Η ιστορική γκέλα στο Μουντιάλ του 1950

Αγγλία - ΗΠΑ

Η ήττα σοκ για την ομάδα φαβορί του Μουντιάλ του 1950, από τους ημιεπαγγελματίες της ομάδας των ΗΠΑ.

Η Αγγλία είναι μια εξ ορισμού υπολογίσιμη δύναμη για την κατάκτηση κάθε Μουντιάλ. Έτσι, η πρώτη φορά ήταν το «παρθένο» τουρνουά της το 1950, το οποίο τελείωσε όπως τις περισσότερες φορές, οι Βρετανοί περίμεναν να έρθει σπίτι… Ταξιδεύουμε στην Βραζιλία 70 χρόνια πριν, όπου η Αγγλία, που θεωρούνταν μια από τις καλύτερες στον κόσμο εκείνη την εποχή. Εν τέλει αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων με 1 νίκη και 2 ήττες. Ένας από τους λόγους, ήταν και η ήττα σοκ από τις ΗΠΑ.

Η πρώτη ήττα ήρθε στο δεύτερο παιχνίδι των ομίλων από την εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ τότε ήταν μακρινοί συγγενείς του αθλήματος –  μια εθνική ομάδα και παίκτες που είναι ημιεπαγγελματίες και σχεδόν δεν αποτελούνται καν από Αμερικανούς! Σύσσωμος λοιπόν ο οργανισμός είναι σίγουρος ότι σε αυτό το παιχνίδι θα υποστούν βαριά ήττα. Αυτό καθώς πέρα από την έλλειψη του επαγγελματισμού, η εθνική ομάδα των ΗΠΑ δεν πραγματοποίησε ουσιαστικά προετοιμασία για το εν λόγω τουρνουά. Συνεπώς η νίκη επί της Αγγλίας στην πρεμιέρα 0 του θρυλικού Μπέλο Οριζόντε ήταν μια από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία της διοργάνωσης.

Οι Αμερικανοί είχαν κανονικές δουλειές

Οι ΗΠΑ προέρχονταν από μία 3η θέση στο εναρκτήριο Παγκόσμιο Κύπελλο, ωστόσο είχαν μόλις μία νίκη σε τέσσερις αγώνες στα προκριματικά του 1950 και είχαν ηττηθεί στα τελευταία επτά παιχνίδια που είχαν δώσει με συνολικό σκορ 2-45. Σε αυτά περιλαμβάνονταν συντριβές από Ιταλία (1-7), Νορβηγία (0-11) και Βόρεια Ιρλανδία (0-5).

Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιζε ότι τα μέλη της ομάδας ήταν ημιεπαγγελματίες και είχαν ανάγκη τις  πρωινές δουλειές τους για να βιοποριστούν. Ο μέσος Γουόλτερ Μπαρ ήταν καθηγητής γυμνασίου, ο τερματοφύλακας Φρανκ Μπόργκι ήταν οδηγός νεκροφόρας σε γραφείο τελετών του θείου του, ο ακραίος μπακ Χάρι Κίου ήταν ταχυδρόμος, ο στόπερ Τσάρλι Κολόμπο ήταν υπάλληλος γραφείου, ο δεξιός εξτρέμ Φρανκ Γουάλας ήταν οδηγός φορτηγού με αλκοόλ, ενώ υπήρχαν και άλλα επαγγέλματα, όπως λατζέρηδες κλπ. Ένας διεθνής Αμερικανός, ο Μπεν Μακλάφλιν, αποσύρθηκε από την αποστολή επειδή δεν κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια από την εργασία του για τις ημέρες που έπρεπε να βρίσκεται στη Βραζιλία.

Επιπροσθέτως, η προετοιμασία της ομάδας για τη διοργάνωση πραγματοποιήθηκε μετ’ εμποδίων. Μόλις δύο φορές οι παίκτες κατάφεραν να βρεθούν όλοι μαζί και αυτές ήταν για δύο φιλικά. Το πρώτο κόντρα σε μία τουρκική ομάδα που έκανε περιοδεία στις ΗΠΑ το καλοκαίρι και το δεύτερο, μία ημέρα πριν αναχωρήσουν για Βραζιλία, κόντρα στην εθνική Αγγλίας που έκανε περιοδεία στον Καναδά!

«Σφυροκόπημα» και τυχερό γκολ κόντρα στη ροή

Την 29η Ιουνίου, με κοινό λίγο πάνω από 10.000 θεατές στο Μπέλο Οριζόντε, οι Αμερικανοί παρατάχθηκαν ως «πρόβατα επί σφαγή», σύμφωνα με τον προπονητή τους, ενώ η αγγλική «Daily Express» υποστήριζε ότι «θα ήταν δίκαιο να δοθεί στις ΗΠΑ προβάδισμα τριών γκολ».

Η επιβεβαίωση ήρθε στα πρώτα 90 δευτερόλεπτα του αγώνα, όταν ο Ρόι Μπέντλεϊ άρχισε την ομοβροντία προς την εστία του Μπόργκι. Στο 12ο λεπτό, η Αγγλία είχε έξι σουτ, δύο εκ των οποίων στο δοκάρι, ένα πάνω από την εστία και άλλο ένα απέκρουσε εντυπωσιακά ο Μπόργκι.

Η πρώτη τελική των ΗΠΑ ήρθε στο 25ο λεπτό, με τον τερματοφύλακα της Αγγλίας, Μπερτ Γουίλιαμς, να μπλοκάρει εύκολα. Ακολούθησαν τρεις τελικές σε τρία λεπτά για τους Άγγλους, με δύο σουτ του Μόρτενσεν πάνω από τα δοκάρια και μία κεφαλιά του Φίνεϊ που έδιωξε ο Μπόργκι.

Στο 37ο λεπτό σημειώθηκε η φάση του αγώνα. Ο Μπαρ βρέθηκε έξω από τη μεγάλη περιοχή και έπιασε ένα διαγώνιο σουτ. Ο Γουίλιαμς έκανε κίνηση προς τα δεξιά για να αποκρούσει, όμως η μπάλα άλλαξε πορεία μετά από επαφή με το κεφάλι του Γκέιτζενς στο ύψος του πέναλτι και κατέληξε στα αριστερά του Άγγλου τερματοφύλακα, που δεν μπορούσε πια να αλλάξει κατεύθυνση στην κίνησή του.

Novibet – Το Cash out* όπως θα ήθελες να είναι

Οι διαμαρτυρίες δεν ήταν αρκετές

Οι Άγγλοι συνέχισαν να «σφυροκοπούν» τους Αμερικανούς, χωρίς να πτοούνται από το τέρμα που δέχθηκαν. Η εικόνα του αγώνα ήταν αναφανδόν υπέρ τους και πίστεψαν ότι κάποια στιγμή θα ερχόταν το γκολ. Αυτό άργησε να συμβεί, αλλά εν τέλει συνέβη στο 82′. Ο Κολόμπο ανέτρεψε τον Μόρτενσεν στο όριο της περιοχής, με τον διαιτητή να αρνείται ότι η παράβαση έγινε εντός και να μην καταλογίζει πέναλτι, παρά τις διαμαρτυρίες. Από την εκτέλεση του φάουλ, ο Ράμσεϊ έστειλε την μπάλα στο κεφάλι του Τζίμι Μάλεν, ο οποίος νόμιζε ότι σκόραρε, όμως ο Μπόργκι έκανε σωτήρια επέμβαση τελευταία στιγμή και κράτησε το μηδέν.

Σημειώθηκαν νέες διαμαρτυρίες, αφού οι Άγγλοι θεώρησαν ότι η μπάλα είχε περάσει τη γραμμή, ωστόσο ο διαιτητής Τζενερόζο Ντατίλο, δεν τους άκουσε. Εξάλλου, ο Ιταλός διαιτητής είχε «χαριστεί» στη φάση του φάουλ, αφού το μαρκάρισμα του Κολόμπο στον Μόρτενσεν που έβγαινε μόνος του σε τετ α τετ ήταν πολύ άγριο. Μάλιστα, όταν κάλεσε τον Αμερικανό αμυντικό κοντά του, όλοι πίστεψαν ότι θα τον αποβάλλει, όμως αντί γι’ αυτό ακούστηκε να του λέει «buono, buono», εννοώντας «παίξε καλύτερα, ορθότερα».

Οι Άγγλοι δεν απείλησαν ξανά στον αγώνα. Αντιθέτως, οι Αμερικανοί έχασαν την τελευταία μεγάλη ευκαιρία, όταν στο 85ο λεπτό ο Γουάλας είδε τον Γουίλιαμς εκτός εστίας, σούταρε και ο Ράμσεϊ έδιωξε πάνω στη γραμμή με τάκλιν.

Κακός δαίμονας

Στις ΗΠΑ, δεν δόθηκε η απαραίτητη προσοχή σε αυτό το αποτέλεσμα, με συνέπεια το ποδόσφαιρο να μην αναπτυχθεί όπως θα μπορούσε, βασισμένο στη νίκη επί της Αγγλίας. Αν και έγινε προσπάθεια με το διασυλλογικό πρωτάθλημα και τις μεγάλες ποδοσφαιρικές μορφές που πέρασαν από αυτό κυρίως το ’70 και το ’80, η εθνική ΗΠΑ προκρίθηκε ξανά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1990 και το έκανε για ακόμα έξι σερί τουρνουά.

Οι δύο χώρες συναντήθηκαν ξανά σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου εξήντα χρόνια μετά, το 2010, εκ νέου σε φάση ομίλων. Η Αγγλία ήταν και πάλι το ακλόνητο φαβορί για τη νίκη και εν τέλει βρήκε το γκολ που έψαχνε, με τον Στίβεν Τζέραρντ μόλις στο 42′. Ο Κλιντ Ντέμπσεϊ, όμως, ισοφάρισε σε 1-1 στο 40′ για τις ΗΠΑ, που ούτε τότε έχασαν από τους Άγγλους!

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις