Ευρωμπάσκετ αφιέρωμα: Ανάλυση Δ’ ομίλου

ευρωμπάσκετ αφιέρωμα

Αφιέρωμα και ανάλυση για όλες τις χώρες του Δ΄ ομίλου που θα λάβουν μέρος στο φετινό Eurobasket από τη μπασκετική ομάδα του koubanezos.gr.

Λίγες ημέρες πριν την έναρξη του Eurobasket, η μπασκετική ομάδα του Koubanezos συγκεντρώθηκε για να σας παρουσιάσει τους έξι μονομάχους του τέταρτου ομίλου. Η τελική φάση του τουρνουά θα ξεκινήσει την πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη και ο τελικός θα γίνει στις 18 του ίδιου μήνα. ευρωμπάσκετ αφιέρωμα

Επιμέλεια: Αντώνης Ράπτης, Δημήτρης Κουλουμπαρίτσης, Παναγιώτης Δογαντζής, Γιώργος Αποστόλου και Bilias1974.

Ευρωμπάσκετ αφιέρωμα: Σύστημα διεξαγωγής

Όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο πανόραμα της διοργάνωσης που ετοιμάσαμε για εσάς, οι 24 ομάδες της τελικής φάσης του τουρνουά έχουν χωριστεί σε τέσσερις ομίλους των έξι. Από κάθε όμιλο θα προκριθούν οι τέσσερις πρώτες ομάδες και θα διασταυρωθούν μεταξύ τους στη φάση των «16». Οι διασταυρώσεις των ομίλων Α, Β, Γ και Δ έχουν ως εξής: Β2-Α3, Α1-Β4, Β1-Α4, Α2-Β3, Γ1-Δ4, Δ2-Γ3, Γ2-Δ3, Δ1-Γ4.

Η φάση των ομίλων

Το ιδιαίτερο της φετινής διοργάνωσης είναι ότι κάθε όμιλος θα διεξαχθεί σε διαφορετική χώρα. Συνδιοργανώτριες χώρες είναι η Ιταλία, η Γερμανία, η Γεωργία και η Τσεχία. Η Εθνική μας θα είναι στον τρίτο όμιλο με έδρα το Μιλάνο, ο πρώτος θα λάβει χώρα στην Τιφλίδα, ο δεύτερος στην Κολωνία και ο τέταρτος στην Πράγα.

Προχωράμε με την ανάλυση του τέταρτου ομίλου:

Ευρωμπάσκετ αφιέρωμα: Δ’ Όμιλος

  • Τσεχία
  • Πολωνία
  • Σερβία
  • Φινλανδία
  • Ισραήλ
  • Ολλανδία

Η ανάλυση των ομάδων

Τσεχία: Με άρωμα Μπαρτσελόνα για την υπέρβαση

Η οικοδέσποινα του τέταρτου ομίλου, Τσεχία, δεν αποτελεί παραδοσιακή δύναμη. Έχει έξι συμμετοχές σε Eurobasket χωρίς διάκριση. Ωστόσο η παρούσα «φουρνιά» παικτών έχει να επιδείξει αξιοπρεπείς παρουσίες σε μεγάλες διοργανώσεις. Στο ρόστερ της ομάδας ξεχωρίζουν τα δύο φρέσκα μεταγραφικά αποκτήματα της Μπαρτσελόνα, ο ΝΒΑερ Τόμας Σατοράνσκι και ο Γιαν Βέσελι. Με τη δύναμη της έδρας, αλλά και την ποιότητα που διαθέτει δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα για την πρόκριση στα νοκ άουτ. Εκεί όμως θα φανεί αν μπορεί να κάνει την υπέρβαση.

Πολωνία: 55 χρόνια μακριά από την κορυφή

Ο τέταρτος όμιλος διαθέτει αρκετές «μικρομεσαίες» ομάδες, που θα παλέψουν για την πρόκριση, αλλά φαίνεται πως αυτό θα είναι και το ταβάνι τους. Αυτό ισχύει και για την Πολωνία, η οποία ωστόσο μπορεί να επιδείξει κάποιες διακρίσεις στο Eurobasket, ακόμα κι αν μιλάμε για 55 χρόνια πριν. Οι Πολωνοί έχουν κατακτήσει ένα αργυρό μετάλλιο, το 1963 και τρία χάλκινα (1939, 1965 και 1967). Το ρόστερ τους δεν τρομάζει. Ξεχωρίζουν ο Πονίτκα και ο νατουραλιζέ Σλότερ, αλλά μέχρι εκεί. Έχει μια ευκαιρία να προκριθεί, αλλά σίγουρα θα είναι ένας από τους επιθυμητούς αντιπάλους στα πρώτα σταυρώματα.

Σερβία: Δίκαια φαβορί με τόσα αστέρια

Το μεγάλο φαβορί του τέταρτου ομίλου και όχι μόνο, αφού αποτελεί έναν από τους μεγάλους διεκδικητές του τροπαίου. Πως θα μπορούσε άλλωστε να μην στοχεύει ψηλά, όταν στη σύνθεσή της βλέπουμε τον MVP Γιόκιτς, ΝΒΑερς όπως ο Μπιέλιτσα, αλλά και μεγάλα αστέρια της Euroleague όπως ο Μίσιτς, ο Γκούντουριτς, ο Μιλουτίνοφ, ο Νέντοβιτς, ο Λούσιτς και ο Κάλινιτς. Μάλιστα η λίστα δεν περιορίζεται σε αυτούς. Ο Πέσιτς έχει μοναδική αποστολή να δέσει όλα αυτά τα αστέρια και να οδηγήσει στην κορυφή μία από τις μεγαλύτερες μπασκετικές σχολές της Ευρώπης. Στον όμιλο δεν πρόκειται να έχουν κανένα πρόβλημα και οι Σέρβοι μπορούν από τώρα να σκέφτονται τα νοκ άουτ.

Φινλανδία: Έτοιμη να κάνει ζημιές

Η Φινλανδία στα προκριματικά για το παγκόσμιο του 2023 φαίνεται να τα πηγαίνει περίφημα με ρεκόρ 5-1. Μια ανταγωνιστική ομάδα με αναμφίβολο ηγέτη τον NBAερ Μάρκανεν, η οποία φαίνεται να μπορεί να πραγματοποιήσει σημαντικές νίκες και να βάλει δύσκολα σε πολλές ομάδες που θα την υποτιμήσουν. Με τον Μάρκανεν στην σύνθεση της η Φιλανδία ανεβαίνει επίπεδο και γίνεται πιο επιθετική. Οι φιλοδοξίες και οι στόχοι της μπορεί να μην είναι υψηλοί, αλλά κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι θα περάσει ένα εύκολο και ήσυχο βράδυ απέναντι τους.

Ισραήλ: Ελπίζει να βρεθεί στα νοκ άουτ

Το Ισραήλ είναι ένα καλό παράδειγμα για να αποδείξουμε πως η εθνική ομάδα δεν έχει καμία σχέση με τις επιτυχίες της χώρας σε συλλογικό επίπεδο. Η Μακάμπι μπορεί να είναι μια παραδοσιακή δύναμη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όμως το Ισραήλ έχει καταφέρει να κερδίσει μόλις ένα αργυρό μετάλλιο σε 30 παρουσίες του, το 1979. Δε διαθέτει ένα ρόστερ μεγάλων αστεριών. Ξεχωρίζει ο Ντένι Αβντιγιά των Γουίζαρντς. Σημαντικά γρανάζια είναι και οι Μπλατ, Ζούσμαν και Κοέν με μεγάλη εμπειρία από την Euroleague. Με αυτά τα όπλα, το Ισραήλ μπορεί να ελπίζει στην πρόκριση στα νοκ άουτ, δεδομένου ότι ο όμιλος είναι στα μέτρα του αν εξαιρέσουμε τη Σερβία.

Ολλανδία: Παντοτινός κομπάρσος

Μια ομάδα που έχει 16 συμμετοχές σε Eurobasket, αλλά καμία διάκριση, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί κομπάρσος. Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως οι Ολλανδοί δεν είναι και φαν του μπάσκετ, οπότε καλύτερα να κλωτσούν τη μπάλα! Το ρόστερ τους δε διαθέτει τίποτα φανταχτερό. Οι περισσότεροι παίκτες παίζουν εντός συνόρων. Ακόμα και σε έναν όμιλο χωρίς πολλά μεγάλα ονόματα, φαντάζει δύσκολο να αποφύγει την τελευταία θέση.

Novibet – με 0% γκανιότα** και το στοίχημά σου αξίζει περισσότερα!

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις