Μειώθηκαν οι παίκτες τυχερών παιγνίων με προβληματική συμπεριφορά

Προσλήψεις ενόψει στην ΕΕΕΠ

Πιο συνετά φαίνεται ότι παίζουν πλέον οι παίκτες τυχερά παιγνίδια, καθώς το ποσοστό φτάνει το 0,9%, ενώ το 2020 ήταν υπερδιπλάσιο και έφτανε το 2,7%.

Σύμφωνα με έρευνα που υλοποίησε η Kapa Research για λογαριασμό της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων οι παίκτες δίχως προβληματική συμπεριφορά το 2022 έφτασαν το 89,9% όταν το 2020 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν στο 86,7%.

Μειώθηκαν οι παίκτες τυχερών παιγνίων με προβληματική συμπεριφορά

Εδώ παρατηρείται ότι παρά το γεγονός της σημαντικής αύξησης της αγοράς παιγνίων τόσο των διαδικτυακών όσο και των επίγειων υπάρχει ταυτόχρονα και αύξηση των παικτών δίχως προβληματική συμπεριφορά.

Χαμηλότερο από το 2020 είναι και το ποσοστό των παικτών χαμηλού κινδύνου που διαμορφώθηκε στο 6% από 7,8% το 2020. Αντίστοιχα οι παίκτες μετρίου κινδύνου έφτασαν το 3,2% στην πιο πρόσφατη μελέτη από 4,2% το 2020.

Μειώθηκαν οι παίκτες τυχερών παιγνίων με προβληματική συμπεριφορά

Οι γυναίκες σε ποσοστό 92,1% είναι παίκτες δίχως προβληματική συμπεριφορά ενώ οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς και το ποσοστό αυτό πέφτει στο 82%.

Μειώθηκαν οι παίκτες τυχερών παιγνίων με προβληματική συμπεριφορά

Για το λόγο αυτό το 1,9% των παικτών με προβληματική συμπεριφορά είναι άνδρες και μόλις το 0,4% γυναίκες.

Τέλος φαίνεται ότι τόσο η εξάρτηση από το κάπνισμα όσο και η εξάρτηση από το αλκοόλ παίζουν σημαντικό ρόλο για τους παίκτες με προβληματική συμπεριφορά όπως επίσης και η συχνότητα εξάσκησης η συμμετοχής σε αθλητικές δραστηριότητες.

Μειώθηκαν οι παίκτες τυχερών παιγνίων με προβληματική συμπεριφορά

Για τον προσδιορισμό του κινδύνου προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παίγνια χρησιμοποιήθηκε ο δείκτης Problem Gambling Severity Index (PGSI).

Ο δείκτης κινδύνου προβληματικής ενασχόλησης με τα τυχερά παίγνια (Problem Gambling Severity Index – PGSI) προκύπτει από τις απαντήσεις σε μια σειρά ερωτήσεων για εμπειρίες και γεγονότα που τυχόν προέκυψαν στον ερωτώμενο το τελευταίο έτος, ως αποτέλεσμα της ενασχόλησης με τα τυχερά
παιχνίδια.

Η συχνότητα εμφάνισης κάθε γεγονότος ή εμπειρίας καταγράφεται σε αριθμητική κλίμακα από το 0 έως το 3, όπου η απάντηση «ποτέ» καταγράφεται ως 0, «κάποιες φορές» ως 1, «αρκετές φορές» ως 2 και «σχεδόν πάντα» ως 3.

Μειώθηκαν οι παίκτες τυχερών παιγνίων με προβληματική συμπεριφορά

Ο συνδυασμός απαντήσεων συνθέτει τον δείκτη κινδύνου βάσει του αθροίσματος που προκύπτει από τις εξής 9 ερωτήσεις:

Τους τελευταίους 12 μήνες σας έχει τύχει…

  1. Να δανειστείτε χρήματα ή να πουλήσετε κάτι ώστε να πάρετε χρήματα για να μπορείτε να παίξετε στοιχηματίσετε
  2. Να προκαλέσει η ενασχόληση σας με τα τυχερά παιχνίδια οικονομικά προβλήματα για εσάς ή το νοικοκυριό σας
  3. Να σας προκαλέσουν τα τυχερά παιχνίδια προβλήματα υγείας συμπεριλαμβάνοντας το άγχος και άλλες έντονες ανησυχίες
  4. Να σας επικρίνουν άλλα άτομα για το γεγονός ότι σχηματίζεται παίζετε τυχερά παιχνίδια ή να σας πουν ότι έχετε πρόβλημα με τα τυχερά παιχνίδια ανεξάρτητα από το αν συμφωνούσατε ή όχι
  5. Να παίξετε στοιχηματίσετε περισσότερα χρήματα από όσο θα άντεχα τε οικονομικά αν χάνατε
  6. Να αισθανθείτε ότι ίσως έχετε πρόβλημα με τα τυχερά παιχνίδια
  7. Να χρειαστεί να παίξετε στοιχηματίσετε ολοένα και μεγαλύτερα ποσά για να καταφέρετε να νιώσετε τον ίδιο ενθουσιασμό με κάποια άλλη φορά
  8. Να αισθανθείτε ένοχος ένοχη για τον τρόπο που παίζεται στοιχηματίζετε η για το τι συμβαίνει όταν παίζετε στοιχηματίζετε
  9. Αφού παίξατε στοιχηματίσετε να επανέλθετε άλλη μέρα για να προσπαθήσετε να κερδίσετε πίσω τα χρήματα που χάσατε
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις