Τους πήραν παραμάζωμα

Τους πήραν παραμάζωμα

Την πιο συναρπαστική ημέρα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του Σνούκερ του 2020 ζήσαμε χθες, Δευτέρα 10 Αυγούστου, παρότι σε κάθε έναν από τους τέσσερις προημιτελικούς υπάρχει παίκτης που, απρόσμενα ή όχι, πήρε τον άλλον… παραμάζωμα και έχει γίνει ακλόνητο φαβορί για τη νίκη!

Ποιος θα περίμενε από τον Μαρκ Γουίλιαμς όχι να πάρει σαφές προβάδισμα επί του Ρόνι Ο’Σάλιβαν, αλλά ότι θα έπαιζε λες και ήταν… 2003, τότε που σήκωσε κάθε major τίτλο που βρέθηκε στο διάβα του; Ποιος θα φανταζόταν τόσο επιβλητική εμφάνιση σε όλους τους τομείς του παιχνιδιού από τον Μαρκ Σέλμπι, ώστε να έχει τελειώσει ουσιαστικά από χθες το ματς με τον Νιλ Ρόμπερτσον; Πολλοί περιμέναν, πάλι, ότι ο Κάιρεν Γουίλσον θα ζόριζε όσο δεν πήγαινε τον Τζαντ Τραμπ, όμως η εικόνα του ματς και το προβάδισμα τεσσάρων frames με το οποίο έκλεισε η πρώτη ημέρα, αφήνει ελάχιστα περιθώρια ανάκαμψης στον κάτοχο του παγκόσμιου τίτλου. Για να μην πούμε για τον Άντονι Μακ Γκιλ, ο οποίος φαινόταν αποκλεισμένος από τα προημιτελικά τα πρώτα λεπτά της Δευτέρας και πριν ακόμα βραδιάσει, ήταν ο πρώτος παίκτης που φαινόταν βέβαιος για πρόκριση τους «4».

Vintage MJW

Αν και η τελευταία γεύση που έμεινε ήταν αυτή που άφησε ο Μαρκ Σέλμπι, ξεκινάμε από τον εκπληκτικό Μαρκ Γουίλιαμς, ο οποίος με μία εμφάνιση από τα παλιά, πήρε προβάδισμα 6-2 επί του Ρόνι Ο’Σάλιβαν με την ολοκλήρωση του πρώτου σκέλους, δείχνοντας για άλλη μία φορά πόσο λάθος είναι να υποτιμάται η αξία του και η προσήλωσή του στο σνούκερ.

Έχοντας ισοφαρίσει 2-2 στο τέλος του πρώτου mini session ύστερα από ένα αμφίρροπο frame, στο οποίο ο Rocket έχασε μεγάλη ευκαιρία να μπει για τα καλά στη διεκδίκησή του (έχασε εύκολη κόκκινη που πολύ κοντά στην πάνω δεξιά τσέπη), ο Ουαλός έκανε απίθανα πράγματα μετά τη διακοπή. Χάρη στο γνωστό, πανέξυπνο τακτικό παιχνίδι του και την ικανότητά του να βρίσκει λύσεις βάζοντας απίθανες μακρινές μπάλες, τιμώρησε τα λάθη του Ο’Σάλιβαν προηγούμενος με 5-2 και στο τελευταίο frame του σκέλους έκανε ένα εξωγήινο break 130 πόντων, το οποίο αξίζει να αναζητήσετε και να παρακολουθήσετε όσοι το έχετε χάσει.

Οδεύει προς τον κουβά, λοιπόν, η εν γνώσει μας ριψοκίνδυνη εκτίμηση για νίκη Ρόνι με χάντικαπ -5,5 frames, αν και φυσικά το ματς δεν έχει φτάσει ακόμα στη μέση και το ενδεχόμενο ανατροπής είναι κάτι παραπάνω από πιθανό. Απλούστατα, όμως, ο Ο’Σάλιβαν πρέπει να περιορίσει τα λάθη, διότι ο Γουίλιαμς απέδειξε ότι ζει για μία νίκη εναντίον του στο Crucible και έχει δουλέψει σοβαρά για να τη διεκδικήσει. Χθες, μάλιστα, έφαγε και πιο υγιεινά: κινέζικο και όχι κεμπάπ, για να είναι σε φόρμα.

Το δεύτερο σκέλος αρχίζει στις 16:30 και σχεδόν με το που θα τελειώσει, θα ακολουθήσει και το τρίτο, στις 21:00.

Ο Σέλμπι που μας είχε λείψει

Ο Μαρκ Σέλμπι είχε προειδοποιήσει – και το είχαμε επισημάνει – με το υπέροχο century break στο decider του προηγούμενου αγώνα του με τον τον Νοπόν Σαενγκχάμ, ότι στο φετινό Παγκόσμιο μπορεί να κάνει πράγματα από αυτά που μας είχε συνηθίσει τα προηγούμενα χρόνια. Και ο Νιλ Ρόμπερτσον το ένιωσε για τα καλά: Το 5-0 με το οποίο προηγήθηκε ο Άγγλος, κυριαρχώντας σε τακτική και επίθεση, έφερε από νωρίς σε δύσκολη θέση τον αντίπαλό του, ο οποίος πιθανόν να επηρεάστηκε περισσότερο απ’ όσο έπρεπε ψυχολογικά από τις άτυχες στιγμές που είχε στο πρώτο frame – που διήρκεσε σχεδόν μία ώρα. Ο Σέλμπι σημείωσε στη συνέχεια τέσσερα break άνω των 60 πόντων και παρότι ο Ρόμπερτσον αντέδρασε υποδειγματικά, κατακτώντας και τα τρία τελευταία frame του σκέλους (κλέβοντας ουσιαστικά τα δύο τελευταία με φανταστικά «καθαρίσματα»), το δεύτερο μέρος του ματς είχε εφιαλτική εξέλιξη για τον ίδιο.

Ο Σέλμπι δεν πτοήθηκε από το «μάζεμα» της διαφοράς και ο Αυστραλός δεν μπόρεσε να ξεφύγει από την παγίδα ενός frame με πολλή τακτική, στην οποία υπερτερεί ξεκάθαρα ο αντίπαλός του. Από τη στιγμή που ο 37χρονος Άγγλος βγήκε νικητής από τη μάχη κι έκανε το 6-3, οι πιθανότητες να διατηρήσει το προβάδισμα ήταν με το μέρος του. Το break 92 πόντων για το 7-3 παγίωσε στη συνέχεια αυτήν τη διαφορά ασφαλείας, φτάνοντας στο φινάλε με ένα εξαιρετικό 76άρι, με ευκαιρία που δημιούργησε ο ίδιος, να κλείσει το δεύτερο σκέλος προηγούμενος με 11-5!

Συνοψίζοντας, είδαμε έναν Σέλμπι που μας είχε λείψει (τουλάχιστον εμάς που εκτιμάμε το παιχνίδι του). Έπαιξε με αυτοπεποίθηση, επιτίθετο όταν παρουσιάζονταν «μισοευκαιρίες» και συχνά έβρισκε στόχο, ήταν αποδοτικός στο σκοράρισμα και με λίγη προσοχή παραπάνω δεν θα είχε χάσει και τα μισά frame απ’ όσα έχασε. Ο Ρόμπερτσον παγιδεύτηκε εν πολλοίς μόνος του σε ένα μακρόσυρτο τακτικό παιχνίδι στο ξεκίνημα, επειδή δεν βρίσκεται στη φόρμα που είχε τον χειμώνα ώστε να πετυχαίνει με ευκολία μεγάλα break και να κερδίζει frame με μία επίσκεψη. Το 15ο frame, όπου έβγαλε μία σειρά από εκπληκτικά τακτικά χτυπήματα ενώ αναζητούσε ένα σνούκερ για να ισοφαρίσει, αλλά είδε τον Σέλμπι να αποφεύγει το φάουλ με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, ήταν πιθανότατα το τελειωτικό χτύπημα στην προσπάθειά του.

Το τελευταίο σκέλος του ματς αρχίζει στις 12:00.

Γουίλσον… ο τιμωρός

Η «Κατάρα του Crucible» αιωρείται πάνω από το κεφάλι του Τζαντ Τραμπ από χθες το βράδυ, μια και ο Κάιρεν Γουίλσον έχει πάρει προβάδισμα με 10-6 και βάσει της εικόνας που είχε το ματς στα δύο πρώτα σκέλη του, δύσκολα θα επιτρέψει στον κάτοχο του τίτλου να πετύχει την ανατροπή.

Ο Τραμπ εμφανίστηκε αρκετά βελτιωμένος στο breakbuilding, όμως εξίσου αποτελεσματικός ήταν και ο Γουίλσον, ο οποίος πήρε προβάδισμα από το πέμπτο frame και έκτοτε δεν το έχασε ποτέ. Λίγο με τη βοήθεια της τύχης, λίγο με τη συνέπειά του σε άμυνα και επίθεση, έκλεισε το πρώτο σκέλος προηγούμενος με 5-3 και στο δεύτερο βρήκε τον τρόπο όχι μόνο να το διατηρήσει, αλλά και να το αυξήσει στο τέλος της βραδιάς.

Κομβικό για την έκβαση της αναμέτρησης μπορεί να αποδειχθεί το 12ο frame, όπου ο Γουίλσον έχασε τη frame ball ροζ, αλλά ο Τραμπ απέτυχε να τη βάλει κι εκείνος από εύκολη θέση, χάνοντας «χρυσή» ευκαιρία για το 6-6 που θα άλλαζε τις ψυχολογικές (και όχι) μόνο ισορροπίες στο ματς.

Το τρίτο και καθοριστικό σκέλος αρχίζει σήμερα στις 16:30 και μόνο αν ο Τραμπ κερδίσε επτά συνεχόμενα frame για να νικήσει 13-10, θα «περάσει» η στοιχηματική μας πρόβλεψη για νίκη του με χάντικαπ -2,5. Όσοι θέλετε να ρεφάρετε, αν τελικά η πρόταση χαθεί οριστικά, ακολουθήστε το ένστικτο.

Ακούραστος ο ΜακΓκιλ

Ο Άντονι ΜακΓκιλ διέψευσε τη λογική, μια και όχι μόνο δεν παρουσιάστηκε κουρασμένος στο ξεκίνημα του αγώνα του με τον Κερτ Μάφλιν, αλλά με συνετό παιχνίδι προηγήθηκε 7-1 και μοιάζει να έχει κάνει περισσότερη από τη μισή δουλειά για την πρόκριση στον ημιτελικό (όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή του αγώνα Τραμπ-Γουίλσον). Με κεκτημένη, θαρρείς, ταχύτητα από τη δραματική νίκη επί του Τζέιμι Κλαρκ στον προηγούμενο γύρο, ο Σκωτσέζος έπιασε στον ύπνο τον ξεκούραστο Μάφλιν, ο οποίος μάλλον δεν ήταν έτοιμος ψυχολογικά για έναν προημιτελικό στο Παγκόσμιο στον οποίο δινόταν απ’ όλος ως φαβορί. Οι αστοχίες του Νορβηγού που έδωσαν στον ΜακΓκιλ τη δυνατότητα να κλέψει frame που έμοιαζαν χαμένα (αποκορύφωμα μια κόκκινη στη μέση που έβαζε και αρχάριος, στο 54-0 του τελευταίου frame), διαμόρφωσαν ένα προβάδισμα που δύσκολα θα απειληθεί σήμερα, στα δύο τελευταία σκέλη του αγώνα (12:00 και 21:00).

Η πρόβλεψή μας είχε στηριχθεί στην πιθανή κούραση του Σκωτσέζου και περιορίστηκε σε προβάδισμα του Μάφλιν μόνο στο πρώτο σκέλος. Η έκβαση μοιάζει πλέον προδιαγεγραμμένη και η νίκη ΜακΓκιλ με χάντικαπ -6,5 frames (έως 13-6) στο 1.80 φαίνεται καλή επιλογή για ρεφάρισμα.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις