Μουντιάλ σε τρεις ηπείρους;

μουντιάλ

Οι αντιδράσεις για την ανάθεση του Μουντιάλ στο Κατάρ ήταν πολλές. Ωστόσο η FIFA δεν μένει εκεί και έχει... νέες ιδέες.

Το Μουντιάλ του 2030 θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε τρεις ηπείρους, όπως και θα συμβεί αν η διοργάνωση ανατεθεί σε μια κοινή υποψηφιότητα που διαμορφώνεται εν όψει της εκατονταετηρίδας του τουρνουά και η οποία περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία.

Το θέμα είχαν πρωτοαναδείξει πριν από κάποιες εβδομάδες μέσα ενημέρωσης της Αιγύπτου, ενώ σύμφωνα με χθεσινή αναφορά της ιταλικής εφημερίδας «Messaggero», η FIFA δεν το αποκλείει. Εάν η κοινή υποψηφιότητα αυτών των τριών χωρών επιβεβαιωθεί, σε περίπτωση ανάθεσης της διοργάνωσης θα ήταν ένα σημείο καμπής, καθώς για πρώτη φορά στην Ιστορία το Μουντιάλ θα πραγματοποιηθεί σε τρεις διαφορετικές ηπείρους: την Ευρώπη, την Αφρική και την Ασία.

Novibet – με 0% γκανιότα* και το στοίχημά σου αξίζει περισσότερα!

Επομένως, η διοργάνωση του 2030 μπορεί να περάσει στην Ιστορία, αλλά εν τω μεταξύ εκείνη του 2026 θα εισέλθει στο βιβλίο των ρεκόρ, καθώς επίσης για πρώτη φορά θα φιλοξενηθεί σε τρεις χώρες (Μεξικό, ΗΠΑ, Καναδάς). Η τάση της FIFA ξεκίνησε πριν από περίπου είκοσι χρόνια με το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, που έλαβε χώρα στη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία. Από τότε η «διαίρεση» σε πολλές χώρες έχει παραμείνει.

Δεν έχει πραγματοποιηθεί ποτέ Μουντιάλ σε παραπάνω από μια ήπειρο, οπότε οι τρεις ήδη φαντάζουν εξωπραγματικό σενάριο. Βέβαια τα παράπλευρα οφέλη είναι αρκετά, αρχικά αφού περιλαμβάνεται ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός εθνών υποδοχής, αφετέρου κατανέμεται και το  μεγαλύτερου κόστος για την οικοδόμηση υποδομών και αθλητικών εγκαταστάσεων.

Συναντήσεις γίνονται, όπως και συμφωνίες μεταξύ των εμπλεκόμενων εθνών. Ο δρόμος είναι μακρύς και σίγουρα έχουμε ακόμη αρκετό καιρό μπροστά μας μέχρι τη τελική απόφαση. Νομοτελειακά πάντως λόγω ιωβηλαίου, Αργεντινή και Ουρουγουάη έχουν το πρώτο λόγο

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις