Τι είναι το «ημι-αυτόματο» οφσάιντ;

μουντιάλ 2022

Το Μουντιάλ 2022 θα έχει ακόμα μία καινοτομία. Ποια είναι αυτή που καθιστά ιδιαίτερο το θεσμό;

Έχει χαρακτηριστεί ως «το πιο ιδιαίτερο Μουντιάλ όλων των εποχών», τόσο για το γεγονός ότι θα διεξαχθεί στον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, όσο και για τις τεχνολογίες που πρόκειται να εφαρμοστούν στους αγωνές. μουντιάλ 2022

Ο λόγος γίνεται για το θέμα των διαιτητικών αποφάσεων, και την εισαγωγή του «VAR-light» (σ.σ. VAR φωτισμού) το οποίο είναι μία εξελιγμένη μορφή του VAR που μάθαμε τα τελευταία χρόνια. Η νέα αυτή τεχνολογία διαθέτει ένα σύστημα καμερών οι οποίες θα είναι τοποθετημένες σε συγκεκριμένα σημεία του γηπέδου και θα… σκανάρουν όλες τις φάσεις.

Τα πρωτόκολλα της FIFA επιτρέπουν δύο κύρια συστήματα «VAR φωτισμού», το ένα χρησιμοποιεί έως τρεις κάμερες και το άλλο μεταξύ τεσσάρων και οκτώ.

Novibet – με 0% γκανιότα** και το στοίχημά σου αξίζει περισσότερα!

Σκοπός του είναι να ελέγχει τις φάσεις σε περιπτώσεις φάουλ και οφσάιντ και να ενημερώνει τους διαιτητές σε πολύ συντομότερο χρονικό διάστημα απ’ ότι γίνεται με την παρούσα μορφή του VAR.

Μουντιάλ 2022: Το VAR-light ρίχνει… φως στις αποφάσεις

Ο αριθμός των καμερών είναι ο κύριος παράγοντας που επηρεάζει το κόστος του συστήματος, επομένως μπορεί να υπάρχει δίλημμα όσον αφορά το σύστημα που θα επιλέξει η εκάστοτε διοργανώτρια αρχή, δεδομένου ότι τα οκτώ σημεία που έχουν την δυνατότητα να «φιλοξενήσουν» κάμερες είναι ήδη διαθέσιμα στους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς που παρέχουν ζωντανή κάλυψη των αγώνων.

Επίσης σημειώνεται ότι η μπάλα θα είναι εξοπλισμένη με έναν ειδικό αισθητήρα για να εντοπίζεται από το σύστημα και να προσφέρει ακριβή δεδομένα στους διαιτητές.

Το Professional Game Match Officials Ltd (PGMOL), το όργανο που διαχειρίζεται τους επίλεκτους διαιτητές, έχει συζητήσει τόσο με την ομοσπονδία όσο και με τους υπεύθυνους για το γυναικείο ποδόσφαιρο προκειμένου να εφαρμόσει το νέο αυτό σύστημα το οποίο θα αντικαταστήσει πολλούς διαιτητές.

Ο επικεφαλής διαιτησίας της FIFA, Πιερλουίτζι Κολίνα, είχε πει για τη νέα τεχνολογία:

«Το VAR έχει πολύ θετικό αντίκτυπο μέχρι στιγμής στο ποδόσφαιρο και μπορούμε να πούμε ότι ο αριθμός των μεγάλων λαθών έχει μειωθεί σημαντικά. Στους τομείς όπου μπορεί να βελτιώθηκε συμπεριλαμβάνεται και το οφσάιντ. Γνωρίζουμε ότι μερικές φορές η διαδικασία ελέγχου ενός πιθανού οφσάιντ διαρκεί πολύ ώρα, ιδιαίτερα όταν το οφσάιντ που πρέπει να αξιολογηθεί είναι θέμα… εκατοστών.

Και μερικές φορές η ακρίβεια με τη θέση των γραμμών μπορεί να μην είναι στο 100%. Για αυτούς τους λόγους, η FIFA αναπτύσσει μια τεχνολογία που θα μπορούσε να προσφέρει πιο γρήγορες και ακριβείς απαντήσεις, και αυτό είναι γνωστό ως ημιαυτόματο οφσάιντ».

Novibet – με 0% γκανιότα** και το στοίχημά σου αξίζει περισσότερα!

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις