Μουντιάλ 2022 – Αφιέρωμα: Όλες οι ομάδες!

μουντιάλ αφιέρωμα

Αφιέρωμα και ανάλυση για όλες τις χώρες που θα λάβουν μέρος στο Μουντιάλ του Κατάρ από τη συντακτική ομάδα του koubanezos.gr.

Το koubanezos.gr, πιστό στο ραντεβού του με τις μεγάλες διοργανώσεις, σας παρουσιάζει νωρίς-νωρίς όλα όσα πρέπει να ξέρετε για κάθε ομάδα του Μουντιάλ του Κατάρ που θα διεξαχθεί το Νοέμβριο και το Δεκέμβριο.

1ος Ομιλος

🇶🇦 Κατάρ

Θα γίνει η μικρότερη χώρα που έχει φιλοξενήσει ποτέ ένα Παγκόσμιο Κύπελλο: έχει έκταση μόλις 11.627 τ.χλμ. και μονάχα 2,7 εκατ. κατοίκους. Ήτοι, είναι το… μισό σε έκταση από ό,τι η Πελοπόννησος που είναι στα 21.439 τ. χλμ., ενώ ο πληθυσμός της «αγγίζει» το μισό της Αθήνας.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: είναι από τις ελάχιστες φορές που μόνο μια ομάδα θα λάβει το βάπτισμα του πυρός σε τελική φάση Μουντιάλ. Και είναι το Κατάρ που έχει αναλάβει να φιλοξενήσει και τη διοργάνωση.

Πώς προκρίθηκε: ως διοργανώτρια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 πέρασε χωρίς αγώνες,.

Προπονητής: Φέλιξ «Μπαζ» Σάντσες, Ισπανός, 47 ετών, από το 2017 στον πάγκο. Θήτευσε παλαιότερα στην U23 και U20 του Κατάρ, ενώ έχει διατελέσει προπονητής και στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα για μία δεκαετία.


🇳🇱 Ολλανδία

Με τον εμβληματικό LVG στο… τιμόνι για τρίτη, και τελευταία, φορά ύστερα από την απόλυση του Φρανκ ντε Μπουρ, ύστερα από τον πρόωρο αποκλεισμό από την Τσεχία στο Euro 2020, η Ολλανδία κλασικά ρίχνεται σε Μουντιάλ με όνειρα, προσδοκίες αλλά και τον φόβο της αποτυχίας.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: απούσα από τη Ρωσία το 2018, η μόνη χώρα με τρεις χαμένους τελικούς σε Μουντιάλ, παρούσα σε 10 από τα άλλα 21 τουρνουά και πάντα περνάει στα νοκ άουτ.

Πώς προκρίθηκε: με απολογισμό επτά νίκες, δύο ισοπαλίες, καθώς και μία ήττα, πρώτευσε με άνεση στον 7ο όμιλο, μπροστά από την Τουρκία.

Προπονητής: Λουίς φαν Χάαλ, 71 ετών, από το 2021 στον πάγκο. Θήτευσε άλλες δύο φορές στον πάγκο της. Η πρώτη το 2000 – 2001 και η δεύτερη το 2012-14.


🇸🇳 Σενεγάλη

Πρωταθλήτρια Αφρικής επικρατώντας στα πέναλτι της Αιγύπτου, πρόκριση στο Κατάρ επικρατώντας, στα play offs, στα… πέναλτι της Αιγύπτου. Δις πλήγωσε τον φίλο του, Μο Σαλάχ, ο Σαντιό Μανέ…

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: γαλλική αποικία ως τα 60s, κατόπιν άρχισε να μετέχει και μονάχα άλλες δύο φορές πέρασε στα τελικά, το 2002 (ως τα προημιτελικά) και το 2018 στη Ρωσία.

Πώς προκρίθηκε: πρώτη σε όμιλο με Τόγκο, Ναμίμπια, Κονγκό, μετρώντας πέντε νίκες και μία ισοπαλία. Στα play offs άφησε εκτός την Αίγυπτο στα πέναλτι, χιτσκοκική αν μη τι άλλο πρόκριση στην τελική φάση.

Προπονητής: Αλιού Σισέ, 46 ετών, από το 2015 στον πάγκο. Επιτυχημένος, έχοντας φέρει ένα Copa Africa στη χώρα το 2022, αλλά και έχοντας λάβει το εισιτήριο για το Κατάρ.


🇪🇨 Εκουαδόρ

Αποτελεί, βάσει δυναμικής και ρόστερ, υπέρβαση η πρόκρισή του, εκμεταλλεύτηκε σχεδόν στο έπακρον την έδρα του. Γνωρίζοντας τη δυσκολία της αποστολής του, αναμένεται να ευχαριστηθεί ακόμη και το τελευταίο λεπτό, καθώς μοιάζει δύσκολη η πρόκρισή του στα νοκ άουτ .

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: μόλις για τέταρτη φορά παρών στην τελική φάση, πρώτη από το 2014, μόνο το 2006 είχε μπει στις νοκ – άουτ φάσεις του θεσμού.

Πώς προκρίθηκε: έκανε την καλύτερή του πορεία στα προκριματικά της COMNEBOL τερματίζοντας στην 4άδα, μπροστά από παραδοσιακές δυνάμεις. Μέτρησε επτά νίκες, πέντε ισοπαλίες, καθώς και έξι ήττες.

Προπονητής: Γκουστάφο Αλφάρο, Αργεντινός, 60 ετών, από το 2020 στον πάγκο. Πρόκειται για πολύπειρο προπονητή, με θητεία σε Μπόκα Τζούνιορς, Αρσεναλ ντε Σαραντί, Σαν Λορένσο, Ουρακάν, Αλ Αχλί Σαουντί και άλλες.


2ος Ομιλος

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Αγγλία

Έβδομη συνεχόμενη παρουσία στα τελικά για την Αγγλία, 4η καλύτερη ομάδα του κόσμου μετά την παρουσία στον μικρό τελικό, στη Ρωσία το 2018 και δευτεραθλήτρια Ευρώπης μετά την ήττα, στα πέναλτι, από την Ιταλία στον τελικό του Euro 2020.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: το 1966 ο μοναδικός της τίτλος, έκτοτε δύο φορές τερμάτισε στην 4άδα (1990 και 2018). Παρούσα για 16η φορά σε 22 διοργανώσεις.

Πώς προκρίθηκε: πρώτη και αήττητη (8-2-0) στον 9ο όμιλο, με άνεση μπροστά από την Πολωνία.

Προπονητής: Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ, 52 ετών, από το 2016 στον πάγκο.


🇮🇷 Ιράν

Για έκτη φορά στα τελικά, για πρώτη φορά τρίτη συνεχόμενη, στην Ασία έχει από το 1976 να πάρει τον τίτλο, σταθερή δύναμη μεν αλλά του λείπουν πορείες και τρόπαια.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: σε πέντε εμφανίσεις ουδέποτε πέρασε από τους ομίλους, στο 2-4-9 ο απολογισμός του σε όλα.

Πώς προκρίθηκε: κυρίαρχο στον 1ο όμιλο της AFC, με ρεκόρ 8-1-1 τερμάτισε πρώτο, μπροστά από τη Νότια Κορέα.

Προπονητής: Ντράγκαν Σκότσιτς, Κροάτης, 54 ετών, στον πάγκο από το 2020.


🇺🇲 HΠΑ

Είθισται να προκρίνεται στα τελικά αλλά σπάνια προχωράει και κάνει πορεία, ρεαλιστικός στόχος να μπαίνει ως τους «16».

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: λαμβάνει μέρος για 11η φορά σε συνολικά 22 τουρνουά, έλειψε το ’18 για πρώτη φορά μετά από επτά σερί παρουσίες.

Πώς προκρίθηκε: αυτή τη φορά δεν έκανε… περίπατο στα προκριματικά αλλά «ίδρωσε» για να πάρει το τρίτο και τελευταίο απευθείας εισιτήριο από τη ζώνη της CONCACAF.

Προπονητής: Γκρεγκ Μπερχάλτερ, 49 ετών, από το 2018 στον πάγκο.


🏴󠁧󠁢󠁷󠁬󠁳󠁿 Ουαλία

Ομάδα με παράδοση αλλά χωρίς πολλές εμφανίσεις σε τελική φάση. Εμφανίστηκε στα τελευταία δύο Euro, και το 2016 ήταν στα ημιτελικά! Ερώτημα αν λυθεί το θέμα με τον Ράιαν Γκιγκς ή συνεχίζει στον πάγκο ο Ρομπ Πέιτζ.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: μόνο το 1958 είχε εμφανιστεί πάλι, στη Σουηδία, και αποκλείστηκε στα προημιτελικά από τη Βραζιλία και από γκολ του 17χρονου Πελέ.

Πώς προκρίθηκε: δεύτερη πίσω από το Βέλγιο στον όμιλο, μπήκε στα μπαράζ όπου νίκησε Αυστρία και, τρεις μήνες μετά, Ουκρανία.

Προπονητής: Ρόμπερτ Πέιτζ, 47 ετών, υπηρεσιακός εκλέκτορας μέχρι νεοτέρας.


3ος Ομιλος

🇦🇷 Αργεντινή

Ανελλιπώς παρούσα στα τελικά από το 1974, η «αλμπισελέστε» συγκαταλέγεται στα φαβορί σε σχεδόν κάθε τουρνουά μετά τη δεύτερη, και τελευταία, στέψη της το 1986. Ταξιδεύει στο Κατάρ με… προίκα την κατάκτηση του Copa America 2021 στη Βραζιλία, αλλά και του Finalissima στο «Γουέμπλεϊ» κόντρα στην Ιταλία με 3-0 τον Ιούνιο.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: παρούσα στις 18/22 διοργανώσεις πια, πρωταθλήτρια Κόσμου το 1978 και το 1986 και άλλες τρεις φορές φιναλίστ, με πιο πρόσφατη το 2014, όπου ηττήθηκε στον τελικό της Βραζιλίας με 1-0 από τη Γερμανία.

Πώς προκρίθηκε στο Μουντιάλ 2022: Ανετη και ωραία προκρίθηκε από τον όμιλο της Λατινικής Αμερικής, με έντεκα νίκες και έξι ισοπαλίες, ολοκληρώνοντας αήττητη τον όμιλο.

Προπονητής: Λιονέλ Σκαλόνι, 44 ετών, από το 2018 στον πάγκο.


🇸🇦 Σαουδική Αραβία

Χωρίς τίτλο στην Ασία από το 2006, έκτοτε αναδιοργανώθηκε και κατά γενική ομολογία διαθέτει πια μια από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία της. Εξ ου και οι απαιτήσεις ενόψει Κατάρ είναι υψηλές.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: πρωτοεμφανίστηκε μόλις το 1994, σε πέντε παρουσίες μόνο μια φορά πέρασε από τον όμιλο.

Πώς προκρίθηκε: άνετα πρώτη στον 2ο όμιλο της AFC με απολογισμό 7-2-1.

Προπονητής: Εβρέ Ρενάρ, Γάλλος, 54 ετών, από το 2019 στον πάγκο.


🇲🇽 Μεξικό

Εξαιρουμένων των δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων που διοργάνωσε (1970 και 1986), όπου ήταν στα προημιτελικά, ουδέποτε προχώρησε πάλι τόσο παρά τη διαρκή του παρουσία στη διοργάνωση.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: παρών για 17η φορά σε 22 Μουντιάλ και όγδοη συνεχόμενη, στις προηγούμενες επτά αποκλείστηκε στους «16». Ναι, σε όλα!

Πώς προκρίθηκε: δεν έκανε, ως είθισται, περίπατο αλλά τερμάτισε στην πρώτη δυάδα του ομίλου της CONCACAF.

Προπονητής: Χεράρδο Μαρτίνο, 60 ετών, Αργεντινός, από το 2019 στον πάγκο.


🇵🇱 Πολωνία

Παλιά ευρωπαϊκή δύναμη, με δύο 3ες θέσεις (1974 και 1982), έκτοτε όμως ούτε εμφανίζεται συχνά ούτε διακρίνεται, τα… λεφτά και οι ελπίδες της χώρας στον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: μετέχει για 9η φορά σε 22 τουρνουά, από το 1986 και το Μεξικό έχει να προκριθεί από τον όμιλο.

Πώς προκρίθηκε: πίσω από την Αγγλία στον όμιλο, στα play offs πέρασε άνευ αγώνος τη Ρωσία και νίκησε στον τελικό με 2-0 τη Σουηδία.

Προπονητής: Τσέσλαβ Μιχνίεβιτς, 52 ετών, από τον Φεβρουάριο στον πάγκο.


Το παιχνίδι παίζεται στο γήπεδο Novibet

4ος Ομιλος

🇫🇷 Γαλλία

Ως παγκόσμια πρωταθλήτρια ήθελε και το Euro αλλά η απίθανη Ελβετία της έκοψε τον δρόμο πέρυσι. Με την προσθήκη του Μπενζεμά, εν συγκρίσει με το ’18, δείχνει πιο ισχυρή μεν, πιο κορεσμένη δε.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: δις πρωταθλήτρια Κόσμου (1998, 2018), κάτοχος του τροπαίου, στα μισά της Μουντιάλ (μετείχε στα 16/22) ήταν τουλάχιστον στην 8άδα.

Πώς προκρίθηκε: δεν εντυπωσίασε στον 4ο όμιλο αλλά δεν δυσκολεύτηκε κιόλας (5-3-0).

Προπονητής: Ντιντιέ Ντεσάν, 54 ετών, από το 2012 στον πάγκο.


🇩🇰 Δανία

Με… προίκα την παρουσία στα ημιτελικά του Euro 2020, όπου αποκλείστηκε στην παράταση από την Αγγλία, και την σταθερότητα τα τελευταία χρόνια στο διεθνές ποδόσφαιρο, ταξιδεύει στο Κατάρ με στόχο την καλύτερη δυνατή πορεία.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: μόλις για έκτη φορά παρούσα σε 22 τουρνουά, με πρώτη το 1986 και σε τέσσερα εκ των πέντε είχε περάσει στα νοκ άουτ.

Πώς προκρίθηκε: πρώτη στον 6ο όμιλο με ρεκόρ 9-0-1 και μόνη ήττα από τη δεύτερη του γκρουπ, Σκωτία.

Προπονητής: Κάσπερ Χιούμαλντ, 50 ετών,  από το 2020 στον πάγκο.


🇹🇳 Τυνησία

Με μόνο τίτλο σε Copa Africa το 2004 (ως διοργανώτρια), είναι διαρκώς στα τελικά και, πλέον, συχνότερα σε Παγκόσμιο Κύπελλο αλλά δίχως κάποια πορεία – σημείο αναφοράς.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: παρούσα για έκτη φορά στα τελικά, ουδέποτε όμως πέρασε από τον όμιλο (μετρά μόλις δύο νίκες σε 15 αγώνες).

Πώς προκρίθηκε: απέκλεισε το Μάλι στα play offs της CAF με… διπλό στο Μπαμάκο και 0-0 στη ρεβάνς.

Προπονητής: Τζαλέλ Καντρί, 51 ετών, από τον Μάρτιο στον πάγκο.


🇦🇺 Αυστραλία

Πέμπτο συνεχόμενο Μουντιάλ για την Αυστραλία, η οποία ομολογουμένως έγινε πιο ανταγωνιστική από τότε που μετακόμισε στην ασιατική ζώνη. Αλλά σε 16 αγώνες στα τελικά έχει κάνει μόνο δύο νίκες…

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: Πέντε παρουσίες έχει στα τελικά, οι τέσσερις στα ισάριθμα προηγούμενα αλλά μόνο το 2006 στη Γερμανία πέρασε από τον όμιλο, χάνοντας από την Ιταλία με 1-0.

Πώς προκρίθηκε: Εμεινε τρίτη στον όμιλό της στη ζώνη της AFC και απέκλεισε στο μπαράζ το Περού στα πέναλτι.

Προπονητής: Γκρέιαμ Αρνολντ, 51 ετών, από το 2018 στον πάγκο.


5ος Ομιλος

🇪🇦 Ισπανία

Η χρυσή 6ετία 2008-2012 με δύο Euro κι ένα Μουντιάλ δείχνει μακρινή, το ρόστερ είναι από τα κορυφαία αλλά έκτοτε, σε κάθε τουρνουά, βρίσκει τρόπο να αποτυγχάνει..

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: διαρκώς παρούσα από το 1978 και συνολικά σε 15/21 τουρνουά, το 2010 πήρε τον τίτλο αλλά έκτοτε απογοήτευσε.

Πώς προκρίθηκε: με 6-1-1 και 15-5 γκολ πήρε άνετα την πρωτιά στον 2ο όμιλο, μπροστά από τη Σουηδία.

Προπονητής: Λουίς Ενρίκε, 52 ετών, από το 2018 στον πάγκο.


🇩🇪 Γερμανία

Ο εύκολος αποκλεισμός από την Αγγλία στο Euro 2020 οδήγησε, μετά από 15 χρόνια, στην έξοδο τον Γιόακιμ Λεβ και σε νέα σελίδα υπό τις οδηγίες του Φλικ. Το ερώτημα του φετινού τουρνουά.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: παρούσα στις 20/22 διοργανώσεις, τέσσερις φορές πρωταθλήτρια Κόσμου και μόλις δύο φορές εκτός 8άδας, άσχετη όμως το 2018 στη Ρωσία.

Πώς προκρίθηκε: πανεύκολα, με απολογισμό 9-0-1 στον όμιλο και μόνη ήττα από τη Βόρεια Μακεδονία.

Προπονητής: Χάνσι Φλικ, 57 ετών, από το 2021 στον πάγκο.


🇯🇵 Ιαπωνία

Από το 1998, στη Γαλλία, που πρωτοεμφανίστηκε σε Μουντιάλ, ουδέποτε έλειψε ξανά αλλά της λείπει μια πορεία – σημείο αναφοράς.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: έβδομη συνεχόμενη παρουσία στα τελικά, όσες έχει όλες κι όλες δηλαδή, στις μισές πέρασε στα νοκ άουτ αλλά δεν προχώρησε πέρα από τους «16».

Πώς προκρίθηκε: με απολογισμό 7-1-2 στον 2ο όμιλο πήρε τη δεύτερη θέση, πίσω από τη Σαουδική Αραβία.

Προπονητής: Χαζίμε Μοριγιάσου, 54 ετών, από το 2018 στον πάγκο.


🇨🇷 Κόστα Ρίκα

Σταθερή αξία, πια, αφού θα δώσει το «παρών» σε τρίτο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο, με εμβληματικές παρουσίες στο ρόστερ της, όπως οι Ρουίς και Νάβας.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: για έκτη φορά θα είναι στα τελικά, αλλά μόλις μια φορά κατόρθωσε να περάσει από τον όμιλο. Ήταν στη Βραζιλία, το 2014, αποκλείοντας στα πέναλτι την Εθνική μας στους «16» και μένοντας εκτός από την Ολλανδία, επίσης στα πέναλτι.

Πώς προκρίθηκε: έμεινε 4η στον όμιλο της CONCACAF, έπαιξε μπαράζ σε ουδέτερο με τη Νέα Ζηλανδία, τη νίκησε και πέρασε.

Προπονητής: Λουίς Φερνάντο Σουάρες, 62 ετών, από το 2021 στον πάγκο.


6ος Ομιλος

🇧🇪 Βέλγιο

Απορίας άξιον αν αυτή η γενιά των διεθνών του ολοκληρώσει με κάποιον διεθνή τίτλο: το 2018 η Γαλλία και στο Euro 2020 η Ιταλία το άφησα εκτός τελικού. Τρίτη και φαρμακερή, ίσως, στο Κατάρ..

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: με παρουσία στα 13 από τα άλλα 21 Μουντιάλ, δις μπήκε στην 4άδα (1986 και 2018) και ουδέποτε σε τελικό.

Πώς προκρίθηκε: με άνεση πρώτο στον 5ο όμιλο, και αήττητο (6-2-0), μπροστά από την Ουαλία.

Προπονητής: Ρομπέρτο Μαρτίνες, Ισπανός, 49 ετών, από το 2016 στον πάγκο.


🇨🇦 Καναδάς

Τεράστια η επιτυχία του της, εύκολης μάλιστα, πρόκρισης για πρώτη φορά μετά από 36 χρόνια κι ενώ δεν έχει διεθνή τίτλο μετά το Gold Cup του 2000. Καλή… προίκα ενόψει Μουντιάλ 2026, που συνδιοργανώνει με ΗΠΑ και Μεξικό.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: στη μόνη του άλλη παρουσία, το 1986 στο Μεξικό, είχε κάνει τρεις ήττες σε ισάριθμα ματς.

Πώς προκρίθηκε: με απολογισμό 8-4-2 πρώτευσε στον τελικό όμιλο της CONCACAF, ευνοούμενο στην ισοβαθμία με το Μεξικό.

Προπονητής: Τζον Χέρντμαν, 47 ετών, από το 2018 στον πάγκο.


🇲🇦 Μαρόκο

Για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια δίνει το «παρών» σε δεύτερο συνεχόμενο Μουντιάλ, από τη Γαλλία το ’98 μόνο το ’18 στη Ρωσία είχε εμφανιστεί. Χωρίς τίτλο σε Copa Africa από το 1976.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: σε άλλες πέντε εμφανίσεις, μόνο το 1986 στο Μεξικό κατόρθωσε να περάσει από τον όμιλο.

Πώς προκρίθηκε: απέκλεισε τη Λ.Δ. Κονγκό στα play offs της CAF: 1-1 εκτός, άνετα 4-1 στη ρεβάνς.

Προπονητής: Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς, Βόσνιος, 70 ετών, από το 2019 στον πάγκο.


🇭🇷 Κροατία

Τρία χρόνια μετά τον τίτλο της δευτεραθλήτριας Κόσμου, στο Μουντιάλ της Ρωσίας, απογοήτευσε με την πρόωρη έξοδο από τα τελικά του Euro 2020 αλλά παραμένει μια ομάδα με πανίσχυρο ρόστερ.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: σε άλλα πέντε Μουντιάλ είναι ή του ύψους (3η θέση το 1990, φιναλίστ το 2018) ή του βάθους (δεν πέρασε καν από τον όμιλο στα άλλα τρία)!

Πώς προκρίθηκε: με απολογισμό 7-1-2 πρώτευσε στον 8ο όμιλο, με ένα βαθμό μπροστά από τη Ρωσία.

Προπονητής: Ζλάτκο Ντάλιτς, 56 ετών, από το 2017 στον πάγκο.


Novibet – Το Cash Out* όπως θα ήθελες να είναι

7ος Ομιλος

🇧🇷 Βραζιλία

Δεν αποτελείται τυχαία «pentacampeão» καθώς ηγείται της λίστας των τροπαίων με 5 ωστόσο έχει από το 2002 να ανέβει στον θρόνο και από το Μουντιάλ της Άπω Ανατολής. Κάθε 4ετία στα πρώτα φαβορί…

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: δεν έχει απουσιάσει ποτέ (!) σε 22 τουρνουά, δεν έχει μπει όμως σε τελικό από το 2002, οι 4/5 τίτλοι της ήταν εκτός ευρωπαϊκού εδάφους.

Πώς προκρίθηκε: πρώτη, καλύτερη και αήττητη (14-3-0) από τον προκριματικό όμιλο της COMNEBOL.

Προπονητής: Τίτε, 62 ετών, από το 2016 στον πάγκο.


🇷🇸 Σερβία

Η γενιά των Μίτροβιτς, Βλάχοβιτς, Τάντιτς και Γιόβιτς αποτελεί μια… χρυσή έκδοση για τους πάλαι ποτέ «πλάβι» που ορέγονται διακρίσεις στο Κατάρ και παρουσία και στο επόμενο Euro, όπου έχουν να εμφανιστούν από το 2000.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: συνολικά, ως Σερβία ή ενωμένη Γιουγκοσλαβία, φτάνει για 13η φορά στα τελικά σε 22 διοργανώσεις: στην 4άδα το ’30 και το ΄62, στην 8άδα το ’90 οι διακρίσεις της.

Πώς προκρίθηκε: εκπληκτική στον 1ο όμιλο, αήττητη (6-2-0) και πρώτη μετά το 2-1 επί της Πορτογαλίας στη Λισσαβώνα με γκολ του Μίτροβιτς στο 92’.

Προπονητής: Ντράγκαν Στοΐκοβιτς, 57 ετών, από το 2021 στον πάγκο.


🇨🇭 Ελβετία

Ύστερα από επτά χρόνια ο Βλαντίμιρ Πέτκοβιτς παρέδωσε τη σκυτάλη στον ανερχόμενο Χακάν Γιακίν ύστερα από την παρουσία στα προημιτελικά του Euro 2020 και τον αποκλεισμό στα πέναλτι από την Ισπανία, ύστερα από την επική πρόκριση επί των Γάλλων.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: εμφανίζεται για 11η φορά επί συνόλω 22 διοργανώσεων αλλά έχει από το 1954 να προχωρήσει (τότε στην 8άδα, έκτοτε το πολύ στους «16».

Πώς προκρίθηκε: με 5-3-0 άφησε δεύτερη στον 3ο όμιλο την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Ιταλία.

Προπονητής: Μουράτ Γιακίν, 48 ετών, από το 2021 στον πάγκο.


🇨🇲 Καμερούν

Το 2017 πήρε το Copa Africa αλλά έλειψε από το Μουντιάλ της Ρωσίας, αναδιοργανώθηκε και δημιούργησε μια εκ νέου ανταγωνιστική ομάδα.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: παρών για 8η φορά στα τελικά, όλες από το 1982 και μετά, μόνο το 1990 είχε περάσει από τον όμιλο.

Πώς προκρίθηκε: με γκολ του Εκαμπί στο 124’ της παράτασης απέκλεισε την Αλγερία στα play offs της CAF.

Προπονητής: Ριγκομπέρτ Σονγκ, 46 ετών, από τον Φεβρουάριο στον πάγκο.


8oς Ομιλος

🇵🇹 Πορτογαλία

Στο Κατάρ θα γραφτεί το τέλος εποχής για τους Φερνάντο Σάντος και, πιθανότατα, Κριστιάνο Ρονάλντο, εξ ου και η πίεση για διάκριση. Στη Ρωσία το ’18 δεν έθελξε, στο Euro 2020 αποκλείστηκε στους «16» από το Βέλγιο.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: μετείχε στο 33% εξ αυτών (7/21), εκ των οποίων στα τέσσερα ήταν στα νοκ άουτ: 3η το 1966, 4η το 2006.

Πώς προκρίθηκε: η Σερβία την άφησε 2η στον όμιλο και στα play offs της έλαχε στον τελικό η Βόρεια Μακεδονία και όχι η Ιταλία: και νίκησε άνετα με 2-0.

Προπονητής: Φερνάντο Σάντος, 68 ετών, από το 2014 στον πάγκο.


🇬🇭 Γκάνα

Αποτελεί πλέον ισχυρή δύναμη της «μαύρης ηπείρου» με διαρκείς παρουσίες σε Μουντιάλ αλλά και πορείες στο Copa Africa, αν και έχει να το κατακτήσει από το 1982 (όπου έκτοτε μέτρησε 8/14 παρουσίες στην 4άδα).

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: τέταρτη παρουσία της στα τελικά στα τελευταία πέντε Παγκόσμια Κύπελλα, ουδέποτε είχε εμφανιστεί ξανά. Και το 2006 και το 2010 είχε μπει στα νοκ άουτ, ούσα πλέον σταθερή αξία.

Πώς προκρίθηκε: στα play offs της CAF απέκλεισε με δύο ισοπαλίες τη Νιγηρία.

Προπονητής: Φράνκι Βερκότερεν, Βέλγος, 65 ετών, στον πάγκο από τις αρχές του 2022.


🇺🇾 Ουρουγουάη

Γύρισε σελίδα καθώς ο εμβληματικός Οσκαρ Ταμπάρες αποχώρησε μετά από μια 15ετία στο… τιμόνι ελέω της κακής πορείας στο περσινό Copa America, το οποίο δεν έχει κατακτήσει από το 2011.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: δις πρωταθλήτρια Κόσμου (1930 και 1950) κι άλλες τρεις φορές στην 4άδα, αποτελεί παραδοσιακή δύναμη των Μουντιάλ, το ’18 στη Ρωσία έμεινε εκτός από τη Γαλλία στα προημιτελικά.

Πώς προκρίθηκε: βγήκε 3η στον όμιλο της COMNEBOL με απολογισμό 8-4-6.

Προπονητής: Ντιέγο Αλόνσο, 47 ετών, από το 2021 στον πάγκο.


🇰🇷 Νότια Κορέα

Άτιτλη στο Asian Cup από το… 1960, αποτελεί μεν σταθερή ποδοσφαιρική αξία της ηπείρου αλλά δίχως διακρίσεις, πλην του Μουντιάλ που συνδιοργάνωσε το 2002 – κι εκεί με… σπρώξιμο.

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο: παρούσα σε 10/18 Μουντιάλ αφότου εντάχθηκε στη FIFA (1948), το 2002 ήταν 4η, έκτοτε απλή συμμετοχή αλλά, αν και αδιάφορη, το 2018 νίκησε και άφησε εκτός νοκ άουτ κοτζάμ Γερμανία.

Πώς προκρίθηκε: με απολογισμό 7-2-1 τερμάτισε ελάχιστα πίσω από το Ιράν στον 1ο όμιλο της AFC και προκρίθηκε στο Μουντιάλ 2022.

Προπονητής: Πάουλο Μπέντο, Πορτογάλος, 53 ετών, από το 2018 στον πάγκο.

Novibet – με 0% γκανιότα** και το στοίχημά σου αξίζει περισσότερα!

21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα
* Ισχύουν όροι και προϋποθέσεις