Η εκδίκηση των «παλιών»

Η εκδίκηση των «παλιών»

Ύστερα από την έκπληξη που προκάλεσε το βράδυ της Πέμπτης ο Κερτ Μάφλιν, με την πρόκριση επί του Τζον Χίγκινς, οι «παλιοί» πήραν εκδίκηση στα τρία παιχνίδια του 2ου γύρου που ολοκληρώθηκαν χθες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Σνούκερ.

«Παλιοί», βέβαια, θεωρούνται σε σχέση με τους χθεσινούς αντιπάλους τους. Ο Μαρκ Γουίλιαμς είναι σαφώς πιο «ψημένος» στο Crucible από τον κατά ένα χρόνο μικρότερό του, Στιούαρτ Μπίνγκαμ, τον οποίο κατέβαλε με 13-11. Για τον Μαρκ Σέλμπι δεν τίθεται θέμα σύγκρισης με τον Νοπόν Σαενγκχάμ, όμως τα πάντα κρίθηκαν στο τελευταίο frame (13-12). Και ο κάτοχος τίτλου, Τζαντ Τραμπ, είναι μόλις τριάντα ετών, αλλά ρίχνει δέκα χρόνια στο κεφάλι στον Γιαν Μπινγκτάο, τον οποίο νίκησε ύστερα από κοπιώδη μάχη με 13-11.

Τρεις συναρπαστικοί αγώνες, ο καθένας με τον τρόπο του, που δικαίωσαν και τις βασικές στοιχηματικές επιλογές μας. Πέρασε οριακά η νίκη του Γουίλιαμς με χάντικαπ -1,5 frame που είχαμε δώσει πριν την έναρξη του ματς (απόδοση 2.50) και πιο άνετα το over 20,5 του Τραμπ-Γιαν (1.80). Το τελευταίο, βέβαια, είχε προταθεί σε δυάδα με τη νίκη Σέλμπι με χάντικαπ -2,5 frames, ωστόσο στο χθεσινό μας σημείωμα πριν την έναρξη του τελευταίου σκέλους, είχαμε συστήσει να παιχτεί κάλυψη με το +1,5 αβάντζο στον Σαενγκχάμ (2.10) και ρεφάραμε τη χασούρα.

Ας θυμηθούμε, όμως, αναλυτικά κάθε αγώνα που ολοκληρώθηκε χθες.

Το «μέταλλο» του Γουίλιαμς

«Ο κόσμος μπορεί να αμφιβάλλει για το παιχνίδι μου, αλλά όχι και για το “μέταλλο” που βγάζω. Δεν είναι καθόλου εύκολα τα πράγματα εκεί έξω, όμως τα έβγαλα πέρα», δήλωσε μετά το 13-11 επί του Μπίνγκαμ ο Γουίλιαμς, με μία μικρή δόση αυταρέσκειας. Δικαίωμα του, όχι μόνο επειδή χθες έκραξε δημόσια τον εαυτό του, αλλά και επειδή όσα είπε, ισχύουν. Αυτό ήταν το μυστικό που έκανε τη διαφορά σε όλο το ματς.

Η αλήθεια είναι ότι χθες ο Ουαλός παρουσιάστηκε σαφώς βελτιωμένος. Σκόραρε με καλά ποσοστά από απόσταση, ήταν πιο αποτελεσματικός στο breakbuilding και στα αμυντικά χτυπήματα, μην αφήνοντας πολλά εύκολα ξεκινήματα στον Μπίνγκαμ. Ο τελευταίος, βέβαια, αν και μπήκε αποφασισμένος στο ματς, δεν απέφυγε ξανά κάποια αβίαστα λάθη σε κρίσιμα σημεία, που του κόστισαν. Η ηρωική ανατροπή που πέτυχε για το 11-11 δεν είχε αντίκρισμα, μια και ο Willo αποδείχθηκε πιο δυνατός πνευματικά όταν οι στέκες… έκαιγαν.

Σε ηλικία 45 ετών και 140 ημερών χθες ο Γουίλιαμς, έγινε ο γηραιότερος παίκτης που φτάνει στα προημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μετά τον 52χρονο Στιβ Ντέιβις το 2010. Παράλληλα, διατήρησε την εκπληκτική παράδοση της «τάξης του ‘92» που συναποτελούν ο ίδιος, ο Τζον Χίγκινς και ο Ρόνι Ο’Σάλιβαν: από το 1995 κι έπειτα, τουλάχιστον ένας από τους τρεις κορυφαίους άσους φτάνει στους «8» στο Crucible!

Ο Ο’Σάλιβαν είναι πιθανός αντίπαλος στον προημιτελικό, αν νικήσει τον Ντινγκ (4-4 χθες στο πολύ ποιοτικό πρώτο σκέλος, που έδειξε ότι ο αγώνας θα είναι αμφίρροπος). Ο Γουίλιαμς δήλωσε ότι προτιμά Ρόνι, για να έχει λιγότερη πίεση, θα πρέπει όμως να ανεβάσει κι άλλο την απόδοσή του για να έχει ελπίδες.

«Μίλησε» όταν έπρεπε

«Μέταλλο» έδειξε ότι διαθέτει και ο Σέλμπι, ο οποίος κατέβαλε πολύ δύσκολα τον εξαιρετικό Σαενγκχάμ με ένα μπρέικ 124 πόντων στο decider frame. Ο Άγγλος είχε προηγηθεί με 12-10 και ενδεχομένως να θεώρησε ότι είχε «καθαρίσει» το ματς, όμως ο μονίμως χαμογελαστός Ταϊλανδός βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να ισοφαρίσει, κάνοντας ένα εντυπωσιακό μπρέικ 90 πόντων υπό πίεση στο 24ο frame.

Η εκδίκηση των «παλιών»

Ο Νοπόν σκόραρε πρώτος και στο decider, όμως δεν μπόρεσε να έχει τον έλεγχο της άσπρης για να προχωρήσει και τις δύο φορές που πήρε τραπέζι. Ένα αποτυχημένο safety έδωσε την ευκαιρία στον Σέλμπι να βάλει κόκκινη από απόσταση και να κλείσει με τον πλέον επιβλητικό τρόπο ένα συναρπαστικό και πολύ ποιοτικό ματς.

Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής συνεργάζεται τον τελευταίο καιρό με τον Κρις Χένρι, κορυφαίο προπονητή σνούκερ ιδίως στο κομμάτι της ψυχολογίας. Ψυχολογική ήταν, σύμφωνα με τον Σέλμπι, και αιτία της αγωνιστικής πτώσης του την τελευταία διετία. Να δούμε αν μετά τη χθεσινή νίκη θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο, ώστε να υλοποιήσει τον στόχο του τέταρτου παγκόσμιου τίτλου. Τον θέλει για έναν επιπλέον λόγο φέτος: για να τον αφιερώσει στη μνήμη του μέντορά του, Γουίλι Θορν, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Ιούνιο.

Επόμενος αντίπαλος για τον Σέλμπι θα είναι ο Νιλ Ρόμπερτσον ή ο Μπάρι Χόκινς, οι οποίοι θα παίξουν σήμερα τα δύο πρώτα σκέλη του αγώνα τους (12:00 και 21:00).

Μαγικό century στο φινάλε

Με πανομοιότυπο τρόπο με τον Σέλμπι, δηλαδή με century (127) έκλεισε τον αγώνα του και ο Τζαντ Τραμπ. Ταλαιπωρήθηκε πολύ από τον Γιαν Μπινγκτάο ο περσινός παγκόσμιος πρωταθλητής, αφού δεν κατάφερε να τον «τελειώσει» το πρωί, στο δεύτερο σκέλος, αλλά στο τέλος έδειξε την τεράστια κλάση του που ήταν… καλά κρυμμένη στο υπόλοιπο ματς.

Θυμίζουμε ότι το πρώτο σκέλος είχε λήξει με 5-3 υπέρ του Γιαν, με τον Τραμπ να έχει ποσοστό ευστοχίας μόλις 83%! Στο δεύτερο σκέλος, όμως, ο νεαρός Κινέζος παρουσιάστηκε απρόσμενα κακός: Ο Τραμπ δεν ήταν καλός στα δύο πρώτα μακρόσυρτα frame, όμως τα κατέκτησε και ισοφάρισε και στη συνέχεια βρήκε ρυθμό χάρη στις ευκαιρίες που του χάριζε απλόχερα ο αντίπαλός του για να προηγηθεί με 9-5.

Η εκδίκηση των «παλιών»

Ο Γιαν βρήκε τον τρόπο να αντιδράσει (9-7) και το βράδυ έκανε δύσκολη τη ζωή του Τραμπ. Όλα τα frame ήταν κλειστά, μια και ο Άγγλος δεν κατάφερνε να σκοράρει με συνέπεια ακόμα κι όταν του δίνονταν ευκαιρίες και ο πιτσιρικάς έδειξε τσαγανό σε αρκετές δύσκολες στιγμές. Ακόμα κι όταν έχασε το 20ό frame στα χρώματα με συνέπεια να μείνει πίσω με 11-9, βρήκε τρόπο να επιστρέψει στο ματς. Είχε την ευκαιρία να ισοφαρίσει σε 11-11 όταν βρήκε τα σνούκερ που έψαχνε, πριν υποπέσει και ο ίδιος σε φάουλ, αλλά εκεί που όλοι τον θεωρούσαν «τελειωμένο», απάντησε με ένα εκπληκτικό 130άρι μειώνοντας ξανά.

Ο Τραμπ κατάλαβε ότι θα ξεμπέρδευε μόνο με… λαγό από καπέλο και τον έβγαλε με το κορυφαίας ποιότητας century στο 24ο frame. Ήταν το μοναδικό του στο συγκεκριμένο παιχνίδι και 101ο στη φετινή σεζόν, αλλά θα χρειαστεί κι άλλα στον προημιτελικό, όπου θα τεθεί αντιμέτωπος με τον νικητή του ζευγαριού Κάιρεν Γουίλσον-Μάρτιν Γκουλντ (σήμερα στις 12:00 και 21:00 τα δύο πρώτα σκέλη). Σίγουρα θέλει άλλα τρία για να σπάσει το ρεκόρ του Ρόμπερτσον, το 2013-14 (103).

 

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις