Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Αφιέρωμα Euroleague

Λίγες μέρες πριν ξεκινήσει η φετινή Euroleague το καθιερωμένο πλέον αφιέρωμα για τη φετινή διοργάνωση στο πιάτο σας.

Άλλη μια σεζόν ξεκινάει με περίεργα δεδομένα. Ο πόλεμος που ξέσπασε στην αρχή του 2022 επηρέασε μεταξύ άλλων και το μπάσκετ. Οι ρωσικές ομάδες αποβλήθηκαν, παίκτες έφυγαν και φυσικά φέτος δε θα δούμε ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ και Ούνιξ στη Euroleague.  Αυτό το γεγονός επηρέασε το μεταγραφικό παζάρι, με πολλές ομάδες να επωφελούνται από την μαζική αποχώρηση παικτών από τη Ρωσία. Αφιέρωμα Euroleague 

Σημαντική εξέλιξη στη φετινή διοργάνωση είναι και οι επιστροφές ιστορικών ομάδων όπως η Παρτιζάν, η Βίρτους Μπολόνια, αλλά και η Βαλένθια. Εκτός όμως από ομάδες, επέστρεψαν και παίκτες σε πρώην ομάδες. Μεγάλη δραστηριότητα, ριζικές αλλαγές σε κάποια ρόστερ και γενικότερα φαίνεται πως θα έχουμε μια ωραία σεζόν.

Το koubanezos.gr παρακολουθεί και φέτος  τη Euroleague πολύ στενά. Πολλές προτάσεις σε κάθε αγωνιστική, μακροχρόνια, αλλά πρώτα απ’ όλα ένα εκτενές αφιέρωμα στις 18 ομάδες, τα ρόστερ τους και πόσο δυνάμωσαν σε κάθε θέση.

Εισαγωγικά, θα σας πω ότι με κόκκινο θα παρουσιάζονται οι μεταγραφές των ομάδων, ενώ οι παίκτες θα κατηγοριοποιούνται ανά θέση, όσο αυτό είναι δυνατό σε μία εποχή που πολλοί είναι combo σε παραπάνω από μία θέσεις. Επίσης, δίπλα στο όνομα της κάθε ομάδας θα φαίνεται η περσινή της θέση στη regular season της Euroleague, καθώς και το ρεκόρ της.

Άλμπα Βερολίνου (10η, 12-16)

Περίεργη χρονιά η περσινή για την Άλμπα. Είχε πολλές ατυχίες, ειδικά στις θέσεις των ψηλών. Ο Ντα Σίλβα πήρε χρόνο, ήταν εξαιρετικός και τον εξαργύρωσε με τη μεταγραφή στη Μπαρτσελόνα. Πολύ καλή σεζόν από τον Λο, ο Σμιθ ανέβηκε στο δεύτερο μισό, ενώ ο Σίκμα είναι σταθερή αξία. Μικρή ενίσχυση φέτος το καλοκαίρι στα μεταγραφικά.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Μπλατ, Λο, Έρικσον, Μάτισεκ, Προσίντα, Ντέλοου, Σμιθ

Φόργουορντ: Σίκμα, Ζούσμαν, Σνάιντερ, Ολίντ, Βέτζελ

Σέντερ: Λάμερς, Τίεμαν, Κουμάντζε

Εκτίμηση: Η Άλμπα απέδειξε πέρυσι πως είναι μια ομάδα που δεν πρέπει να υποτιμάς. Είναι γρήγορη, αθλητική με πολύ καλά ποσοστά στο τρίποντο, ακόμα και από τους ψηλούς της. Δεν έγιναν σημαντικές αλλαγές στο ρόστερ της, οπότε περιμένω μια πορεία παρόμοια με την περσινή, με πιο ώριμους κάποιους παίκτες, όπως ο Σμιθ που άργησε να προσαρμοστεί. Δε θα παλέψει για την οκτάδα, αλλά δε θα είναι και στους ουραγούς.


Αναντολού Εφές (6η, 16-12)

Back to back από την Εφές, παρά την κακή σεζόν που έκανε, αφού στη regular season τερμάτισε 6η. Στα δύσκολα βγήκαν μπροστά οι συνήθεις ύποπτοι Μίσιτς και Λάρκιν και καθάρισαν. Φέτος το στοίχημα ήταν να μείνουν στο ρόστερ οι δύο προαναφερθέντες και να ανανεωθούν τα φόργουορντ. Εκεί έγιναν δύο εξαιρετικές μεταγραφές των Κλάιμπερν και Πολονάρα, ενώ στη θέση «5» ήρθε ο Ζίζιτς να πλαισιώσει τους Ντάνστον και Πλάις. Στις αποχωρήσεις ξεχώρισαν αυτές των Μοερμάν, Σίνγκλετον, ενώ λιγότερο σημαντικές ήταν αυτές των γερασμένων Σιμόν και Άντερσον. Όσο για τον Πετρούσεφ, δεν έπεισε ποτέ ή δεν κόλλησε ποτέ, θα δείξει!

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Λάρκιν, Μίσιτς, Μπομπουά, Μπαλμπάι, Γκάζι, Τουντσέρ, Ιλιάσογλου, Μπράιαντ

Φόργουορντ: Αρνά, Κλάιμπερν, Πολονάρα, Εμπαγιέ

Σέντερ: Ντάνστον, Πλάις, Γκουβέν, Ζίζιτς

Εκτίμηση: Οι back-to-back πρωταθλητές ξεκινούν με το βάρος του φαβορί και δικαιολογημένα. Ηχηρή η μεταγραφή του Κλάιμπερν και φυσικά πολύ ουσιαστικές αυτές των Ζίζιτς και Πολονάρα. Με ανησυχεί το βάθος στον πάγκο της σε όλες τις θέσεις. Λάρκιν και Μίσιτς χάνουν διαστήματα μέσα στη σεζόν και ο Κλάιμπερν είναι γυάλινος. Πόσο να αντέξει η δεύτερη γραμμή που αποτελείται από Μπομπουά και Μπράιαντ κατά βάση. Η θέση του σέντερ είναι η μόνη που δεν ξεμένει από επιλογές. Ο Αταμάν είναι προπονητής που θέλει έτοιμη την ομάδα του στα νοκ άουτ και εκεί θα δώσει βάση και πάλι. Δε θα μου κάνει εντύπωση να μη δω την Εφές με πλεονέκτημα και φέτος.


Αρμάνι Μιλάνο (3η, 19-9)

Μία από τις πιο δραστήριες ομάδες της Euroleague το φετινό καλοκαίρι ήταν αυτή του Έτορε Μεσίνα. Ολικό ρεκτιφιέ στα γκαρντ, με τους Ντιλέινι και Ροντρίγκεθ να αποχωρούν, όπως επίσης και οι παίκτες που αποκτήθηκαν για αλλαγές όπως ο Κελ, ο Ντάνιελς κα ο Γκραντ. Στη θέση τους ήρθαν Πάνγκος, Μπάρον και Μήτρου – Λονγκ. Στους ψηλούς υπήρξε αναβάθμιση με την προσθήκη του Ντέιβις στη θέση του Ταρζέφκσι. Τόμας και Βόιτμαν ήρθαν να καλύψουν το κενό του Μήτογλου.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Μπαλντάσο, Μπάρον, Μήτρου – Λονγκ, Πάνγκος, Τονούτ, Χολ

Φόργουορντ: Μέλι, Τόμας, Ντατόμε, Σίλντς, Ρίτσι, Αλβίτι, Βόιτμαν

Σέντερ: Ντέιβις, Χάινς, Μπιλίγκα

Εκτίμηση: Η Αρμάνι διαθέτει έναν από τους πιο ευφυείς προπονητές στην Ευρώπη. Βελτιώθηκε στους σέντερ με την προσθήκη του Ντέιβις, αλλά θεωρώ πως έκανε και σωστότερες επιλογές στα γκαρντ, ακόμα κι αν ο Μήτρου-Λονγκ πρέπει να αποδείξει ότι αντέχει και σε αυτό το επίπεδο. Τόμας και Βόιτμαν δίνουν λύσεις στις θέσεις των φόργουορντ. Στα μάτια μου το ρόστερ της είναι ελαφρώς καλύτερο από πέρυσι, αλλά δεν ξέρω πόσο θα χρειαστεί για να δέσουν όλοι οι νέοι παίκτες. Πιστεύω πως θα μπει στα play offs, αλλά με μειονέκτημα έδρας.


Βαλένθια (Wild card)

Επιστροφή της Βαλένθια στη Euroleague και μένει να δούμε αν μπορεί να ανταπεξέλθει. Την τεχνική ηγεσία ανέλαβε ο Μούμπρου, ο οποίος επέλεξε να κάνει αγορές από το μεσαίο ράφι με παίκτες όμως που έκαναν εξαιρετική χρονιά πέρυσι όπως ο Ρέιντμπο, ο Γουέμπ και ο Αλεξάντερ. Εξαίρεση η μεταγραφή του Τζόουνς από τη Βιλερμπάν, αλλά και του Χάρπερ από τους Πέλικανς. Σημαντικές οι απώλειες των Λαμπεϊρί και Τομπέι, ενώ στα γκαρντ έφυγαν και οι Χάνλαν και Ντιμιτρίεβιτς. Οι κεντρικοί πυλώνες του ρόστερ από την περσινή ομάδα θα είναι οι Χέρμανσον, Πρέπελιτς, Ντούμπλιεβιτς, Ριβέρο και Κλαβέρ.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Χέρμανσον, Τζόουνς, Πρέπελιτς, Πουέρτο, Βαν Ρόσομ, Ρέιντμπο, Χάρπερ

Φόργουορντ: Κλαβέρ, Χιμένεθ, Αροστέγκι, Γουέμπ

Σέντερ: Αλεξάντερ, Ντούμπλιεβιτς, Ριβέρο, Πραντίγια

Εκτίμηση: Οι Ισπανοί επανέρχονται στο κορυφαίο επίπεδο και η αλήθεια είναι πως το ρόστερ τους αναβαθμίστηκε. Ειδικά στα γκαρντ έγιναν σωστές κινήσεις που ήρθαν να κουμπώσουν στους ήδη έμπειρους παίκτες που υπήρχαν. Ίσως υπάρχει μία τρύπα στις θέσεις των φόργουορντ. Σε γενικές γραμμές περιμένω από τη Βαλένθια να έχει την τύχη της Άλμπα. Δε θα είναι ούτε στον πάτο της βαθμολογίας, αλλά δε νομίζω πως έχει τύχη για να παλέψει για την οκτάδα.


Βιλερμπάν (14η, 8-20)

Η Βιλερμπάν πέρυσι ξεκίνησε δυνατά, αλλά γρήγορα διαπιστώσαμε πως έχει ταβάνι και δεν θα καταφέρει να μπει στην οκτάδα. Κόντρα στα προγνωστικά ωστόσο κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Γαλλία απέναντι στη Μονακό του Μάικ Τζέιμς. Πέτυχε διάνα στις μεταγραφές των Τζόουνς και Οκόμπο δημιουργώντας ένα δυνατό δίδυμο στην περιφέρεια. Φέτος ωστόσο δεν κατάφερε να κρατήσει κανέναν από τους δυο, αλλά ούτε και το μεγάλο πρότζεκτ του γαλλικού μπάσκετ, Γουεμπανιάμα. Επένδυσε στους έμπειρους Ντε Κολό και Λοβέρν, επιλέγοντας ταυτόχρονα παίκτες με καλή σεζόν πέρυσι, αλλά όχι από το πάνω ράφι, όπως οι Νουά, Κάρτραϊτ, Μάθιους και Ομπασοχάν.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Ντε Κολό, Ντιό, Λάιτι, Τζάκσον – Κάρτραϊτ, Λακόμπ, Μάθιους, Ομπασοχάν

Φόργουορντ: Πολάιτ, Καουντί, Νουά, Πονς, Ρίσατσερ

Σέντερ: Φολ, Λοβέρν

Εκτίμηση: Όταν χάνεις τα δύο βασικά σου γκαρντ και το μεγαλύτερο πρότζεκτ σε ενδεχομένως ολόκληρη τη χώρα, τότε κάτι φαίνεται πως δεν πάει καλά. Ο επαναπατρισμός των Ντε Κολό και Λοβέρν προσδίδει εμπειρία, αλλά ειδικά ο πρώτος βρίσκεται σε προχωρημένη ηλικία και συχνά χάνει αρκετά ματς μέσα στη σεζόν. Έντονο το στοιχείο της αθλητικότητας στη Βιλερμπάν, όπως πάντα, αλλά μέχρι εκεί. Πιστεύω πως θα είναι στην τελευταία τετράδα της βαθμολογίας, χωρίς στόχους για κάτι παραπάνω.


Βίρτους Μπολόνια (Νικήτρια Eurocup)

Η Βίρτους επένδυσε σε δυνατά ονόματα πέρυσι, εκμεταλλεύτηκε την τιμωρία των ρωσικών ομάδων και έφερε Σενγκέλια και Χάκετ για το τέλος της σεζόν και τελικά κατάφερε να φτάσει στο στόχο της που ήταν η κατάκτηση του Eurocup. Στο μεταγραφικό παζάρι ξεχώρισαν οι επιλογές του Μίκι και του Λούντμπεργκ, ενώ ο Μπακό έρχεται να πλαισιώσει την ήδη δυνατή ρακέτα των Ιταλών. Ο Οτζελέγε ήρθε από τους Κλίπερς σαν μια ποιοτική λύση στα φόργουορντ.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Μπελινέλι, Χάκετ, Παχόλα, Κορντινιέ, Μανιόν, Τεόντοσιτς, Ρουζιέ, Λούντμπεργκ

Φόργουορντ: Σενγκέλια, Αμπάς, Γουίμς, Μενάλο, Οτζελέγε

Σέντερ: Μπακό, Μίκι, Τζαϊτέχ, Καμαρά

Εκτίμηση: Η Βίρτους ήρθε για να μείνει. Διαθέτει μια εξαιρετική φροντ λάιν με Μίκι, Σενγκέλια, Μπακό, αλλά και τον Τζαϊτέχ που πέρυσι έκανε πολύ καλή χρονιά. Στα γκαρντ υπάρχει μια μίξη εμπειρίας (Μπελινέλι, Χάκετ, Τεόντοσιτς) και ταλέντου (Μανιόν, Λούντμπεργκ). Είναι μία από τις ομάδες που θα παλέψουν για την οκτάδα με αξιώσεις.


Ερυθρός Αστέρας (11η, 12-16)

Μία συνηθισμένη χρονιά για τους Σέρβους. Σταθερή πορεία στη Euroleague, χωρίς κάτι εντυπωσιακό, εκτός οκτάδας ως συνήθως, αλλά με πολλές ζημιές, κυρίως εντός έδρας. Αλλαγή προπονητή και μεγάλες αλλαγές στο ρόστερ. Ο Γιοβάνοβιιτς μπορεί να έχασε Γουόλτερς, Κάλινιτς, Χόλινς, Νταβίντοβατς και Γουάιτ, όμως επένδυσε στην εμπειρία. Νέντοβιτς, Άνταμς, Μάρτιν, Χόλαντ και Μπέντιλ ξεχωρίζουν, ενώ ο Πετρούσεφ επέστρεψε στην πατρίδα του για το restart.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Άνταμς, Νέντοβιτς, Ιβάνοβιτς, Μάρκοβιτς, Λάζιτς, Ντόμπριτς

Φόργουορντ: Μπέντιλ, Μίτροβιτς, Ίλιτς, Λαζάρεβιτς, Χόλαντ

Σέντερ: Κούζμιτς, Μάρτιν, Πετρούσεφ

Εκτίμηση: Ο Ερυθρός Αστέρας άλλαξε πολλά αυτό το καλοκαίρι, αρχής γενομένης από τον προπονητή του. Αυτό από μόνο του είναι στοίχημα. Ήρθαν παίκτες που έχουν εμπειρία από τα ευρωπαϊκά γήπεδα, αλλά δε θεωρώ ότι αντικαταστάθηκαν σημαντικές μονάδες όπως ο Κάλινιτς, ο Γουόλτερς και ο Χόλινς. Ο Νέντοβιτς είναι σίγουρα πολυτέλεια, αλλά τα προβλήματα τραυματισμών παραμένουν. Δυνατή έδρα και σίγουρα θα κάνει ζημιές μέσα στη σεζόν. Δεν είναι ομάδα οκτάδας σε καμία περίπτωση, αλλά δε θα είναι και στις δύο τελευταίες θέσεις.


Ζαλγκίρις Κάουνας (15η, 8-20)

Κακή η περσινή χρονιά  για τους Λιθουανούς που δεν είχαν τίποτα φοβερό να επιδείξουν. Ριζική ανανέωση στη γραμμή των ψηλών, αφού ο Νίμπο εξαργύρωσε την καλή του σεζόν με μεταγραφή στη Μακάμπι, οι Λοβέρν και Μπλάζεβιτς αποχώρησαν και ο Γιανκούνας αποσύρθηκε. Στα μεταγραφικά, η Ζαλγκίρις εμπιστεύτηκε παίκτες από την εγχώρια αγορά, αλλά και τους εμπειρότερους από Euroleague Σμιτς, Έβανς και Χέις.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Ντίμσα, Λεκαβίτσιους, Καλνιέτις, Έβανς, Γκεντράιτις

Φόργουορντ: Ουλανόβας, Μπραζντέικις, Καβανό, Λελεβίτσιους, Λουκοσιούνας, Μπουτκεβίτσιους, Σμιτς

Σέντερ: Μπιρούτις, Κρίβας, Χέις

Εκτίμηση: Δε βλέπω αναβάθμιση στο ρόστερ των Λιθουανών, το αντίθετο θα έλεγα. Όλοι όσοι ήρθαν σχεδόν είναι παίκτες – στοιχήματα και δυσκολεύομαι να πιστέψω πως η Ζαλγκίρις θα είναι καλύτερη από πέρυσι. Στα μάτια μου είναι ένα από τα φαβορί για την τελευταία θέση ή έστω μία από τις τελευταίες.


Μακάμπι Τελ Αβίβ (5η, 17-11)

Μπήκε κυριολεκτικά από το πουθενά στα play offs πέρυσι. Δεν είχε ξεκινήσει καλά, αλλά μετά την αποβολή των ρωσικών ομάδων σκαρφάλωσε στη βαθμολογία. Φέτος οι Ισραηλινοί επιχείρησαν ριζικές αλλαγές. Παρελθόν αποτελεί ο ηγέτης της ομάδας Γουίλμπεκιν, που αποχώρησε μαζί με πολλούς άλλους παίκτες όπως ο Ζίζιτς, ο Ρέινολντς, Ο Γουίλιαμς και ο Νάναλι. Στη θέση τους ήρθαν εξίσου έμπειροι παίκτες όπως ο Πόιθρες, ο Μπράουν, ο Χίλιαρντ, ο Νίμπο, ο Μπόλντγουιν και ο Χόλινς. Μένει να δούμε αν όλοι αυτοί θα δέσουν…

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Μπόλντγουιν, Ζιβ, Χίλιαρντ, Μπράουν, Ντιμπαρτολομέο, Χόλινς

Φόργουορντ: Μενκό, Σορκίν, Κόλσον, Πνίνι, Μάρτιν, Πόιθρες

Σέντερ: Νίμπο, Μάρτιν, Κοέν

Εκτίμηση: Η Μακάμπι είναι μία από τις ομάδες που ξεκίνησαν ουσιαστικά από το μηδέν. Έγιναν μεταγραφές που έκαναν θόρυβο. Ήρθαν παίκτες που έκαναν πολύ καλές σεζόν πρόσφατα. Έχω όμως δύο ερωτηματικά. Το πρώτο αφορά τον Κάτας, που δεν έδειξε στην πρώτη του απόπειρα ότι μπορεί να σταθεί άνετα στο υψηλότερο επίπεδο. Μπορεί φυσικά να μας διαψεύσει με μεγαλύτερο μπάτζετ στα χέρια του. Το δεύτερο αφορά τις επιλογές. Δε φτάνει μερικές φορές να παίρνεις ονόματα, ειδικά αν οι παίκτες που επιλέγεις έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά στα υπέρ και στα κατά. Κάτι τέτοιο πιστεύω πως έγινε με Μπολντγουιν και Λορέντζο, αλλά και με Νίμπο και Πόιθρες. Παρά το θόρυβο που προκάλεσε λοιπόν, δε θα μου κάνει εντύπωση αν μείνει εκτός οκτάδας… οριακά!


Μονακό (7η, 15-13)

Σταχτοπούτα πέρυσι, αλλά κατάφερε να κάνει αισθητή την παρουσία της φτάνοντας μια ανάσα από το Final 4. Με πρωταγωνιστές τους Τζέιμς και Μπέικον έκανε την αρχή και πλέον η όρεξη όλων στο Πριγκιπάτο άνοιξε. Ο πρώτος παρέμεινε, αλλά ο δεύτερος όχι. Στο πλευρό του Τζέιμς ήρθαν οι Λοίντ, Οκόμπο και Στραζέλ να φτιάξουν μία εξαιρετική εκτελεστικά περιφέρεια, αντικαθιστώντας Βέστερμαν, Λι και Άντζουσιτς. Ο Μοερμάν με τον εξαιρετικό πέρυσι με την Ουλμ Μπλόσομγκεϊμ θα ενισχύσουν τα φόργουορντ, ενώ σημαντική ήταν η προσθήκη του Μπράουν, ο οποίος ήταν από τους καλύτερους αμυντικούς πέρυσι με την Ούνιξ.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Τζέιμς, Ουατάρα, Λόιντ, Οκόμπο, Στραζέλ

Φόργουορντ: Μοερμάν, Μπράουν, Μακουντού,  Ντιαλό, Μπλόσομγκεϊμ

Σέντερ: Χολ, Μοτεγιούνας

Εκτίμηση: Πολύ δυνατές προσθήκες στα γκαρντ, αλλά και αθλητικότητα στις θέσεις των φόργουορντ. Αμυντικά στις θέσεις των ψηλών το επίπεδο είναι εξαιρετικό, ισορροπώντας ίσως το πρόβλημα στην περιφερειακή άμυνα. Πέρυσι είχε μαζί με την Εφές την καλύτερη επίθεση. Κάπως έτσι θα πορευτεί και φέτος. Έχει το ρόστερ για να παλέψει για την οκτάδα και πιστεύω πως είναι από τα φαβορί για να τα καταφέρει.


Μπάγερν Μονάχου (8η, 14-14)

Ο Τρινκιέρι έχει φτιάξει μια ομάδα που κάθε χρόνο τρυπάει το ταβάνι της. Πέρυσι ευνοήθηκε από τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων και μπήκε στην οκτάδα, παλεύοντας μάλιστα μέχρι τέλους απέναντι στην Μπαρτσελόνα. Για ακόμη μια σεζόν χάνει βασικά γρανάζια όπως ο Χίλιαρντ και ο Τόμας. Οι μεταγραφές που έγιναν είναι στοιχήματα για τη Euroleague αν και οι αριθμοί των Γουίνστον, Χάρις και Μπράνκοβιτς από την περσινή σεζόν είναι εντυπωσιακοί.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Βάιλερ-Μπαμπ, Ουόλντεν, Σίσκο, Γουίνστον, Γιαραμάζ, Τζορτζ, Ομπστ, Μπόγνκα, Καρτσένκοφ

Φόργουορντ: Βίμπεργκ, Λούσιτς,  Ζίπσερ,  Ρούμπιτ, Χάρις, Καλού

Σέντερ: Χάντερ, Γκιλέσπι, Σιλάχ, Μπράνκοβιτς

Εκτίμηση: Κάθε χρόνο υποτιμώ τη Μπάγερν και στο τέλος ο Τρινκιέρι παρουσιάζει κάτι πολύ καλό και τρυπάει το ταβάνι της ομάδας. Εντάξει, για να είμαστε και ειλικρινείς, πέρυσι μπήκε από το παράθυρο στην οκτάδα. Εκεί όμως ήταν εξαιρετική και μάλιστα με πολλές απουσίες. Κράτησε τον κορμό της και πρόσθεσε παίκτες με πολύ καλά νούμερα στην περσινή σεζόν. Θα… συνεχίσω την παράδοση και θα πω πως δεν πιστεύω ότι φέτος θα μπει στην οκτάδα. Υπάρχουν αρκετές ομάδες με παρόμοιο υλικό και ίσως λίγο καλύτερο που περιμένω να την προσπεράσουν. Θα την έβλεπα γύρω στη 12η – 14η θέση.


Μπαρτσελόνα (1η, 21-7)

Άλλη μια σεζόν για την ομάδα του Γιασικεβίτσιους που ξεκίνησε με όνειρα και τελείωσε με γκρίνια. Η 1η θέση στη regular season δεν ήταν αρκετή και στα κρίσιμα παιχνίδια η Μπάρτσα δεν τα κατάφερε. Κακό κλίμα που οδήγησε στην αντικατάσταση του Καλάθη με τον Σατοράνσκι. Στα φόργουορντ το ρόστερ αναβαθμίστηκε με τους Κάλινιτς και Ντα Σίλβα να αντικαθιστούν Σμιτς και Χέιζ. Ο Τόμπεϊ με τον Βέσελι ήταν σημαντικές προσθήκες στη ρακέτα μετά την απώλεια του Ντέιβις. Το βασικό πρόβλημα όμως είναι ο τραυματισμός του Μίροτιτς που θα απουσιάσει στην έναρξη της σεζόν.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Σατοράνσκι, Χίγκινς, Λαπροβίτολα, Γιοκουμπάιτις, Κούριτς

Φόργουορντ: Μίροτιτς, Ντα Σίλβα, Κάλινιτς, Αμπρίνες, Μαρτίνες, Παουλί

Σέντερ: Τόμπεϊ, Βέσελι, Σανλί

Εκτίμηση: Η Μπαρτσελόνα του Γιασικεβίτσιους είναι κάτι που δύσκολα περιγράφεται. Σίγουρα πρόκειται για την ομάδα με το μεγαλύτερο βάθος σε όλες τις θέσεις. Οι Καλάθης, Ντέιβις και Χέις αντικαταστάθηκαν με Βέσελι, Σατοράνσκι και Κάλινιτς. Άλλη φιλοσοφία, ίσως συνολικά να μπορούμε να μιλήσουμε και για αναβάθμιση. Μεγάλο αγκάθι ο τραυματισμός του Μίροτιτς που θα χάσει την έναρξη της σεζόν, ή μήπως θα την βοηθήσει λίγο; Τελευταία ευκαιρία του Σάρας και ίσως αυτό το «πρέπει» να γυρνάει μπούμερανγκ. Ο χρόνος θα είναι σύμμαχος της Μπάρτσα που περιμένω να έχει καλύτερη εικόνα από πέρυσι. Στην κανονική διάρκεια πιστεύω πως εύκολα ή δύσκολα θα πάρει το πλεονέκτημα.


Μπασκόνια (9η, 12-16)

Άλλη μια ομάδα που άλλαξε προπονητή στη φετινή σεζόν. Η Μπασκόνια έδωσε τα κλειδιά στον Πεναρόγια, ο οποίος δεν επέλεξε πρωτοκλασάτους παίκτες, αλλά παίκτες που προέρχονται από γεμάτη σεζόν με καλά στατιστικά. Ο Εσθονός Κότσαρ έδειξε και στο πρόσφατο Eurobasket τι μπορεί να κάνει για να ενισχύσει τη ρακέτα των Ισπανών. Παρελθόν αποτελούν σημαντικά γρανάζια της περσινής σεζόν όπως ο Μπόλντγουιν, ο Γκρέιντζερ, ο Φοντέκιο και ο Πίτερς.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Χάουαρντ, Τόμπσον, Κούρουκς, Μαρίνκοβιτς

Φόργουορντ: Ντίεθ, Γκεντράιτις, Χομς, Σεντεκέρσκις, Ραϊέστε, Κοστέλο

Σέντερ: Κότσαρ, Ένοχ

Εκτίμηση: Άλλη μια ομάδα που πήγε σε παίκτες στοιχήματα. Δεν αντικατέστησε τα μεγάλα ονόματα που έφυγαν με παίκτες αντίστοιχου βεληνεκούς. Πιστεύω πως θα είναι ένα σκαλοπάτι πιο κάτω από πέρυσι. Σε καμία περίπτωση δεν ανήκει στο γκρουπ των ομάδων που βλέπω για οκτάδα. Αντίθετα υπολογίζω πως θα είναι πολύ κοντά στον πάτο της βαθμολογίας. 


Ολυμπιακός (2η, 19-9)

Εξαιρετική σεζόν για τους «ερυθρόλευκους» η περσινή. Επέστρεψαν στο Final 4, αλλά και στο θρόνο του πρωταθλητή Ελλάδας. Για ακόμη μια σεζόν, ο Μπαρτζώκας κινήθηκε «λακωνικά» στο μεταγραφικό παζάρι, δίνοντας έμφαση εκεί που πονούσε το ρόστερ, στη ρακέτα. Οι Μπλάκ, Μπολομπόι και Πίτερς ήρθαν να αντικαταστήσουν Χασάν και Ζαν Σαρλς, αναβαθμίζοντας τη γραμμή των ψηλών. Ο Ντόρσεϊ έφυγε και στη θέση του ήρθε ο Κάνααν. Πρώτη σεζόν χωρίς τον Πρίντεζη στο ρόστερ, κάτι όμως που αγωνιστικά δε θα φέρει αλλαγές. Στα χαρτιά οι πρωταθλητές είναι βελτιωμένοι, μένει να το δούμε και στο παρκέ.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Σλούκας, Γουόκαπ, Λούντζης, Λαρεντζάκης, Πάπας, Κάναν, Μουόσα

Φόργουορντ: Βεζένκοφ, Πίτερς, Παπανικολάου, Οικονομόπουλος, ΜακΚίσικ, Μπολομπόι

Σέντερ: Φαλ, Μπλακ

Εκτίμηση: Όταν μια ομάδα έχει μικρές αλλαγές από τη μια σεζόν στην άλλη, τότε ξεκινάει ένα βήμα πιο μπροστά από τις υπόλοιπες. Προσεκτικές προσθήκες σε θέσεις που ήταν αναγκαίο. Αναβάθμιση στους ψηλούς και αντικατάσταση του Ντόρσεϊ με έναν πιο σταθερό, κατά τη γνώμη μου, σκόρερ. Το μόνο «κακό» είναι ότι πέρυσι ο πήχης μπήκε ψηλά. Η δεύτερη θέση στην περσινή regular season μοιάζει δύσκολη. Η οκτάδα είναι πολύ εφικτός στόχος. Ίσως το πιο ρεαλιστικό σενάριο να είναι στο όριο του πλεονεκτήματος – μειονεκτήματος έδρας με μικρή κλίση προς τα δεξιά.


Παναθηναϊκός (13η, 9-19)

Καλοκαίρι αλλαγής στον Παναθηναϊκό. Επιστροφή του Γιαννακόπουλου στα δρώμενα και ριζική ανανέωση στο ρόστερ. Τα κλειδιά δόθηκαν στο Ράντονιτς ο οποίος επέλεξε να μην πάει σε παίκτες – στοιχήματα. Ο Λι είχε κλείσει από νωρίς. Μαζί με τον Γουόλτερς θα συνθέσουν ένα δίδυμο πόιντ γκαρντ στον Παναθηναϊκό, που έλειπε τα τελευταία χρόνια. Τα αδέρφια Καλαϊτζάκη ήρθαν να ενισχύσουν το ελληνικό στοιχείο, ενώ ο Άντριους ήρθε σαν αντικαταστάτης του Μέικον, εξαργυρώνοντας την περσινή εξαιρετική σεζόν στη Μπούρσασπορ. Αναμφίβολα η μεγάλη μεταγραφή ήταν αυτή του Γκριγκόνις, ο οποίος έκανε εξαιρετικό Eurobasket. Άλλος ένα πρωταγωνιστής του πρόσφατου τουρνουά εντάχθηκε πρόσφατα στους «πράσινους», ο Πονίτκα. Όσο για τη ρακέτα, θωρακίστηκε με δύο έμπειρους παίκτες, τον Ντέρικ Ουίλιαμς και τον Γκουντάιτις ο οποίος θα συνθέσει ένα δυνατό δίδυμο στη θέση «5» με τον Παπαγιάννη. Αποχώρησαν παίκτες – κεφάλαια για τους «πράσινους» όπως ο Παπαπέτρου και ο Νέντοβιτς, αλλά ταυτόχρονα έγινε και ξεσκαρτάρισμα στις θέσεις των ξένων.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Αβδάλας, Μποχωρίδης, Γουόλτερς, Άντριους, Γκριγκόνις, Λι

Φόργουορντ: Χουγκάζ, Μαντζούκας, Γουίλιαμς, Π. Καλαϊτζάκης, Γ. Καλαϊτζάκης, Σαμοντούροφ, Πονίτκα

Σέντερ: Παπαγιάννης, Γκουντάιτις

Εκτίμηση: Ο Παναθηναϊκός άλλαξε και επιτέλους έκανε αυτό που έπρεπε τόσα χρόνια. Το ταμείο θα δείξει αν τα πρόσωπα ήταν τα σωστά, όμως η επιλογή να πάρει άσο, να αποκτήσει βάθος στη δημιουργία με τον Λι, αλλά και με παίκτες όπως ο Γκριγκόνις και ο Πονίτκα που θα συνεισφέρουν σε αυτή από άλλες θέσεις και η προσθήκη ενός καλού backup του Παπαγιάννη ήταν ορθολογική. Έχασε σημαντικά γρανάζια, αλλά το πρόσημο είναι θετικό. Έχει έναν προπονητή που θα φτιάξει μια ομάδα που θα χάνει δύσκολα. Υπάρχει ανοικτό παράθυρο για περαιτέρω ενίσχυση. Μόνο καλύτερα μπορεί να πάει από πέρυσι. Σύμμαχος ο χρόνος. Θα είναι στις ομάδες που θα παίξουν στις θέσεις λίγο κάτω από την οκτάδα, αλλά δε θα μου κάνει εντύπωση αν καταφέρει τελικά να μπει σε αυτή.


Παρτιζάν (Wild card)

Επιστροφή για την Παρτιζάν, αλλά και για τον Ομπράντοβιτς στη Euroleague. Μπορεί πέρυσι η σεζόν να μην περιλάμβανε επιτυχίες, όμως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μεταβατική. Ο Σέρβος κράτησε τον κορμό του και τον θωράκισε με την εμπειρία των Παπαπέτρου και Νάναλι, ενώ η περιφέρεια ενισχύθηκε με τους Έξουμ και Άντζουσιτς.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Γκλας, Αβράμοβιτς, Μαντάρ, Άντζουσιτς, Εξούμ, Πάντερ

Φόργουορντ: Νάναλι, Τριφούνοβιτς, Παπαπέτρου, Βούκσεβιτς, Σμαϊλαγκιτς

Σέντερ: ΛεΝτέι, Κοπρίβτσα, Λεζόρ

Εκτίμηση: Το όνομα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποτελεί εγγύηση. Ο Σέρβος μπορεί να βγάλει το καλύτερο από κάθε παίκτη που έχει το ρόστερ του και αυτή είναι η δύναμη της Παρτιζάν. Δε θα κρύψω πως τα ονόματα στην παραπάνω λίστα δε δείχνουν να φτάνουν για την οκτάδα. Υπάρχει εμπειρία, υπάρχει ταλέντο, αλλά όχι για play offs. Θα το παλέψει, θα είναι κοντά, αλλά πιστεύω πως οριακά θα μείνει εκτός.


Ρεάλ Μαδρίτης (4η, 18-10)

Σε μια χρονιά με αμφισβήτηση, τραυματισμούς και κακές επιλογές σε κάποιες θέσεις, κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα και να φτάσει στον τελικό της Euroleague. Στο τέλος της σεζόν, τα ηνία ανέλαβε ο Ματέο λόγω του προβλήματος υγείας του Λάσο. Η έκπληξη ήρθε όταν ανακοινώθηκε και η λύση της συνεργασίας με τον τελευταίο. Στα μεταγραφικά, είχαμε την επιστροφή του Σέρχι και την ενίσχυση με τον εξαιρετικό πέρυσι Μούσα. Στη Μαδρίτη θα βρεθεί τελικά και ο Χεζόνια παρά τα όσα ακούστηκαν όλο το καλοκαίρι. Ο Ερτέλ δεν έπεισε και είδε την έξοδο μαζί με τους Τέιλορ και Τόμπκινς.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Γκος, Κοζέρ, Ροντρίγκες, Αλοθέν, Αμπάλδε, Ρούντι Φερνάντες, Γιουλ

Φόργουορντ: Μούσα, Χεζόνια,  Χάνγκα, Γιαμπουζέλε, Ράντολφ, Ντεκ, Κορνελί

Σέντερ: Ταβάρες, Πουαριέ

Εκτίμηση: Πέρυσι με εξέπληξε. Είναι μια γερασμένη ομάδα που όμως έχει μέταλλο. Φέτος έριξε το μέσο όρο ηλικίας. Στα γκαρντ περίμενα κάτι πιο δυνατό. Δεν ξέρω αν θα το κάνει στις… καθυστερήσεις. Από το «3» και πάνω είναι ίσως η πιο δυνατή ομάδα στη Euroleague. Υπάρχουν πολλοί combo παίκτες, που σημαίνει ότι θα είναι δυνατή σε ψηλά και χαμηλά σχήματα. Μοναδικό ερωτηματικό είναι η απουσία του Λάσο. Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο θα παλέψει για το πλεονέκτημα και λέω να μην την κοντράρω φέτος.


Φενέρμπαχτσε (12η, 10-18)

Κάτι καλό πάει να γίνει στην Κωνσταντινούπολη, αφού η Φενέρ ήταν υπερβολικά δραστήρια αυτό το καλοκαίρι με αρκετά μεγάλα ονόματα να εντάσσονται στο ρόστερ. Η αρχή έγινε από τον πάγκο της ομάδας, με τον Ιτούδη να αναλαμβάνει τα ηνία. Παρελθόν αποτελούν σημαντικά γρανάζια της περσινής (και όχι μόνο) σεζόν όπως ο Βέσελι, ο Ντε Κολό, ο Χένρι, ο Πολονάρα και ο Μπαρτέλ. Τα γκαρντ ενισχύθηκαν με τους Ουίλμπεκιν και Καλάθη και η ρακέτα με τους Μότλεϊ, Τζέκιρι και φυσικά τον ΝΒΑερ Μπιέλιτσα.

Αφιέρωμα Euroleague 2022-23: Οι 18 μονομάχοι

Γκαρντ: Γουίλμπεκιν, Καλάθης, Έντουαρντς, Γκούντουριτς, Μαχμούτογλου, Χέιζερ, Ακπινάρ

Φόργουορντ: Χέιζ, Πιερ, Μπιέλιτσα, Μπίρσεν, Μπιμπέροβιτς

Σέντερ: Γκεγίκ, Μπούκερ, Τζέκιρι, Μότλεϊ

Εκτίμηση: Last but not least που λέμε στο χωριό μου η Φενέρ. Το όνομα του Ιτούδη φέρνει αισιοδοξία στο στρατόπεδο των Τούρκων. Έγιναν σπουδαίες μεταγραφές, όπως ο Μπιέλιτσα, ο Καλάθης και ο Γουίλμπεκιν. Στόχος είναι το Final 4 και οι βάσεις μπορούν να μπουν από την regular season. Πιστεύω πως η Φενέρ μπορεί να παλέψει για το πλεονέκτημα και γιατί όχι να το πάρει κιόλας.


ΥΓ. Ίσως έχουμε και κινήσεις της τελευταίας στιγμής σε κάποιες ομάδες. Τρέχουν ήδη μακροχρόνιες προτάσεις και ενδεχομένως να έχουμε κι άλλες.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις