονταρίσματα έχουν πέσει πολύ και δεν συντρέχει λόγος να κυνηγήσουμε κάτι άλλο.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις