Οι φασιστικοί χαιρετισμοί στο Μουντιάλ του 1934

μουντιάλ

Μουντιάλ 1934: Όταν ο Μπενίτο Μουσολίνι εκμεταλλευόταν τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση προς πολιτικό όφελός του.

Βρισκόμαστε στο 1932 και σε μία εποχή όπου το ποδόσφαιρο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για προσωπική προβολή πολιτικών. Εκείνη την χρονιά λοιπόν η FIFA αποφάσισε πως το Μουντιάλ θα διεξαχθεί στην Ιταλία, μιας και η δεύτερη υποψήφια Σουηδία αποσύρθηκε… μυστηριωδώς από την διεκδίκηση.

Novibet – με 0% γκανιότα* και το στοίχημά σου αξίζει περισσότερα!

Έτσι, το Μουντιάλ του 1934 έπαιξε μεγάλο ρόλο στην πολιτική προβολή του Μπενίτο Μουσολίνι και του κόμματος του, το οποίο έκλεινε 12 χρόνια στην εξουσία, με τον δικτάτορα να παρουσιάζει μεγάλες βλέψεις για το μέλλον. Μάλιστα, είχε σχεδιάσει να δαπανήσει 1,5 εκατομμύρια λιρέτες ( σχεδόν 775.000 σημερινά ευρώ). Στην διοργάνωση αιτήθηκαν να συμμετάσχουν 32 ομάδες, οπότε όπως ήταν λογικό υπήρξε προκριματικός γύρος, στον οποίον συμμετείχε ακόμη και η διοργανώτρια (απέκλεισε την Ελλάδα), για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία.

16 ομάδες πέρασαν στην τελική φάση, με μεγάλη απώλεια την παγκόσμια πρωταθλήτρια Ουρουγουάη, η οποία αρνήθηκε να έχει συμμετοχή, σαν αντίποινα για την απουσία τόσο των Ιταλών, όσο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών από το δικό της Μουντιάλ, τέσσερα χρόνια νωρίτερα και έγινε η μοναδική κάτοχος που δεν υπερασπίστηκε τον τίτλο της. Απώλεια ήταν και οι βρετανικές χώρες, οι οποίες είχαν… αυτοεξοριστεί από την FIFA. Οκτώ πόλεις συμμετείχαν στην φιλοξενία της διοργάνωσης και αναμενόμενα υπήρχε έντονο το εθνικό, ιταλικό χρώμα. Αξιοσημείωτο είναι πως ακόμα και η διαφημιστικές αφίσες του Μουντιάλ στον δρόμο παρουσίαζαν έναν άντρα να παίζει με μία μπάλα και να χαιρετά φασιστικά.

Novibet – Με δυνατότητα PARTIAL cash out

Η δομή της διοργάνωσης ήταν εντελώς διαφορετική, μιας και δεν υπήρξαν καθόλου όμιλοι. Ο νικητής του Μουντιάλ βγήκε μετά από τρεις νοκ άουτ αγώνες και τον τελικό. Στις αναμετρήσεις του τουρνουά η «σκουάντρα ατζούρα», του αυταρχικού Βιτόριο Πότσο, είχε τρομερή διαιτητική εύνοια και ξεχώρισε, όπως και η αυστριακή «wunderteam» (σ.σ. «ομάδα θαύμα») του Ούγκο Μάισλ και του Τσέχου Ματίας Ζίντελαρ, η Τσεχοσλοβακία και η Ισπανία. Οι τρείς πρώτες έφτασαν στον ημιτελικό, με τους Ισπανούς να αποκλείονται ένα γύρο νωρίτερα από την Ιταλία, στον επαναληπτικό. Τέταρτη ομάδα των ημιτελικών ήταν η Γερμανία, η οποία δεν κατάφερε να αποκλείσει την Τσεχοσλοβακία, όπως και η Αυστρία λύγισε κόντρα στην Ιταλία ( και όχι μόνο).

Ο μεγάλος τελικός έγινε στην Ρώμη και το στάδιο μετονομάστηκε για την διοργάνωση ως «Στάδιο του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος». Τον αγώνα παρακολούθησαν περίπου 50.000 θεατές, στην πλειοψηφία Ιταλοί. Μία μέρα πριν τον τελικό, ο Μουσολίνι συναντήθηκε με την ομάδα αναφέροντας «Καλή τύχη για την νίκη αύριο παιδιά, αλλιώς θα συντριβείτε». Το παιχνίδι είχε ρυθμό, όμως οι Ιταλοί δεν είχαν καταφέρει να ανοίξουν το σκορ, έτσι ο Μουσολίνι επέστρεψε στο ημίχρονο και απευθυνόμενος στον Πότσο είπε «Ο θεός να σε βοηθήσει σε περίπτωση αποτυχίας». Ο Ιταλός τεχνικός, αν και ήταν από τα μεγαλύτερα ονόματα στον χώρο χρειάστηκε όντως να προσευχηθεί στο 76ο λεπτό.

Το παιχνίδι παίζεται στο γήπεδο Novibet

Κόντρα στις συνθήκες που επικρατούσαν ο Άντονιν Πουτς άνοιξε το σκορ, ενώ λίγο αργότερα ο Φράντισεκ Σβόμποντα είχε δοκάρι και έτσι οι Ιταλοί αναγκάστηκαν πλέον να παίξουν… για την ζωή τους. Μαζί και ο διαιτητής φυσικά, ο οποίος δεν έδωσε φάουλ στον τερματοφύλακα της Τσεχοσλοβακίας, Φράντισεκ Πλάνιτσκα, κατά την ισοφάριση των Ιταλών από τον Ραϊμούντο Όρσι στο 81΄. Στην διάρκεια της παράτασης ο Πότσο έκανε εσωτερικές αλλαγές και με έναν συνδυασμό των Γκουάιτα και Σκιάβιο κατάφερε στο 5ο λεπτό της παράτασης να πάρει προβάδισμα. Βέβαια στην αρχή της φάσης, όμως το γκολ του Σκιάβιο μέτρησε κανονικά.

Ο Τζιαμπιέρο Κόμπι έγινε ο πρώτος τερματοφύλακας που κατακτούσε το Παγκόσμιο Κύπελλο ως αρχηγός και η Ιταλία είχε πετύχει το στόχο της σε κάθε επίπεδο.

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις