Μάικλ Όουεν: Μια χαμένη ευκαιρία και ένα μεγάλο… Αν!

Μάικλ Όουεν

Με τον τελικό Λίβερπουλ - Ρεάλ πρόσφατο, ένα όνομα που συνδέθηκε με τις δύο ομάδες έκανε χαμό στο Μουντιάλ του 98'. Το όνομά του Μάικλ Όουεν.

Πολλοί δεν έχουν προλάβει τον Μάικλ Όουεν, τον δαιμόνιο φορ των Λίβερπουλ, Ρεάλ, Νιούκασλ, Γιουνάιτεντ και Στόουκ. Ο τρομερός Άγγλος παραμένει στην ιστορία του ποδοσφαίρου σαν ένα τεράστιο What if, σύμφωνα με αυτά που μας έδειξε στα καλά του χρόνια. Ξεκίνησε τη καριέρα του στη Λίβερπουλ με την οποία κατάφερε πολλά και συνδέθηκε μαζί της, αφού πραγματοποίησε τρομερές σεζόν. Το what if δημιουργήθηκε, καθώς ο Μάικλ Όουεν ήταν απίστευτα επιρρεπής σε τραυματισμούς. Αποτέλεσμα αυτού, ουσιαστικά στα 25 του ο Άγγλος διεθνής αποτελούσε σκιά του εαυτού του. Aν και προς τιμήν του άντεξε μέχρι τα 33 του σε υψηλό επίπεδο. Όπως θα πει πολύ αργότερα ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, “εάν δεν τον έκαιγε ποδοσφαιρικά σε τόσο μικρή ηλικία η Λίβερπουλ, ίσως βλέπαμε έναν από τους κορυφαίους φορ της ιστορίας”.

Novibet – με 0% γκανιότα** και το στοίχημά σου αξίζει περισσότερα!

Αρκετά με την εισαγωγή, αλλά χρειάζεται ολίγον για αυτούς που δεν είναι μυημένοι. Περνάμε στο ρεζουμέ και ουσιαστικά το σπινθήρα που έδειξε ότι ο Μάικλ Όουεν συγκαταλέγονταν στους κορυφαίους παίχτες της γενιάς του. Μετά το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ σε ηλικία 17 χρονών, η κλήση του στην εθνική ομάδα για το μουντιάλ του 98′, θεωρούταν λίγο πολύ δεδομένη. Mετά την εξαιρετική του παρθενική σεζόν. Η Αγγλία έμπαινε σε ακόμη ένα μουντιάλ με την αυτοπεποίθηση για κάτι πολύ καλό. Αφού το ρόστερ της και τότε ήταν εξαιρετικό, με μπροστάρηδες τους Μπέκαμ, Σκόουλς, Σίρερ και Γκάρι Νέβιλ.

Στον όμιλο ξεκίνησε με αντίπαλο την Τυνησία και πήρε την άνετη νίκη με 2-0, με τον Όουεν να αγωνίζεται στο τελευταίο πεντάλεπτο. Στο δεύτερο παιχνίδι με αντίπαλο τη Ρουμανία τα πράγματα έδειχναν σκούρα. Οι Άγγλοι ήταν πίσω στο σκορ, στο δεύτερο ημίχρονο, μέχρι την είσοδο του… Μιχαλάκη στο 72′. Απέναντι στους κουρασμένους Ρουμάνους αμυντικούς, έκανε όργια και ήταν αυτός που ισοφάρισε, αν και η χαρά του δε κράτησε, με τους Ρουμάνους να παίρνουν εν τέλει τη νίκη με 2-1.

Στο τελευταίο ματς ο τεχνικός Γκλεν Χόντλ δεν γινόταν να τον αφήσει στο πάγκο. Απέναντι στη Κολομβία ήταν επίσης εξαιρετικός, αλλά δεν σημείωσε κάποιο γκολ. Με την Αγγλία να παίρνει τη νίκη και εν τέλει τη πρόκριση με γκολ των Άντερτον και Μπέκαμ. Στη φάση των «16» οι Άγγλοι αντιμετώπισαν τους μισητούς Αργεντίνους, οι οποίοι είχαν προκριθεί ως πρώτοι και χωρίς να δεχτούν τέρμα. Όλα προμήνυαν ένα τρομερό παιχνίδι,  όπως και συνέβη.

Στο 10° λεπτό το παιχνίδι ήταν ήδη 1-1 με δύο πέναλτι από τους Μπατιστούτα και Σίρερ. Μέχρι το 16° λεπτό και το γκολ που έμελλε να γράψει μια χρυσή σελίδα στην ιστορία για τον Μάικλ Όουεν. Παίρνοντας τη μπάλα λίγο πιο μπροστά από τη σέντρα, έκανε ένα απίθανο σλάλομ και σκόραρε ένα πανέμορφο γκολ, με τον τότε «βράχο» Αγιάλα (θεωρούταν ως ένας από τους κορυφαίους στόπερ εκείνη τη περίοδο), να μοιάζει ως παλαίμαχος.

Εν τέλει η χαρά δε κράτησε πολύ, αφού ο Ζανέτι ισοφάρισε και τελικά το παιχνίδι οδηγήθηκε στη ρώσικη ρουλέτα των πέναλτι, με το τελικό 2-2 να στέλνει το ματς εν τέλει στα πέναλτι με τους Αργεντίνους να είναι πιο ψύχραιμοι και να παίρνουν τη πρόκριση.

Η πρόκριση για τους Άγγλους είχε χαθεί ακόμη μια φορά και η ιστορία θα έγραφε για ακόμη μια φουρνιά που δεν στάθηκε αντάξια των προσδοκιών. Πάντως το εν λόγω μουντιάλ αποτέλεσε το έναυσμα για μια τρομερή πενταετία για τον Όουεν στους «ρεντς». Μερικά από τα επιτεύγματα του τρομερού Άγγλου για να φανταστούμε τι μπορεί να είχε συμβεί, αν δεν έφευγε από τη Λίβερπουλ, ή αν συνέχιζε υγιής τη καριέρα του.

  • Χρυσή Μπάλα : 2001
  • World Soccer περιοδικό παίκτης της χρονιάς : 2001
  • Ομάδα ESM της Χρονιάς : 2000–01
  • Onze d’Argent : 2001
  • Αθλητική προσωπικότητα του BBC της Χρονιάς : 1998
  • Παίκτης της σεζόν του Αγγλικού πρωταθλήματος : 1997–98
  • Νέος παίκτης της χρονιάς PFA : 1997–98
  • Βραβείο Καλύτερου Νέου Παίκτη Παγκόσμιου Κυπέλλου : Γαλλία 1998
  • Βραβείο Αγγλικού πρωταθλήματος καλύτερη ομάδα της δεκαετίας
  • FIFA 100
  • Golden Foot : 2017, ως ποδοσφαιρικός θρύλος
  • Αγγλικό Hall of Fame : 2014
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις