Το φαινόμενο της Εθνικής Καμερούν στο Μουντιάλ του 1990

Εθνική Καμερούν

Η εκπληκτική εθνική ομάδα του Καμερούν ήταν ένας από τους λόγους για να θυμόμαστε το Μουντιάλ του 1990 στην Ιταλία!

Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία, έμεινε στην ιστορία για δύο αξιοσημείωτους λόγους. Ο πρώτος ήταν ότι επρόκειτο για μία από τις χειρότερες διοργανώσεις από πλευράς θεάματος, καθώς σημειώθηκε ο χαμηλότερος μέσος όρος τερμάτων ανά αγώνα ( 2,21 γκολ ) σε σύνολο 52 αγώνων. Ο δεύτερος λόγος ήταν η ευχάριστη έκπληξη της διοργάνωσης, η εθνική ομάδα του Καμερούν. Τα «αδάμαστα λιοντάρια» , όπως είναι το προσωνύμιό τους, έδειξαν τα δόντια τους με το καλημέρα κόντρα στην κάτοχο του θεσμού Αργεντινή του Ντιέγκο Μαραντόνα με 1-0, αφήνοντας άφωνο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη και βάζοντας σε περιπέτειες τους Αργεντίνους.

Στη συνέχεια αντιμετώπισαν τη Ρουμανία του Χάτζι , και με χρυσή αλλαγή τον 38χρονο τότε Ροζέ Μιλά, πήραν τη νίκη με σκορ 2-1 με τον Μιλά μάλιστα να πετυχαίνει και τα δύο τέρματα της ομάδας του. Πέρα από την εκτελεστική του ικανότητα όμως, ο Ροζέ Μιλά έμεινε στην ιστορία για τον τρόπο που πανηγύριζε τα τέρματά του στη γραμμή κόρνερ, λικνίζοντας τη μέση του χορευτικά. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συγκεκριμένος παίκτης συμπεριλήφθηκε την τελευταία στιγμή για να συμπληρώσει τη σύνθεση της ομάδας με παρέμβαση του Προέδρου της χώρας. Επιπρόσθετα ήταν ποδοσφαιρικά άστεγος, μιας και είχε ολοκληρώσει την καριέρα του στα γαλλικά γήπεδα. Έπειτα συνέχισε την πορεία του σε ομάδα της πατρίδας του και κατάφερε να γράψει ιστορία, ως ο γηραιότερος σκόρερ σε Παγκόσμιο Κύπελλο, στα γήπεδα της Αμερικής το 1994.

Το φαινόμενο της Εθνικής Καμερούν στο Μουντιάλ του 1990

Στο τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων, και αφού είχε ήδη προκριθεί με δύο νίκες, ηττήθηκε 4-0 από την Σοβιετική Ένωση, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να τερματίσει στην πρώτη θέση του ομίλου.

Στη φάση των «16», κλήθηκε να αντιμετωπίσει την Κολομβία του Βαλντεράμα και του Χιγκίτα. Η κανονική διάρκεια της αναμέτρησης έληξε ισόπαλη χωρίς τέρματα και έτσι το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί, έλαμψε και πάλι το «άστρο» του Ροζέ Μιλά, ο οποίος με δύο δικά του τέρματα, έδωσε τη νίκη-πρόκριση στην ομάδα του με σκορ 2-1.

Το τέλος της επιτυχημένης πορείας για την ομάδα φαινόμενο, γράφτηκε στο ατμοσφαιρικό γήπεδο του Σαν Πάολο στην Νότια Ιταλία, με τους 55 χιλιάδες φιλάθλους να βιώνουν τον πιο θεαματικό αγώνα της διοργάνωσης. Εκεί το Καμερούν αντιμετώπισε την Αγγλία, και ενώ οι Άγγλοι προηγήθηκαν με 1-0, η ομάδα της Αφρικής κατάφερε να κάνει την ανατροπή, καθώς με γκολ-πέναλτι που κέρδισε ο Μιλά και στη συνέχεια ασίστ του ίδιου παίκτη, προηγήθηκε με 1-2.

Αυτή τη φορά όμως, οι προσπάθειες του Μιλά και των υπολοίπων, δεν ήταν αρκετές ώστε να της χαρίσουν την πρόκριση στα ημιτελικά του θεσμού καθώς οι Άγγλοι κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 2-2 και να στείλουν το παιχνίδι στην παράταση. Εκεί πέτυχαν ακόμα ένα τέρμα και εν τέλει προκρίθηκαν με σκορ 3-2, αφήνοντας τους Καμερουνέζους εκτός της συνέχειας του θεσμού, αποχαιρετώντας όμως το Μουντιάλ με ψηλά το κεφάλι, έχοντας μία εξαιρετική παρουσία που θα μνημονεύεται για χρόνια.

Το φαινόμενο της Εθνικής Καμερούν στο Μουντιάλ του 1990

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις