Ευρωμπάσκετ αφιέρωμα: Ρόστερ και ανάλυση όλων των ομάδων

Ευρωμπάσκετ αφιέρωμα

Αφιέρωμα και ανάλυση για όλες τις χώρες που θα λάβουν μέρος στο φετινό Eurobasket από τη μπασκετική ομάδα του koubanezos.gr.

Λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη του Eurobasket, η μπασκετική ομάδα του Koubanezos συγκεντρώθηκε για να σας παρουσιάσει τους 24 μονομάχους. Η τελική φάση του τουρνουά θα ξεκινήσει την πρώτη μέρα του Σεπτέμβρη και ο τελικός θα γίνει στις 18 του ίδιου μήνα. ευρωμπάσκετ αφιέρωμα

Επιμέλεια: Αντώνης Ράπτης, Δημήτρης Κουλουμπαρίτσης, Παναγιώτης Δογαντζής, Γιώργος Αποστόλου και bilias1974.

Ευρωμπάσκετ αφιέρωμα: Σύστημα διεξαγωγής

Όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο πανόραμα της διοργάνωσης που ετοιμάσαμε για εσάς, οι 24 ομάδες της τελικής φάσης του τουρνουά έχουν χωριστεί σε τέσσερις ομίλους των έξι. Από κάθε όμιλο θα προκριθούν οι τέσσερις πρώτες ομάδες και θα διασταυρωθούν μεταξύ τους στη φάση των «16». Οι διασταυρώσεις των ομίλων Α, Β, Γ και Δ έχουν ως εξής: Β2-Α3, Α1-Β4, Β1-Α4, Α2-Β3, Γ1-Δ4, Δ2-Γ3, Γ2-Δ3, Δ1-Γ4.

Η φάση των ομίλων

Το ιδιαίτερο της φετινής διοργάνωσης είναι ότι κάθε όμιλος θα διεξαχθεί σε διαφορετική χώρα. Συνδιοργανώτριες χώρες είναι η Ιταλία, η Γερμανία, η Γεωργία και η Τσεχία. Τα νοκ άουτ θα διεξαχθούν στο Βερολίνο. Η Εθνική μας θα είναι στον τρίτο όμιλο με έδρα το Μιλάνο, ο πρώτος θα λάβει χώρα στην Τιφλίδα, ο δεύτερος στην Κολωνία και ο τέταρτος στην Πράγα. Ας τους δούμε όμως αναλυτικότερα, όπως και το πρόγραμμα και τα ρόστερ που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα:

Α’ Όμιλος

Γεωργία

Τουρκία

Ισπανία

Μαυροβούνιο

Βέλγιο

Βουλγαρία

 

Β’ Όμιλος

Γερμανία

Λιθουανία

Γαλλία

Σλοβενία

Ουγγαρία

Βοσνία Ερζεγοβίνη

 

Γ’ Όμιλος

Ιταλία

Εσθονία

Ελλάδα

Κροατία

Ουκρανία

Μ. Βρετανία

 

Δ’ Όμιλος

Τσεχία

Πολωνία

Σερβία

Φινλανδία

Ισραήλ

Ολλανδία

 

Ευρωμπάσκετ: Το πρόγραμμα της Εθνικής μας έχει ως εξής:

2/9 18:00 Κροατία-Ελλάδα

3/9 22:00 Ελλάδα-Ιταλία

5/9 18:00 Μ. Βρετανία-Ελλάδα

6/9 18:00 Ελλάδα-Ουκρανία

8/9 18:00 Εσθονία-Ελλάδα

Ευρωμπάσκετ αφιέρωμα: Οι 24 μονομάχοι

Γεωργία: Η σκληρή ομάδα του Ζούρου

Προκρίθηκε στο Eurobasket σαν συν-οικοδέσποινα. Στον πάγκο της βρίσκεται ο Έλληνας προπονητής Ηλίας Ζούρος.  Ο μεγάλος σταρ της ομάδας είναι αναμφισβήτητα ο Σενγκέλια, ο οποίος ωστόσο θα απουσιάσει. Σημαντικό ρόλο έχει ο πρώην καλαθοσφαιριστής του ΠΑΟΚ και της Κύμης Ταντέους Μακ Φάντεν. Σκληρή ομάδα, η οποία μπορεί να παίξει καλό μπάσκετ και καλή άμυνα βάζοντας δύσκολα στην αντίπαλη ομάδα. Άλλωστε, όπως θυμόμαστε το 2018 στα προκριματικά του παγκοσμίου το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, τα βρήκε σκούρα απέναντι τους νικώντας τελικά με buzzer beater του Παπανικολάου στο τελευταίο δευτερόλεπτο.

Ρόστερ Γεωργίας
Γκαρντ: Τσιντσάτζε, ΜακΦάντεν, Αντρονικασβίλι, Μποκοϊσβίλι, Σανάτζε
Φόργουορντ: Μπερισβίλι, Τζινχαράτζε,  Μπουργιανάτζε, Μαμουκελασβίλι
Σέντερ: Σερμαντίνι, Μπιτάτζε, Μπεκάουρι

Τουρκία: Με τον Λαρκίν-ογλου για την έκπληξη

Στον πρώτο όμιλο και μαζί με το φαβορί Ισπανία βρίσκουμε τους γείτονες Τούρκους τους οποίους η Ελλάδα αντιμετώπισε δύο φορές για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου με απολογισμό 2 νίκες. Όπως και άλλες Εθνικές Ομάδες, οι Τούρκοι ανακάλυψαν σε κάποιο μακρινό δημοτολόγιο στα βάθη της Άγκυρας …. ότι ο Σειν Λάρκιν έχει τούρκικη καταγωγή και όχι Αμερικάνικη όπως νομίζαμε όλοι, οπότε του έδωσαν τα κλειδιά της ομάδας ως τον βασικό άσο στην προσπάθεια τους για διάκριση. Πέραν του Λάρκιν όμως ο, προπονητής του στην Εφές και πρωταθλητής Euroleague για δεύτερη συνεχόμενη χρόνια, Εργκιν Αταμάν έχει και άλλους ελπιδοφόρους Τούρκους αστέρες να επιδείξει με κυριότερους εξ αυτών τους προερχόμενους από τον ΝΒΑ Σενγκούν, Οσμάν και Κορκμάζ καθιστώντας τους γείτονες μιας από τις επικίνδυνες ομάδες της διοργάνωσης.

Ρόστερ Τουρκίας
Γκαρντ: Λάρκιν, Κορκμάζ, Χαζέρ, Μαχμούτογλου, Τουντσέρ
Φόργουορντ: Οσμάν, Μπιτίμ, Σενγκούν, Σαϊμπίρ, Καμπάτσα
Σέντερ: Σανλί, Οσμάνι

Ισπανία: Γερασμένη, αλλά πάντα επικίνδυνη

Οι «άσπονδοι» φίλοι μας Ισπανοί ξεκινούν την προσπάθεια τους στα γήπεδα του πρώτου ομίλου στην μακρινή Τιφλίδα με αντιπάλους τις ομάδες της Βουλγαρίας, του Βελγίου, του Μαυροβουνίου, της Τουρκίας και της γηπεδούχου Γεωργίας. Παρότι ξεκινά την διοργάνωση με την ταμπέλα της νο2 εθνικής ομάδας στον κόσμο (πίσω μόνο από τις ΗΠΑ) τα προβλήματα δεν λείπουν καθώς ο πανδαμάτορας χρόνος έχει χτυπήσει για τα καλά την πόρτα μιας εξαιρετικής φουρνιάς Ισπανών παικτών με μεγαλύτερες απουσίες αυτές των εμβληματικών αδελφών Γκασόλ που επί χρόνια ήταν οι φυσικοί ηγέτες αυτής της ομάδας. Πέραν αυτών, η απόσυρση του Σέρχιο Ροντρίγκεζ και ο τραυματισμός του Ρίκυ Ρούμπιο ανάγκασαν τον Σέρτζιο Σκαριόλο να βαφτίσει «Ισπανό» τον αξιόλογο Αμερικανό γυρολόγο της Euroleague Λορέντζο Μπράουν για να καλύψει τα κενά στον άσο αλλά σίγουρα υπάρχουν και άλλοι Ισπανοί παίκτες με ταλέντο και παραστάσεις από το υψηλότερο επίπεδο που μπορούν να αναλάβουν την «μπέρτα» του ταυρομάχου για λογαριασμό των Φούριας Ρόχας.

Ρόστερ Ισπανίας
Γκαρντ: Μπράουν, Χ. Φερνάντεθ, Ρ. Φερνάντεθ, Μπριθουέλα
Φόργουορντ: Αροστέγκι, Πάρα, Χ. Ερνάνγκομεθ, Σαΐθ, Γκαρούμπα, Πραντίγια
Σέντερ: Γ. Ερνάνγκομεθ, Γκέρα

Μαυροβούνιο: Στην τελική φάση από την πίσω πόρτα

Το Μαυροβούνιο είναι η ομάδα που αντικατέστησε τη Ρωσία στο φετινό Eurobasket. Όντας η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ ανάμεσα σε όσες αποκλείστηκαν, πήρε το εισιτήριο την τελευταία στιγμή και εντάχθηκε στον όμιλο της Τιφλίδας. Πρόκειται για έναν όμιλο που μόνο απαγορευτικός δεν είναι για να κάνει όνειρα μια ομάδα με μικρή πείρα σε τέτοιες διοργανώσεις.  Άλλωστε σαν ξεχωριστή ομάδα αγωνίζεται μόλις από το 2006,  έχει τέσσερις συμμετοχές και Eurobasket και καμία διάκριση. Ο ΝΒΑερ Βούκσεβιτς δε θα δώσει το παρόν, οπότε θα πρωταξωνιστίσουν ο Αμερικανός Κέντρικ Πέρι και ο «Ευρωλιγκάτος»  Ντούμπλιεβιτς.

Ρόστερ Μαυροβουνίου
Γκαρντ: Πέρι, Παβλίσεβιτς, Ντρόμπνιακ, Μιχαΐλοβιτς, Βούτσεγιτς, Πόποβιτς
Φόργουορντ: Ράντονσιτς, Ράντοβιτς, Σιμόνοβιτς, Ίλιτς
Σέντερ: Ντούμπλιεβιτς, Νίκολιτς

Βέλγιο: Γεμάτο εμπειρία για την πρόκριση

Παρότι άσημοι μπασκετικά οι Βέλγοι έχουν συνολικά 18 παρουσίες σε τελική φάση Eurobasket με καλύτερη βέβαια την 4η θέση λίγο μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο το 1947… Το ρόστερ του Κροάτη προπονητή Ντάριο Γκέργκια, που βρίσκεται στο τιμόνι της ομάδας από το 2018, απαρτίζεται κυρίως από έμπειρους παίκτες των ευρωπαϊκών παρκέ με πιο γνωστό εξ αυτών τον σκόρερ Ομπασοχάν της Χαποέλ Ιερουσαλήμ που έχει 19 πόντους μέσο όρο στα προκριματικά του Μουντομπάσκετ αλλά και τους επίσης γνώριμους Τούμπα και Ζιλέ. Τα «Λιοντάρια» όπως είναι το προσωνύμιο τους ευελπιστούν να υπερκεράσουν τις ομάδες των Μαυροβούνιων, Γεωργιανών και Βούλγαρων για να βρεθούν αυτοί μαζί με τα φαβορί του ομίλου Ισπανούς και Τούρκους στην επόμενη φάση της διοργάνωσης.

Ρόστερ Βελγίου
Γκαρντ: Ταμπού, Λεκόμ, Λίμπερτ, Ομπασοχάν
Φόργουορντ: Μπλάιενμπεργκ, Μ’βέμα, Ντε Ζέου, Ζιλέ, Βανγουίν
Σέντερ: Μπάκο, Τούμπα, Μπρατάνοβιτς

Βουλγαρία : Στον αστερισμό του Σάσα

Η Βουλγαρία έκαμε την υπέρβαση και κερδίζοντας τελευταία αγωνιστική των προκριματικών τη Λετονία, προκρίθηκε στην τελική φάση. Σταρ της ομάδας είναι ένα «δικό μας» παιδί ο Αλέξανδρος Βεζένκοφ που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των φίλων του Ολυμπιακού με το αν θα φύγει για το NBA ή όχι. Αξίζει να κάνουμε ιδιαίτερη αναφορά στον νατουραλιζέ Αμερικάνο πλέι μέικερ Ντι Μποστ που αγωνίστηκε σε όλα τα παιχνίδια των προκριματικών.

Ρόστερ Βουλγαρίας
Γκαρντ: Μποστ, Μαρίνοφ, Καρμφίλοφ, Π.Ιβάνοφ, Κοστόφ, Αλιπίεφ
Φόργουορντ: Βεζένκοφ, Α. Ιβάνοφ, Σιμεόνοφ, Γιάνεφ
Σέντερ: Στόιλοφ, Ντιμίτροφ

Γερμανία: Πλήρης μπορεί την υπέρβαση

Η Γερμανία, παρ’ ότι τερμάτισε τελευταία στα προκριματικά με μόλις μία νίκη, προκρίθηκε στα τελικά του Eurobasket ως συνδιοργανώτρια. Αν κατέβουν όλα της τα αστέρια μπορεί να διεκδικήσει το κάτι παραπάνω. Καλύτερος παίκτης της ο σταρ των Χιούστον Ρόκετς (μέχρι στιγμής) Ντένις Σρέντερ. Στα πρόσφατα προκριματικά του Παγκοσμίου έπαιξε και ο Βόιγκντμαν  που μπορούν να ανεβάσει ταχύτητα την ομάδα.

Ρόστερ Γερμανίας
Γκαρντ: Σρέντερ, Λο, Χόλατζ, Βάιλερ-Μπαμπ, Ομπστ
Φόργουορντ: Βάγκνερ, Γκιφάι, Τίμαν, Βόιγκντμαν , Σενγκφέλντερ
Σέντερ: Τάις, Βόλφαρτ-Μπότερμαν

Λιθουανία: Η μεγάλη επιστροφή

Η παραδοσιακή δύναμη της Λιθουανίας δείχνει να αναγεννιέται. Μετά από αρκετά χρόνια απουσίας από τις πρώτες θέσεις των διεθνών διοργανώσεων, κάτι απόλυτα λογικό λόγω της «απόσυρσης» μιας εξαιρετικής φουρνιάς παικτών, η λιθουανική σχολή δείχνει να αποκτά ένα εξαιρετικό σύνολο για το μέλλον, με ταλαντούχους νέους παίκτες. Κεντρικοί πυλώνες της ομάδας δε θα μπορούσαν να είναι άλλοι από τους δύο NBAερς ψηλούς, τον Ντομάντας Σαμπόνις και τον Γιόνας Βαλαντσιούνας.

Ρόστερ Λιθουανίας
Γκαρντ: Λεκαβίτσιους, Γιοκουμπάιτις, Ζεμάιτις, Γκριγκόνις, Γκεντράιτις
Φόργουορντ: Κουζμίνσκας, Μπραζντέικις, Μπουτκεβίτσιους, Σαμπόνις, Ζουκάουσκας
Σέντερ: Βαλαντσιούνας, Εχόντας

Γαλλία: Στόχος μόνο η κορυφή

Αδιαμφισβήτητα μία από τις εθνικές ομάδες που ανήκουν στην ελίτ του μπάσκετ είναι αυτή της Γαλλίας. Με τον Βενσάν Κολέ να βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία πάνω από μια δεκαετία και ένα κράμα από αστέρες τόσο από το ΝΒΑ, όσο και από τα ευρωπαϊκά γήπεδα, οι Γάλλοι βρίσκονται πάντα στις κορυφαίες θέσεις των τουρνουά, είτε αυτό είναι το Eurobasket, το Mundobasket ή οι Ολυμπιακοί αγώνες (αργυρό μετάλλιο το 2020). Με ένα υπερ-πλήρες ρόστερ ενόψει του φετινού Eurobasket στοχεύουν μόνο την κορυφή. Ξεχωρίζουν οι Ρουντί Γκομπέρ και Εβάν Φουρνιέ από την άλλη όχθη του Ατλαντικού και οι γνώριμοι μας από τα ευρωπαϊκά γήπεδα Βενσάν Πουαριέ, Μουστάφα Φαλ και Ελί Οκόμπο.

Ρόστερ Γαλλίας
Γκαρντ: Ερτέλ, Φουρνιέ, Οκόμπο, Αλμπισί, Μαλεντόν
Φόργουορντ: Λουάου-Καμπαρό, Ταρπέι, Γιαμπουσέλε, Εμπαγιέ
Σέντερ: Γκομπέρ, Πουαριέ, Φαλ

Σλοβενία: Με Ντόνσιτς και Ντράγκιτς για άλλο ένα θαύμα

Πέντε χρόνια μετά το θρίαμβο του 2017 η Εθνική Σλοβενίας επιστρέφει στο Eurobasket με σκοπό να γράψει άλλο ένα κεφάλαιο στην μπασκετική ιστορία της. Με τον μεγάλο σούπερσταρ του NBA Λούκα Ντόντσιτς να ηγείται και τον πολύπειρο θρύλο της Εθνικής, Γκόραν Ντράγκιτς να επιστρέφει, ξυπνούν μνήμες από τα θαύματα που βιώσαμε στα γήπεδα της Φινλανδίας και της Τουρκίας το 2017. Άλλωστε στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου είδαμε εξαιρετικές εμφανίσεις από το σύνολο της Εθνικής Σλοβενίας.

Ρόστερ Σλοβενίας
Γκαρντ: Ντόνσιτς, Γ. Ντράγκιτς, Ζ. Ντράγκιτς, Πρέπελιτς, Σαμάρ, Νίκολιτς, Ρούπνικ, Μπλάζιτς
Φόργουορντ: Μούριτς, Τσάντσαρ
Σέντερ: Τόμπεϊ, Ντίμεκ

Ουγγαρία: Ο «φτωχός» συγγενής του ομίλου

Οι Ούγγροι προκρίθηκαν ως τρίτοι σε τριπλή ισοβαθμία με Σλοβενία και Ουκρανία. Έχουν πολύ δύσκολο έργο καθώς, βρίσκονται σε όμιλο φωτιά με εξαιρετικές ομάδες και μάλλον θα έχουν ρόλο φτωχού συγγενή στη διοργάνωση. Αστέρι της ομάδας είναι ο ρολίστας της Ρεάλ Μαδρίτης Άνταμ Χάνγκα. Από εκεί και μετά, αν εξαιρέσουμε τον νατουραλιζέ Αμερικανό Μίκαελ Χόπκινς που αγωνίζεται στη Ρέτζιο Εμίλια, όλοι οι άλλοι παίκτες έχουν μηδενική εμπειρία από αυτό το επίπεδο.

Ρόστερ Ουγγαρίας
Γκαρντ: Περλ, Σόμογκι, Βοϊβόντα, Μπένκε, Βαράντι
Φόργουορντ: Χάνγκα, Φέρεντς, Άλεν, Γκόλομαν, Έιλινγκσφελντ
Σέντερ: Χόπκινς, Κέλερ

Βοσνία – Ερζεγοβίνη: Δύσκολη αποστολή, αλλά μπορεί

Οι Βόσνιοι τα πήγαν εκπληκτικά αφού προκρίθηκαν ως πρώτοι από όμιλο με ομάδες όπως η Ελλάδα, Βουλγαρία και Λετονία. Ενδεικτικό του πόσο καλά τα πήγαν ήταν το ότι έκαναν μόλις μία ήττα (από την Ελλάδα με 65-70). Αστέρι της ομάδας είναι ο πρώτος σκόρερ της περσινής ACB με τη Μπεογκράν (που ανακοινώθηκε από τη Ρεάλ Μαδρίτης) Τζάναν Μούσα. Στο Eurobasket που έρχεται είναι σε πολύ δύσκολο όμιλο με Λιθουανία, Γερμανία, Γαλλία, Ουγγαρία και Σλοβενία. Σε αυτόν τον όμιλο, αν θέλει να προκριθεί πρέπει να κάνει μία μεγάλη νίκη εκτός προγράμματος.

Ρόστερ Βοσνίας
Γκαρντ: Ρόμπερσον, Γκέγκιτς, Καμπάρα, Άτιτς, Λάζιτς
Φόργουορντ: Μούσα, Βράμπατς, Σουλεϊμάνοβιτς, Χαλίλοβιτς, Πενάβα
Σέντερ: Νούρκιτς, Κεμένιας

Ιταλία: Οικοδέσποινα με δύναμη στα φόργουορντ

Οι γείτονες βρίσκονται στον όμιλο της Εθνικής μας και για την ακρίβεια φιλοξενούν τους αγώνες του στο Μιλάνο. Παραδοσιακή δύναμη του μπάσκετ στην Ευρώπη με αρκετές διακρίσεις. Στο θεσμό του Eurobasket έχει κατακτήσει δύο φορές το χρυσό (1983, 1999), τέσσερις φορές το αργυρό (1937, 1946, 1991, 1997) και άλλες τέσσερις το χάλκινο (1971, 1975, 1985, 2003). Το ρόστερ της είναι γεμάτο αξιόλογα φόργουορντ, αλλά στερείται λύσεων στις άλλες θέσεις.  Αρκετοί παίκτες από ομάδες της Euroleague στελεχώνουν το ρόστερ της όπως ο Φοντέκιο, ο Μέλι,  ο Πολονάρα και ο Ντατόμε. Η Ιταλία είναι ένα από τα φαβορί του ομίλου για την πρόκριση και δύσκολα δεν θα τα καταφέρει.

Ρόστερ Ιταλίας
Γκαρντ: Σπίσου, Παγιόλα, Μανιόν, Μπαλντάσο, Τονούτ
Φόργουορντ: Πολονάρα, Φοντέκιο, Ντατόμε, Ρίτσι
Σέντερ: Μέλι, Μπιλίγκα, Τεσιτόρι

Εσθονία: Επιτυχία και μόνο η συμμετοχή

Ίσως η πιο αδύναμη ομάδα του ομίλου της Εθνικής μας, για την οποία και μόνο η συμμετοχή στο Eurobasket είναι επιτυχία. Αυτή θα είναι η 7η συμμετοχή της σε τελική φάση. Στα προκριματικά κατάφερε να προκριθεί ως Τρίτη σε έναν όμιλο με αντιπάλους την Ιταλία, τη Ρωσία και τη Βόρεια Μακεδονία, με την οποία ισοβάθμησε αλλά υπερτερούσε. Η λογική λέει πως θα αποτελέσει το σάκο του μποξ στο Μιλάνο. Στο ρόστερ της διαθέτει αρκετούς παίκτες που αγωνίζονται σε Ισπανία, Γερμανία και Ιταλία με γνωστότερο όλων τον Ραϊέστε της Μπασκόνια.

Ρόστερ Εσθονίας 
Γκαρντ: Σοκ, Κρίισα, Κουλαμάε,  Ντόρμπεκ
Φόργουορντ: Ραϊέστε, Χούσαρ, Ντρελ, Βένε, Κίστινγκ
Σέντερ: Κότσαρ, Τας, Νούργκερ

Ελλάδα: Επιστροφή στα μετάλλια

Τρομάζει, φοβίζει αλλά κρατάει τη μπάλα χαμηλά. Το πρόσφατο παρελθόν δεν αποτελεί οδηγό για την Εθνική. Η Ελλάδα απέχει χρόνια από τα μετάλλια και φέτος είναι ίσως η ευκαιρία της. Με μια σύνθεση που στη θεωρία (και στην πράξη μπορεί και πρέπει) να τρομάζει είναι πιο έτοιμη από ποτέ να κάνει το μεγάλο comeback στις θέσεις των μεταλλίων. Με έναν εκ των κορυφαίων Ελλήνων προπονητών, με δύο από τα καλύτερα guard στην Ευρώπη και φυσικά τον κορυφαίο μπασκετμπολίστα στον κόσμο δεν έχει να φοβηθεί κανέναν πέρα από τον ίδιο της τον εαυτό. Η Εθνική δημιούργησε το κλίμα στην Λάρισα και έκανε την αφετηρία για μια νέα αρχή με προοπτικές και ταβάνι που μπορεί να φτάσει πολύ ψηλά. Με την προσθήκη του Ντόρσεϊ, το παιχνίδι της εθνικής αποκτά νέα διάσταση και μεγαλώνει το γήπεδο, βρίσκοντας στο πρόσωπο του ένας σουτέρ που μπορεί να πλαισιώσει τον Γιάννη και να ανοίξει τις αντίπαλες άμυνες.

Ρόστερ Ελλάδας
Γκαρντ: Καλάθης, Σλούκας, Λούντζης, Μποχωρίδης, Ντόρσεϊ, Λαρεντζάκης
Φόργουορντ: Γ. Αντετοκούνμπο, Παπαπέτρου, Παπανικολάου, Θ. Αντετοούνμπο, Αγραβάνης, Κασελάκης
Σέντερ: Παπαγιάννης, Κ. Αντετοκούνμπο

Κροατία: Πάντα κάτι της λείπει

Ένα ακόμα από τα φαβορί για πρόκριση στην επόμενη φάση από τον όμιλο της Εθνικής μας είναι η Κροατία. Στα 30 χρόνια της ιστορίας της έχει να επιδείξει δύο χάλκινα μετάλλια σε Eurobasket, το 1993 και το 1995. Γενικότερα οι διακρίσεις της περιορίζονται μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 90’. Από τότε, πάντα κάτι της λείπει για να κάνει την υπέρβαση. Η φετινή διοργάνωση είναι μια ευκαιρία να αποδείξει ότι ίσως άξιζε να βρεθεί στο παγκόσμιο του 2023, από το οποίο αποκλείστηκε πριν λίγες ημέρες. Το μεγάλο αστέρι της ομάδας είναι ο Μπόγιαν Μπογκντάνοβιτς με πολυετή καριέρα στο ΝΒΑ, ενώ σημαντικά γρανάζια είναι ο Ζούμπατς και ο Χεζόνια.

Ρόστερ Κροατίας
Γκαρντ: Σμιθ, Γκνίντιτς, Πέρκοβιτς, Σιμόν, Μάβρα
Φόργουορντ: Μπογκντάνοβιτς, Χεζόνια, Ράμλιακ, Σάριτς, Πρκάτσιν
Σέντερ: Ζούμπατς, Μάτκοβιτς

Ουκρανία: Με τη «βοήθεια» των Αμερικανών

Οι «πληγωμένοι» λόγω του πολέμου με τους Ρώσους, Ουκρανοί, θα ξεκινήσουν την προσπάθεια τους για διάκριση από τα ιταλικά παρκέ στο Μιλάνο για τον τρίτο όμιλο της διοργάνωσης με αντιπάλους την Κροατία, την Μεγάλη Βρετανία, την Εσθονία, τους γηπεδούχους Ιταλούς και την δικιά μας Εθνική Ομάδα. Οι Ουκρανοί λοιπόν πέραν από την βοήθεια που έχουν πάρει στον πόλεμο από τους Αμερικανούς, αναμένουν την ενίσχυση από τους Αμερικανοθρεμένους Ουκρανούς Άλεξ Λεν των Σακραμέντο Κίνγκς και Σβι Μίχαλιουκ των Τορόντο Ράπτορς. Στόχος των Ουκρανών δεν είναι άλλος από την προσπάθεια να περάσει στον επόμενο γύρο της διοργάνωσης λογικά έχοντας ως κύριες αντιπάλους τους Άγγλους και Εσθονούς μιας και η δική μας Εθνική, οι Ιταλοί και οι Κροάτες είναι σίγουρα ένα σκαλί παραπάνω.

Ρόστερ Ουκρανίας
Γκαρντ: Σάνον, Λουκάσκοφ, Ζοτόφ, Τατσένκο, Σιντόροφ
Φόργουορντ: Μιχάλιουκ, Μπλίζνιουκ, Γκέρουν, Μπόμπροφ
Σέντερ: Λεν, Πούστοβι, Σκαπίντσεφ

Μεγάλη Βρετανία: Κομπάρσος στον όμιλο

Έκανε την έκπληξη νικώντας την Εθνική μας ομάδα στην αρχή των προκριματικών του παγκοσμίου. Από εκεί και πέρα η Μεγάλη Βρετανία δεν φημίζεται για τις αρετές της στον χώρο του μπάσκετ. Δεν τρομάζει, αλλά μπορεί να σε νικήσει αν την αφήσεις να ελευθερωθεί στο παρκέ. Η Μεγάλη Βρετανία συμμετέχει σε Eurobasket για 5η φορά μετά 2009,2011,2013 και 2017. Στο ρόστερ της υπάρχουν αρκετοί παίχτες που αγωνίζονται στο αγγλικό πρωτάθλημα. Ο Ολασένι είναι ίσως το πιο γνωστό όνομα της ομάδας, ο οποίος αγωνίζεται στην Νταρουσάφακα.

Ρόστερ Μεγάλης Βρετανίας
Γκαρντ: Ράουντ, Βαν Όστρουμ, Κ. Τζόνσον, Ογκουνλέγιε, Γουίλαν
Φόργουορντ: Χέσον, Λόουσον, Άντερσον, Μπίγκμπι-Ουίλιαμς
Σέντερ: Ολασένι, Κλαρκ, Γουίλιαμς

Τσεχία: Με άρωμα Μπαρτσελόνα για την υπέρβαση

Η οικοδέσποινα του τέταρτου ομίλου, Τσεχία, δεν αποτελεί παραδοσιακή δύναμη. Έχει έξι συμμετοχές σε Eurobasket χωρίς διάκριση. Ωστόσο η παρούσα «φουρνιά» παικτών έχει να επιδείξει αξιοπρεπείς παρουσίες σε μεγάλες διοργανώσεις. Στο ρόστερ της ομάδας ξεχωρίζει ο Γιαν Βέσελι. Με τη δύναμη της έδρας, αλλά και την ποιότητα που διαθέτει δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα για την πρόκριση στα νοκ άουτ. Εκεί όμως θα φανεί αν μπορεί να κάνει την υπέρβαση.

Ρόστερ Τσεχίας
Γκαρντ: Πούλπαν, Κρέιτσι, Γέλινκε, Κίζλινκ, Σενχάλ
Φόργουορντ: Χρούμπαν, Μπόχατσικ, Παλίζα, Άουντα, Πετέρκα, Κριτζ
Σέντερ: Βέσελι, Μπάλβιν

Πολωνία: 55 χρόνια μακριά από την κορυφή

Ο τέταρτος όμιλος διαθέτει αρκετές «μικρομεσαίες» ομάδες, που θα παλέψουν για την πρόκριση, αλλά φαίνεται πως αυτό θα είναι και το ταβάνι τους. Αυτό ισχύει και για την Πολωνία, η οποία ωστόσο μπορεί να επιδείξει κάποιες διακρίσεις στο Eurobasket, ακόμα κι αν μιλάμε για 55 χρόνια πριν. Οι Πολωνοί έχουν κατακτήσει ένα αργυρό μετάλλιο, το 1963 και τρία χάλκινα (1939, 1965 και 1967). Το ρόστερ τους δεν τρομάζει. Ξεχωρίζουν ο Πονίτκα και ο νατουραλιζέ Σλότερ, αλλά μέχρι εκεί. Έχει μια ευκαιρία να προκριθεί, αλλά σίγουρα θα είναι ένας από τους επιθυμητούς αντιπάλους στα πρώτα σταυρώματα.

Ρόστερ Πολωνίας
Γκαρντ: Σλότερ, Κολέντα, Σενκ, Γκάρμπατς, Μάτσακ, Μιχάλακ
Φόργουορντ: Πονίτκα, Κολέντα, Σοκολόφσκι, Τσελ, Κουλιμπαλί, Ζισκόφσκι
Σέντερ: Μπαλτσερόφσκι, Τζιέβα, Ολένιτσακ

Σερβία: Δίκαια φαβορί με τόσα αστέρια

Το μεγάλο φαβορί του τέταρτου ομίλου και όχι μόνο, αφού αποτελεί έναν από τους μεγάλους διεκδικητές του τροπαίου. Πως θα μπορούσε άλλωστε να μην στοχεύει ψηλά, όταν στη σύνθεσή της βλέπουμε τον MVP Γιόκιτς, ΝΒΑερς όπως ο Μπιέλιτσα, αλλά και μεγάλα αστέρια της Euroleague όπως ο Μίσιτς, ο Γκούντουριτς, ο Μιλουτίνοφ, ο Λούσιτς και ο Κάλινιτς. Μάλιστα η λίστα δεν περιορίζεται σε αυτούς. Ο Πέσιτς έχει μοναδική αποστολή να δέσει όλα αυτά τα αστέρια και να οδηγήσει στην κορυφή μία από τις μεγαλύτερες μπασκετικές σχολές της Ευρώπης. Στον όμιλο δεν πρόκειται να έχουν κανένα πρόβλημα και οι Σέρβοι μπορούν από τώρα να σκέφτονται τα νοκ άουτ.

Ρόστερ Σερβίας
Γκαρντ: Μίσιτς, Γιαραμάζ, Γκούντουριτς, Νέντοβιτς, Μαρίνκοβιτς
Φόργουορντ: Λούσιτς, Κάλινιτς, Νταβίντοβατς, Γιάνκοντιτς-Κούριτζα
Σέντερ: Γιόκιτς, Μιλουτίνοφ, Ρίστιτς

Φινλανδία: Έτοιμη να κάνει ζημιές

Η Φινλανδία στα προκριματικά για το παγκόσμιο του 2023 φαίνεται να τα πηγαίνει περίφημα με ρεκόρ 5-1. Μια ανταγωνιστική ομάδα με αναμφίβολο ηγέτη τον NBAερ Μάρκανεν, η οποία φαίνεται να μπορεί να πραγματοποιήσει σημαντικές νίκες και να βάλει δύσκολα σε πολλές ομάδες που θα την υποτιμήσουν. Με τον Μάρκανεν στην σύνθεση της η Φιλανδία ανεβαίνει επίπεδο και γίνεται πιο επιθετική. Οι φιλοδοξίες και οι στόχοι της μπορεί να μην είναι υψηλοί, αλλά κανείς δεν μπορεί να θεωρήσει ότι θα περάσει ένα εύκολο και ήσυχο βράδυ απέναντι τους.

Ρόστερ Φινλανδίας
Γκαρντ: Κοπόνεν, Λιτλ, Μαξούνι, Σεπάλα, Σαλίν, Καντόντεν, Πάλμι
Φόργουορντ: Βαλτόνεν, Χαφ, Μαρκάνεν, Γιαντούνεν
Σέντερ: Μάντσεν

Ισραήλ: Ελπίζει να βρεθεί στα νοκ άουτ

Το Ισραήλ είναι ένα καλό παράδειγμα για να αποδείξουμε πως η εθνική ομάδα δεν έχει καμία σχέση με τις επιτυχίες της χώρας σε συλλογικό επίπεδο. Η Μακάμπι μπορεί να είναι μια παραδοσιακή δύναμη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, όμως το Ισραήλ έχει καταφέρει να κερδίσει μόλις ένα αργυρό μετάλλιο σε 30 παρουσίες του, το 1979. Δε διαθέτει ένα ρόστερ μεγάλων αστεριών. Ξεχωρίζει ο Ντένι Αβντιγιά των Γουίζαρντς. Σημαντικά γρανάζια είναι και οι Μπλατ, Ζούσμαν και Κοέν με μεγάλη εμπειρία από την Euroleague. Με αυτά τα όπλα, το Ισραήλ μπορεί να ελπίζει στην πρόκριση στα νοκ άουτ, δεδομένου ότι ο όμιλος είναι στα μέτρα του αν εξαιρέσουμε τη Σερβία.

Ρόστερ Ισραήλ
Γκαρντ: Μέκελ, Αβντίγια, Μαντάρ, Μπλατ
Φόργουορντ: Ζούσμαν, Μένκο, Πνίνι, Τζινάτ, Κοέν
Σέντερ: Σόρκιν, Λέβι, Ζάλμασον

Ολλανδία: Παντοτινός κομπάρσος

Μια ομάδα που έχει 16 συμμετοχές σε Eurobasket, αλλά καμία διάκριση, δεν μπορεί παρά να χαρακτηριστεί κομπάρσος. Δεν είναι άλλωστε μυστικό πως οι Ολλανδοί δεν είναι και φαν του μπάσκετ, οπότε καλύτερα να κλωτσούν τη μπάλα! Το ρόστερ τους δε διαθέτει τίποτα φανταχτερό. Οι περισσότεροι παίκτες παίζουν εντός συνόρων. Ακόμα και σε έναν όμιλο χωρίς πολλά μεγάλα ονόματα, φαντάζει δύσκολο να αποφύγει την τελευταία θέση.

Ρόστερ Ολλανδίας
Γκαρντ: Κλουφ, Ντε Βρις, Γουίλιαμς, Φράνκε, Χάμινκ
Φόργουορντ: Ντε Γιονγκ, Κεράτζι, Έντουαρντς, Κοκ, Ο. Σάφτενααρ
Σέντερ: Χαάρμς, Ρ. Σάφτενααρ

Novibet – με 0% γκανιότα** και το στοίχημά σου αξίζει περισσότερα!

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις