Τον έφαγε σαν… μάφ(λ)ιν

Τον έφαγε σαν... μάφ(λ)ιν

Πάνω που αναρωτιόμασταν αν θα βρισκόταν qualifier που θα απέκλεισε παίκτη του top 16 ύστερα από τις νίκες των φαβορί τις πρώτες ημέρες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Σνούκερ του 2020, ο χθεσινοβραδινός θρίαμβος του Κερτ Μάφλιν επί του Τζον Χίγκινς (13-11) διασφάλισε κάτι πολύ πιο εντυπωσιακό. Τουλάχιστον ένας παίκτης που ξεκίνησε από τα προκριματικά, θα φτάσει (τουλάχιστον) στα ημιτελικά της διοργάνωσης!

Ο Αγγλονορβηγός θα αντιμετωπίσει στον προημιτελικό τον νικητή του αγώνα Άντονι ΜακΓκιλ-Τζέιμι Κλαρκ και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την προοπτική να φτάσει ακόμα ψηλότερα, τόσο καλά που έπαιξε χθες. Δεν ήταν η νίκη του συνέπεια μίας κακής εμφάνισης του Χίγκινς – ο οποίος άλλωστε έκανε και maximum break στο πρωινό σκέλος. Όχι. Ήταν ο Μάφλιν αυτός που όρισε τον ρυθμό του αγώνα, αυτός επιτίθετο (και συνήθως σκόραρε) σε κάθε μισοευκαιρία που του παρουσιαζόταν. Αυτός έβγαζε χαρακτήρα όταν το ματς στράβωνε και πιστεύαμε ότι η «γριά αλεπού» από τη Σκωτία θα επικρατούσε.

Έτσι είναι. Δεν μπορούμε να θυμηθούμε κάποιο κραυγαλέο λάθος του Χίγκινς ούτε κάποια σοβαρή ασυνέπεια στο safety ή στο breakbuliding του. Άλλωστε, πέρα από το μάξιμουμ, έκλεψε και τρία φρέιμ, ανατρέποντας διαφορές άνω των 40 πόντων με φανταστικά «καθαρίσματα» (που είναι και το σήμα κατατεθέν του). Ωστόσο, ο Μάφλιν ήταν καλύτερος. Δεν κώλωσε όταν βρέθηκε πίσω στο σκορ με 11-10, τόλμησε να επιτεθεί σε δύσκολες μπάλες και πήρε τραπέζι φτάνοντας μέχρι τέλους σε τρία διαδοχικά φρέιμ. Με μπρέικ 80, 75 και 63 πόντων, ολοκλήρωσε θαυμάσια το ματς της ζωής του (μέχρι το επόμενο) και πέρασε πανάξια στον προημιτελικό.

Το παραλήρημα του Γουίλιαμς

Στο προχθεσινό μου σημείωμα με τη στοιχηματική εκτίμηση για τον αγώνα του Μαρκ Γουίλιαμς με τον Στιούαρτ Μπίνγκαμ, εξέφρασα την απορία μου για τον φαβοριτισμό του δεύτερου έναντι του τρις παγκόσμιου πρωταθλητή. Δεν ήταν τόσο θέμα σεβασμού ή συμπάθειας προς τον Willo, αλλά προβληματισμός για την όχι ιδιαίτερα καλή κατάσταση στην οποία είχε παρουσιαστεί ο αντίπαλός του στο πρώτο ματς.

Παρακολουθώντας, ωστόσο, τα δύο πρώτα σκέλη του ματς και ιδίως το χθεσινό, κατάλαβα ότι οι μπουκ (και όσοι πόνταραν στον Μπίνγκαμ, ρίχνοντας την απόδοσή του) κάτι παραπάνω γνώριζαν. Ο 44χρονος Άγγλος πράγματι δεν ήταν ιδιαίτερα καλός, τουλάχιστον τόσο καλός όσο ξέρουμε ότι γίνεται όταν πιάνει το A Game του. Ο Γουίλιαμς, όμως, ήταν σαφώς χειρότερος και το 8-8 με το οποίο θα οδηγηθούν οι δύο παίκτες στο τρίτο και τελευταίο σκέλος, σήμερα στις 12:00 είναι… μαγική εικόνα!

Λίγο σοβαρός αν ήταν ο Μπίνγκαμ σε κάποιες κρίσιμες, αλλά όχι ιδιαίτερα δύσκολες (για την κλάση του) στεκιές, θα μπορούσε άνετα να έχει αποκτήσει προβάδισμα με 9-7 ή και με 10-6, όμως στο τέλος κινδύνευσε να βρεθεί να χάνει αυτός με 9-7: Ο Γουίλιαμς βρέθηκε για πολλοστή φορά με ευκαιρία να «καθαρίσει» ένα βατό τραπέζι, απέφυγε όμως να χρησιμοποιήσει το ρεστ για την πράσινη. Τεντώθηκε, αστόχησε και έριξε… σανίδα σωτηρίας στον Μπίνγκαμ, ο οποίος την άρπαξε μετά χαράς.

Ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 2015 είχε την πρωτοβουλία των κινήσεων, σκόραρε συνήθως πρώτος με μακρινή κόκκινη, αλλά κάπου τα έκανε θάλασσα, αργά ή γρήγορα, χάνοντας frame που έμοιαζαν δικά του – όπως εκείνο με το respot της μαύρης στο πρώτο σκέλος της Τετάρτης. Ενδεικτικά είναι και τα χαμηλά, για τόσο υψηλό επίπεδο, ποσοστά ευστοχίας: 89% για τον Μπίνγκαμ, μόλις 86% για τον Γουίλιαμς.

Ήταν τόσο ενοχλημένος με την απόδοσή του ο Γουίλιαμς, που το έριξε στην πλάκα στο Twitter, με το που έληξε το σκέλος: «Όταν φτάνεις στα αποδυτήρια και το πρώτο πράγμα που σου λέει ο Κιαν (σ.σ. ο μικρός γιος του) είναι “μπαμπά, γιατί ήσουν τόσο χάλια”, τότε…» έγραψε χαρακτηριστικά ο Ουαλός, ο οποίος στη συνέχεια καλούσε τους κατοίκους του Σέφιλντ και των περιχώρων να βρουν… το χέρι του, το οποίο είχε χάσει πριν μπει στο Crucible.

Τον έφαγε σαν... μάφ(λ)ιν

Τουλάχιστον ο Willo αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση χαλαρά, αφού σε άλλο tweet έγραψε: «Αν και θα μπορούσα να παίξω καλύτερα όταν ήμουν 13 ετών, πραγματικά το απολαμβάνω, γελάω με τον εαυτό μου πολλές φορές». Θα του βγει, όμως, σε καλό αυτή η διαχείριση της κατάστασης, ενόψει του σημερινού τρίτου σκέλος, που είναι ουσιαστικά ένα ανεξάρτητο best of 9 ματς;

Πριν αρχίσει η αναμέτρηση είχαμε δώσει Γουίλιαμς με χάντικαπ -1,5 frame (δηλαδή νίκη του με 13-11 στη χειρότερη), το οποίο έδινε απόδοση 2.50. Θα επιμείνουμε, παρότι δεν μας κάνει αισιόδοξους η εικόνα των δύο πρώτων σκελών, μια και οι επιλογές που προσφέρονται σήμερα δεν μας καλύπτουν.

Στην κόψη του ξυραφιού ο Σέλμπι

Το κακό με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όταν το καλύπτεις δημοσιογραφικά και στοιχηματικά, είναι πως είναι πρακτικά αδύνατο να έχεις ολοκληρωμένη εικόνα για όλα τα ματς, όσο η ημέρα διαρκεί μόνο 24 ώρες και η ανάγκη για ύπνο εξακολουθεί να υφίσταται. Οφείλω να ομολογήσω, λοιπόν, ότι δεν έχω παρακολουθήσει παρά μόνο μεμονωμένα frame από τον αγώνα του Μαρκ Σέλμπι με τον Νοπόν Σαενγκχάμ, ο οποίος είναι κι αυτός στο 8-8 με τη λήξη του δεύτερου σκέλους και ολοκληρώνεται σήμερα (έναρξη στις 16:30).

Αυτό που πρόλαβα να δω είναι την αγωνιστική βελτίωση του Σέλμπι στο πρώτο κομμάτι του πρώτου σκέλους, όπου με τρία μεγάλα break (84, 70, 102) πήρε προβάδισμα με 3-1. Στη συνέχεια, ωστόσο, ο Ταϊλανδός αντέδρασε και με τέσσερις δικές του μεγάλες συνεισφορές (76, 122, 64, 50) πέρασε μπροστά με 5-3. Στο δεύτερο σκέλος ο Σέλμπι ισοφάρισε, αλλά προφανώς απέχει πολύ ακόμα από το peak της απόδοσής του στο τακτικό κομμάτι (η βασική αιτία της υποχώρησής του στο ranking την τελευταία διετία), γι’ αυτό επιτρέπει στον Νοπόν να σκοράρει και να κρατιέται κοντά στο σκορ. Σχεδόν όλα τα κερδισμένα frame και των δύο παικτών, άλλωστε, οφείλονται σε μεγάλα break (έκαναν άλλο ένα century έκαστος).

Άλλο ένα συμπέρασμα που προκύπτει έως τώρα, είναι ότι ο Σαενγκχάμ δεν μασάει. Δεν υπάρχει και η πίεση του γεμάτου Crucible, με αποτέλεσμα οι όποιες αδυναμίες των αουτσάιντερ να εξισορροπούνται – όπως έγραψε και ο Άλι Κάρτερ χθες το βράδυ, σε ένα tweet που συζητήθηκε. Επομένως, η νίκη Σέλμπι με χάντικαπ -2,5 που προτείναμε προχθές δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα περάσει, γι’ αυτό η κάλυψη με ποντάρισμα +1,5 στον Ταϊλανδό (απόδοση 2.10) συνιστάται σε όσους μας είχαν ακολουθήσει.

Δίκαιο προβάδισμα Γιαν

Ένα είναι το συμπέρασμα παρακολουθώντας (έστω και σε μαγνητοσκόπηση) το πρώτο σκέλος του αγώνα του Τζαντ Τραμπ με τον Γιαν Μπινγκτάο (3-5): Ο κάτοχος του τίτλου «δεν τραβάει».

Δεν θυμόμαστε πόσα χρόνια έχουμε να δούμε τον Τραμπ να δυσκολεύεται τόσο πολύ να ελέγξει την άσπρη και να αστοχεί σε μπάλες που δεν έχουν πίεση. Είναι παράδοξο όσο και αληθές, ότι ο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης ήταν σχετικά καλός μόνο στο τακτικό παιχνίδι του, αυτό που άλλοτε ήταν η αχίλλειος πτέρνα του. Αν δεν σκοράρει, όμως, πώς θα νικήσει;

Μάλιστα, ο προβάδισμα του Γιαν θα μπορούσε να είναι ακόμα μεγαλύτερο, αν ο πιτσιρικάς δεν κλωτσούσε την ευκαιρία που του παρουσιάστηκε από το πουθενά στο φινάλε: ο Τραμπ έχασε τη frame ball κόκκινη και το σκορ έμεινε 67-16, με 51 πόντους να απομένουν. Ακολούθησε φάουλ του Νο 1 της κατάταξης ύστερα από μία αστοχία του σε κόκκινη, την οποία έπαιξε αδικαιολόγητα δυνατά, με συνέπεια η άσπρη να ρίξει την πράσινη στην κάτω δεξιά τρύπα. Ο μικρός άρχισε το «καθάρισμα», όμως δεν πλασαρίστηκε καλά στην καφέ, αστόχησε κι έδωσε τη δυνατότητα στον Τραμπ… να ανασάνει.

Τον έφαγε σαν... μάφ(λ)ιν

Η βασική πρότασή μας την Τετάρτη ήταν το over 20,5 και βρίσκεται σε καλό δρόμο. Πιο πολύ αγχωνόμαστε μη δεν φτάσει ο παγκόσμιος πρωταθλητής τα οκτώ frames παρά ο Κινέζος, έτσι όπως κύλησε το πρώτο σκέλος του ματς, αν και, δεν μπορεί, κάποια στιγμή θα ανεβάσει απόδοση. Το fun bet της «ξερής» νίκης του Γιαν έχει… σοβαρέψει πια, γι’ αυτό έχει πέσει στο 2.62 από το 6.00. Δεν υπάρχει ούτε εδώ λόγος να προτείνουμε κάτι άλλο, μια και τα χάντικαπ δεν προσφέρονται σε ελκυστικές τιμές. Οπότε παρακολουθήστε τη συνέχεια του αγώνα (2ο σκέλος στις 12:00 και 3ο στις 21:00, παράλληλα με το 1ο του Ο’Σάλιβαν-Ντινγκ) χωρίς επιπλέον άγχος.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις